FUJIFILM X-E4: de kleinste X-mount systeemcamera

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 140-2021
Stop dezelfde befaamde 26,1 Megapixel X-Trans CMOS 4 beeldsensor, snelle quadcore X4 beeldprocessor, een AF van 0,02 seconde en de 18 geroemde filmsimulaties in een compacte X-mount camera en er ontstaat een krachtpatser van formaat. En dat met een relatief kleine omvang, een licht gewicht en behoud van het dagelijks bedieningsgemak. Bovendien kan iedere fotograaf, videomaker, vlogger of journalist zo met de X-4E aan de slag.

Stel je bent een rasechte beeldmaker, content creator of vlogger maar wil verder zo compact en licht mogelijk blijven en een hoge beeldkwaliteit is een eerste vereiste om jouw beeldverhalen te vertellen. Dan komt de onvermijdelijke keuze tussen de high-end smartphone en de kwalitatief hoogwaardige compactcamera. Bij de Fujifilm X-E4 is er dan nog maar weinig twijfel mogelijk. Je hebt met deze systeemcamera voor foto- en videografie een krachtpatser in de hand waaraan zelfs de beste smartphone niet kan tippen. De ideale metgezel voor onderweg, voor de (semi)professionele mojo/camjo, creatieve fotograaf en op vakantie.

Specificaties
De termen compact en licht zijn zeker op hun plaats. De FUJIFILM X-E4 weegt slechts 364 gram en heeft een afmeting van 121,3 mm x 72,9 mm x 32,7 mm. Met het vernieuwde FUJINON XF27mm F2.8 R WR pancake objectief heb je een van de kleinste APS-C zaksysteemcamera’s ooit in handen.
Zoals er bij de toegepaste componenten te verwachten valt presteert de FUJIFILM X-E4 voor een belangrijk deel in dezelfde liga als de XT4. De camera beschikt over een APS-C-sensor met een voor deze prijsklasse geweldige beeldkwaliteit en zeer groot dynamisch bereik. Een wat moeilijker lichtsituatie vormt geen enkel probleem. Daarnaast beschikt de FUJIFILM X-E4 ook over een geavanceerd systeem voor het herkennen van
gezichten en kan hij accuraat scherpstellen op ogen dankzij de gezicht- en oogdetectie autofocus.
Aan boord is een uitklapbaar 3 inch 1,62 miljoen dots LCD-scherm, dat 180 graden (naar boven en onder, maar niet naar links) te kantelen valt zodat je er tevens prima mee kunt vloggen. Bij 4K video (standaard en DCI) moet de filmaker afzien van 50/60P doch de wel geboden 4K 30P behoort tot de beste beeldkwaliteit in dit camerasegment. Slow motion is mogelijk tot tienmaal in Full HD 240P.
Bij de AutoFocus gebruikt deze camera de techniek van hybride fasedetectie waarbij de AF-punten over de gehele sensor uitgespreid zijn. Het scherpstellen op een onderwerp kost slechts 0,02 seconde. Uiteraard kan de X-E4 ook uitstekend overweg met bewegende onderwerpen. Het AF-trackingsysteem zit er zelden naast. Dit mede aangevuld door de gezicht- en oogdetectie autofocus. Deze presteert zowel goed bij foto als video. Bij slecht licht haalt de FUJIFILM X-E4 in combinatie met de FUJINON XF50 F1.0R WR indrukwekkende resultaten.
Er is geen aparte M-C-S-knop meer voor het schakelen tussen handmatig scherpstellen en AF. Dat gaat per menu of een daartoe voorgeprogrammeerde bedieningsknop. Voor een compacte systeemcamera haalt de X-E4 verrassende burstrates: Met de mechanische sluiter 8 frames per seconde en elektronisch 20 fps. De NP-WS126S Lithium Ion accu haalt ruim 450 foto’s of een dik uur video.
Draadloze verbindingen zijn naar keuze WiFi IEEE802.11b/g/n of bluetooth 4.2. Het aanbod van verwisselbare objectieven is uitgebreid van hoogwaardig FUJINON zelf en ook van andere merken plus diverse adapters.

De body
Het ontwerp van de zilveren of zwarte body maakt de FUJIFILM X-4 tot de meest compacte camera uit de X-Serie van de vierde generatie. Er is een behoorlijke gelijkenis met de Leica M-lijn. Om het slanke en gestroomlijnde ontwerp te behouden hebben de FUJIFILM-ingenieurs goed nagedacht over het kantelbare LCD-scherm. Zo optimaal mogelijk kijkgemak en de slankst mogelijke uitvoering van de camerabody.
De kleurenzoeker is een 0,62 inch type met een resolutie van 2,36 miljoen dots. In het veld goed bruikbaar om voldoende zicht op het onderwerp te houden. Een narigheidje blijft dat als je duim te dicht in de buurt van het oculair komt de zoeker begint te schakelen tussen het LCD-scherm en de EVF.
Zoals gebruikelijk bij FUJIFILM is vormgeving van deze X-E4 afgeleid van het ontwerp van analoge filmcamera’s. Dat valt te zien en te merken bij de plat blijvende greep (dus geen hangreepje) aan de voor- en achterzijde. De bovenplaat van de camerabehuizing is met zorg en uiterste precisie vervaardigd van aluminium dat daarna is gepolijst en geborsteld om dit klassieke ontwerp te bekrachtigen. De camera is niet weersbestendig.
Aan de bovenzijde van de camera bevindt zich de draaiknop voor het instellen van de sluitertijd en je kunt kiezen voor automatische bediening via de
‘Programma modus’ (P). Gelukkig staat de aparte draaiknop voor de belichtingscompensatie nog altijd paraat. Alle knoppen zijn toegankelijk en ergonomisch gepositioneerd. Dit maakt de bediening van de camera snel en eenvoudig. Een kind kan zo de foto/video-was doen.
Er is een UHS-I-slot voor een SD-kaart beschikbaar in het accucompartiment. Handige optionele accessoires zijn de handgreep MHG-X-E4 met Arca Swiss-plaat, een metalen thumbrest voor in de accessoireschoen, leren paraattas BLC-XE4 en acculader. De buitenzijde van de ‘thumbrest’ is voorzien van een laagje rubber voor extra stabiliteit en door zijn unieke vorm blijven alle knoppen op de camera eenvoudig bereikbaar.
Helaas ontbreekt het hoogwaardige IBIS (=beedstabilisatie) zoals bij de X-S10. Dat valt op te lossen met objectieven voorzien van een eigen optische beeldstabilisatie (OIS). Er is een minijack microfoonaansluiting aanwezig. Een hoofdtelefoon bevestig je via een meegeleverde 3.5mm jack naar USB-C-adapter. De HDMI-out is type D.

Beeldkwaliteit
Voor video maakt de FUJIFILM X-E4 gebruik van oversampled 6K ‘footage’ voor het schieten van 4K beelden in 30P 4:2:0 8-bit video-opnames bij interne opslag op de SD-kaart.  Via HDMI komt er maximaal 4K 30P 4:2:2 10-bit uit. De beschikbare continue opnameduur is afhankelijk van het gekozen videoformaat en valt op de display af te lezen. Maximaal nipt 30 minuten.
Maximaal haalt de datarate 200 Mbps. De camera ondersteunt de volgende bestandstypen: LONG-GOP MOV (MPEG-4 AVC/H.264, Audio: Linear PCM/Stereo sound 24bit/48KHz sampling) MP4 (MPEG-4 AVC/H.264, Audio: AAC). De beeldkwaliteit is hierbij net zo goed als op de X-T4. Naar keuze kan je opnemen in F-log al of niet met gebruik maken van F-Log View Assist (BT.709). Het geluid kan er goed mee door.
De FUJIFILM X-E4 biedt de keuze uit 18 verschillende filmsimulaties. Te noemen zijn Velvia; een filmsimulatie die zich kenmerkt door rijke en verzadigde kleurtonen, en Eterna Bleach Bypass; een populaire simulatie voor filmers, waarbij er sprake is van een lage verzadiging en hoge contrasten. Er is voor elk genre wel wat fraais en spaart op extra postproduction.
Het ISO- bereik is standaard 160-12.800. Tot circa ISO 800 vindt je nauwelijks beeldruis en geen artefacten. Ook ISO 1.600 tot 3.200 zijn nog goed bruikbaar. En voor wie er bij de laagste ISO-waarden wil werken of de kat in de kolenmijn wil vastleggen is er de extended ISO-range van 80-51.200. Bij de fotografie bedragen de maximale resoluties 6240 x 4160 pixels  <3:2>, 6240 x 3512 pixels  <16:9> en 4160 x 4160 pixels <1:1>. Naar keuze in JPG of 14 bit RAW. De fotokwaliteit is uit de kunst zoals wij altijd al van FUJIFILM gewend zijn.

Praktijk
De X-E4-body is een fraai stukje eenvoudige ergonomie. Een grotere draaiknop voor de opnamemodus, een kleinere voor de belichtingscompensatie en een aan/uit-knop bovenop de body. Met de menuknop, joystick en de displayknop heb je de camera meteen helemaal onder controle. Zet als fotograaf de modusknop op P en niet op de rode A (die is voor het regelen van het diafragma).
Het overschakelen naar video is even een dingetje. De toegang voor video gaat niet via een toets- of draaiknopinstelling maar via het onder de toets Drive/Delete gelegen menu. Dat werkt goed maar is in de praktijk minder snel dan een directe overschakeling tussen foto en video.
De handgreep mis je alleen bij grotere objectieven. Wij testten de X-E4 met een XC 15-45 mm en XF 70-300 mm FUJINON zoomobjectief. De compacte kleine zoomlens met elektrische aandrijving werkt prima als standaardzoom voor video en foto en is qua prijs en goede optische prestaties een koopje. De grotere XF is ideaal voor sport, natuur, landschap en portret. Het beeld door de kleurenzoeker en van het viewerscherm is voldoende helder en laat alle benodigde gebruiks- en instelwaarden zien. De sluiter maakt een wat metaalachtige klik doch dat is meestal niet storend. De kwaliteit van het foto- en videobeeld is zoals verwacht hoog voor APS-C.

Conclusie
Door het uitgebreide aanbod van modellen is het kiezen van een FUJIFILM systeemcamera nog niet zo eenvoudig. In geval van de X-E4 draait het allemaal duidelijk om zo compact en ergonomisch mogelijk bij een hoge kwaliteit van foto en video. Een heel interessante keuze voor de reizende foto/videograaf, vlogger, selfiemaker, storyteller, op vakantie en ook mojo/camjo. Zelfs de beste smartphone blijft daarbij nog in de schaduw van de X-E4.

Prijzen & Info
FUJIFILM X-E4 body zilver of zwart € 899,-
FUJIFILM X-E4 met XC 15-45 mm € 1.049,-
www.fujifilm-x.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Een nieuwe trend uit China
Archief Digital Movie 140-2021 Veel producten uit China hebben een goedkoop imago, maar toch komen ...