Fujifilm X-S10: een veelzijdige kruising…

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 137-2021
De Fujifilm X-S10 is de APS-C-camera voor de foto/videograaf die de X-T30 niet geavanceerd genoeg en de X-T4 boven het hobbybudget vindt. Het gaat om een prima in de hand liggende camerabody met gestroomlijnde bediening, zonder de gebruikelijke Fujifilm handregelwielen en met prima beeldprestaties. De videomaker krijgt een volwaardige UHD standaard en DCI tot maximaal 30P. Tevens ideaal voor beginners en overstappers van andere systeem- of DSRL-merken.

De op het APS-C-sensorformaat gebaseerde systeemcamera zet momenteel stevig in op zowel de videomaker als fotograaf. Wie geen full frame sensor nodig heeft is dan qua prijs, omvang en toch prima AV-prestaties verrassend goed af. Fujifilm heeft zich in dit genre al ruimschoots bewezen met de X-T30, X-T3 en X-T4. De nieuwste telg, de Fujifilm X-S10, heeft de allures van een semiprofessionele camera die ook voor de minder gevorderden eenvoudig te bedienen is.

Concept
Het is qua uiterlijk voor sommigen wellicht even wennen maar de nieuwe X-S10 is toch echt een volwaardige APS-C Fujifilm-camera. De beeldsensor is de befaamde High Resolution 26,1 Megapixel X-TransTM CMOS4 (BSI). En de beeldprocessor is de 4-kernige X processor 4. Opvallend zijn de lekker grote handgreep, het sterker geprononceerde zoekerhuis en een groot draaiwiel voor de keuze van de verschillende opnamestanden/modi. Er is geen apart instelwiel voor de sluitertijden met A en eentje voor de belichtingscompensatie meer aan de bovenzijde aanwezig. Dat zullen een aantal traditionele Fujifilm-verslaafden gaan missen. Voor overstappers, fotografen en videofilmers die graag meer op de automaat varen zal dat echter geen probleem vormen.
De beste beschrijving van de Fujifilm X-S10 is een combinatie van de roemruchte X-T30 en fameuze X-T4 voor de gebruiker die minder te besteden heeft en minder handmatige parameters instelt. Een compleet nieuwe 30 % kleinere body dan het X-T4 ontwerp dat gebruik maakt van een qua afmetingen compactere interne 5-assige beeldstabilisator die in functionaliteit weinig onderdoet voor die van de X-T4. Je krijgt afhankelijk van het gekozen Fujinon X-objectief een stabilisatiewinst van 5,5 tot 6 stops. Het mechanisme voor de interne beeldstabilisatie is een verfijnde met magneetjes werkende sensorshift.
Aanvullend kan de video/fotograaf gebruik maken van de digitale beeldstabilisatie (DIS). Hierdoor kunnen bewegingen nog meer worden opgevangen en onderdrukt. In combinatie met de ‘IS Boost’- instelling wordt vrijwel iedere onverwachte handbeweging met de camera opgevangen. DIS geeft wel een lichte cropping van 1,1.
De fotograaf kan burst-schieten op 8 beelden per seconde mechanisch en bij de elektronische sluiter op 20 fps en 30 fps (met crop). Waar voorheen RAW enkel handmatig toegevoegd kon worden, kan dat nu ook in de automatische stand.

Automatische filmsimulatie en scherpstelling
Een aanvulling bij dit model is de automatische filmsimulatie. Die kiest kunstmatig intelligent welk filmtype Provia (standaard), Velvia (levendig) of Astia (soft) het beste bij de opgenomen foto of videoscène past. Uiteraard kan de gebruiker ook nog altijd handmatig kiezen uit alle 18 beschikbare filmemulaties waaronder het filmisch geliefde Eterna. De toegankelijkheid van de Simulatie-modes is verbeterd door toegang via het draaiwiel linksboven en de menu’s plus uitleg via Q-knop.
Alle autofocusgebieden (spot, zone, wijd, tracking) zijn nu inzetbaar bij de zowel Auto- als Scènemodi. Met de joystick verplaats je niet alleen het scherpstelgebied maar je kan dit door indrukken ook meteen vastzetten. Het AF-systeem werkt met een razendsnelle hybride fasedetectie-techniek. Beschikbaar zijn 2,16 miljoen fasedetectie-pixels die over de gehele sensor zijn uitgespreid. Gezichten worden vrijwel onmiddellijk door deze camera herkend en het autofocussysteem is zo gebouwd dat er snel op de ogen kan worden scherpgesteld. Dat kan zelfs onder minder gunstige lichtomstandigheden gevoeligheid tot -7 Ev.

Body en bediening
Het camerahuis heeft behoorlijk wat weg van een kleine spiegelreflexcamera (DSL-look) en voelt degelijk aan. Het fundament van de body is een frame van magnesiumlegering dat ook dienst doet als hitte-afvoer waardoor je relatief lang onderbroken kunt videofilmen. Waterdicht zoals bij de X-T4 is de body niet. Bij de afdekklepjes voor de aansluitingen gaat het om hard plastic in plaats van flexibel afdichtend rubber.
De Fujifilm X-S10 ligt goed in de rechterhand en je kunt makkelijk en comfortabel bij de knop voor de gebruikersmodus, de drie instelwielen en de belangrijkste bedieningsknoppen. Ondanks het ontbreken van de vaste handmatige instelwielen voor sluitertijden en belichtingscorrectie valt aan deze camera nog best veel bij de foto/video-opnamen te regelen. Alleen de puristen worden in deze teleurgesteld.
Tot de beschikbare nog niet genoemde regelaars en knoppen behoren: Aan/uit, afspelen, Quick-menu, vuilnisbak, AE-Lock, aparte opnameknop voor video en je kunt vier fn-functies aanwijzen. De joystick valt beperkt in zijn gedrag te programmeren. Onder andere nudging, het schakelen tussen wel/niet indrukken (punching) en gezichtsdetectie per aanwezig gelaat kiezen.
Het LCD-scherm is vrij traditioneel met een 3 inch diameter en 1,04 miljoen dots. Dit touchscreen is uitklapbaar en kantelbaar. Je kunt er op focus-tappen, door de genomen shots swipen en de verschillende menufuncties selecteren.
De LED-zoeker lijkt op die van de X-T30. Een vergroting van 0,62 maal, 2,36 miljoen dots en een verversingsfrequentie van 100 fps. In de praktijk een goed scherpe, duidelijk zichtbare en rustige elektronische beeldzoeker.
Voor de stroomvoorziening maakt de Fujifilm X-S10 gebruik van het oude vertrouwde type WP126S. Goed voor zo’n 325 foto’s en relatief voordelig verkrijgbaar. De enige SD-kaartsleuf zit onderin het batterijcompartiment. De ingebouwde opklapflitser komt bij invullende en ophelderende fotosituaties goed van pas. Er wordt geen aparte acculader bijgeleverd maar die is wel van diverse aanbieders te koop. Anders opladen via USB.

Video
De Fujifilm X-S10 schiet 4K videobeelden in zowel standaard UHD als DCI. Er is sprake van oversampling in 6K (6240 x 4160 pixels) hetgeen garant staat voor de hoogste kwaliteit UHD bij APS-C-formaat. De camera is in staat om beelden op te nemen in een resolutie van 4K 30P en 4:2:0 – 8-bit video op een SD-geheugenkaart. Maak je gebruik van een externe recorder op de HDMI-poort dan neemt de camera op in 4K 30P 4:2:2 10 bit video. Er is een F-log beschikbaar voor het achteraf toepassen van kleurgradering. Je kunt het resultaat vooraf al beoordelen met de View Assist. In Full HD is 50/60P beschikbaar.
Slow motion beelden schiet de Fujifilm X-S10 in Full HD met een opnamesnelheid van 240 beelden per seconde. Opnames kunnen daardoor tot 10x vertraagd worden afgespeeld. Ruim voldoende om een snel bewegend onderwerp tot in de details te volgen. De video start/stopknop bovenop de handgreep is wat klein doch valt gemakkelijk voelbaar te bedienen.
De opnameteller loopt op in plaats van het bij andere modellen toegepaste af. Het ISO-bereik gaat van 80/10 tot 12.800/51.200. Op een standaardaccu film je maximaal 60 minuten.
Voor menigeen zullen de videoprestaties meer dan voldoende zijn. Wie hoger mikt zal naar de duurdere X-T4 moeten uitwijken.

Het geluid
Zoals gebruikelijk bij Fujifilm is het interne geluid bovengemiddeld voor dit type videofilmende systeemcamera’s. Zelfs met de ingebouwde stereo microfoon is het verkregen resultaat best bruikbaar.
Voor een meer pro-kwaliteit sluit je een externe microfoon aan op de 3.4 mm jack voor audio-uit. Het geluidsniveau valt handmatig (via het menuscherm) bij te regelen. En er zijn filters voor wind en low-cut beschikbaar. Een hoofdtelefoon verbindt je via een meegeleverde USB-C-adapter (dongle) met de camerabody.

Praktijk
De Fujifilm X-S10 ligt met zijn wat forsere bodygreep prima in de hand. Met name bij de wat langere en zwaardere objectieven komt zo’n cameragreep goed van pas. Alle veelgebruikte instellingen liggen binnen vingerbereik. En zelfs een minder ervaren video/fotograaf kan er snel mee aan de slag.
In onze testconfiguratie functioneerde het draaiwieltje rechtsachter als de belichtingscorrectie, dat rechtsvoor als diafragmaregelaar en het linker voor de het instellen van de filmemulaties. Dat beviel in de praktijk goed. Je kunt er snel de meest gebruikte instellingen mee aanpassen. Bij zonnig weer in de modus Velvia kregen wij uitermate levendige resultaten.
De X-S10 kan langer doorfilmen dan de X-T30. Dankzij de heathsink van de body lukt 30 minuten met gemak. Het meegeleverde 16-80 mm f4 Fujinon XF-objectief is een dijk van een zoomlens. Prima optische prestaties, een ideaal bereik voor zowel foto als video en de lichtsterke F4 constant over de gehele zoomrange.
Zoals verwacht presteert de Fujifilm X-10 zowel bij video als foto hetzelfde als de X-T4. Een hogere kwaliteit vindt je in het APS-C-segment voor deze prijsklasse nergens. Wij probeerden de prestaties van de in-body beedstabilisatie uit met een handmatig Tokina F8 400 mm spiegelobjectief. De X-S10 beschikt niet over een aparte bodyknop voor AF/MF-focussering, dat gaat via een menu. Maar in de stand A valt er dan gewoon handmatig mee scherp te stellen en de camera kiest de sluitertijd. Wel eerst de optie geen lens activeren. En met de focusseerhulpjes kom je er dan verder goed uit. Het lukte ons zelfs om op drie meter afstand op een medaille binnenshuis onbewogen te fotograferen.

Samenvattend
De Fujifilm X-S10 is een heel prettige APS-C spiegelloze systeemcamera met hoogwaardige prestaties op het gebied van video en foto. Relatief makkelijk te bedienen en met veel creatieve mogelijkheden in huis. De prijs is aantrekkelijk en zijn geld meer dan waard.

Ulco Schuurmans

Prijzen & Info
Fujifilm X-S10 body € 999,-
Fujifilm X-S10 met 16-80mm objectief € 1.499,-
Fujifilm, www.fujifilm.eu/nl/producten/digitale-cameras

One Comment

  1. Hallo, inderdaad geweldig werk. Bedankt, ik waardeer je werk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Videofilmen bij slecht weer: goed voor spectaculaire momenten maar ook slecht voor de camera?
Archief Digital Movie 137-2021 Stortbuien, stormen, sneeuw, hagel, stuivend zand, extreme koude, hittegolven en andere ...