Hoe werk je met een histogram?

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 121-2018
Naast fotocamera’s worden videocamera’s steeds vaker uitgerust met een zogenaamde ‘histogramfunctie’. Tijdens mijn videocolleges valt het echter op, dat deelnemers deze functie vrijwel altijd ‘uit’ hebben staan en dat is jammer. Daarom geef ik graag een korte uitleg van deze slimme tool.

Zorg eerst dat de functie aanstaat bij de instellingen. Hij wordt op de achtergrond actief als de camera is ingesteld op “Manual”, maar wordt pas zichtbaar als er wordt gedraaid aan de instelling voor diafragma of sluitertijd. Zodra het instellen stopt, verdwijnt het histogram na enkele seconden weer vanzelf. Mijn advies is daarom: altijd ‘aan’ laten staan!

Hoe lees je een histogram?
De beeldprocessor meet de belichtingswaarden van alle pixels en sorteert die op hun lichtsterkte (zie fig. 1a & fig. 1b). In 255 zeer smalle kolommen worden die waarden als witte lijntjes weergegeven in een grafiekje, met donkere pixels links en lichte rechts (zie fig. 1c). 
Hoe meer pixels dezelfde waarde hebben, des te hoger de piekjes worden.Als je handmatig de belichting wilt instellen, volg dan de volgende tips.

Tip 1: Door het diafragma en/of de sluitertijd te wijzigen zie je het bergachtige patroon verschuiven van links naar rechts of omgekeerd. Met het bergpatroon in het midden betekent dat je waarschijnlijk in de buurt zit van de optimale belichting. Histogram met bergpatroon in het midden, de belichting lijkt ok.

Tip 2: Als het bergpatroon links van het midden staat, moet je waarschijnlijk het diafragma meer opendraaien (meer licht, dus een lager diafragmagetal kiezen) en/of de sluitertijd verlengen.
Bergpatroon aan de linkerkant, geeft onderbelichting aan.

Tip 3: Als het bergpatroon rechts van het midden staat, moet je waarschijnlijk het diafragma meer dichtdraaien (minder licht,dus een hoger diafragmagetal kiezen) en/of de sluitertijd verkorten.
Bergpatroon aan de rechterkant, geeft overbelichting aan.

Tip 4: Als het bergpatroon de linker- of rechterkantlijn raakt, moet je erg voorzichtig zijn, want de randpixels bevatten dan geen detailinformatie! Je kunt tijdens de montage in de donkerste en lichtste delen van het beeld geen structuur terugvinden, dus ook niet meer corrigeren (zie fig.5 & 6)
Veel pieken links, lijkt sterk onderbelicht.
Veel pieken rechts, lijkt sterk overbelicht.

Tip 5: Het komt ook voor dat het bergpatroon ergens in het midden staat en tegelijkertijd er pieken tegen een of beide kantlijnen staan. Dit kan bijvoorbeeld komen, omdat je een felle koplamp in beeld hebt en/of een donkere schaduw onder een auto. In beide gevallen zie je dat terug in je histogram. Interpreteer je histogram dus altijd in relatie tot het beeld.
Lijkt een goede belichting met lokaal wat onder- en overbelichting.

Tip 6: Oefen jezelf in het gebruik van het histogram, want er komt vroeg of laat een moment dat de belichtingsautomaat de situatie niet goed instelt; door tijdig over te schakelen naar de handmatige belichting is het shot te redden. In het college ‘Ken je camera deel 2’ wordt dit uitvoerig praktisch geoefend.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen.
Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Introductie Sony UBP-X500 4K HDR Blu-ray
Sony heeft UBP-X500 4K HDR Blu-ray geïntroduceerd. Deze nieuwe player biedt een uitstekend kleurengamma, meer ...