Het nut van de beeldschermrecorder voor de montage

Redactie Reviews Software

Het opnemen van beeldschermen kent tal van toepassingen voor de videomontage en het maken van presentaties. Je kunt afbeeldingen, delen van of complete beeldschermen/webpagina’s op de computermonitor vastleggen (de still capture). Daarnaast is er de recording, het opnemen van de handelingen die zich op het beeldscherm afspelen of de daarop vertoonde filmpjes. Het programma Snagit voor zowel de Windows (versie 12) of Apple computer (versie 3) van TechSmith is hier een ware meester in.

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal niet zo nuttig een screenrecorder voor de videomontage. Wat heb je nu eigenlijk aan het opnemen van afbeeldingen of videoclips van het monitorscherm? Als je echter even nadenkt schieten er zo meerdere toepassingen te binnen. Het meenemen van het beeldscherm waarachter een op te nemen persoon zit is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Snagit laat echter precies zien wat deze persoon op het beeldscherm uitvoert en maakt daar een net achteraf in te voegen videoclipje met een voldoende hoge resolutie van. Als je een video-instructiefilmpje wilt maken legt Snagit alle gebeurtenissen op het beeldscherm keurig vast. Inclusief alle muisbewegingen, opengaande vensters en uitklapbare menu’s. Ook kan de editor nog verklarende teksten, tags, infoballonnetjes en dergelijke aan de opgenomen beelden toevoegen. Eenzelfde proces kan tevens handig zijn bij het maken van presentaties.CD&E_Snagit_5
Weer een andere toepassing vormt het opnemen van stilstaande illustraties en foto’s of complete videoclips. Bijvoorbeeld videoclips die je van YouTube of een andere filmwebsite afspeelt. Met de versie TechSmith Fuse kan de gebruiker hetzelfde met beelden op de smartphone, Android of Apple OS.

Hoe werkt het?
Als eerste zal je Snagit op jouw Windows pc of Apple Mac moeten installeren. Dat is relatief eenvoudig. Mogelijk is het downloaden van een probeerversie van www.techsmith.com/download/snagit en door de softwaresleutel aan te schaffen ontsleutel je de compleet werkende versie. Daarnaast biedt importeur CD & E de versie op schijf en in een fraaie doos.
Na installatie en het opstarten is Snagit naar keuze direct gereed of blijft vanuit de achtergrond oproepbaar. Snagit werkt relatief eenvoudig via een stapsgewijze aanpak. Maak als eerste een keuze uit een foto (still) of videoclip. Geef vervolgens met de muis en kruiscursor aan welk schermdeel je wilt bevriezen of als je een videofilmpje gaat opnemen. Tevens in welke resolutie (= aantal pixels en de beeldafmetingen) dat dient te gebeuren. Met de muis geef je eenvoudig aan welke beeldranden je wilt gaan gebruiken. Bij stills kan dit ook scrollend, dat wil zeggen ook het deel van de pagina dat niet op het scherm zichtbaar is meenemen.CD&E_Camtasia_Studio_recorder
Is het beelddeel of het videoclipje vastgelegd dan volgt de verdere opmaak. Je kunt teksten, grafische objecten, tekstballonnetjes, pijlen en stamps in allerlei kleuren toevoegen. Video valt makkelijk te trimmen (bijsnijden) en opnieuw samen te voegen. Dit zowel bij het videobeeld als het geluid. Zoals te verwachten valt betreft het een eenvoudig knip-, plak- en verwijder editor-venster. De video-editor gaat meteen al na het opnemen van het clipje open.
Verder zijn er diverse grafische effecten en beeldverbeterende filters beschikbaar. Tot de effecten behoren onder andere schaduw, randen, perspectief en zelf te maken opmaakstijlen.
De stamps bestaan uit allerlei handige grafische figuurtjes, objecten en vormen voor allerlei soorten gelegenheden. Bijvoorbeeld smileys, klok(cijfers), flowchart-componenten, monsters, muziek, vakantie, zakelijke objecten, het weer, te koop en de verschillende mijlpalen uit het leven. TechSmit biedt een grote online te laden gratis collectie.CD&E_Snagit_2

En dan verder
Is het beeld eenmaal bevroren/opgenomen en opgemaakt dan volgt de verdere uitvoer. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden. Wij noemen:
– Het exporteren als een compleet filmpje voor opname in de montage.
– Idem een grafisch object of foto voor gebruik in een videofilm.
– Het delen (sharen) van de clips of grafische afbeeldingen op internet of via de smartphone.
– Het opnemen in een presentatie. Bijvoorbeeld PowerPoint, Prezi, Wings Platinum of een diashow.
De exportmodule voorziet in de meest gangbare foto, grafische en videoformaten. Dit zowel voor de Windows pc, Apple Mac als de smartphone en internet (onder andere Google Drive). Het totale project bewaar je als een Snagit-bestand voor later gebruik als dat nodig is.

Camtasia
Een tweede schermrecorder van TechSmit is Camtasia, verkrijgbaar in de Windows- (studio) en Mac-versie. Je kunt bestanden gemakkelijk tussen beide computerplatforms uitwisselen. Deze screenrecorder is meer gericht op het vastleggen van videoclips en/of bewegende gebeurtenissen op het monitorscherm. Er zijn extra en uitgebreidere montagemogelijkheden aan boord dan bij Snagit. Het bewerken van stills is echter wat meer gelimiteerd. Sharing, het gebruik van Google Drive en via Techsmith Fuse het uitwisselen tussen smartphones zijn eveneens aan boord.CD&E_Camtasia_Mac_editorkopie
Bij het editen van de van het beeldscherm gevangen filmpjes beschikt Camtasia over meerdere sporen voor video en audio. High Definition kwaliteit en het snel en vlekkeloos afspelen van de videoclips vormen geen enkel probleem. Heel aardig is het ook jezelf kunnen opnemen in de videoclip via de ingebouwde camera van de monitor of een andere aangesloten camcorder. Met behulp van chromakey sta je ineens midden in de actie van het via het in het groene of blauwe achtergrond getoonde actiebeeld. Met de optie ‘Remove a Color’ is dat relatief eenvoudig en ziet er gewoon goed uit.
Behalve het standaard knippen en plakken biedt de montage-editor ook kopiëren, cropping (vergroten/inzoomen) en naadloos in elkaar steken (stitching). Het importeren van foto’s, andere bestaande foto’s, muziek en grafische objecten in de gangbare formaten maakt het opleuken tot op professioneel niveau mogelijk. Met behulp van drag & drop plaats je snel zelf objecten, teksten, call-outs en teksten in het beeld. Er staan diverse artistieke effecten ter beschikking. En natuurlijk kun je ook zelf geluid/commentaar opnemen en toevoegen. Verder maakt Camtasia ook aardige kleine animaties aan om het kijkerspubliek bij de les te houden. Afspelen via de Techsmith Smart player en export maken de zelf gemonteerde producties overal beschikbaar. Ook in Flash en HTML5. En voor wie dat gebruikt biedt Camtasia quizvragen in de uitzending. De antwoorden krijg je terug via SCORM reporting.CD&E_Camtasia_2
CD & E Distribution, www.cd-e.com, www.techsmith.com/camtasia

Prijs
Snagit 12 € 48,35
CD & E Distribution
www.cd-e.com
www.techsmith.com/snagit

Ulco Schuurmans

Archief: Digital Movie 103-2015 (mei/juni 2011)

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Overgangen, titels en effecten
Als de montage wat betreft het knippen en plakken eenmaal globaal in elkaar zit wordt ...