De ideale storage oplossing voor creatieve professionals

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 115-2017
Storage. We ontkomen er vandaag de dag niet meer aan. Techniek schrijdt voort en synchroon aan deze ontwikkelingen nemen ook mediabestanden in omvang toe. Dit vereist ofwel een dure en omvangrijke aanpassing in de infrastructuur, ofwel noodgedwongen behelpen met de reeds bestaande situatie. Voor vele professionals en power users zal dit de bekende spagaat zijn waarin ze zich bevinden.

Met de vooruitgang van de techniek kampt menig uitgever, fotograaf, opnametechnicus of beeldbewerker met hetzelfde probleem: dataopslag. Digitaal moet een analoge kwaliteit krijgen en highres muziek, 4K beeldbestanden of full-frame RAW-fotobestanden vreten vervolgens met een onstilbare honger uw kostbare terabytes weg alsof deze nooit hebben bestaan. Een high-end serveroplossing inclusief gigabit netwerk voor een snelle overdracht biedt hier zeker uitkomst, maar voor velen is dit zowel budgettair, in volume en qua techniek nog een onoverbrugbare sprong. Dit moet toch anders kunnen? Jazeker, LaCie biedt een nieuwe supersnelle Thunderbolt 3 storage oplossingen die rechtstreeks op de computer zelf kan worden aangesloten.
LaCie is voor de meeste gebruikers geen onbekende speler. Zeker in de creatieve sector heeft het merk LaCie de afgelopen decennia een positieve lading gekregen. Dit komt niet in de minste plaats door de binding met diverse toonaangevende designers als Neil Poulton, Philippe Starck en natuurlijk Porsche Design GmbH. Speciaal voor deze doelgroep heeft LaCie de 6big en 12big storage-oplossing geïntroduceerd; wederom ontworpen door Neil Poulton, dus een hele vertrouwde look en feel.

Big storage oplossingen
De LaCie 6big is een nieuwe storage oplossing uitgerust met de nieuwe Thunderbolt 3 en USB-C interface. Deze is primair gepositioneerd voor zelfstandig fotografen, cameramensen en muzikanten. Deze 6big is tevens interessant voor muziekliefhebbers of deejays met bijvoorbeeld een waardevolle muziekcollectie. En deze verzameling kan niet groot genoeg zijn. De ‘kleine’ 6big kan namelijk tot 60 terabyte aan data opslaan.
En dan hebben we het topmodel. De 12big. Deze is voor de ‘normale’ gebruiker wellicht een stapje te groot. Deze is eerder bedoeld voor kleinere productiemaatschappijen, reclamebureaus en opnamestudio’s; partijen die snelle storage oplossing met een hoge opslagcapaciteit nodig hebben en deze data direct kunnen aanspreken en bewerken. Opslagcapaciteit? Tot maar liefst 120 terabyte!

Bouw en techniek
Wij hebben het topmodel van LaCie ontvangen. De 12big; een flinke jongen. De afmetingen bedragen 44,7 centimeter hoog, 23,7 centimeter diep en 16,1 centimeter breed. Het gewicht bedraagt rond de 17 kilogram. De ‘6’ heeft met 22,5 centimeter de helft van de hoogte van de ‘12’ en het gewicht blijft hiermee net onder de 10 kilogram. Ongeacht de grootte en opslagcapaciteit van de Big-oplossing is de werking, functionaliteit en look & feel identiek.
De behuizing van de 6 en 12big is in zijn geheel, dus zowel de kast en de afdekkapjes van de drivebay’s, vervaardigd uit aluminium. Enerzijds biedt dit een stevige basis, anderzijds creëert dit een kooi van Faraday waarmee de opslagmedia optimaal worden afgeschermd van instraling en andere voor dataopslag ongewenste invloeden. Hiernaast heeft het de gunstige eigenschap om kastwarmte af te voeren. Om de batterij aan schijven optimaal op bedrijfstemperatuur te houden heeft de fabrikant bij de ‘6’ twee en bij de ‘12’ vier – uiteraard – redundante ventilatoren in de behuizing opgenomen.

Functionaliteit
De 12big heeft, zoals de benaming al doet vermoeden, maar liefst twaalf grote Enterprise NAS harddisks van – uiteraard – Seagate tot zijn beschikking. De 6big overeenkomstig zes harddisks. Deze harddisks zijn in handige trays geplaatst om een snelle (hot-swap) wissel mogelijk te maken. De harddisks zijn als RAID 0/1/5/6/10/50 en 60 configuratie te initialiseren. Hiermee kan de gebruiker zelf de juiste balans vinden tussen performance en opslagveiligheid.
Voor het beheer heeft de fabrikant een nieuwe LaCie RAID Manager ontworpen. Deze is kosteloos te downloaden van de website van LaCie. Na de installatie kan de 6 of 12big in slechts een paar stappen worden geconfigureerd. Klik voor het aanmaken van een ‘array’ heel simpel de gewenste schijven aan en kies hierna de gewenste RAID versie. Daarna is het slechts het volgen van de verschillende installatiestapjes en klaar. Dus geen ellelange lijsten met opties of instellingen, maar een heerlijk overzichtelijke en intuïtief aanvoelende RAID Manager waarmee de RAID-oplossing binnen een oogwenk up & running is. Hierna is de LaCie wel even druk met het initialiseren van de schijven en gedurende deze taak licht de powerbutton beurtelings rood en blauw op. Tijdens deze initialisatie die op de achtergrond plaatsvindt is de unit volledig operationeel.
Nu dienen we wel een kanttekening te maken. De LaCie werkt zowel met MacOS en met Windows. Wanneer de unit is ingericht via een van beide besturingssystemen, dan is het echter niet mogelijk om met een ander besturingssysteem bestanden te schrijven naar de LaCie. Lezen van de bestanden is echter altijd mogelijk. Net als bij externe USB harddisks.

Foutdetectie
Telkens tijdens het opstarten, of bij het ontwaken uit de spaarstand, loopt de LaCie een opstart-cyclus door. Tijdens deze procedure knippert de powerbutton blauw. Nadat alles correct is doorlopen lichten zowel de powerbutton als de kleine inkepingen rechts in de bay-covers constant blauw op. Gaat er dan toch wat mis, dan laat de big dit met een rood opgloeiende powerswitch en een geluidssignaal weten. Dit signaal is met een druk op de knop uit te schakelen. Via de RAID Manager wordt het probleem direct inzichtelijk. Is het probleem verholpen, dan toont het venster aan de rechter onderzijde een groen bolletje met de status “Hardware OK”.
Wanneer we een van de schijven uitnemen, laat de LaCie direct onder een luid gepiep weten dat hij hier toch niet van is gediend. Wanneer we de RAID Manager benaderen om het ‘manco’ vast te stellen, meldt deze in het meldingscentrum direct dat er iets mis is. Vervolgend klikken we op het tabblad van de – in ons geval – RAID10 configuratie. Wanneer we de lijst van de aanwezige disks doorlopen zien we dat de corresponderende drive niet wordt getoond. Maar dit wisten we natuurlijk al. Deze informatie is ook op afstand inzichtelijk. Wanneer er iets mis is, stuurt de LaCie – indien je dit wenst – automatisch een email met de foutmelding. Nadat we de drive weer netjes op zijn plek hebben gedrukt, licht de inkeping weer keurig blauw op.

Thunderbolt 3 vs. USB 3.1
Beide big-oplossingen hebben twee Thunderbolt 3 poorten met een maximale overdrachtssnelheid van 40 Gb/s. Dit geeft in de praktijk tot 2600MB/s in RAID0 of 2300MB/s in het veel praktischere RAID5. Nu is Thunderbolt 3 nog niet breed beschikbaar. Apple heeft haar laatste generatie MacBook Pro hiermee uitgerust en hetzelfde geldt voor enkele topmodellen van Dell, Lenovo en Hewlett-Packard.
Hiernaast heeft de gebruiker de beschikking over een USB 3.1 aansluiting (nieuwe USB-C aansluiting) met een maximale overdrachtssnelheid van 10 Gb/s. Deze is met een adapterkabel backward compatible naar USB-A. We hebben een tweetal speedtesten uitgevoerd met de laatste generatie Apple MacBook Pro. Hierbij behaalt de Thunderbolt 3 connectie netjes de beloofde waarden. Via het USB 3.1 overdrachtsprotocol worden dergelijke snelheden niet behaald. De big is vooral bedoeld om via Thunderbolt te gebruiken. USB-C is meer bedoeld voor incidenteel gebruik indien er geen Thunderbolt voorhanden is.
Thunderbolt 3 en USB 3.1 werken beide met een bi-directionele en dubbelprotocol USB-C kabel. Tot maximaal 5 Thunderbolt apparaten kunnen er in serie worden geschakeld, waaronder twee 4K of een 5K beeldscherm. Wanneer er een laptop in de keten wordt opgenomen wordt deze, mits hiervoor geschikt, via deze connectie opgeladen. Via de USB 3.1 poort kan slechts een enkel device of beeldscherm worden aangesloten.

Netwerken wordt niet werken
LaCie kiest in het tijdperk van hoogwaardige netwerkinfrastructuren toch voor een standalone oplossing. Waarom? Wel, de reden is simpel. Snelheid. Wanneer je veel en grotere bestanden wil bewerken, biedt een rechtstreeks aangesloten storage je snelheid en gebruiksgemak. Geen vertragingen in de tijdlijn van je film en probleemloos 4K of 6K-video bewerken. De meest gangbare netwerken kunnen dit helemaal niet aan.
Hierom heeft LaCie gekozen voor een standalone oplossing voorzien van het vlotte Thunderbolt 3 overdrachtsprotocol waarmee hoge overdrachtssnelheden behaald kunnen worden.

Eindoordeel
Wij zien de 6big als de ideale storage oplossing voor creatieve professionals. De 12big biedt alles dat je nodig zult hebben, maar is qua positionering voorbehouden aan een beperkte doelgroep.
We hebben een kleine week met de 12big mogen spelen en we zijn gecharmeerd van de eenvoud en bescheidenheid van de LaCie. Eenvoud in de verschijning en bescheidenheid in de manier waarop deze te werk gaat. Wanneer hij niet wordt gebruikt, schakelt hij stilletjes in slaapstand. Wanneer hij moet werken ontwaakt hij direct en gaat zonder protest aan het werk. De ideale ‘medewerker’ zeg maar.
Bij dagelijks gebruik herinnert alleen het geluid van de ventilatoren en de roterende harddisks aan het feit dat de LaCie hier aanwezig is. De prijs? Die is best stevig. Daar zal de boekhouder of werkgever toch een stuk luidruchtiger op reageren verwachten we…

Prijzen & verkrijgbaarheid
LaCie 6big Vanaf € 3149,- voor de 24TB (6x 4TB)
LaCie 12big Vanaf € 6749,- voor de 48TB (12x4TB)
Garantie 5 jaar on-site omruilgarantie
Verkrijgbaar via o.a. www.lacie.nl

Harro Tillema

 

2 Comments

 1. Lacie opslag systeem staat me wel aan.
  Wij zijn zelf gedragen amateur filmers.
  is een opslag ‘in the Claude’ een optie ?
  ook deze laaie gaat wel eens stuk…

 2. Beste heer Baeselen,

  Zelf ben ik een groot voorstander van storage oplossingen waarover ik zelf de regie heb en houd. Denk aan een NAS of een oplossing zoals LaCie deze aanbiedt.

  Cloud-oplossingen vind ik prima oplossingen voor de opslag van een documentje of een paar foto’s, maar (4K) filmmateriaal in de cloud te pompen heeft niet mijn voorkeur. Afgezien van de beperkingen in bandbreedte (Lees: up- en download tijden), wil ik niet al mijn bestanden, foto’s of filmfragmenten ‘ergens’ opslaan waarvan ik niet weet wie er wanneer bij kan.

  En ja, wanneer er iets misgaat met de toegang tot deze externe cloud diensten door een vergeten wachtwoord of internetproblemen, dan geeft dit toch wel enige stress. Hier heeft de LaCie dus duidelijk voordelen. Alles is netjes afgeschermd, snel en vlot benaderbaar voor bewerking en eindmontage.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Slank ontwerp en bomvol met functies
Marantz kondigt twee nieuwe en slanke netwerk-AV-receivers aan, de NR1608 en NR1508, die de nieuwste ...