Fujifilm X-A7: indrukwekkende compacte systeemcamera

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 131-2020
Is er nog ruimte voor de compacte Fujifilm X-A7 camera naast de grotere conventionele systeemcamera’s. Het antwoord is zowel voor video als foto ronduit ja! Mits je maar veel beeldkwaliteit, mogelijkheden en robuustheid in een heerlijk compacte body stopt. Dan lopen de straatfotografen, 4K snapshoot-filmers en vloggers snel warm. En zij willen daar dan best ook wat meer voor betalen.

In feite is de Fujifilm X-A7 ook gewoon een veelzijdige systeemcamera maar dan eentje in zakformaat. Dat betekent verwisselbare objectieven een 3.5 inch uitklap- en kantelbaar (variangle) touchscreen viewerscherm, 4K en Full HD video, de fameuze Fujifilm filmsimulaties en prima AF met gezichtsherkenning in een verrassend kleine en lichte doch stevige body. Verder ziet deze compactcamera er ook nog eens fraai modern uit.

Beeldkwaliteit
Nog altijd worden compacts afgerekend op het vooroordeel uit het verleden dat het daar toch maar behelpen was met beeldsensoren en objectieven. Inmiddels hebben de high-end (zogenaamde edelcompacts) modellen al ruimschoots bewezen dat het ook anders kan. Hetzelfde geldt voor de Fujifilm X-A7. Daar zit een 24,2 Megapixels APS-C beeldsensor in. En die behoren bij Fujifilm altijd tot de topklasse in hun marktsegment.
Fujifilm zet in het compactgenre meteen haar nieuwe video-aanpak neer. We gaan meteen voor optimaal in het desbetreffende sensorformaat. Met deze 24,2 Mps sensor schiet je met gemak goed uitziende 4K UHD videofilms op 30fps en in Full HD tot 60 fps. In het formaat 780 P haalt de X-A7 tot 4 maal slow motion. De maximale fotosnelheid bedraagt 6 beelden per seconde.
De nieuwe sensor brengt heldere beelden, optimale kleuren, nauwelijks ruis en hogere bruikbare ISO-waarden. Ook hier weer de trend naar 6K. De X-7A-sensor registreert met 6032 x 3392 pixels voor het optimaliseren van 4K (in 3820 x 2150 pixels UHD) video.
De kwaliteit van het Fujifilm ‘glas’ staat buiten kijf. Er is een ruime keuze bij de uitstekende eigen optiekjes. Standaard is voor zowel video als foto een prima presterend XC 15-45 mm objectief aanwezig. Je kunt via een adapter tevens tal van andere merken op de body monteren. Er is geen interne beeldstabilsator. Die zal uit een gimbal of OIS in een objectief moeten komen.

Belangrijke specificaties
Een greep uit de belangrijkste specificaties van de compacte Fujifilm X-A7 systeemcamera. Als eerste het hybride autofocussysteem met 117 zones dat snel en accuraat scherpstelt. Er is gezichtsherkenning met automatisch focusseren op de ogen bij portretten en andere mens- of dierfoto’s/video’s waar een scherp gelaat telt. Als je bijvoorbeeld portretten schiet. Ook is er een AF voor donkere plaatsen.
Gelukkig is er nog een ingebouwde pop-up flitser. Die komt goed van pas bij het ophelderen van schaduwen of donkere partijen en te weinig licht. De Super Intelligent Flash-technologie stelt de flitssterkte automatisch in op basis van het onderwerp. De hoge kwaliteit van het LCD-scherm compenseert het ontbreken van een zoeker ruimschoots. Over het slimme menu op het touchscreen is nagedacht. Het kost relatief weinig moeite om de camera in te stellen en op logische wijze bij de verschillende menu-items te komen. De kleurstelling/simulatie, framing, helderheid en dieptecontrole zijn eenvoudig te hanteren. Handig werken de modussen Portrait Enhancer, Lichtspoor en een nieuwe Helderheidsinstelling.
Het ISO-bereik loopt van 200 tot 12.800. In de expanded-stand 100 tot 25.600/51.200 ISO. Je kunt bij 4K opnemen in 24, 25 of 30P voor circa 15 minuten continu. Bij Full HD is dat 24, 25, 50 of 60P voor 30 minuten. Highspeed/slow motion in 780P kan op 1.6x/2x/3.3x/4x. De opslagspecificaties op een SD-kaart voor video zijn: Movie File Format: MPEG-4, Movie Video Compressie: H.264 en Audio: Lineair PCM Stereo. Foto’s in zowel JPEG als RAW. De geluidskwaliteit is alleszins goed voor een dergelijke compact. Via een accessoire sluit je een 3.5 mm plug voor een externe microfoon aan. De bodymaten zijn 119.0 (B) mm x 67.7 (H) mm x 41.1 (D) mm en het gewicht bedraagt 320 gram.

Creativiteit
Zoals wij gewend zijn van Fujifilm brengt de X-A7 al het goede van de oude analoge chemische filmrolletjes terug. Niet alleen qua 35 mm beeldkwaliteit maar ook de sfeer, korrel, zwartwit en speciale (onderwerp-specifieke) kleurweergave. Fameus zijn Provia, Velvia, Astia en Classic Chrome. Kies de filmsimulatie op het LCD-scherm en vergelijk live (met en zonder) hoe het effect er uit ziet. Je kunt ook kiezen uit fraaie huidtinten en mooi vervagen. Tevens is er ook nog een countdown video-effect.
Daarnaast zijn er diverse filtermodes aan boord. Wij noemen de Toy Camera, Miniature, Pop Color, High-Key, Low-Key, Dynamic Tone, Fish-Eye, Soft Focus, Cross Screen, Partial Color (rood, oranje, geel, groen, blauw, paars), Fog Remove en HDR Art. En de scenes omvatten Portret, Nacht, Vuurwerk, Zonsondergang, Sneeuw, Strand, Party, Bloemen, Tekst, Multibelichting en Light Trail.

Vloggen en selfies
De Fujifilm X-A7 is een camera die vloggers zal aanspreken. Naast het compacte formaat het variangle scherm, relatief hoge beeldkwaliteit, betrouwbare AF en ergonomisch in gebruik. In ieder geval jezelf net als het onderwerp altijd goed in beeld, klinkt het geluid heel behoorlijk en deelt de camera het opgenomen materiaal snel online en via social media. De X-A7 koppelt naar keuze via WiFi of bluetooth met de smartphone. En je kunt het beeldformaat wisselen tussen 16:9 en 1:1 (veel gevraagd op social media).
Wie gaat voor de selfies komt geheel aan zijn of haar trekken. Een extra handgreep kan in beide gevallen helpen om het opnemen comfortabeler te maken.

Praktijk en conclusie
Het is indrukwekkend wat een dergelijk kleine systeemcamera zoals de Fujifilm X-A7 in zijn mars heeft. In de praktijk doet deze camera gewoon wat de gevorderde videofilmer, straatfotograaf, vlogger/selfie-schieter en zelfs een social media-journalist graag ziet. Voor het (creatief) videofilmen raden wij de filmsimulaties Velvia, Classic Chrome en Monochrome en een compacte gimbal aan. De X-A7 (leverbaar in zilver en donkerzilver) kost echt niet veel meer dan een compact camera en dan heb je ook echt wat in handen.

Prijs & Info
Fujifilm X-A7 € 749,-
Fujifilm, www.fujifilm.eu/nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Olympus OM-D E-M1 Mark III: uitstekende mobiliteit
Olympus kondigt een nieuw professioneel cameramodel aan dat is gebouwd voor uitstekende mobiliteit: de OM-D ...