Herfst

Redactie How to

Herfst is het seizoen voor prachtige beelden. Zeker voor de fotograaf, maar bij video blijkt het toch wat lastiger te zijn om er echt iets van te maken. Video moet het hebben van beweging, afwisseling en stemmige kleuren. Een goede reden om met de camcorder of videofilmende fotocamera de bladeren, het sfeervolle najaarslicht en de paddenstoelen te laten dansen.

Een herfstfoto maken is niet zo moeilijk. Pak wat fraaie kleuren en een bijpassende wolkenlucht en er komt best wel een leuk plaatje uit. Maar bij video gaat het om meerdere plaatjes achter elkaar. Een seconde of 2 tot 3 blijft het beeld interessant. Daarna komt bij de kijker de behoefte op aan afwisseling of beweging.
Daar schuilt hem dan ook net de kans op succes voor uw te produceren herfstvideo. Wissel de beelden af en laat de bladeren, lichtval en paddenstoelen eens attractief dansen. Dit aangevuld met een bijpassende stemmige herfstmelodie.

Afwisseling

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet gebruik van afwisselende beelden brengt vaart in uw herfstproductie. De kijker raakt niet verveeld. De aandacht wordt steeds weer opnieuw getrokken door een ander detail, kleuraspect of cameraperspectief. Als suggesties geven wij u de volgende mogelijkheden om de beelden af te wisselen:
• Sterke kleuren met een wisselend palet versus pastelkleuren of wellicht helemaal geen kleur. Een andere optie is het spelen met warme kleuren (het herfstzonnetje) en koude (de eerste rijp, vorst of sneeuw). Denk wel aan het instellen van de juiste kleur en witbalans;
• Overzichten, halftotalen en details (close-ups). Landschappen met fraaie (gekleurde) wolkenluchten doen het altijd goed. Zeker als die wolken door de wind vliegen. De halftotalen dienen als overzicht. De kijkers thuis kunnen zich oriënteren waar het is, hoe het er uit ziet e.d. Daarna volgen de pakkende details. De nerven van het blad. Waterdruppels of spinrag. De fijne structuren en sporen van de paddenstoelen. Zet indien mogelijk ook eens een macro-objectief in;
• Een ander perspectief. Bij een thema als herfst kunt u gemakkelijk experimenteren met de verschillende cameraperspectieven. Naast gewoon rechttoe rechtaan van voren ook eens van onder naar boven (kikvors) of van boven naar beneden (vogelperspectief).
Loop eens om het onderwerp heen. Bekijk het van alle kanten. Waar zitten de interessante diepteaspecten, details/structuren en perspectieven? Ga door de knieën of zoek het eens hoger op. Gebruik bij macro een statief of goede beeldstabilisatie. Extra licht (videolampje) kan de scherptediepte verder vergroten.

Dansen en bewegen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrofweg laat u het onderwerp zelf of de camera bewegen. Dat biedt tal van opties. Te beginnen bij het onderwerp zelf. De wind speelt met de bladeren en de imposante wolkenluchten. Regendruppels vallen. Mist trekt over. En zonneharpen dansen rustig door de bomen en struiken. Daarnaast zijn er kinderen die paddenstoelen, mooie herfstbladeren, kastanjes, eikels en beukennootjes zoeken. Wandelaars gaan de panden op en de lanen in. Fietsers trappen tegen de wind in of glibberen over het rijwielpad.
Het laten bewegen met de camera valt uiteen in optische bewegingen en het bewegen van de camcorder of videofilmende fotocamera zelf. Bij het optisch bewegen is er bijvoorbeeld keuze uit zoomen (langzaam in of uit) en het spelen met een zogenaamde Lensbaby. De lensbaby creëert optische onscherpte met een flinke bewegingssensatie om een scherp gebleven onderdeel van het onderwerp.
Bij het bewegen van de camerabody heeft u onder meer de keuze uit:
• Pannen of tilten. Respectievelijk horizontaal zwenken al of niet met een panoramakop op het statief. En op en neer bewegen bij de tilt;
• Lopen, fietsen of langzaam rijden met de auto;
• Een bijzondere sensatie levert het ‘herfst vliegen’ met een drone waaraan een camera bevestigd is.
Kortom, met een beetje bewegingsfantasie komt de videomaker al een heel eind bij diens herfstproductie.

Herfstmontage

OLYMPUS DIGITAL CAMERABij de montage geldt eigenlijk hetzelfde als bij de opname. Afwisselingen en bewegingen brengen vaart, dynamiek en spanning in de videofilm. Let hierop bij het achter elkaar zetten van de afzonderlijkje herfstclips. Heeft u toch nog ergens een geschikte collectie herfstfoto’s dan kunt u deze met een zogenaamd cameravaart-filter (gesimuleerde beweging met pan en eventueel aangevuld met een zoom) tot leven brengen. Een aantal montage programma’s zoals iMovie voorziet hierin via het Ken Burns-effect. En de montage biedt verder nog het gebruik van overgangen en het toevoegen van muziek die sfeer van een extra dynamiek aanbrengt. Het dansen van bladeren, licht en paddenstoelen op muziek.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Accu’s
Iedereen die met video werkt is er mee bekend. De grote uitdaging die het werken ...