Goede compacte budgetcamcorders: Ze zijn er nog!

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 117-2017
Door de opmars van de smartphone, tablet en videofilmende compacts is de betere kleinere budgetcamcorder in het gedrang geraakt. En dat is jammer want het hand- of palmmodel camcorder biedt dikwijls een stuk meer opnamegemak bij toch best een aardige videokwaliteit. Gelukkig zijn deze videocamera’s er nog wel tot net onder de 1.000 euro. Zowel geschikt voor videohobbyist als gevorderde gebruiker.

Als je de berichten mag geloven is de palmtop of handmodel camcorder op sterven na dood. Het videofilmen met een smart-phone is toch veel gemakkelijker en de videofilmende fotocamera heeft toch meer mogelijkheden? In de praktijk valt dat regelmatig danig tegen. Natuurlijk, de duurdere smartphone heeft een goede videocamera aan boord. Maar daar houdt het dan ook mee op. Het hanteren, handmatig moeten zoomen, selectief scherpstellen, beelden bekijken (geen zoeker) en instellen blijken toch lastiger dan gedacht. Inderdaad biedt een videofilmende fotocamera dikwijls meer creatieve mogelijkheden zoals wisseloptiek en extra accessoires. Echter ook hier veelal ergonomisch minder fijn bij de bediening.
Bovendien moet je zowel de smartphone als de videofilmende compact nog flink met aanvullende accessoire aankleden wil je daar echt leuk mee gaan videofilmen. Microfoons, handgrepen, extra filters en lichtschachten om daar eens een aantal kritische opnamezaken te noemen.

Speciaal ontworpen
Bij de hier besproken budgetcamcorders heb je daar geen last van: de Panasonic HC-VXF990, Canon Legria HF-G40, Sony AX53 4K Handycam en JVC GZ-RX645BEU. Die zijn speciaal ontworpen voor het schieten van creatieve videofilms. Tevens voorzien van WiFi, Bluetooth, GPS en andere moderne specificaties voor multimedia, HDMI-uitgang voor streaming en Vlogging.

Panasonic HC-VXF990
Bij een gewicht van nog geen 400 gram in de 4K videohand, dat is de Panasonic model HC-VXF990. Behalve UHD (standaard) video schiet deze compacte camcorder ook best goede foto’s in maximaal 6784 x 3816 pixels kwaliteit.
Centraal bij de specificaties voor de relatief hoge AV-kwaliteit zijn de 1/2,3 inch BSI MOS-sensor met 18,91 megapixels, 20 maal optische F1.8 Leica Dicomar zoom, 5-assige HYBRID O.I.S.+ met Active Mode, intelligente AF, 50P, 25P en 24P, opslag AVCHD en MP4 bij fatsoenlijke datarates plus compressie, 5.1 Surround Sound, 3 inch LCD aanraakscherm goed voor 460.800 dot en een echte kantelbare elektronische 0,24 inch zoeker met 1.555.200 dots. Naast de best aardige interne stereomicrofoon ook aansluitingen voor een externe mic en hoofdtelefoon. Mooi meegenomen zijn:
• Een leuke keuze uit bioscoopeffecten.
• Draadloze verbinding met maximaal drie smartphones. Je neemt dan tegelijkertijd zowel met de camcorder als smartphone (draadloos) op. Die extra (multicamera-) beelden verschijnen dan als picture in picture in het overall opnamebeeld van de HC-VXF990.
• Handmatige scherpstelling en diafragma (iris) naar keuze.
• Een ingebouwde videolamp.
• HDMI (mini) en USB.
• Multifunctionele accessoireschoen.Het groothoek bereik is met rond de 30 mm wat aan de krappe krant. Bij telezoom heb je optisch de beschikking over een riante 600 mm (vergeleken met 35 mm kleinbeeld). De lichtsterkte is gemiddeld (optimaal 1400 lux), de AF reageert voldoende snel. Qua omvang is de body redelijk compact met 68 mm breed, 163 mm lang en 78 mm hoog.
In de praktijk vallen op: de behoorlijke goede 4K-kwaliteit, het automatisch tracken van objecten, de fraaie panfunctie, ook inzoomen op objecten die niet in het beeld-midden staan en de accu gaat meer dan een uur mee. Het geluid is gewoon goed bruikbaar doch een externe microfoon heeft de voorkeur.
Aanbevolen voor de 4K-filmer die een lekker compact en volwaardig presterende camcorder met multicamera-input zoekt.

Canon Legria HF-G40

Canon biedt al jaren onder de naam Legria hoogwaardige, solide en met name ook qua geluid goed presterende camcorders aan. Wie niet voor het allernieuwste maar voor kwaliteit en creativiteit gaat is bij de modellen HF-G25 en de duurdere G40 in goede handen. Ook ergonomisch en bij de handmatige instelmogelijkheden is de Canon Legria HF-G40 een prima metgezel voor de gevorderde HD-filmer. Foto’s maak je in 2K.
Het begint al met een F1.8 20 maal optische zoom goed voor een 26,5 mm groothoek, 576 mm telewerking een intelligente dynamische optische beeldstabilisatie met een naar keuze volledig handmatige zoom, scherpstelling en iris. De sensor is van het type CMOS PRO 1/2.84 inch en blijkt in de praktijk aardig lichtsterk te zijn. In combinatie met een groot diafragma met 8 lamellen (geeft een fraai Bokeh), Wide DR- en Highlight Priority valt een prima videobeeld te schieten.
De gebruiksvriendelijke bediening verloopt via intuïtieve touchscreenmenu’s en Touch AF met terughalen van focus. Er is een kantelbare zoom/focusring plus instelbare functieknoppen en dito keuzewiel, Het Intelligent stabilisatiesysteem detecteert automatisch de opname-omgeving en selecteert de juiste Optical Image Stabiliser-instellingen uit vier modi. Als videofilmer hoef je daar dus geen aandacht meer aan te besteden.Het OLED touchscreen meet 3,5 inch en beschikt over 1,23 miljoen dots. Handig zijn de touch-focus, -tracking en belichting.
Andere belangrijke specificaties zijn:
• Full HD in zowel 50P als 25P in het opslagformaat AVCHD.
• Prerecord opname om niets te missen.
• Een relatief goede zoommicrofoon met ingebouwd windfilter, richtgevoeligheid en waar nodig demping bij een dreigende oversturing.
• Aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon.
• HDMI en USB.
• Ingebouwde veelzijdige WiFi en optionele GPS.
• Met een volle accu kan je dik 4 uur opnemen.
• Een volwaardige elektronische kleurenzoeker met view assist.
• Tweed sleuven voor SD-kaarten.
Aan de creatieve videofilmer heeft Canon beslist gedacht. Naast de eerder genoemde handmatige instelmogelijkheden is er een ruime keuze filters in filmstijl die tijdens of na de opname kunnen worden toegepast. Schiet dramatische effecten met slow motion en time-lapse-opnamen en film met de instelbare focussnelheid. De body weegt circa 900 gram en de afmetingen zijn 115 x 84 x 231 mm. In de praktijk een voor zijn klasse uitstekende HD-camera en tevens een prima geluid. Met de functies High Light Priority Gamma beschikt deze camcorder ook over een soort HDR en via de Wide Dynamic Range Gamma of een lekker groot dynamisch bereik.
Aanbevolen voor de veeleisende HD-filmer die een wat groter handmodel met hoogwaardige AV-prestaties zoekt.
Sony AX53 4K Handycam
Het merk Sony laat met haar palmtops, de Handycams, de liefhebber van hoogwaardige compacte camcorders zeker niet in de steek. Het model AX53 4K is zowel lekker klein als behoorlijk krachtig. De relatief goede UHD-kwaliteit berust op de combinatie van de nieuwe 1/2,5 inch Exmor RCMOS-sensor met 8,29 Mps, de F 2.0 20 maal ZEISS Vario-Sonnar T zoomlens met een groothoek tot 26,8 mm en de hoge interne bitsnelheid op basis van het formaat XAVC S.
De snelheid van scherpstelling en de optische beeldstabilisatie zijn bij Sony topprioriteit.Daar valt voor een camcorder in deze prijsklasse dan ook niets op aan te merken. Alleen kunnen de compacte afmetingen (165,5 x 85 x 73 mm) die videofilmers met grote handen en vingers parten spelen. Het geluid kan heel goed meekomen dankzij de relatief goede ingebouwde stereomicrofoons en adequate interne audioprocessing.

Ontvangst uit wel vijf richtingen en relatief weinig ruis. Zoals gebruikelijk verdient een externe microfoon de voorkeur om het geluid van de camera en bediening te elimineren en meer grip op de geluidskarakteristiek. Je kunt ook een hoofdtelefoon aansluiten.
Andere belangrijke specificaties zijn:
• Handmatige instelling voor focus, zoom en iris maar ook voor tijdcode en user-bit-gegevens.
• Een extra fijn 7,5 cm LCD-aanraakscherm met 921.600 dots. Ook aanraakmodus voor de AF.
• 0,6 cm elektronische beeldzoeker met 1.555.200 dots.
• Gelijktijdig video opnemen in XAVCS of AVCHD en MP4 (lagere resolutie voor sharing).
• Handmatige sluitertijden van 1/6 tot 1/10.000 seconde.• Een in 31 stappen instelbaar volume van de microfoon en my voice cancelling.
• WiFi, NFC en live streaming. Ook onetouch afstandsbediening en videofilms delen.
• Multicamera-bediening met opnamen (via andere draadloos verbonden camcorders uit verschillende hoeken).
• Foto’s tot 16 Megapixels.
• Aansluitingen voor HDMI, USB en composiet AV plus een multi-interface accessoireschoen.
Voor de creatieveling zijn er slow motion tot 100 fps in HD, 4K timelaps en diverse filters aan boord.
In de praktijk een camcorder met een lekker hoge lichtgevoeligheid, goede scherpte, natuurgetrouwe kleuren, aardige creatieve functies en goed bruikbaar geluid. Aanbevolen voor de creatieve film die een relatief lichtsterke compacte 4K camcorder zoekt.

JVC GZ-RX645BEU
Met de Quadproof-modellen toont JVC zich een ware voorvechter van het sportieve camcorder – genre splashproof, kan tegen een stootje, veel intern flash geheugen, gebruiksvriendelijk en sterk gericht op social media. Het Full HD-model JVC GZ-RX645BEU heeft 8GB intern geheugen (daarnaast kan je ook gewoon SD-kaarten gebruiken) en haalt op een volle accu rond de vijf uur opnametijd. Onder Quadprof verstaat JVC in de praktijk vijf meter waterdicht en bestendig tegenstof, 1,5 meter schok/val en bevriezing.
De kleine sensor is van het type van achteren verlichte CMOS 5,8 inch.

Het optisch zoombereik is 40 maakt van 40,5 mm semigroothoek tot een riante telelens van 1620 mm (35 mm kleinbeeld). De zoomoptiek is een F1.8 tot F6.3 Minolta objectief. Er is alleen een LCD-aanraakscherm van 3 inch met 230.000 pixels en geen aparte zoeker op de body aanwezig. De intelligente autofuncties doen het onder normale condities goed.
Interessante specificaties zijn:
• 10 megapixel foto’s.
• Werkt met iMovie en Final Cut Pro X.
• Auto Illumi. Light (automatische videolamp).• Handige WiFi-functies zoals comfortabel uploaden naar Facebook en YouTube, Live-bewaking, Opnemen op Afstand, Data Transfer naar Tablet of Smartphone, en nog veel meer.
• Voor de creatieve filmer zijn er enkele leuke effecten aan boord.• De focus en witbalans zijn handmatig in te stellen.
• Met de meegeleverde software zijn slow motion en timelapse in te stellen.
• Aansluitingen HDMI (mini) en AV-output. Geen externe microfoon en hoofdtelefoon.
Samenvattend een echte sportcamera voor de HD-filmer die liefst op de volautomaat werkt. Dat gaat de JVC GZ-RX645 best af. Uiteraard zijn de beeldkwaliteit en lichtsterkte wat minder dan de hiervoor besproken drie andere merken. Echter voor een prijs van onder de € 400,- heel acceptabel.

Conclusie
Wie een compacte goede camcorder beneden de Ä 1.000,- zoekt, kan zowel voor Full HD (2K) als UHD (4K) nog altijd goed terecht. Meer zal menig beginnende en meer gevorderde videoamateur niet nodig hebben. En de mogelijkheden plus gebruikersgemak overtreffen veelal die van de smartphone en in mindere mate de videofilmende compactcamera.

Prijzen & Info
Panasonic HC-VXF990 € 799,- www.panasonic.nl
Canon Legria HF-G40 € 949,- www.canon.nl
Sony AX53 4K Handycam € 879,- www.sony.nl
JVC GZ-RX645BEU € 399,- www.jvc.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samenwerking
20th Century Fox, Panasonic Corporation en Samsung Electronics zijn een samenwerking aangegaan om een open ...