Goed monteren behoeft niet duur te zijn

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 115-2017
Software voor het monteren van video op de Windows pc of Apple Mac behoeft niet bepaald duur te zijn. Hoewel de echt professionele pakketten heel veel kunnen, allerlei high-end videoformaten verwerken, indrukwekkende effecten bieden en een meester in het corrigeren zijn is het maar de vraag of je dat als videoamateur allemaal wel zo nodig hebt. Zo tussen de 70 en 300 euro is er voldoende keuze bij NLE-software waarmee perfect ogende en klinkende videofilms te editen zijn.

Non Lineair Editing (NLE) is een kwestie van mogelijkheden en snelheid plus gemak van werken bij de software en de kennis en vaardigheden van de videomaker. Als die niet goed matchen dan wordt het veelal niets bij de videomontage. Wat moet een NLE-pakket in de budgetklasse nu eigenlijk kunnen? In de praktijk gaat het daarbij om het nauwkeurig kunnen bijsnijden en plaatsen (knippen & plakken), werken met een tijdlijn of storyboard, het geluid nabewerken, fouten in het beeld kunnen corrigeren, effecten en titels aanbrengen en naar het juiste gebruiksformaat exporteren. Wij gaan daar direct nog nader op in.In dit artikel een korte bloemlezing van de montagepakketten Magix Video Deluxe Plus, Corel VideoStudio Pro X10, Pinnacle Studio 20 Ultimate en Apple FCP X.

Huwelijk tussen gebruiker en software Van groot belang is en blijft of je er lekker en naar tevredenheid mee aan de slag kunt. Passen de mogelijkheden, het leerproces, intuïtieve ergonomische bediening en de verkregen kwaliteit bij jouw hobby-eisen? En als je het NLE-pakket minder vaak gebruikt zakt de gebruikskennis dan niet te snel weg? De montagesoftware moet zowel als een krachtige uitbreiding van de eigen creativiteit als een waardevol en solide editinstrument aanvoelen.
En dergelijk huwelijk tussen gebruiker en software kan zonder meer met de hierna besproken montagesoftware.

De eisen Er zijn een aantal belangrijke zaken die je bij de keuze van de NLE-software de revue moet laten passeren. Als eerste het van de grond af aan helemaal zelf doen of uitgaan van voorgestructureerde thema’s/templates of sjablonen en slimme montage-assistenten (Wizards). De beginner zal al gauw kiezen voor een standaard opmaak op thema en zich vervolgens laten leiden door de aanwijzingen van de software over hoe de montage verder in te vullen.Een alternatief is de keuze tussen een eenvoudige (slimme) en uitgebreide editor. De gevorderde gebruiker wil de montage veel meer zelf in de hand houden. Een leuke bijkomende opmaak is leuk. Je wilt echter zelf de gehele montage  van begin tot het einde in de vingers hebben.Het knip-, plak-, -invoeg- en verplaatswerk, de feitelijke editing bij video en audio, is een kwestie van hoe hoog de nauwkeurigheid (tot op het frame of gesproken letter) en zichtbaarheid wat er precies gebeurt uitpakt. Dat kan per pakket flink verschillen. Idem bij de kwaliteit die de editor nastreeft.

AV-formaten en rekensnelheidEen belangrijk keuzecriterium vormt de te verwerken video- en audioformaten. Kan de NLE-software deze importeren en zonder veel rekenwerk meteen in de tijdlijn verwerken?En hoe snel gaat het realtime doorrekenen op de pc of Mac (Let op de processor, besturingssysteem, grafische ondersteuning en het benodigde systeem-RAM). UHD 4K, 360 graden en 3D vergen extra rekenkracht en grafische ondersteuning.

Tijdlijn of storyboard?
Montagepakketten voor gevorderden gaan uit van een tijdlijn met meerdere sporen voor video en audio aangevuld met die voor effecten en titels. Bij de meer complexe videoprojecten verdient deze timeline qua bewerkingsmogelijkheden,geboden creativiteit en precisie de voorkeur boven het storyboard. Dat storyboard is echter wel eenvoudiger en overzichtelijker voor de beginner.
En nu we toch bij het gebruikersinterface zijn: Hoe overzichtelijk is dat met de vensters, knoppen en taakbalken? Kan je het edit-scherm op maat instellen? En vallen de bestanden gemakkelijk in te delen en terug te vinden bij de bibliotheken of laden (Folders).

Correctie, effecten, titels en audioBij de correctie van beeld en geluid gaat het om hoe vaak je dat nodig hebt en de mate van perfectie. De meeste videoamateurs hebben genoeg aan de basiscorrecties voor helderheid, belichting, kleur, geluidsvolume en wat brommetjes, klikken of ruisjes. Wie echt hoogwaardige kleurprocessing zoals colour grading en een geluidstudio wil, zal meer nodig hebben. Effecten zijn natuurlijk fraai maar je behoeft daar nu niet bepaald veel van te hebben. Overdaad schaadt! Je kunt beter voor de kwaliteit en nauwkeurigheid gaan.
Een fraaie titelgenerator is nooit weg. Dikwijls zijn er al een aantal kant-en-klare templates beschikbaar.Zoals bekend bepaalt het geluid (de audio of soundtrack) voor de helft het succespercentage van de videofilm. Op zijn minst dien je de volumes met een soort mengpaneeltje te kunnen instellen, voice-overs en achtergrondmuziek te kunnen toevoegen, foutjes uit het geluid te kunnen knippen en basale stoorgeluiden weg te filteren. Helaas wordt er nogal eens op de ingebouwde soundeditor bezuinigd. Dan valt er desgewenst een aanvullende geluidstudio bij te kopen.

Magix Video Deluxe Plus
Veel montagesoftware voor weinig geld. Dat biedt het tijdlijn-georiënteerde Magix-pakket Video Deluxe Plus. Nederlandstalig, niet al te ingewikkeld veel creatieve mogelijkheden, geschikt voor 4K UHD en ook 360 graden of actioncam. De 64 bit interne bewerking staat garant voor ruim voldoende rekenkracht op een doorsnee Windows pc. Op een krachtige machine met een Intel i7 processor en 16GB systeem-RAM gaat het renderen zelfs supersnel.
Het gebruikersinterface is overzichtelijk, intuïtief en deels op maat in te stellen. Met 99 AV-sporen zal het de gebruiker niet aan voldoende tracks ontbreken.
Intern heeft Magix veel aandacht voor prestatie. Video Deluxe Plus ondersteunt de import van 10-bit HEVC-opnamen. Hiervoor zorgt de

geoptimaliseerde video-engine. Geschikt voor HEVC-/H.265-video’s maakt een plaatsbesparende datacompressie mogelijk waardoor het werken met 4K-opnamen van moderne camcorders nog efficiënter gaat.Bij de kleurprocessing gaat het om kleuren in 16-bit met als resultaat een flinke winst qua kwaliteit en kleurdiepte van de gemonteerde video’s.
Bij de opmaak een aantal interessante mogelijkheden:
• Naast 25 standaard ook 10 nieuwe sjablonen voor automatische videomontage op de maat van de muziek.
• 9 nieuwe intro- en outro-animaties, zo heeft u nog meer mogelijkheden om uw video een echt filmgevoel te geven. Elke animatie biedt een passendkader en een professionele look.• Opnamen geschoten in staand formaat pasje metde optie beeldrandeffecten fraai aan voor de look van de videofilm.Handig bij o.a. opnamen met de smartphone.
•De automatische functie ‘beeld op elkaar afstemmen’ past de kleuren en grijswaarden van verschillende scènes eenvoudig aan elkaar aan. Bijvoorbeeld nuttig bij buitenopnamen waarbij weer- en lichtverhoudingen snel kunnen veranderen.• Bij de speciale effecten lensflare toevoegen, Gaussische vervaging en glow-effecten, en video-uitsteekvormen.
• Via de open FX-standaard zijn gemakkelijk plug-in-effecten van andere leveranciers toe te voegen.
Verder beschikt Magix Video Deluxe Plus over proxy 4K montage, een prima softwarematige beeldstabilisator en multicam tot en met vier camera’s. Zoals gezegd is dit NLE-pakket Nederlandstalig en er staan diverse instructieclips online. Een prima keuze voor de gevorderde gebruiker.

 

Corel VideoStudio Pro X10/Ultimate X10
Een NLE-pakket met als sterkte troef niet moeilijk voor beginners en beschikt toch over alle benodigde gereedschappen voor ambitieuze videomontage. Er is één videohoofdspoor en in totaal 32 editingstracks (20 overlay-, 2 titel- en 9 audiosporen van 1 commentaarspoor) aanwezig. Daar zijn heel goed complexe videomontages mee te maken.
Voor de opmaak zijn er meer dan 200 overgangen en effecten aan boord plus ruim 1500 grafische objecten en dik voldoende titelfonts. De beginner kan vrijwel meteen met Corel FastFlick, een editor die werkt met voorgestructureerde en -geprogrammeerde lay-outs, aan de slag. De Instant Project-tab geeft toegang tot een geschikte template of thema. Kies de bij jouw videoproject passende lay-out, sleep deze naar de tijdlijn en vul de openruimten (blanks) met AV-materiaal en andere filmische objecten. Een kind kan de ‘montagewas’ doen.
Heb je meer edit-noten op je zang dan voorziet de Corel VideoStudio Pro X10 voor Windows in alle benodigde bewerkingsgereedschappen, multi-trim, multi-point motion tracking, instelbare filters, correcties, chromakey, masking, multicam editing, stop motion en variabele afspeelsnelheden met time remapping. Naast de tijdlijn kan je bij het monteren tevens voor een storyboard en/of een combinatie daarvan kiezen. De workflow is ergonomisch, intuïtief en werkt gemiddeld snel. Tot de compatibele videoformaten behoren 360-graden VR, 4K Ultra HD, stereo 3D media en Motion tracking. In de Ultimate uitvoering zijn extra de 1.500 effecten van PROAD, NewBlue en Boris. Verder zijn er dan zes multi-cam tracks in plaats van vier beschikbaar en kan je nu ook Sony XAVCS 4K importeren. Bij de geluidsbewerking noemen wij een goede normalize en ducking-functie
(= het terugdringen van achtergrondgeluid) en diverse filters. Een goede basis soundeditor maar ook niet meer dan dat.
Dit montage pakket maakt behoorlijk wat werk van sharing. Deel de gemaakte videoclips of film op YouTube, Vimeo, Facebook, Flickr of andere videosites en optimaliseer deze voor het desbetreffende kijkersplatform.
Een heel aardig Nederlandstalig montagepakket voor de starter met pretenties. Je kunt een proefversie downloaden.

Pinnacle Studio 20 Ultimate
Ook bij Pinnacle duidt de toevoeging Ultimate op een groot aantal (hier zo’n 2.000 waaronder die van NewBlue video Essentials) effecten voor de videomontage. Echt iets voor de maker van flitsende videoclips. Inmiddels zijn wij al weer aan de Nederlandse versie 20 toe. Pinnacle Studio 20 Ultimate onder Windows is in al die jaren flink doorgegroeid. Gebruiksvriendelijk voor de beginner en een stuk stabieler dan de vorige releases.
De bewerkingsmogelijkheden en videoformaten zijn geheel up to date. Wij noemen bij de videoformaten 4K, stereoscopisch 3D, Full HD, 360 graden, Actioncam, XAVCS, HEVC H.265, DVCPRO HDF, VFR (Variabele beeldsnelheden) en MFX. Tevens geoptimaliseerd voor de zesde generatie grafische processoren op de NVIDIA-kaarten. Nieuw zijn motion tracking met mozaïekvervaging, stuurbare effecten bij 360 graden-films, live schermopnames maken (screenrecording), dvd-productie met meer dan 100 sjablonen en de multicam-editor ondersteunt tot zes camera’s. Verder ook

stop beweging bij animaties, dynamische sturing van beweging met keyframes,chromakey, import van smartphones (ook iOS) en op de titels en overlays valt weinig aan te merken. Een aparte iOS-versie maakt

(voor-)monteren op de iPad of iPhone mogelijk. Uiteraard zijn alle knip & plak en trim-gereedschappen aan boord. Je kunt rode ogen verwijderen, beelden softwarematig stabiliseren en behoorlijk uitgebreide kleurcorrecties toepassen.
In principe is Pinnacle Studio 20 Ultimate tijdlijn-georiënteerd maar je kunt ook een storyboard inzetten om het vertellen van het videoverhaal te verbeteren. Voor wie snel wil werken is er de wizard SmartMovie op basis van in te vullen themasjablonen. De native verwerking is 64 bits en relatief snel. De Dolby Digital geluidseditor is doorsnee. In staat tot de gangbare correcties en filtering, heeft een aardige bibliotheek met rechtenvrije audiofragmenten in de ScoreFitter en voorziet in smart sound, audio ducking en normalize.
Het delen van gemaakte clips en films kan via Facebook, YouTube, Vimeo, dvd’s, Adobe Flash, MPEG-4, DivX, Microsoft Xbox, Sony PlayStation, Nintendo Wii, Apple TV en Apple iPad.

Final Cut Pro X
Op de Apple Mac is Final Cut Pro X de koning onder de NLE-software voor € 299,-. De videomaker die het gratis iMovie ontgroeid is kan hier tot op bioscoop- en hoogwaardig broadcastniveau mee aan de slag. Het Engelstalige FCP X lust vrijwel alle videoformaten, zet deze zonder veel rekenwerk als native (origineel) in de tijdlijn, en vult gaten automatisch op met slim magnetisch plakconcept. 4K UHD is geen probleem. Voor stereoscopische 3D is een extra plug-in nodig.
De editfuncties, geregeld via handige knoppen en menu’s, zijn uitermate nauwkeurig en makkelijk in gebruik. Het aantal sporen in de tijdlijn maak je zo groot als je zelf wilt. De lay-out en plus de schaalgrootte-weergave zijn naar keuze in te stellen.
De lay-out met het instelvenster voor de bewerkingen (De Inspector) is even wennen bij het uitklappen, activeren en instellen van de parameters doch werkt daarna perfect. Er zijn via de bijhorende knop uit te klappen bibliotheken met opmaak-, filter-, titel- en importfuncties. Ook even wennen is de benadering met evenementen en projecten opgenomen in bibliotheken om het gedane werk en samengestelde montageprojecten te bewaren.
De correctiemogelijkheden voor beeld zijn indrukwekkend. Van eenvoudig tot heel geavanceerd. Met de genoemde Inspector is vrijwel alles mogelijk. Tevens inzoomen, roteren, kaderen en veranderen van camerapositie. Tevens zijn er nog allerlei extra correctieplug-ins en filters los te koop. Bij de effecten, titels, extra filters thema’s en templates is er een zeer ruime keuze. Van huis uit heeft FCP al tal van speciale video-effecten, (geanimeerde) titels en filters in huis. Kijk vooral ook eens bij het extra aanbod van Pixel Film Studio’s voor ware professionele thema’s (Templates), effecten en titels. De geluidsmogelijkheden zijn ruim voldoende voor mixen, editen, filteren, voice-over en speciale effecten. Het maken van een goede soundtrack kost weinig moeite. De exportmogelijkheden via Share zijn ruim voldoende. FCP X draait goed en lekker snel op de iMacs (zeker de 27 inch versie) en ook op de wat krachtiger MacBooks. Het pakket is Engelstalig, de redactie beschikt over een korte Nederlandse introductiecursus. Aanbevolen voor de gevorderde amateur en/of professionele ambities.

Prijzen & Info
Magix Video Deluxe Plus € 89,-
www.magix.com/nl/video-deluxe/plus/

Corel VideoStudio Pro X10 € 69,99
Corel VideoStudio Ultimate X10 € 89,99
www.videostudiopro.com/nl/products/videostudio/pro

Pinnacle Studio 20 Ultimate € 99,95
www.pinnaclesys.com/PublicSite/du/Products/studio/ultimate

Final Cut Pro X € 299,99
www.apple.com/nl

Ulco Schuurmans     

 

One Comment

  1. Ik mis in dit hele verhaal iMovie, dat gratis op elke nieuwe Mac wordt meegeleverd en waarmee je prachtige reportages (video’s) kunt maken. Het heeft zelfs de mogelijkheid om een trailer voor je te maken. Ikzelf werk voornamelijk met Final Cut Pro en heb ook ervaring uit het verleden (tot 2009) met Pinnacle.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Handmatig instellen is weer helemaal terug!
Archief Digital Movie 116-2017 Samyang timmert stevig aan de weg met geheel handmatige speciaal voor ...