Godox SZ150R bicolor en RGB LED-video/fotolamp: professioneel & creatief licht

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 139-2021
Laat licht in de video- of fotostudio of op de opnameset schijnen en er ontstaat een veel fraaier en creatief tot waar cinematografisch resultaat. Niet alleen heb je dan ook meer krachtig licht voor handen maar ook nog eens de creatieve gereedschappen om de lichtval, kleur en schaduwen geheel naar de eigen opnamehand te zetten. Met de door ons geteste Godox SZ150R krijg je een waar professioneel en creatief plus heel degelijke bicolor en RGB LED monolight in huis.

Bij het inmiddels befaamde merk Godox zijn de video/fotolampen duidelijk met hun tijd meegegaan. De SZ150R met Bowens-montering is volledig instelbaar via draai- en regelknoppen en een menu op het LED-scherm Het updaten van de firmware gaat via een USB-stick. De lampunit zoomt de lichtbundel in of uit met een grote draaiknop. Tevens zijn er beschikbaar dertien instelbare effecten, DMX-control, draadloos op afstand (2.4G en bluetooth App) aan te sturen, smartphone app en een fraaie draagtas. De lampunit gaat aan het lichtnet. Er is geen interne accu aan boord.
Een LED-lamp zoals de GodoxSZ150R is er uiteraard niet alleen voor de professional. Ook de gevorderde fotograaf/videomaker of YouTuber/vlogger gebruikt deze veelzijdige lamp met succes  in de eigen studio, op de foto/videoset elders en ook buiten in het veld. De resultaten imponeren duidelijk vergeleken bij de shots zonder aanvullend effectlicht of in lichtzwakke opnamesituaties. Bij slow motion op hogere sluiter en framesnelheden geeft deze lampunit het benodigde extra licht.

Het licht
Voor de liefhebbers van de juiste lichtkleuren biedt de Godox SZ150 zowel nauwkeurig instelbaar RGB- als tweekleurig (kunst- en daglicht) van 2.800 tot 6.500 graden Kelvin. Daarmee stel je de kleurtemperatuur en -waarden meteen in de juiste stand voor foto en video. De voor de vakgebruiker kritische waarden zijn CRI97 en TLCI96.
Er zijn maar liefst 36.000 kleurtinten beschikbaar via de HSI-instellingen. Daar stelt de foto/videograaf de hue (RGB 0-360 graden), verzadiging en intensiteit/helderheid (0-100 %) nauwkeurig op de eigen maat en smaak in. Je kunt meerdere kanalen onderling mixen. Daarnaast de groen/magenta-instelling voor het exact inregelen van de huidtinten en meerdere lichtbronnen tegelijk. Tevens aandacht voor de kleurcontrast: gebruik twee contrasterende kleuren om het onderwerp los te maken van de achtergrond of omgeving. Werkt cinematografisch heel goed!

De zoombare bundelbreedte van de lichtval bedraagt 20 tot 65 booggraden. Handige lichteffecten zijn RGB-cyclus (cycling), flits, laser, bliksem, kapotte lamp, TV, kaars, vuur, vuurwerk, en zwaailichten (politie, ambulance en brandweer). Dat hoef je dan straks niet meer bij de nabewerking in de montagestudio aan te brengen. En heel geschikt voor allerlei showoptredens en muziekevenementen.
Het besturen van het licht gaat voornamelijk via de menu’s op het LCD achterop de unit. Met de Godox Light-app kan dat ook met de smartphone. Dat biedt veel gemak en mogelijkheden. Van het matchen van camera’s en huidskleur tot net die ene karakteristieke kleurtint. En er is een optionele Godox RC-R9 remote control. En uiteraard ontbreekt de DMX-aansluiting en aansturing niet.

De lampunit
De lampunit ziet er gedegen en lekker professioneel uit. Een mooi gestileerde zwarte (mat en glanzend) metalenronde monolight-behuizing met handgreep, ventilatieopeningen, lampkop aan de voorzijde, ingebouwde ventilator (kan op stil met toch voldoende lichtopbrengst) en het bedieningspaneel met draai- en drukknoppen plus LED-LCD-schermpje. Omdat er een besturingschip in de behuizing zit, wordt de term COB (Chip On Board) gebezigd. Het geheel weegt 2,65 kg.
De Engelstalige  gebruiksaanwijzing is summier N.B.: Er volgt nog een uitgebreidere Nederlandstalige handleiding op de website. Zie verder vooral ook de filmpjes op YouTube over het gebruik van deze Godox monolight. De lampunit zit samen met de 36 V DC voeding voorzien van een DMX-connector in een stevige gecapitonneerde draagtas.
De bedieningsknoppen en elementen aan de achterzijde omvatten: twee draaiknoppen voor  FN (functie) en Dim. Deze dienen ook voor het kiezen van de verschillende menu-instellingen. Er zijn vier druktoetsen voor Menu, FX, HSI en CCT. Verder nog aan de achterzijde de USB-poort (update firmware via USB-stick) en ingang voor de voeding. Op de rechterflank vindt je de grote draaiknop voor het zoomen van de lichtbundel.
Het menuschermpje in kleur toont naar keuze de interfaces: Basis instelmenu (onder andere de kanalen en groepen, DMX en de ventilator), FX-interface voor de verschillende lichteffecten, HSI-interface (Hue, verzadiging en helderheid van de display) en het CCT-interface (kleurtemperatuur, G/M Hue en helderheid). Het wijst zich allemaal grotendeels vanzelf.
Standaard meegeleverd worden een beschermkap voor de lampkop (ook bruikbaar als diffusor) en een reflector. Met de bundelende reflector en de zoomschakelaar krijg je in de praktijk een lichtopbrengst van 19.000 tot 26.000 Lux. Er zijn 32 kanalen in 16 groepen aan boord om de SZ150R storingsvrij draadloos te kunnen besturen. De indeelbare tas biedt straps en riemen om deze overal (ook op lichtstatieven) te bevestigen.

Reflector en Softbox
Voor gericht licht gebruik je bij de SZ150R de meegeleverde Godox reflector met universele Bowens-koppeling. Deze is gemaakt van stevig metaal en aan de binnenzijde bekleed met een geribbelde zilverkleurige coating. In de praktijk geeft deze combinatie een krachtige en ook creatief inzetbare directe lichtbundel.
Streef je daarentegen naar een zachtere schaduwen verhullende en de huid of objecten meer strelende lichtval, dan komt een softbox in aanmerking. Bij onze testset zat daarvoor de Caruba Deep Parabolic Softbox in een keurige draagtas. Deze softbox is leverbaar in verschillende afmetingen. Het testexemplaar had de afmetingen 90 centimeter en is 70 centimeter diep en heeft een speedring voor Bowens flitsers. Het effect van deze Deep Parabolic Softbox is een heel zacht licht met een vloeiende overgang naar schaduwen. In de praktijk heel geschikt voor portretten en videoshot met sfeervol zacht licht.
In de aan twee kanten (kopse en lengte kant) te openen tas zitten twee diffusers, eentje voor in de softbox en eentje voor in de opening. Je kunt de softbox als een paraplu opvouwen en zo gemakkelijk meenemen in de draagtas. Een aan te bevelen accessoire voor de Godox monolight.

Samenvattend
Een meer dan goede bicolor en RGB LED-lamp voor foto en video. Je kunt er direct op de set de lichtval en kleur nauwkeurig mee regelen, scenes ophelderen en creatieve effecten mee creëren. Dat scheelt flink op achteraf nabewerken van video en foto en de kans op minder flitsende beelden. De prijs is voor het gebodene heel aantrekkelijk. Aanbevolen voor de foto/videograaf of cineast die de kritische en creatieve lichtmeester wil zijn in de eigen studio of op de opname set.

Prijzen & Info
Godox SZ150R € 799,-
Caruba Deep Parabolic Softbox € 79,-
Godox, www.godox.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Reference Sounds 2.0!
In februari 2020 schoten ze een ludiek filmpje op een hobbelig stuk gras in Almere. ...