Grijp de camera en leg deze momenten vast!

Redactie How to Video opnames

Archief Video Emotion 112-2014
Dit praktijkartikel behandelt een aantal veel voorkomende onderwerpen voor video en foto op vakantie. Gewoon je even lekker snel oriënteren en voorbereiden op de komende opname. Dan is een geslaagd resultaat vaak verzekerd.

Een landschapsopname bestaat in principe uit drie componenten: De voorgrond, de achtergrond en de lucht. In alle drie deze componenten kan je nog objecten plaatsen. Bijvoorbeeld om diepte/perspectief te scheppen of bepaalde beeldpartijen te benadrukken.
Uit de wereld van de fotografie stamt de gouden beeldsnede. Daarbij wordt het beeld in drie delen, zowel horizontaal als verticaal, verdeeld. Op de snijpunten van deze denkbeeldige lijnen worden de belangrijkste beeldelementen gepositioneerd. Deze gouden snede werkt goed bij de verhoudingen 2:3 (fotografie) en 4:3 (standaard videobeeld). Bij breedbeeld 16:9 ontstaat echter een geheel andere situatie. Hierbij is duidelijk een andere vlak- en ruimtevulling vereist. Om dat het beeld breder is liggen de accenten op het beeldvullende midden en dient de omgeving meer als een soort omlijsting. En verder mag de horizon niet midden in het foto- of videobeeld staan.
Houdt de horizon recht. Een scheef gezakte horizon staat allerminst fraai in een foto of videoshot. Je kunt de stand van de horizon gemakkelijk controleren met een waterpasje. Deze waterpasjes vind je zowel in de zoekers van kamers (niet bij elk type) of op de statiefkop. De horizon achteraf zetten kan met software voor fotobewerking op de computer of een daartoe geschikte foto-app.

Meer drama
Landschappen en video lijken vaak niet goed met elkaar te combineren. Wat voor het oog een mooie opname leek valt thuis nogal eens tegen. Dit terwijl foto’s hetzelfde landschap veelal een stuk beter tonen. De oplossing van dit probleem is om tijdens de opnamen van landschappen eens wat meer drama, afwisseling en leven in het beeld te introduceren.
Video moet het hebben van close-ups, sterke kleuren en actie. Een landschap in totaalshot voldoet hier niet aan. Dat wordt een saai geheel met nauwelijks zichtbare details. Menig vakantieganger staat dan thuis teleurgesteld naar deze tegenvallende herinneringen te kijken. Het
verre vakantiegebied was toch zo mooi?

Steden & gebouwen
Stedentrips zijn in. Parijs, Londen, Barcelona, Praag, Wenen, Keulen, München, Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Madrid, Venetië, Milaan, Gent, Lille of Brugge noem maar op en je kunt er prachtig vertoeven en fotograferen of videofilmen. Maar hoe maak je nu een goede impressie van een dergelijke stad?
Typerend voor de grote moderne stad is de skyline. Het karakteristieke stadsgezicht met kenmerkende architectuur op enige afstand en breed genomen. Liefst met nog een pakkende wolken- of avondlucht er achter. Voor het fotograferen en videofilmen van de skyline heb je voldoende afstand tot de imposante architectuur nodig. Gebruik een standaardobjectief of een kleine groothoek. Te breed met de groothoek maakt de gebouwen te klein en kan vervorming geven. Te veel inzoomen doet de ruimtelijke indruk weer te niet. Kies een pakkende compositie van de gebouwen. Zoom heen-en-weer tot de beste uitsnede gevonden is. Bij video kan je fraai in- en uitzoomen. Ga zo nodig op een hoger camerastandpunt staan.
Een stad in beeld brengen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Er gewoon op los fotograferen of videofilmen leidt vaak tot een forse collectie beelden zonder kop of staart. Het uitwerken van een thema of een wervelende korte impressie doet het dan vaak een stuk beter. En dan zijn er nog diverse zaken bij de opnametechniek. Bijvoorbeeld hoe krijgt de cameraman/vrouw de grote gebouwen er op, avondopnamen, wel/geen statief en het originele geluid vastleggen. Allemaal een kwestie van te voren even bij de aanwezige bezienswaardigheden, het leidende plot of thema, voorbereiding van de trip of toeristische route en benodigde cameraspulletjes stilstaan.

Orde en rust
Kijk in de (digitale)reisgids. Van de vele stedentrips zijn gedegen reisgidsen te koop. Moderner is een app met informatielaag (Layer-app) van de stad of via de smartphone en tablet kijken op internet. Daarin ontdek je de benodigde informatie over de bezienswaardigheden en attractieve gebeurtenissen. Ook vaak hoe en waar te vinden? Nuttig zijn verder wanneer en de (historische) achtergrond. De meeste recente info staat op de stadssite op internet. Ook zijn er per stads-app complete guided tours en voorbeeldfoto’s en/of videoclips van interessante plekken beschikbaar.
Behalve het schieten van losse videoshots en foto’s kun je ook:
– Een reisverslag of reportage maken.
– Een bepaald thema of verhaallijn uitwerken.
– Dat is niet alleen voor jezelf maar ook voor straks de kijkers thuis. Foto’s en videoclips met een verbindende boodschap of verhaal blijven langer interessant dan wat losse reiskiekjes en weinig samenhangende videoshots. Deze keuze voor een fotografisch thema of filmische plot brengt orde en rust voor de kijkers thuis.

Kastelen, ruïnes & opgravingen
Een favoriet onderwerp over ons verleden zijn kastelen, ruïnes en opgravingen. Alle drie deze vakantieonderwerpen zijn gebaat bij:
– Het schieten van een goed overzicht al of niet met fraaie wolkenlucht of avondverlichting. Hiervoor heb je een 24-28 mm groothoek nodig.
– Het uitlichten van karakteristieke details. De ridderzaal, oud wapentuig, mozaïeken, inscripties en beelden.
– Vergeet het interieur en de doorkijkjes vanuit het kasteel of fort niet.
– Het schetsen van de historie achter deze bezienswaardigheden.
– Zorg dat deze zaken uit jouw foto’s en videoclips naar voren komen. Bij kastelen en bolwerken doen reflecties van het bouwwerk in de slotgracht het altijd goed.

Mensen
Mensen spelen op vakantie een belangrijke rol. Een reden te meer om dit ook eens goed op de foto en in de videoclips vast te leggen. Of het nu om de medereizigers of de ‘locals’ gaat, zij dienen aansprekend, goed herkenbaar en vooral met wat zij doen in beeld te komen. Dat geeft straks de echte leuke herinneringen voor thuis of om direct online naar huis te sturen.
De klassieke mislukte vakantieshot is een immense zee of groot strand met daarop een speldeknop die oom Piet of een eigen kind moet voorstellen. Het is maar dat de fotograaf of videograaf het nog weet want anders raakt dit beeld echt in de vergetelheid. Een close-up of half-totaal verandert deze opname opslag. De mensen zijn goed herkenbaar en hoe dichterbij de persoon in beeld komt des te meer de kijkers thuis bij hem of haar betrokken raken. Ook vervaagt de achtergrond op aantrekkelijke wijze en dat komt de beeldcompositie ten goede. Lekker inzoomen is hierbij de sleutel tot succes. Zorg wel voor een goede optische beeldstabilisator, schoudersteuntje of nog beter een statief om de camera stil te kunnen houden.
Spontane opnamen verdienen in het algemeen de voorkeur op de gemaakte. Toon de opgenomen mensen zoals zij zich normaal en spontaan gedragen. Dat maakt de vakantievideo natuurlijk. Niettemin mag er natuurlijk best een keertje lekker gek gedaan worden.

Leven in de brouwerij
Statische mensen zijn voor de kijker weinig interessant. Luieren op het strand verveelt snel. Windsurfen, bergbeklimmen, een potje strandvoetbal, de buschauffeur aan het werk en die aardige ober die komt bedienen brengen echt leven in de brouwerij. Zorg ervoor dat de actie- en bewegingsmomenten af zijn en niet ergens halverwege stoppen. Dat geeft niet alleen ongewenste schokken in het beeld bij de montage maar de kijkers weet dan ook niet hoe het afloopt met de superduik in het zwembad of de kano die door het woeste rivierwater vaart.
Lekker eten in het favoriete vakantie restaurant. Geniet hier straks thuis nog eens opnieuw van. Maak er een kort verhaaltje over. Hoe ziet et restaurant er van buiten en binnen uit. Wie is die aardige ober. Wat komt er allemaal op tafel. Een kijkje in de keuken. Het wijntje en uiteraard het toetje.

Aan het strand
Het strand met zon en zee vormt een favoriet onderwerp bij foto en video op vakantie. Daaruit spreekt het ware vakantiegevoel, herbeleven de kijkers thuis het plezier en daar vindt vaak ook pakkende actie plaats. Grijp de camera en leg deze momenten vast. Voorkom echter wel mislukte shots en schade aan de apparatuur door water en zand!
Of u nu het strand aan de Nederlandse kust, aan de Spaanse Costa’s of op verre tropische locaties neemt: er valt altijd wel het nodige te zien en te doen dat het opnemen waard is. Kleur, actie, mensen die plezier hebben, een lekker drankje of hapje, fraaie landschapen en bevallige dames, noem maar op en het komt wel voor het camera-objectief langs. Dit zowel overdag als in de avondschemering plus natuurlijk niet te vergeten de adembenemende zonsondergang.
Aan het strand en zee is het vaak veel lichter dan je denkt. Ons menselijk oog past zich feilloos aan voor deze overdaad van zonlicht dat weerkaatst op het zand en water bij een heldere (strak blauwe) hemel. Vooral de camcorder en ook wel de fotocamera hebben daar meer moeite mee. Teveel licht geeft overbelichting met als resultaat fletse kleuren, weinig contrast en geen enkel detail meer in de te lichte beeldpartijen. Allerminst fraai bij video of foto!

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nieuw ZEISS Batis objectief
Transcontinenta kondigt met veel plezier een nieuw ZEISS Batis objectief aan. Fans van Sony mirrorless ...