Humax

Humax kabeltuner IHDR-5400C: Projectormaatje

Redactie Accessoires Reviews

De nauwe samenwerking tussen Humax en kabelaar Ziggo werpt opnieuw z’n vruchten af. De nieuwe 5400 kan weer net iets meer dan z’n voorganger, maar levert toch vooral een uitstekende beeldkwaliteit af. Bij uitstek een maatje voor onze projector.

De aankoop van losse kabeltuner, zoals deze Humax, is natuurlijk ook in combinatie met een tv het overwegen waard, zelfs al wordt er langs die weg al digitaal gekeken. Immers, de IHDR-5400C heeft niet alleen een harde schijf met een capaciteit van maar liefst 1 TB (1000 GB) aan boord, maar ook twee tuners.

Op waarde schatten

Samen met de digitale kabelontvanger in de tv levert dat een totaal op van drie, met de mogelijkheid twee programma’s op te nemen terwijl er naar een derde wordt gekeken. De schijf biedt plaats aan zo’n 240 uur video in HD-kwaliteit en opent natuurlijk ook de weg richting uitgesteld kijken. Dat kan bijvoorbeeld omdat op voorhand vast staat dat de film die straks wordt uitgezonden regelmatig zal worden onderbroken door reclame. In dat geval start u gewoon zo’n twintig minuten tot een half uur later met kijken en ‘spoelt’ vervolgens de reclameblokken door met een minimale onderbreking als gevolg. Het kan ook zijn dat er midden in de film, gewaardeerd of niet, visite opduikt. In dat geval komt de Humax als geroepen, omdat verder kijken mogelijk is zodra het bezoek de kuierlatten heeft genomen.
Kortom, de geheel digitale IHDR-5400C als verlengstuk van de eveneens digitale tv is zo’n gek idee nog niet. Een combinatie met een projector, zoals tijdens deze test, ligt natuurlijk helemaal voor de hand: zonder de kabelontvanger is tv-kijken niet eens mogelijk. Bovendien stelt het grote scherm ons beter in staat de verrichtingen van de nieuwe Humax op waarde te schatten. Wat direct opvalt is de uitstekende beeldkwaliteit. Het kan niet anders dan dat de nauwe samenwerking met Ziggo daar mee van doen heeft. Direct wordt ook duidelijk dat het digitale karakter van de registratie, een op de harde schijf vastgelegde kopie van het tv-programma oplevert, waarvan de beeldkwaliteit niet van het origineel is te onderscheiden.

Betoverende schoonheid

De kwaliteit van de beelden heeft, in combinatie met het grote door de projector verzorgde beeld ook zo z’n schaduwzijde. Zijn de aangeboden beelden, ook al worden ze aangeleverd in de HD-resolutie van 1080i, van een wat mindere kwaliteit, ja dan is deze Humax er als de kippen bij om ons daarop attent te maken. Een treffend voorbeeld: aan het begin van de avond zijn de beelden van het zes uur journaal en ‘Een Vandaag’ weliswaar HD maar niet bijzonder strak en briljant. De detailscherpte valt tegen, de kleuren ogen vlak en contouren worden wat rafelig getekend. Kort voor het einde van de actualiteitenrubriek wordt even overgeschakeld naar ‘Studio Sport’ voor een vooruitblik en plotseling is alles spatscherp, zijn de kleuren sprankelend en is er niets rafelig. Hoe dat komt? We hebben werkelijk geen idee.

Blijkbaar hebben sportregistraties een streepje voor, want ook hetgeen we krijgen voorgeschoteld van Eurosport HD is werkelijk vlekkeloos. Soms zelfs van een betoverende schoonheid. Zo zagen we onlangs nog een staartje langskomen van een of ander ‘langlaufevenement’, een EK of WK, we hebben echt geen idee. Tot voor kort voldoende aanleiding om onmiddellijk door te zappen, maar nu . . . De details in de sneeuw, de blaadjes aan de bomen, de duidelijk leesbare reclame op de kleurige pakken, de verbeten gezichtsuitdrukking van de verschillende deelnemers . . . Allemaal een verdienste van HD en natuurlijk deze Humax.

Verwend

Met beide benen terug op aarde gingen we ons wel afvragen wat nu feitelijk de verschillen zijn met het vorige topmodel, de 5200. We kwamen niet veel verder dan de capaciteit van de harde schijf, die van 500 GB naar 1 TB is opgevoerd. Het prijsverschil tussen dat soort harde schijven bedraagt niet meer dan een paar tientjes, maar de 5400 is op dit moment wel zo’n 100 euro duurder dan z’n voorganger. Toch zouden we de ontvanger niet te duur willen noemen. Het verdient immers waardering dat een bedrijf als Humax speciaal voor een handje vol Nederlandse kabelabonnees een dergelijk product ontwikkelt en produceert.

Wel zijn we, sinds de introductie van de 5200 nog al verwend geraakt met snel zappende en soepel door allerlei fraai ogende Smart-menu’s navigerende tv’s. Wat we vroeger wisten te waarderen als snel, ervaren we nu als traag. Zo gaan die dingen nu eenmaal en de nieuwe Humax is in dat opzicht niet met z’n tijd meegegaan. De processor is minder krachtig dan de exemplaren toegepast in moderne tv’s en de menu’s ogen inmiddels uit de tijd, mede omdat daarvoor ‘slechts’ 32 MB aan flashgeheugen voorhanden is.

Humax_afstandsbediening

TV Portal: direct toegang tot Interactieve Televisie van Ziggo. Heen via de internetaansluiting, terug via de kabel.

Zelf biedt de 5400 geen Smart-mogelijkheden, maar een aparte toets geeft ons wel toegang tot de interactieve televisie van Ziggo. Feitelijk is er, gezien het feit dat zaken als een browser, YouTube, een pizzakoerier en de buienradar ontbreken, geen sprake van Smart. Het platform is gericht op tv-content en films. Naast een ruime ‘uitzending gemist’ service kan er ook een keus worden gemaakt uit een groot aantal tv-series en bioscoopfilms, deels gratis en voor een belangrijk deel tegen betaling. Interessant is dat de verbinding met internet, via het thuisnetwerk, alleen wordt gebruikt voor het versturen van de door u gemaakte keuze. De opgevraagde beelden komen de ontvanger binnen langs de weg van de antennekabel, zodat de voortgang en de kwaliteit van de weergave niet afhankelijk zijn van de door de internetverbinding beschikbaar gestelde snelheid. Een bijzonder fraaie oplossing. Enerzijds met een zichtbaar betere beeldkwaliteit als resultaat, met name bij ‘gehuurde’ bioscoopfilms, terwijl er anderzijds geen hoge eisen gesteld behoeven te worden aan de verbinding van de Humax met het thuisnetwerk. De als accessoire leverbare dongle ten behoeve van een draadloze verbinding is daarvoor ruimschoots voldoende.

Delen met DLNA

Tenminste, ja er is natuurlijk altijd een tenminste. Immers, de 5400 biedt de mogelijkheid om op basis van DLNA de op de interne harde schijf vastgelegde programma’s te vertonen op tv’s of computers die eveneens deel uit maken van het thuisnetwerk en ja, dan is zeker bij de weergave van beelden in HD-kwaliteit een kabelverbinding weer wel in het voordeel.

Zaken als het opnemen van programma’s en het delen van die vastgelegde content laten zich gemakkelijk instellen dankzij de volledig Nederlandstalige, overzichtelijk, maar zoals gezegd betrekkelijk saai ogende menu’s. Die menu’s kwamen al in een eerder stadium goed van pas, vooral bij het in gebruik nemen van de ontvanger. Stap voor stap komen de instellingen tot stand, worden de beschikbare zenders geladen en realiseert de unit de verbinding met het thuisnetwerk. Wordt voor de draadloze variant gekozen, dan moet er natuurlijk een wachtwoord worden ingegeven en dat gaat, zij het wat omslachtig, toch betrekkelijk eenvoudig met de cursortoetsen op de prettig werkende afstandsbediening. Maar eerlijk is eerlijk, dat stadium zijn we met tv’s die zich laten bedienen door een smartphone of tablet, eigenlijk voorbij.

Conclusie

Humax_achterkant

Humax gooit, met twee Scart-aansluitingen, de deur naar het verleden nog niet helemaal dicht. Tijdens de test werden alleen de antenne-ingang, de HDMI-uitgang (via de AV-receiver richting projector) en de Ethernet-aansluiting (voor een verbinding met het thuisnetwerk) gebruikt.

Hoewel de beeldkwaliteit van de IHDR-5400C blijft verbazen, hadden we wel iets meer verwacht van dit nieuwe vlaggenschip van specialist Humax. Film- en tv-liefhebbers kunnen echter hun hart ophalen met de interactieve tv van Ziggo die dankzij de unieke aanlevering van de beelden via de kabel eveneens een uitstekende beeldkwaliteit op het scherm brengt.

 

Adviesprijs € 349,-
Afmetingen (bxhxd) 380 x 55 x 246 mm
Gebruiksklaar gewicht 2,8 kg
Ingangen 2x USB (waarvan één aan de voorzijde)
Coax
Scart (VCR)
CI+ (voorzijde)
Uitgangen Coax
Scart
HDMI
AV (3x Cinch)
Ethernet (LAN)
Tuner 2x DVB-C
Harddisk 1 TB, opname en timeshift
Programmatimer EPG, één week vooruit (afhankelijk kabelexploitant)

Enthousiast geworden? Koop dit product.

Check Also
LG_smart_tv
LG Smart tv 55LA7408: Smart en scherp
LG is er, afgaande op de prestaties van de 55LA7408, in geslaagd het kwaliteitsniveau weer ...