Herfstlicht: Spel van kleur, bladeren en zon

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 117-2017
Treed eens buiten de getreden paden voor een herfstvideo. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van de lichtval. Zonnestralen en -harpen, oplichtende druppels of spinnenwebben, een afwijkende lichtkleur en overstraling of reflecties in de lens kan je daar mooi bij benutten. Allen ingrediënten voor een geslaagde herfstvideo.

Licht in beweging is een interessant thema bij video, maar ook bij foto. Laat het licht het herfstverhaal maar eens vertellen. Daar zit actie genoeg in. Zeker in combinatie met een veranderende zonnestand, wind, waterdruppels, voorbijdrijvende mist of wolken en het spel met reflecties. Laat je gewoon eens inspireren door de natuur.

Licht door bladeren en bomen
Voor het creëren van een echt herfstsfeertje is een fraaie lichtval zeer welkom. Kijk eerst eens hoe het licht precies valt, waar de schaduwen en heldere partijen zitten, welke objecten en kleuren daarmee goed uitkomen en wat de juiste belichting daarbij is. Met een beetje planning en zorg ontstaan fraaie sfeerbeelden. Maar wacht niet te lang, het kan allemaal weer zo voorbij zijn!
Tegenlicht geeft onderbelichting. Dat valt tijdens de opname al te compenseren met een stand/knop voor tegenlicht of een voorgeprogrammeerde scene in deze (zonsondergang lukt ook wel). Een andere manier is om eerst op het belangrijkste beelddeel te belichten en deze waarde vervolgens met de AE-lock vast te zetten.
Een lagere zonnestand geeft andere kleuren. Het ochtend-oranje en het avondrood of purper. Dan bepaalt de lichtval samen met de atmosfeer de kleurtemperatuur.In de meeste gevallen betekent herfst natuuropnamen. Maar ook personen of dieren worden in dit seizoen eens in een ander licht gezet. Lekker zacht en romantisch maar het kan ook stormachtig zijn.

Reflecties
Weerspiegelingen zijn er in alle soorten en maten. In het glas van het objectief, waterplassen, ramen of druppels op bladeren en paddenstoelen. De reflecties in het objectief, flare en overstraling, ziet menig videofilmer als ongewenst. Het tegendeel kan echter waar zijn. Er kan juist een lekker softe fraaie en/of zonnig gekleurde sfeer door ontstaan. Reflecterende lichtpuntjesin waterdruppels of spinnenwebben gedragen zich als zelfstandige lichtbronnetjes met regelmatig een stereffect.
Menselijk haar met licht er achter kan je als een soort halo doen oplichten. Dat geeft zowel fraaie portretten als een sprookjesachtige actie. De mate en richting van reflecties kan je vaak zelf bijsturen met de camerapositie, afdekkende lichtkleppen (compendium) en een zonnekap.Een aantal camera’s beschikt over een voorgeprogrammeerde scene voor nadruk op de hoge lichten. Met deze highkey krijg je nog meer herfstsfeer.

Achteraf aanbrengen
Helaas, er waren op de dag van de opnamen helemaal geen reflecties of niet de goede vorm van overstraling en flare. Geen videoman (of -vrouw) overboord. Je kunt reflecties, overstraling, flare en diafragmavlekken ook achteraf bij de montage aanbrengen. Dan heb je ze qua kleur, richting, uitwerking, positie, heftigheid en vorm of aantal ook nog eens exact in de montagehand. Deze kunstmatige reflecties vind je bij de video-effecten (special effects) van het montagepakket. Sleep deze lichteffecten over de videoclip en stel de bijbehorende effectparameters naar wens in.In een aantal gevallen kan je deze effecten ook los als een plug-in voor de eigen montagesoftware kopen.

Combineer eens video en foto
Daar wij tegenwoordig ook steeds meer videofilmen met een goede

fotocamera is het wellicht een goed idee om meteen ook herfstfoto’s te schieten.Deze herfstopnamen kan je dikwijls ook prima in een videofilm gebruiken. Of er een geanimeerde diashow van maken.
Creatieve geesten kunnen letterlijk met flair aan de slag door gebruik te maken van bijpassende beeldovergangen (transities), camerabewegingen in de foto’s en compositing. Leuk is om vanuit een foto een bewegende videoclip te starten of omgekeerd een clip als still foto te bevriezen. Gewoon eens uitproberen. Let erop dat echt stille foto’s niet te lang in beeld staan. Maak de videofilm verder af met gepaste achtergrondmuziek en titels.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Cinefleur in Leiden
Het jaarlijkse Cinefleurfestival wordt op zaterdagmiddag 27 januari 2018 in Leiden gehouden. Dit leuke festival ...