Fujifilm X-T3: hoe een APS-C-systeemcamera een videohype werd…

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 130-2019
De Fujifilm X-T3 is al ruim een jaar op de markt. Aanvankelijk veel lof als fotocamera en ook leuk die 4K met 6K oversampling. Circa een half jaar geleden ontstond er echter een soort videohype om de XT3. Allerlei enthousiaste recensies en filmpjes op YouTube. Waar zit hem dat in?

Eigenlijk in tal van samenkomende zaken. Als eerste het unieke bedieningsconcept met draaiwieltjes voor ISO, Sluitertijd en Aperture (Diafragma) plus lekker klein en toch voldoende houvast met de handgreep. Uitstekende UHD en DCI 4K prestaties voor 50/60P video met zelfs 4:2:2 op 10 bits output via HDMI. Een aantal prachtige filmemulaties en cinema-LUTs. En zeer hoogwaardige objectieven. Tevens is er voor een systeemcamera een verrassend goede pre-amp microfoonversterker aan boord.

Wel even aankleden!
Zo uit de doos is de Fujifilm X-T3 al aardig af voor video. Alleen nog een passend objectief erop en je kunt aan de videoslag. Daar er geen interne optische beeldstabilisatie is raden wij het nieuwe 18-60 mm zoomobjectief aan. Dat geeft rond de 6 stops OIS en is net als de body spatwater- en stofdicht. Voor wie langer achterelkaar wil videofilmen koop de handgreep (batterygrip VG XT3) met plaats voor twee extra LithiumIon accu’s.
Voor maximaal zicht en 10 bits opslagcapaciteit een externe viewer met SSD-opslag zoals die van Atomos (Ninja) of Blackmagic Design.
En natuurlijk kan je met de X-T3 ook uitstekend fotograferen en is er een ruime keuze uit tal van hoogwaardige Fujifilm XF-objectieven. Kortom een prima keuze voor de foto/videograaf die een APS-C systeem camera voor beide toepassingen zoekt.

De hypes
Wat lees je, zie je en hoor je nu over de Fujifilm XT-3 in de social media? Prachtige film- en cinemasimulaties. De Eterna springt er voor cinema uit. Er is tevens een veelzijdige F-log van Fujifilm zelf. De prima beeldkwaliteit in UHD, DCI en Full HD met 4K op 50/60 fps en natuurlijk ook Full HD. Slow motion gaat tot maximaal 120 fps. De uitstekende scherpte en kleurweergave op 4:2:210 bits externe naar een HDMI-recorder.
De snelle accurate AF met gezichtsherkenning, het 15 stops dynamisch bereik en de HDR staan op hoog niveau. Het gebruiksgemak is uniek voor wie van retro in plaats van menu’s houdt.
De audio, ook manueel te regelen, is beter dan menig concurrent en de prijs is heel gunstig. Behalve een ruime keuze uit Fujinon standaard en cinelenzen kan je via adapters diverse andere merken en vintage-objectieven op de body zetten.
Nog enkele aardige quotes: de Fujfilm X-T3 munt, net als bij auto’s, uit in de handgeschakelde functies en Sony de automaat. De Topper voor de APS-C foto/videocamera. Inmiddels zijn al een EISA en Gold-award toegekend.

Beeldsensor en Body
De Fujifilm X-T3 is uitgerust met de nieuwe 26,1 Mps X-Trans CMOS 4 sensor en X-Processor 4 image processing engine.Zoals gezegd een lichtsterke volwaardige APS-C-formaat beeldsensor die goed gebruikmaakt van beeld verbeterende oversampling. De sensor reinigt zichzelf. De in zilverkleurig of zwart uitgevoerde robuuste X-T3 body is lekker retro. De meeste instelfuncties gaan via duidelijke en comfortabele draaiknoppen. Dat is een verademing voor de menuhaters. Qua afmetingen is deze systeemcamera behoorlijk compact, ligt ergonomisch in de hand en heeft een stevige grip. Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie.
Er zijn tal van objectieven en accessoires verkrijgbaar om deze systeemcamera op de eigen maat en smaak voor foto en video te configureren.
De TFT LCD-elektronische zoeker (EVF) is een 3.69-million-dot hogere solutie-type met een vergrotingsfactor van 0,75 keer. De tijdsvertraging bij de beelddisplay is slechts 0.005 seconden en de verversingfrequentie zit op circa 100 fps. Dat houdt het zicht trillingvrij en beweging en het focusseren vallen goed te volgen. Het 3 inch kantelbare monitorschermpje is een 1.04 miljoen pixels LCD-type. De maximale opnamesnelheid bij foto is 11 fps.

AF en kleur
Voor de scherpstelling gebruikt de X-Trans CMOS 4 sensor 2.16M fasedetectie pixels. Dat is meer dan viermaal zoveel als bij de meeste concurrenten. Het AF-gebied zelf dekt 100 %.
In de praktijk gewoon supersnel, accuraat en tracking naar tevredenheid. Extra AF-functies zijn AF Enhanced (voor het volgen van snel bewegende objecten) en specifieke gezichts & oogherkenning. Met de firmware update van 2019 is de AF verder geoptimaliseerd voor de gezichts- en oogtracking. Zo kun je bij een groepsfoto razendsnel het gezicht kiezen waarop je vooral wilt focussen. Ook herkent hij gezichten veel sneller.
Van huis uit is Fuji altijd een expert geweest in het neerzetten van natuurlijke kleuren en het emuleren van de vroegere analoge filmemulsies. Ook bij de X-T3 geen uitzondering. Dankzij X-Trans CMOS 4 -beeldsensor en de X-Processor 4 krijg je realistische kleurenfoto’s en videobeelden om te zoenen.
Bij de filmemulaties is er keuze uit Provia/Standaard, Velvia/Vivid, Astia/Soft, Classic/Chrome. Pro Neg Hi, Pro Neg Standaard, ACROS (+Ye/R/G) FILTER, Eterna en Monochroom, Hiermee kan de creatieve fotograaf al de emulsiebeelden uit heden en verleden oproepen die zij of hij maar wil. Echt een aanwinst voor de fotohobbyist en professionele fotograaf.

4K-opnamen
De XT-3 kan zich qua 4K UHD-kwaliteit met menig duurdere (semi-)professionele camcorder meten. Je schiet 4K in maximaal 4K 50/60P 4:2:2 10bit. Wegschrijven naar een SD-kaart (er zijn twee slots beschikbaar) gaat in 4:2:0 10 bit All-Intra of Long-GOP. Via de HDMI-out stuurt de videomaker YUV 4:2:2 10 bit ongecomprimeerd uit naar een externe recorder. De datasnelheden variëren van 100 tot 400 Mbps en dat is indrukwekkend.
Gebruik bij voorkeur objectieven met een ingebouwde IS. Met een adapter gaan er ook Canon EF-lenzen op de body.
Tot de ondersteunde CODECs en videoformaten behoren onder andere H.264/MPEG-4 AVC en H.265/HEVC. HEVC geeft een efficiëntere compressie (kleinere videobestanden) bij een gelijkblijvende beeldkwaliteit. De ruisonderdrukking is heel goed dankzij de nieuwe “4K interframe NR” functie. Zelfs tot op ISO12.800, dat komt in de praktijk neer op nog twee extra diafragmastoppen ruimte bij het schieten met weinig licht. Het NR-proces identificeert ruis snel en nauwkeurig en past dan de best mogelijke ruisreductie toe. De F-Log en Hybrid Log Gamma helpen bij de colour grading en postproduction in de camera.
Uiteraard film je met de Fujifilm X-T3 ook goed in Full HD. Slow motion tot 120 fps bij 2K en 60 fps bij UHD.

Worden de hypes bewaarheid?
Voor een groot deel zonder meer. Echt een systeemcamera die het DNA van de creatieve en actie-videofilmer in zich heeft. Ook inzetbaar voor professionele klussen. Je hoort wat gejammer over geen interne optische beeldstabilisatie maar dat maken objectieven zoals de F4 16-80 mm met 6 stops meteen goed. Intern kan je tot 20-30 minuten continu filmen. Met behulp van een externe recorder is dat slechts gelimiteerd door de SSD-opslagcapaciteit en accuprestaties. Voor langer filmen is een accu onvoldoende. Los dat op met een batterygrip.
Blijft over een heerlijk ergonomische, snelle accurate, hoogwaardige AV en aantrekkelijk geprijsde systeemcamera. Met de Fujifilm X-T3 kan de video/fotograaf tegen een aantrekkelijke prijstelling met 4K APS-C alle hoogwaardige kanten op. Ter uitbreiding raden wij wel de speciale Fujinon- of MKX video-objectieven met ingebouwde IS, extra accugrip en een externe recorder aan.

Fujfilm XF F4 16-80 mm
Gewoon een ideaal video-objectief, die Fujifilm XF16-80 mm F4 R OIS WR. In de eerste plaats is deze vijfmaal zoomlens (kleinbeeld 24-122 mm) optimaal ontworpen voor de nieuwe beeldsensor 26,1 Mps X-Trans CMOS 4 en X-Processor 4 image processing engine in de Fujifilm X-T3 en X-T30. Het brandpuntbereik omvat circa 80 % van alle te maken videoshots. Het objectief bevat onder meer zes lenselementen in twaalf groepen, inclusief drie asferische glaselementen, en een ED asferische lens. Samen met de beeldsensor zorgt dat alles voor perfecte scherpte van rand tot rand, een uitstekende kleurweergave en contrast plus nauwelijks vervorming of overstraling.
Een continue diafragmaopening van F4 over de gehele zoomrange staat garant voor een behoorlijke lichtsterkte en geen verloop bij de belichting plus voldoende filmische look. Het interne scherpstelsysteem is op de AF verrassend accuraat, snel en stil.
De optische beeldstabilisatie is stops groot. Daarmee houd je uit de hand en bij volg- of pan-bewegingen het beeld goed stabiel in de bewegingen mooi vloeiend. Deze lens-OIS compenseert het ontbreken daarvan in de X-T3-body meer dan goed!
Het ontwerp is robuust en spatwater & stof dicht. Samen met de X-T3-body een combinatie die je ook bij slechtere weersomstandigheden kunt inzetten. Het objectief weegt 480 gram en is 89 mm lang. Deze Fujifilm XF16-80mm F4 R OIS WR (€ 849,-) is weer een treffend voorbeeld waarom professioneel en veeleisende gebruikers vanwege het hoogwaardige ‘glas’ naar Fujifilm overstappen.

Prijzen & Info
Fujifilm X-T3 body € 1.499,-
Fujifilm, www.fujifilm-x.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Panasonic HC-X1500E en de HC-X2000E: Klein & Licht
Panasonic heeft twee van de kleinste en lichtste 4K/60p-camcorders binnen de branche aangekondigd: de HC-X1500E ...