Hoogwaardig Zwitsers zakmes voor foto en video

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 112-2016
FUJIFILM staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige camera’s en objectieven plus het feit dat het merk zich goed inleeft in de wensen en gebruiksmogelijkheden van de doelgroep. Bij de nieuwe FUJIFILM X-T2 bestaat de doelgroep zowel uit veeleisende amateurs als professionals op het gebied van foto en video. Op het gebied van foto komen zowel de landschaps-, portret-, natuurreportage- en actiefotograaf volledig aan bod. En bij video een snelle AF en prima 4K zonder de storende beeldfoutjes die je vaak bij andere systeemcamera’s in deze prijsklasse ziet.

 

©Simone Sbaraglia

Praktisch gezien is de nieuwe FUJIFILM X-T2 een soort hoogwaardig Zwitsers systeemcamera-zakmes voor zowel foto als video. De doorsnee systeemcamera kan natuurlijk altijd wel een aardig landschap of portretje schieten. Sport, actie en flitsende reportages zijn echter vaak geheel andere koek. En daar blinkt deze FUJIFILM X-T2 nu ook echt in uit en evenaart daarin de vaak een stuk duurdere reflexmodellen van Canon en Nikon. De Olympus OMD EM1 MK2 kan wel een concurrent worden. Bovendien heeft de fotograaf de beschikking over ruim 20 veelzijdige objectieven die in testen veelal ver boven het gemiddelde scoren.
Voor de creatieve foto/videograaf zijn er verschillende analoge filmsimulaties en diverse fotografische effecten aan boord.

Video niet vergeten
Ondanks het feit dat systeemcamera’s eveneens in trek zijn voor video, blijft het regelmatig behelpen. Dit op het gebied van ergonomie (bedieningsgemak), een matige 2K of 4K resolutie en tegenvallende AF. Daar maakt FUJIFILM met de X-T2 voor een belangrijk deel gehakt van. De geboden 4K(UHD-) resolutie met nauwelijks beeldfoutjes behoort tot de beste in deze prijsklasse. De interne verwekingssnelheid bedraagt 100 Megabits per seconde.
De autofocus voor video is snel, accuraat en is een meester in het tracken van bewegende objecten. Met de comfortabele VPB-XT2 batterijgreep film je tot maximaal 30 minuten aan eenstuk. Er is een goede clear HDMI-output. Ook het geluid kan er heel best mee door. Natuurlijk blijft altijd een externe microfoon aanbevolen. Er zijn connectoren voor een hoofdtelefoon en externe microfoon. In deze prijsklasse komt alleen de Panasonic GH5 als alternatief om de hoek kijken.

Sensor en beeldbewerking
Zoals de toevoeging 2 al aangeeft gaat het om een nieuw model als opvolger van de vermaarde FUJIFILM X-T1 uit 2014. Er zijn een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd die beslist de moeite waard zijn om de X-T2 aan te schaffen.
Zoals te verwachten viel een nieuwe beeldsensor van het type X-Trans CMOS II op 24 megapixels en met 4K (UHD) video aan boord. Behalve 8 Megapixels meer dan de voorganger maakt deze nieuwe beeldsensor gebruik van koperen bedrading (in plaats van aluminium).
Ook is er een stuk snellere X-Processor Pro processor die het beeld razendsnel uitleest en zichtbaar maakt. Dat is onder meer te zien aan de verbeterde Live View-modus. Bij de hogere ISO-waarden houdt de sensor zich goed op het gebied van signaal/ruisverhouding en artefacten. Je kunt shots op 1.600 en 3.2000 ISO best laten zien!

Optimale scherpstelling
De AF is geoptimaliseerd voor actiefotografie en video. Het sensorgebied voor de scherpstelling is vergroot tot circa 85% beelddekking met naar keuze 91 grote of 325 kleinere autofocuspunten. Bliksemsnel achter elkaar schieten en het volgen (tracken) van snel bewegende objecten gaat verrassend accuraat. Handig daarbij is ook een langere Live View-tijd tussen de opnamen. Dat geeft een korter scherm op zwart en de camera kan vaker scherpstellen tussen de opnamen. De camera kan daardoor ook veel beter tussentijds scherpstellen bij snel bewegende onderwerpen. De fotograaf/videograaf kan bij de AF kiezen uit de instellingen Multi Purpose, Ignore Obstacles, Follow Subject, Accelerating/Decelerating, en Suddenly Appearing Object. Je kunt daar tevens de mate van gevoeligheid bij instellen.

Body
Het metalen camerahuis is robuust gebouwd, spatwaterdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De ergonomie is verrassend goed en lijkt sterk op die van een spiegelreflexcamera. Gewild zijn de lekker grote analoge draaiknopen met duidelijk weergegeven waarden. Ook de menu’s en (AF-)joy-stick zijn goed doordacht. Wij bevelen de eerdergenoemde extra handgrip aan voor meer comfort en accupower. Er zijn twee slots voor snelle SD-kaarten (UHS II-compatibel) beschikbaar.
Het beeld (blijven) volgen vormt bij foto en video geen probleem met een kantelbaar 3″-scherm goed voor 1,04 miljoen beeldpunten. De elektronische zoeker voorziet in een scherp en contrastrijk ogend OLED-paneel met 2,36 miljoen beeldpunten en een vergroting van 0,77x.

Conclusie
Samenvattend een Zwitsers zakmes van een systeemcamera voor hoogwaardige foto en video. Tevens ideaal voor sport en actie. De optionele verticale VPB-XT2 PowerBooster grip tot 12 beelden per seconde en een hogere acculading valt aan te bevelen.

Prijzen & Info
FUJIFILM X-T2 body € 1.699,-
FUJIFILM X-T2 handgreep € 329,-
FUJIFILM, www.fujifilm.eu/nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
VEGAS Movie Studio 14
VEGAS Creative Software kondigt de beschikbaarheid aan van de nieuwste update voor de VEGAS Movie ...