Veel gestelde vragen (deel 5)

Redactie Veel gestelde vragen

Archief Digital Movie 118-2017
Waar vind ik een goede montagecursus?
Het digitaal monteren van video (NLE, Non Lineair Editing) is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoewel de meeste basishandelingen zich deels vanzelf wijzen vergen de meer complexere handelingen vaak toch aanzienlijk meer kennis en ervaring. Dat betekent aanleren en ook regelmatig doen. Gelukkig hebben tal van montagepakketten een Nederlandstalig interface dat helpt. Echter veelal toch niet voldoende. Online manuals zijn er meestal wel, doch als je niet precies weet waaronder te zoeken kan dat lastig blijken. Goede boeken en schriftelijke cursussen zijn niet altijd voor handen. Dan komt er de keuze uit:
• Instructiefilmpjes op de website van het softwarehuis of YouTube. Daar zitten zowel juweeltjes als kaf tussen. Helaas nogal eens niet in het Nederlands maar visueel doet veel.
• Meekijken met een vaardige kennis of op de videoclub.
• Een cursus of workshop volgen. Dat kan zowel fysiek als online. Daarvoor zijn er diverse aanbieders. Zie ook de advertenties in Digital Movie en op internet.
Met het oog van ‘Het toch weer vergeten’ is het verstandig om een aparte datamap (folder op de computer) met handleidingen, instructieclips en tips & trucs aan te leggen. Dat maakt het vooraf nog even nakijken een stuk eenvoudiger.

Hoe zet ik Super8 of 8mm analoge film over naar digitaal?
Er zijn twee mogelijkheden: Het laten doen en zelf doen. Bij kleinere hoeveelheden, laten we zeggen 20-30 minuten speeltijd, is het laten doen een goede optie. Het kost een paar centen maar het ziet er meteen ook goed uit, je behoeft dan zelf geen apparatuur aan te schaffen en tijdrovend te prutsen. Er zijn diverse aanbieders en het kan ook via de foto/videovakhandel.
Voor het zelf doen is een soort projector met ingebouwde scanner de beste oplossing. Onder andere verkrijgbaar van Reflecta. Je zet de filmspoelen op de houders, voert de analoge filmemulsie in en de ingebouwde scanners leest de daar langs getransporteerde beelden uit. Echt hard gaat dat niet. Eenvoudiger apparaten doen 2-4 beelden per seconden. Duurdere gaan sneller. Een ander punt vormt het geluid. Dat kan je vanuit de oude filmprojector aftappen en met de computer of recorder digitaliseren. Vervolgens in de montage weer toevoegen.

Hoe synchroniseer ik beeld en geluid achteraf?
Normaliter neemt de videocamera het beeld en geluid tegelijk op. Dat is meteen goed synchroon. In geval van het los opnemen van beeld en geluid of het achteraf toevoegen van videomateriaal uit een andere camera kan deze synchroniteit verloren gaan. Meestal valt het geluid bij de montage best weer goed synchroon te krijgen. Dat kan via:
• Het synchroniseren op de meelopende tijdcode.
• Het gebruik van markeerpunten in het beeld of het geluid zelf. Bijvoorbeeld via een het klapbordje of een handbeweging voor elke scene of een karakteristiek geluid/puls/toon.
• Het toepassen van speciale software zoals Plural Eyes dat het originele geluid perfect vervangt dooreen met een ander apparaat opgenomen zelfde geluidstrack.

Welke geheugenkaart heb ik nodig?
De kwaliteit van de geheugenkaart is net zo belangrijk als die van de videocamera zelf, optiek en microfoon. Goedkoop is meestal duurkoop. Uiteraard eerst het juiste type geheugenkaart: SD, CompactFlash of de Sony Memorystick. Heel belangrijk zijn de schrijf- en leessnelheid. Schrijft de kaart niet snel genoeg weg dan ontstaat er een opstopping of crash tijdens de opname. Speelt de geheugenkaart de beelden niet soepel en vlot genoeg af dan komen er stokkende beelden. Met name bij 4K en 2K videobeelden en grote RAW fotobestanden luister het erg nauw. Minimaal toch 100 MB per seconde wegschrijven en teruglezen. Bij UHD op 10 bits met weinig compressie zitten we op de 260-300 MB’s in de klasse UHS-II U3 voor veilig zonder haperingen wegschrijven! Voor gewoon HD minimaal Class 10.
Bij het uitlezen kunnen we wat toleranter zijn. 150 -200 MB’s is doorgaans genoeg. De hoeveelheid geheugencapaciteit is een kwestie van inzet en gemak. Bij 4K video past op 32GB circa 90 minuten en voor 2K ruwweg het dubbele. Alles op 1 kaart van 64-256 GB voorkomt het tussentijds wisselen. Maar je kunt ook kiezen voor gescheiden takes per kaart of een camera met twee kaartslots. Let er altijd op dat het type kaartslot geschikt is voor de desbetreffende geheugenkaart! Dat geldt zowel bij camera’s als kaartlezer/poorten voor computers.

Ulco Schuurmans

 

One Comment

  1. Hallo . Een bedrijf dat erg goede cursussen over de vele facetten van audio video en fotografie maakt, is Everlearn .
    Een aanrader ..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Pentax K-1 Mark II: nieuw vlaggenschip uit K-serie
Ricoh Imaging introduceert de Pentax K-1 Mark II 35mm full-frame digitale spiegelreflexcamera. Dit nieuwe vlaggenschip ...