Full HD schoudercamcorders: Sony HXR-MC2500 NXCAM, Panasonic AG-AC8EJ & JVC GY-HM70E

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 131-2020
Zoek je een (semi-)professionele Full HD camera voor evenementen, bruiloften, sport, onderwijs, conferenties en reportages? En moet deze camcorder ook nog eens lekker vrij kunnen bewegen, redelijk lichtsterk en niet duur zijn. Kijk dan vooral eens naar deze vriendelijk geprijsde, relatief eenvoudig te bedienen en solide schoudermodellen. Weliswaar al wat ouder doch nog altijd ideaal voor de videoamateur die een goede vakindruk wil maken, 4K niet nodig heeft en lekker veel instel/aansluitmogelijkheden ambieert.

Er wordt met al die draagbeugelcamcorders en videofilmende systeemcamera’s nogal eens gedacht dat de schoudercamcorder een videorelikwie uit een ver verleden is. En dan ook nog eens Full HD 2K in plaats van 4K HD. Wie koopt zoiets nu nog? Antwoord: de videofilmer die voor betaalbare kwaliteit, stabiliteit, creativiteit, bewegingsvrijheid en gebruiksgemak gaat.
Nog altijd vormt de schoudercamcorder het natuurlijke verlengstuk van de videomaker bij evenementen, bruiloften, (nieuws-)reportages en sport. Bij sportmodellen zelfs op 250 beelden slow motion per seconde. Je beweegt lekker vrij vanaf de schouder, hebt een ruim zoombereik, redelijk lichtsterke sensor, een behoorlijke accucapaciteit een creatieve gebruiksvriendelijke bediening plus redelijk tot goed geluid.
De redactie selecteerde drie al wat oudere doch nog springlevende interessante modellen voor de pretentieuze HD-filmer: de Sony HXR-MC2500 NXCAM, Panasonic AG-AC8EJ en JVC GY-HM70E.

Sony HXR-MC2500 NXCAM
Een modern en professioneel gestileerde schoudercamcorder met lekker veel flash-geheugen aan boord, dat is de Sony HXR-MC2500. Een lekker licht, wendbaar volledig shoulder mounted design met naar keuze opnemen naar het interne 32GB flashgeheugen (150 minuten) of verwisselbare SD-geheugenkaarten in twee slots. De camcorder meet 265 x 235 x 455 mm bij een gewicht van 2,8 kg. De backlighted sensor is van het Exmor-R CMOS-type. Helaas wel ¼ inch maar toch doet deze relatief kleinere beeldsensor het bij wat minder licht best aardig. Bij voldoende licht gewoon goed.
De eigen Sony G-lens is van een prima kwaliteit en voorziet in 12 maal zoom, 2,9-34,8 mm (= 26,8 tot 320 mm kleinbeeld) en een diafragma van f/1.8-3.4. Er is een naar behoren functionerende optische 5-assige beeldstabilisator ingebouwd en de filtermaat bedraagt 37 mm. Met de videoformaten MPEG-4 AVC/H.264 AVCHD 2.0 kom je goed weg op een doorsnee montagecomputer. De beeldsnelheden zijn frame 50p, 50i 25p Full HD en 50i SD (PAL model), 60p, 60i, 30p, 25p Full HD. Op de beeldkwaliteit valt voor Full HD weinig aan te merken. De combinatie van Flash en interne geheugenkaarten maakt filmen met Relay of simultaan mogelijk.
Om het op te nemen beeld te kunnen beoordelen zijn er een kleurenzoeker van 0,39 inch OLED (1,44 miljoen dots) en een 3 inch LCD-touchscherm (0,92 miljoen dots) beschikbaar. En die kunnen in deze prijsklasse eigenlijk nog best meekomen.
Bij de aansluitingen vind je BNC, RCA, Mini USB, 3,5 mm Jack, 2,5 mm Jack, HDMI, Multi-Interface (MI) Hot Shoe en een Cold Shoe. De ingebouwde microfoon is omdirectioneel. Je kunt zoals gebruikelijk ook nog een microfoon in de externe houder rechts van de draagbeugel steken. WiFi en NFC ontbreken niet. En met een zwaardere L-serie NP-type accu kan de videomaker tot rond de 14 uur achter elkaar opnemen. Handig is verder een ingebouwde videolamp.
De Sony HXR-MC2500 NXCAM ligt lekker op de schouder, de menu’s zijn relatief logisch en de bedieningsknoppen zitten waar je hen verwacht. Liefhebbers van handmatig dienen bij de instelring van het objectief zelf de gewenste functie toewijzen. Dat zijn onder meer focusseren, diafragma, sluitertijd en witbalans.
Aanbevolen voor alle genoemde opnamecategorieën en met als extra troef het Flash-geheugen.

Panasonic AG-AC8EJ
Deze schoudercamcorder maakt qua functionele vormgeving een professionele indruk. De Panasonic AG-AC8EJ is een semiprofessionele camcorder. Een echt stuk vakgereedschap voor het vrij kunnen bewegen bij het videofilmen van reportages, nieuwsgaring, festivals, natuur, sport en bruiloften dat er ook nog eens fraai uitziet.
Wat krijg je nu voor € 1.150? Dat stelt zeker niet teleur. Te beginnen met een 21 maal optische zoomlens, lichtsterkte F 1.8 – 3.5 en een groothoekstand van 28 mm. Een hybride 5-assige beeldstabilisator die van wanten weet. De filtermaat bedraagt 49 mm.
50P of 50i Full HD-opnamen in AVCHD op 28/24 mbps. De opslag gebeurt op twee SD-kaarten en met een 5800 mAh of 11800 mAh LithiumIon-accu kan je vele uren zorgeloos videofilmen. Replay zorgt er voor dat de camera naadloos overschakelt als er een geheugenkaart vol is. Daarnaast tevens simultaan opnemen. Je kunt tijdens het filmen ook fotograferen met een resolutie van 9,4 megapixel. In fotomodus kan dit met 20,4 megapixel.
De sensor is een 1/4.5” High-Sensitivity MOS-type met 20.4 megapixels. Bij daglicht en voldoende binnen licht voldoet deze sensor in combinatie met het hoogwaardige zoomobjectief prima. Alleen moet er in geval van matig licht wel een videolampje bij.
De ergonomie bij de bediening is op niveau. Op iA gaat alles automatisch en zit voor 80-90 % van de shots goed. Het zoomen verloopt lekker vloeiend. En de instelring van het objectief kan je aanwijzen voor de manuele functies: diafragma, de zoomverstelling, de scherpstelling, de witbalans of de sluiter. Deze keuze gaat via een ruim bemeten toets pal achter de ring. De AC8EJ ligt comfortabel op de schouder en geeft lekker veel bewegingsvrijheid. Het geïntegreerde 3.0 inch LCD-aanraakscherm heeft 460.800 dots en voorziet in smart touch-bediening. En via de elektronische kleurenzoeker heb je een goed helder en contrastrijk beeld op het onderwerp. De afmetingen zijn 47,9 x 20,5 x 21,7 cm en het gewicht bedraagt 2,27 kg.
Tot de aansluitingsopties behoren audio: 3,5 mm mini-jack, HDMI en USB. En is geen XLR aan boord.
Het geluid van de beide interne stereomicrofoons voldoet voor de gestelde doelen. In de externe houder past een meegeleverde richtmicrofoon voor specifieke geluidsdoeleinden. Het opnamevolume stel je desgewenst ook handmatig in met behulp van de digitale VU-meters in de zoeker of op het lcd-scherm. Verder is er de keuze opnameautomaat of handinregeling plus limiter.
Hoewel Panasonic deze camera uit het actuele assortiment heeft genomen zijn ze nog wel tegen aantrekkelijke prijzen (tot € 900,-) verkrijgbaar. Sla uw slag zo lang het nog kan!

JVC GY-HM70E
De JVC GY-HM70E videocamera is een veelzijdige full HD schoudercamera. De 1/2:3 inch 12 megapixel CMOS-sensor is wat groter en daarmee praktisch gezien ook wat lichtsterker dan bij de andere hiervoor besproken ‘budget-schouderbakken’. JVC zelf geeft bij deze BSI CMOS-sensor een lichtgevoeligheid van maar 1 Lux. op. Toch blijft het altijd beter om bij dergelijke lichtzwakke opnamesituaties een videolamp in te zetten. Niettemin een uitkomst bij sfeervolle bruiloftsopnamen bij bestaand licht.
Het kwalitatief goede GT-objectief is een tienmaal F 1.2-F2.8 zoommodel met een groothoekstand van een 29.5 mm groothoeklens met tien keer optische zoom tot 476 mm bij de dynamische zoomstand. Een ingebouwde accurate optische beeldstabilisator ontbreekt niet. De camera slaat de beelden op in een resolutie van 1920 x 1080 (50i/50p) of 720 x 576 (50i) in het AVCHD-formaat met een bitrate tot maximaal 28Mbit/s. Daarnaast is het mogelijk om High Speed 250fps (SD-)opnames te schieten. Fotograferen doe je op 12 Megabits. Met twee geheugenslots en ook twee accuslots zal het u niet gebeuren om zonder opnamecapaciteit of stroom voor het continu kunnen videofilmen te zitten.
De JVC GY-HM70E ziet er echt professioneel uit. Zeker als je daar optioneel nog een extra richtmicrofoon op zet. Anders voldoen de beide ingebouwde stereomics naar behoren. Geluidsopnamen in Dolby Digital 2ch (AC3) 48 kHz/16-bit, 256 kbps. De schouderligging is comfortabel, de bedieningsknoppen zitten op hun plek en je kunt de gewenste handmatige functies naar wens definiëren. Tot de beschikbare aansluitingen behoren HDMI (mini, 1920 x 1080 60/50p 8 Bit), 3,5 mm minijack audio, AV uit RCA en audio uit twee keer RCA.
Voldoende zicht op het onderwerp heb je via de LCOS 260.000 pixels elektronische kleurenzoeker van en het 230.000 dots LCD-schermpje.
Deze schoudercamera is aantrekkelijk voor het langdurig achter elkaar opnemen en highspeed shots.

Tot slot…
Ze zijn er nog, de aantrekkelijk geprijsde Full HD schoudercamcorders. Het ‘tool of the trade’ voor de gevorderde amateur en kleine professional bij evenementen, reportages, sport en bruiloften. Ondanks het feit dat deze camcorders al meerdere jaren meegaan echt geen geval van vervlogen nostalgie maar pure functionaliteit voor de Full HD-genres.

Prijs & Info
Sony HXR-MC2500 NXCAM € 1.359,- www.sony.nl
Panasonic AG-AC8EJ Vanaf € 900,- www.panasonic.nl
JVC GY-HM70E € 1050,- https://nl.jvc.com/pro

Ulco Schuurmans

2 Comments

 1. Hallo,
  Met erg veel plezier lees ik telkens weer deze geweldige site en probeer ik me niet te veel laten verleiden. Maar het is weer tijd voor een nieuwe camera ter vervanging van de Panasonic HC-VXF1. Ik had al besloten om de HC-X1500 aan te schaffen. Maar de verleiding van een schoudercamera is ook erg groot.
  Mijn vraag is eigelijk welke onderstaande 4 camera’s is, qua beeld na montage in FCPX, het mooist ???? Ik weeg 4K 60fs iets zwaarder dan de schoudermogelijkheid, maar filmen vanaf de schouder heeft mij vroeger met bijv. de Sony . En ik weet het is appels en peren. Ik gebruik de camera voor vakantiefilmpjes zoals deze op mijn Youtube site: https://www.youtube.com/watch?v=X80WAwofRu8&t=213s

  Panasonic HC-X1500E €1.699,-
  Sony HXR-MC2500 NXCAM € 1.359,-
  Panasonic AG-AC8EJ Vanaf € 900,-
  JVC GY-HM70E € 1050,

  Met dank en een vriendelijke groet,

 2. Beste Marco

  De keuze hangt voor jou af van twee zwaartepunten:
  1. Wat zijn de vereisten voor de kwaliteit bij het gestelde einddoel. Zoals gezegd in het artikel is 4K zeker niet zaligmakend en voldoet goede Full HD nog altijd prima voor tal van videoproducties en online uitzendingen.
  2. De ergonomie en gebruiksgemak passend bij de gekozen opnamesetting. Vanuit de schouder filmen biedt veel vrijheid en toch voldoende stabiliteit. daar de camera en bedieningselementen wat groter zijn kan je er beter bij en is het meer overzichtelijk.. Bij de montage heb je voor HD minder zware NLE-apparatuur nodig dan bij 4K.
  Welke van de vier de beste resultaten bij de montage geeft blijft een kwestie van smaak en het gefilmde onderwerp. De duurdere Sony en Panasonic presteren met hun gewoon wat betere sensor en optiek net iets beter dan de goedkopere modellen van JVC en Panasonic. Voor normaal videowerk is dat echter marginaal. Bij echt kritisch filmen op kleur, scherpte en belichting gaat de voorkeur naar de beide duurdere modellen uit.
  Wie voor de hoogste kwaliteit bij video uitgaat komt uit op 4K UHD op 60 fps. Daar betaal je uiteraard aanzienlijk meer voor. zeker bij een schoudermodel. De draagbeugels zijn vriendelijker geprijsd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Peak Design Travel Tripod
Peak Design gaat uitbreiden met de Travel Tripods. In mei 2019 ging de Peak Design ...