Handige tips! Vakantiefilms en foto’s met de smartphone

Redactie How to

Archief Digital Movie 116-2017
De smartphone kan op vakantie prima van pas komen als een lekker compacte vervangende video- en fotocamera. Bij de betere smartphone staat de kwaliteit van video op behoorlijk hoog (zelfs 4K) niveau en kan het geluid er best mee door. Toch zijn er een aantal beperkingen waarmee je goed rekening dient te houden. Daarvoor een aantal handige en nuttige tips om een veel beter resultaat te verkrijgen.

De betere en vooral ook de top-smartphone heeft de eenvoudiger camcorder en compactcamera voor een groot deel verdrongen bij het schieten van video en foto. Heel populair bij uitstapjes en vakantie zo’n alles in een apparaat voor telefoneren, internetten, social media, foto en video.
Toch is de betere compactcamera nog volop in leven en dat is niet voor niets! Op het gebied van de zichtbaarheid van het beeld tijdens de opname, zoomlenzen, opslagcapaciteit, geluidskwaliteit, accucapaciteit en ook wel bij de beeldstabilisatie scoort de smartphone dikwijls een stuk minder. Daar valt echter om heen te werken.

Zichtbaar beeld Het niet goed op de smartphone-display kunnen zien wat je opneemt en instelt vormt een bron van ergernis bij vakantieopnamen met veel licht buitenshuis. Dan geeft een camerazoeker toch een stuk beter zicht op het onderwerp. Bij de LCD- en OLED-viewers is het verschil weliswaar een stuk minder maar ookdaar kan decompact-, systeemcamera, spiegelreflex of camcorder meer comfort bieden. Tevens hebben de compacts tegenwoordig WiFi, Bluetooth en Vlog-mogelijkheden aan boord.
Het probleem met de zichtbaarheid valt op meerdere manieren aan te pakken. Een losse opsteekzoeker voor de smartphone wordt niet veel gebruikt maar is echter wel doeltreffend. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een kap of schacht om het viewerscherm. Dat valt zelf te maken of is los te koop en scheelt echt veel.

Opslagcapaciteit Bij een camera met geheugenkaart kom je niet snel in de opslagproblemen. Er zijn relatief weinig smartphones met een verwisselbare geheugenkaart. Met een intern geheugen van 64 – 128 GB komt de vakantiefoto/videograaf best wel een eindje… maar vol is vol. De oplossing bestaat uit drie mogelijkheden:
• De geschoten beelden online, in de Cloud of Dropbox zetten. Zij zijn dan meteen ook door het thuisfront te bekijken. Beperkingen kunnen de bandbreedte (transmissietijd) en bijkomende netwerkkosten op de vakantieplek zijn.
• De foto’s en videoclips overzetten naar een notebook of tablet met meer geheugen en/of een harddisk.
• Het meenemen van een hardware foto/video(beeld)bank die koppelt aan de smartphone.

Stabiliteit en stand
Het echt stilhouden van een smartphone is in de praktijk niet eenvoudig. De interne beeldstabilisator vangt weliswaar de nodige handbeweginkjes af maar een stabiliserend handgreep of rig werkt echt beter. Je kunt daar meteen ook extra accessoires zoals de microfoon, flappen, extra stroombron of lenzen aan bevestigen.
Bij video de smartphone bij voorkeur horizontaal houden. Verticaal kan maar dan dient de montagesoftware daar ook mee uit de voeten te kunnen.

Stroomvoorziening
Een smartphone zonder verwisselbare accu kan tijdens intensief videofilmen en/of fotograferen stroomloos komen te staan. Extra lastig als je de interne accu alleen via de camera zelf kunt bijladen. Het probleem valt doeltreffend op te lossen door middel van een externe powerbank aan te sluiten op de voedingsingang van de smartphone.

Zoomen, zonnekappen en filters
Smartphones met een ingebouwde optische zoom zijn er nauwelijks. Je kunt wel een cameradeel met zoomoptiek aan de smartphone koppelen. Deze dient dan voor de besturing en als viewer.
Elektronisch zoomen kan de beeldkwaliteit aantasten. Als oplossing zijn losse voor de cameralens bevestigbare wisselobjectiefjes verkrijgbaar. Te bevestigen via een speciale houder of magneet. Hetzelfde geldt voor optische filters. Een zonnekap of licht afschermende flappen bevestig je op de rig/handgreep of de objectiefhouder.

Microfoon
Geluid goed opnemen met de interne microfoon van de smartphone kan op vakantie heel lastig blijken. De verkeerde richting, onvoldoende volume, ruis en andere storingen verpesten het. Een opsteekmicrofoon kan in deze een wereld van audioverschil betekenen.

Nabewerken en monteren
Er zijn apps bij de vleet voor het nabewerken van foto- en video op de smartphone. Ook het monteren van video plus het voorzien van titels, commentaar en muziek is goed mogelijk. Dat geeft meteen al een fraaie productie om op locatie of online te laten zien.
Het overzetten naar een notebook of tablet biedt in deze nog veel meer mogelijkheden voor de vakantieproducent.

Ook Vloggen
Een (live) streaming videoverslag vanaf de vakantieplek?Gewoon makkelijk te doen door te gaan vakantievloggen met de smartphone. Met een externe microfoon, hangreep of selfie-stick en bijpassende app ben je zo een vakantieganger met veel volgers. Ideaal om het thuisfront te laten meegenieten.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Voor alle weertypen
Nikon introduceert de gloednieuwe COOLPIX W300, een compactcamera voor alle weersomstandigheden, die ook diep onder ...