Fujifilm X-T3, Canon EOS RP en Panasonic GH5: Eén systeemcamera voor goede foto’s en video-opnamen

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 127-2019
Je wilt er eens lekker op uit en niet een camcorder en een foto-camera meenemen? Wel een ruime keuze uit verwisselbare objectieven hebben? En daarbij ook een zo hoog mogelijke kwaliteit en niet meer dan 1.500 euro voor de body uitgeven? Dan ben je met de keuze uit de Fujifilm X-T3, Canon EOS RP en de Panasonic GH5 spiegelloze systeemcamera’s meteen uit de brand!

Op reis, vakantie, bij rapportages of gewoon een dagje weg? Dat roept om een goede foto/videocamera doch bij voorkeur lekker compact en geen twee toestellen mee. Dan komt de systeemcamera met verwisselbare objectieven te hulp. Niet inboeten op de beeld- en geluidskwaliteit, lekker compact en een ruime keuze uit verwisselbare objectieven. Het beschikbare sensorbereik verloopt in de prijsklasse rond de Ä 1.500,- exclusief objectief van Micro Four Thirds en APS-C zelf tot Full Frame. Aan jou beste lezer de keuze uit net iets meer video, foto of allebei gelijkwaardig.

Fujifilm X-T3
De bij tal van fotografen enthousiast gebruikte Fuji APS-C camera’s omarmen tegenwoordig ook video met aan top de X-T3, T-30 en XH1.Bij het hier besproken T3-model zwelgen de fotografen in de uitmuntende beeldkwaliteit die full frame zondermeer naar de kroon steekt en daarnaast ook de fraaie klassieke foto/videofilm-emulaties. Bij video een heel goede (tracking) AF, van achteren verlichte (BSI) APS-C-sensor, oversampling over de volledige sensorbreedte, 4K 50/60p in zowel DCI als UHD, intern 10 bit opname (opslag externe SSD-recorder zoals de Atomos Ninja) en voor een systeemcamera verrassend goede pre-amp microfoonversterker.

De body
De in zilverkleurig of zwart uitgevoerde robuuste X-T3 body is lekker retro. De meeste instelfuncties gaan via duidelijke en comfortabele draaiknoppen. Dat is een verademing voor de menuhaters. Qua afmetingen is dezesysteemcamera behoorlijk compact, ligt ergonomisch in de hand en heeft een stevige grip. Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie. Er zijn tal van objectieven en accessoires verkrijgbaar om deze systeemcamera op de eigen maat en smaak voor foto en video te configureren.
De TFT LCD-elektronische zoeker (EVF) is een 3.69-million-dot hogere solutie-type met een vergrotingsfactor van 0,75 keer. De tijdsvertraging bij de beelddisplay is slechts 0.005 seconden en de verversingfrequentie zit op circa 100 fps. Dat houdt het zicht trillingvrij en beweging en het focussen vallen goed te volgen. Het 3 inch kantelbare monitorschermpje is een 1.04 miljoen pixels LCD-type. De maximale opnamesnelheid bij foto bedraagt 11 fps. Voor de scherpstelling gebruikt de X-Trans CMOS 4 sensor 2.16M fasedetectie pixels. Dat is meer dan viermaal zoveel als bij de meeste concurrenten. Het AF-gebied zelf dekt 100 %. In de praktijk gewoon supersnel, accuraat en tracking naar tevredenheid. Extra AF-functies zijn AF Enhanced (voor het volgen van snel bewegende objecten) en specifieke gezichts- & oogherkenning. Met de firmware update van april 2019 is de AF verder geoptimaliseerd voor de gezichts- en oogtracking. Zo kun je bij een groepsfoto razendsnel het gezicht kiezen waarop je vooral wilt focussen. Ook herkent hij gezichten veel sneller.
Van huis uit is Fuji altijd een expert geweest in het neerzetten van natuurlijke kleuren en het emuleren van de vroegere analoge filmemulsies. Ook bij de X-T3 geen uitzondering. Dankzij X-Trans CMOS 4 -beeldsensor en de X-Processor 4 krijg je realistische kleurenfoto’s en videobeelden om te zoenen.

4K-opnamen
De XT-3 kan zich qua 4K UHD-kwaliteit met menig duurdere (semi-)professionele camcorder meten. Je schiet 4K in maximaal 4K 50/60P 4:2:2 10bit. Wegschrijven naar een SD-kaart (er zijn twee slots beschikbaar) gaat in 4:2:0 10 bit All-Intra of Long-GOP. Via de HDMI-out stuurt de videomaker YUV 4:2:2 10 bit ongecomprimeerd uit naar een externe recorder. De datasnelheden variëren van 100 tot 400 Mbps. Gebruik bij voorkeur objectieven met een ingebouwde IS. Met een adapter gaan er ook Canon EF-lenzen op de body.
Tot de ondersteunde CODECs en videoformaten behoren onder andere H.264/MPEG-4 AVC en H.265/HEVC. HEVC geeft een efficiëntere compressie (kleinere videobestanden) bij een gelijkblijvende beeldkwaliteit.
De ruisonderdrukking is heel goed dankzij de nieuwe ‘4K interframe NR’ functie. Zelfs tot op ISO12.800, dat komt in de praktijk neer op nog twee extra diafragmastoppen ruimte bij het schieten met weinig licht. Het NR-proces identificeert ruis snel en nauwkeurig en past dan de best mogelijke ruisreductie toe. De F-Log en Hybrid Log Gamma helpen bij de colour grading en postproduction in de camera. Uiteraard film je met de Fujifilm X-T3 ook goed in Full HD. Slow motion tot 120 fps.
Fujinon objectieven staan hoog aangeschreven. Bij video kan je de 18-135 mm overwegen. Daarnaast passen via een adapter ook een behoorlijk aantal EF-lezen op de body.

Conclusie
Met de Fujifilm X-T3 kan de video/fotograaf tegen een aantrekkelijke prijstelling met 4K APS-C alle hoogwaardige kanten op. Ter uitbreiding raden wij wel de speciale Fujinon- of MKX video-objectieven met ingebouwde IS, een extra accugrip en een externe recorder aan.

Canon EOS RP
In één zin: de vriendelijk geprijsde Full Frame instap-systeemcamera met een 26,2 Mps beeldsensor en processor afgeleid van de Canon 6D Mark II.
Dat maakt de Canon EOS RP in ieder geval al heel aantrekkelijk voor de fotograaf en met UHD ook voor de videograaf. Voor op reis is de EOS RP lekker compact en licht van gewicht (440 gram). Dankzij de flinke handgreep ook goed ergonomisch te hanteren met de meeste knoppen en een wieltje voor de fotografische bediening op de juiste plek. De 26,2 Mps beeldsensor geeft prima fotografische prestaties. De body is spatwater- en stofdicht.

Verschillen R en RP
Natuurlijk komt de vergelijking met de € 800,- duurdere EOS R. bij de lezer op. Wat lever je nu precies in op deze kleinere RP-broer. De belangrijkste ‘stripfacts’ zijn de kleinere accu (300-400 opnamen), een kleiner uitklapbaar & kantelbaar LCD-touchscherm met minder (1,04 miljoen) dots, idem 2,36 Mps bij de zoeker, een lagere seriesnelheid van 5 of 4 (bij AFC) fps, geen statusdisplay, ook geen joystick en wat minder scherpstelpunten. Tevens biedt de EOS R een beeldsensor van 30 Mps. Dat lijkt behoorlijk wat, doch doet in de praktijk weinig af aan de zeer goede fotografische prestaties en gebruiksgemak voor de algemene fotografie!
Er zijn ook enkele belangrijke winstpunten in vergelijking met de 6D MKII. De interne DIGIC 8 beeldprocessor werkt een stuk sneller en er is nu ook 4K video aan boord. Het ISO-bereik bedraagt 100-40.000 (Extended 50-102.400) en met het Canon Dual Pixel CMOS AF-systeem voorzien van 4.779 focusposities zit je er bij de scherpstelling zelden naast.Daarbij helpen tevens de relatief goede oogherkenning, het focussen via het touchscreen met de camera voor het oog en de eenpunts spot-AF. Nieuw is focus bracketing, het schieten van beeldreeksen met verschillende scherpstellingen. Nabewerking met Canon’s Digital Photo Professional 4 desktop software.
De bediening van de RP is klassieker dan bij de R. Gewoon weer vertrouwde instelwieltjes en muis-pad. Geen touchbar en joystick die toch gewenning bij de Canon-gebruikers behoefden. Wel heel gebruiksvriendelijk voor de starter. De van afbeeldingen voorziene gekleurde menu’s laten op het viewerscherm precies zijn wat je kunt verwachten en/of net nodig hebt. Zet bijvoorbeeld de RP op video en je kan meteen een opnamemodus zoals automatisch, handmatig en HDR kiezen. Geen menu zichtbaar dan even op de SET-knop drukken en de instellingen met de draaiwieltjes verstellen.

Foto en video
Over de fotoprestaties in RAW en JPEG (ook simultaan te schieten) niets dan lof voor een spiegelloze systeemcamera in deze prijsklasse. Levensechte kleuren, hoge scherpte en een behoorlijk dynamisch bereik. Tot aan ISO 3.200 presteert de RP relatief goed bij matig licht.
Dan de videoprestaties. Daarbij ligt de camera goed stabiel in de hand, de recordknop zit op de juiste plek en de OIS doet zijn werk naar behoren. Bij internetrecensies wordt de 1,7 cropping voor UHD als een heikel punt gezien. Dat vereist de nodige nuancering. Cropping vermindert de videokwaliteit voor 4K UHD 24/25 P in principe niet. Er blijft voldoende pixelruimte voor hoogwaardige videoprestaties over. En het 4K-beeld van deze RP mag gewoon gezien worden. Wel zijn er consequenties wat betreft het brandpuntbereik, dat wordt dus 1,7 maal langer. Jammer voor het groothoekgebied maar dan wel extra telelens. Ook is er bij 4K geen DP CMOS AF maar de iets minder accurate contrastdetectie. In de praktijk echter meestal geen enkel probleem.
Bij de eveneens behoorlijk goede Full HD (2K) is er geen cropping en wel DP CMOS AF. Een ingebouwde beeldstabilisatie (Canon Movie IS 5-assig) is nu gelukkig wel aanwezig. Het geluid (ook handmatig volume te regelen) met 48 kHz 16-bits 2 kanalen is met de interne microfoontjes al best aardig doch wordt met een externe microfoon op de 3,5 mm minijack behoorlijk goed. Er is een SD-kaartslot aan boord helaas wel in het accucompartiment en geen los deurtje.

Objectieven
Tot slot de objectieven. Voor de R-serie heeft Canon al een klein aanbod aan RF-topobjectieven. Deze zijn echter wel aan de prijs maar om het leed te verzachten is er een voordeliger kitaanbieding met de hoogwaardige F4 24-105 mm. Bovendien kan je via de gratis meegeleverde RF-adapter vrijwel alle EF-fullfame en APS-C EFS (met crop) Canon-vatting objectieven gebruiken. En dat kan een stuk voordeliger uitpakken. Zeker als je al een EF-arsenaal in huis hebt. Onze collectie Full Frame EF- en Sigma-objectieven deed het in ieder geval zonder mankeren. Als aardig alternatief voor (cropped) video de EFS 18-135 mm STM met opzetbare motorzoom.

Conclusie
In deze prijsklasse de keuze voor wie Full Frame fotografie ambieert en daarnaast ook goede 4K en 2K videobeelden wil schieten. Er is een ruime keuze aan toepasbare (betaalbare) objectieven.

Panasonic GH5
Alweer twee jaar op de markt maar dat doet niets af aan de uitstekende videoprestaties van deze Panasonic MFT-systeemcamera. Nog altijd zit in de GH5 body meer opname- en bewerkingskracht voor 4K (UHD standaard en Cinema) op 24/25/50/60P YUV 4:2:2 op 10 bits tot 400 Mbps en Full HD dan tot op driemaal duurdere camcorders. Bovendien kan je deze systeemcamera uitbreiden met een pro XLR-microfoonmodule met dezelfde mogelijkheden als het geluidsdeel op een pro-camcorder, professionele audiofieldrecorders en SSD-recorders zoals de Atomos Ninja.
Op fotografisch gebied staat de GH5 eveneens zijn MFT-mannetje. Zij het net wat minder dan bij de APS-C Fujifilm X-T3 en Full Frame Canon EOS RP. Het uitklapbare & kantelbare LCD-aanraakscherm en de 0,75 x 3.680 K OLED elektronische zoeker zijn helder, snel en van hoge kwaliteit.

MFT
De 20,3 Mps Micro Four Thirds beeldchip is uiteraard kleiner dan APS-C en Full Frame. Voor video maakt dat veel minder uit dan je op het eerste gezicht denkt. Menig professionele camcorder beneden de 6.000 euro brengt het echter niet verder dan een nog weer wat kleinere 1 inch beeldsensor. En voor hoogwaardig UHD volstaat 8-12 Mps. Alleen wie echt gaat voor de filmische look met geringe scherptediepte, grote diafragmaopening en fraaie Bokeh komt met MFT niet goed uit. Niettemin zijn er lichtsterke MFT-objectieven waar je een best aardig eind mee komt. Over objectieven gesproken: MFT heeft een vrij groot aanbod aan hoogwaardige compacte en veelal een stuk voordeliger geprijsde objectieven waaronder speciale videomodellen, bijvoorbeeld het Leica F2.8 H-HSA12035E objectief. Een punt van overweging bij de aanschaf van dit systeem!
Tevens zijn de degelijke MFT-body’s veelal een stuk compacter en lichter dan die bij APS-C en Full Frame. Die van de Panasonic GH5 is goed spatwater- en stofdicht en voorzien van twee slots voor snelle SD-geheugenkaarten.

Videospecificaties
Zoals gezegd draait het bij de Panasonic GH5 in de eerste plaats om de bijzonder goede interne videospecificaties. Bijvoorbeeld interne 5-assige Dual I.S. (Image Stabilizer) die camera gerelateerde bewegingsonscherpte accuraat elimineert In combinatie met O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) van MFT-objectieven en B.I.S. (Body Image Stabilizer, 5-assig) worden nog grotere bewegingen gecompenseerd. De uiterst nauwkeurige gyrosensor van de LUMIX GH5 stuurt zowel de O.I.S.- als de B.I.S.- compensatie aan, door de brandpuntsafstand en opname-omstandigheden te bestuderen. Hierdoor kan een tot vijf stops langzamere sluitertijd worden gebruikt. Dit is niet alleen zeer gunstig voor groothoek- en telefoto-opnamen, maar ook bij ongunstige omstandigheden, zoals ‘s avonds of bij het maken van opnamen met één hand. Bij het vastleggen de formaten en CODECs voor MOV, MP4, AVCHD Progressive en AVCHD op verschillende framesnelheden. Dit zonder tijdslimiet (!) bij de opname in zowel FHD als in 4K video. Internationaal werkende professionele gebruikers kunnen de systeemfrequentie instellen op 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,0 Hz of 24,0 Hz.
Photo Style zijn ‘Cinelike D’ en ‘Cinelike V’, waarvan de gamma-instellingseigenschappen vergelijkbaar zijn met filmproductie, beschikbaar voor video-opnamen, maar de LUMIX GH5 beschikt ook over ‘Like 709’ voor compatibiliteit met HDTV. Met een betaalde software upgrade is ook ondersteuning voor V-LogL-video-opname beschikbaar.

Autofocus
De LUMIX GH5 beschikt over de Depth from Defocus- en Contrast AF-technologie, die niet alleen de afstand tot het onderwerp berekent door twee beelden met verschillende scherpteniveaus te evalueren, maar ook de vorm, afmetingen en zelfs beweging van het onderwerp uitgebreid te analyseren. De Venus Engine meet de afstand tot het onderwerp zes keer sneller dan bij de oudere generatie. Ook de tracking slaat een goed figuur.

Fotospecificaties
Een andere verdienste van de Venus Engine is bij de fotografie de Natural Texture Expression, dat wil zeggen het er natuurlijk laten uitzien van oppervlakten en structuren. De Multi-Pixel Luminance Generation van de engine geeft beelden helder en scherp weer door gebruik te maken van een negen keer groter pixelinformatiegebied tijdens het demozaïekproces.
Intelligent Detail Processing analyseert de eigenschappen van elke pixel en stelt vast of die zich op een vlak of gedetailleerd deel, of een rand van het beeld, bevindt. Vervolgens wordt elke pixel aan de hand van zijn eigenschappen optimaal verwerkt. Dit zorgt voor zeer nauwkeurige, maar toch natuurlijke beelden met prima details, waarin verkeerde kleuren aan de randen zijn onderdrukt.
Three Dimensional Colour Control stelt bovendien niet alleen de kleurtoon en verzadiging vast, maar ook de helderheid, en past optimale controle toe aan de hand van de waarde van elke factor. Dit zorgt voor een rijkere kleurweergave, van de donkere tot en met de heldere delen van het beeld. De traditionele Multi Process NR (ruisonderdrukking) is geüpgraded naar High Precision Multi Process.
Met de 6K PHOTO-functie schiet je met 30 beelden per seconde door uit het 6K-reeksbestand (in 3:2- 4:3-verhouding) het frame met de beste timing te kiezen en dat op te slaan als foto met hoge resolutie (18 Mps). Bij 4K PHOTO is dat 60 fps en 8 Mps foto’s. Dit maakt de GH5 geschikt voor sport en actie. Je kiest afhankelijk van de opnamesetting bij 6K/4K PHOTO uit drie modi: 6K/4K Burst, 6K/4K Burst (Start/Stop) en 6K/4K Pre-burst.

Conclusie
De Panasonic GH5 is nog altijd de beste videosysteemcamera in dit marktsegment. Ook de fotografische mogelijkheden en kwaliteit mogen er best wezen zij het enigszins ingeperkt door de kleinere MFT-sensor.

Tot slot
Alle drie besproken systeemcamera’s voldoen aan de gestelde opdracht: goede foto’s en video-opnamen schieten met een en dezelfde compacte body voor nog geen € 1.500,-. De uiteindelijke keuze ligt bij de accenten. Ga je voor klassieke creatieve fotografie en goede APS-C video dan komt de Fujifilm X-T3 in het vizier. Staan gebruiksvriendelijke Full Frame foto en UHD tegen een heel aantrekkelijke prijs op het verlanglijstje dan kan je bij deze prijs niet om de Canon EOS RP heen. Of ligt het accent op de beste interne videokwaliteit plus audio en mag de MFT-fotografie net wat minder zijn dan gaat de voorkeur richting de Panasonic GH5? Aan jou de keuze hoe je er straks lekker compact en met de juiste beeldkwaliteit op uit gaat.

Prijzen & Info
Fujifilm X-T3 Body € 1.499,-
Fujifilm X-T3 kit met XF18-55 mm F2.8-4.0 € 1899,-
Fujifilm, www.fujifilm-x.com

Canon EOS RP Body met RF-adapter € 1.499,-
Canon EOS RP kit met RF F4 USM 24-105 mm € 2.539,99
Canon, www.canon.nl

Panasonic GH5 Body € 1.495,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Audio Show iEar’ 2019
Na vier jaar in successie wordt natuurlijk ook dit jaar weer Audio Show iEar’ georganiseerd. ...