Het ijzer smeden als het heet is…

Redactie How to Software

Archief Video Emotion 112-2014
Het achteraf monteren van vakantiefilms en -videoclips komt er vaak gewoon niet van. Klusjes die na vele maanden nog altijd dienen te gebeuren. Het blijft op de geheugenkaart staan en dat is zonde van de leuke en dierbare herinneringen. Waarom dan niet op de vakantieplek zelf gaan monteren? Dan is alles nog vers, weet je meteen of het ook goed gelukt is en zijn de clips meteen via sociale media te delen (share).

Aan losse vakantieshots heb je eigenlijk niet zoveel. Alleen om even een kort clipje te delen via de sociale media. Meerdere opnamen en videoscènes komen eigenlijk alleen tot hun recht als je er een logisch en aansprekend filmpje van maakt. Dan kunnen de kijkers later jouw vakantie-ervaringen smaakvol meebeleven. Natuurlijk is het wel een aantrekkelijk idee om tijdens de vakantie ter plaatse te gaan monteren. Ben je er meteen ook vanaf en ziet snel het eindresultaat. Aan de andere kant heb je daar dan wel tijd voor, komen er geen opmerkingen van reisgenoten als “Heb je niets beters te doen, denk liever aan de lol en ontspanning!” en wat moet je allemaal niet extra meenemen?
Bij de vakantiemontage moet je daarom denken aan snel & doeltreffend, eenvoudigere montages en slechts weinig tot geen extra apparatuur en software meeslepen. Daarvoor zijn er mogelijkheden genoeg. Tevens als het dan even slecht weer is, ook een aardig tijdverdrijf. Dit artikel laat zien wat er allemaal relatief eenvoudig en met tot tevredenheid stemmend resultaat mogelijk is. Smeed het videomontage-ijzer gewoon als het heet is.

In de camera zelf
Een dikwijls vergeten mogelijkheid: Het direct of achteraf monteren van video, audio en eventuele opmaak (titels, effecten) in het opnameapparaat zelf. Dat kan relatief simpel en snel maar je moet er natuurlijk geen wonderen van verwachten. Voor een recht-toe-recht-aan clipje en het delen over sociale media echter totaal geen probleem.
Wij beginnen in de camcorder. Bij de betere modellen met geheugenkaarten zijn vaak de videoclipjes te verplaatsen, te verwijderen, bij te snijden en/of door midden te knippen. Qua geboden mogelijkheden is dit sterk camcorderafhankelijk. Vrijwel altijd kan je de opnamen gewoon achter elkaar zetten, de zogenaamde stapelmethode. Dat vereist wel een beetje planning in de trend van: openingsshot (titel), welke opnamen voor een logische verhaallijn, welke beelduitsneden passen daarbij en hoe af te ronden (eindshot). In een aantal gevallen valt er via de interne of losse microfoon ook nog commentaar (van jouzelf, reisgenoot, gids e.d.) bij in te spreken.
In de videofilmende spiegelreflex of systeemcamera zitten regelmatig kleine programmaatjes voor video-editing bij de interne camerasoftware. Bijsnijden, door midden knippen, plakken en zelfs het toevoegen van grafische symbolen en geluidsbewerking kunnen tot de mogelijkheden behoren. Ook hier valt met de stapelmethode al best een aardig eindresultaat te behalen.
Bij smartphones en tablets bepaalt de aanwezige video-app wat je allemaal aan montagemogelijkheden aan boord hebt. Van eenvoudige trim, cut & paste, geluid (muziek en/of spraak) en een titeltje tot iMovie en Pinnacle/Avid aan toe. Gewoon even zoeken in de app-winkel of op internet en het regent al snel video-apps in allerlei genres. Niet duur en in een aantal gevallen zelfs gratis of zat al standaard in de bij de slimme telefoon of tablet meegeleverde software.

Montage-apps
Een relatief eenvoudige, creatieve en vooral draagbare manier voor videomontage op vakantie is het gebruik van apps op de smartphone en tabletcomputer (iPad). Daarvan zijn er diverse soorten:
– Opname-apps die de camerafuncties van de smartphone of tablet bedienen. Deze voorzien veelal ook in beperkte editfuncties.
– Een complete montage-app. Veelal een soort gestripte versie van hetgeen je thuis op de computer gewend bent.
– Creatieve video-apps voor het aanbrengen van creatieve filters en grafische objecten.
– Eenmaal in de smartphone of tablet met netwerk, 3G of 4G-verbindingen kan je de aangemaakte clipjes en montages meteen ook via de sociale media delen.
Er zijn een aantal zaken van belang. Met de smartphone of de tablet opgenomen videobeelden zijn altijd direct intern te bewerken en sharen. Gebruik je daarentegen een camcorder of videofilmende fotocamera dan zal er op een of andere manier een uitwisseling van bestanden moeten komen. Dat kan via een geschikt kabeltje aan de camera, draadloos (WiFi, NFC, DLNA) of het gebruik van een los lezertje voor de geheugenkaarten. Een andere belangrijke factor vormt het kunnen lezen van de aangemaakte AV-bestanden door de montageapp.
Het getij is echter gunstig. Steeds meer camerafabrikanten zorgen er voor dat je ook met de tablet en smartphone aan de montageslag kunt. En de keuze uit geschikte apps is relatief groot. Toch bij de aankoop en/of van te voren even controleren alvorens op vakantie een teleurstellend ontdekking te doen!
De creativiteit bij video-apps groeit gestadig. Vroeger ging het met name om de beeldcorrectie, wat aardige effectfilters, leuke overgangen en een titeltje. Tegenwoordig helpen video-apps eveneens bij het maken van een filmformaat of filmische stijl (template met kant-en-klare opmaak), andere uitsneden maken c.q. een objectieffilter (ander brandpunt) inzetten, fraaie overgangen, een echte titelgenerator en het nabewerken van het geluid. Ook timelapse-montages zijn mogelijk. Complete productiviteit in een notendop. Het schermpje van een smartphone leent zich qua grootte een stuk minder voor montage dan dat van de grotere tablet. Dit zowel bij de beoordeling van het beeld als het bedieningsgemak.

Videoverslag per app
Een andere interessante toepassing van apps voor de vakantieclip zijn de zogenaamde verslagapps. Die maken kant-en-klare korte videoclips voorzien van opmaak, muziek en commentaar om direct met het thuisfront of reisgenoten te kunnen delen aan. Een bekend voorbeeld is Videolicious voor de iPhone.
De werkwijze is als volgt:
– Bedenk eerst het onderwerp of clipgegeven en maak daarvoor een kort opnameplan;
– Schiet de benodigde opnamen. Houdt deze zo kort mogelijk.
– Laadt de clipjes op de juiste volgorde in de app-bibliotheek.
– Kies een bijpassende opmaakstijl en muziekje.
– Kies de modus om het commentaar in te spreken, start het afspelen en spreek in bij de getoonde beelden;
– Controleer het filmpje. In orde? Sla het op en deel de videoclip met de doelgroep.
Een videoverslag is een leuke manier om snel een korte vakantiebeleving of -ervaring te delen. Je kunt er gemakkelijk meerdere van maken en die achteraf tot een grotere videoproductie afmonteren.

Smartphone als audiorecorder
Van een geheel andere orde is de smartphone als aanvullende veldrecorder voor het geluid. Het opnemen van geluid met de goedkopere camcorder of videofilmende fotocamera kan zwaar tegenvallen in zowel de kwaliteit, het regelen van het volume en mogelijkheden. Een smartphone zoals de iPhone is een goede veldrecorder voor audio. Met behulp van een externe microfoon en bijpassende recorder-app maak je hier verrassend goede opnamen bij. Die zijn achteraf gewoon (synchroon) aan de montage toe te voegen.

Op de notebook
Het voordeel van een notebook- of laptopcomputer is dat je de complete montagestudio voor zowel video- als audio mee op vakantie kunt meenemen. Geen Spartaans afzien meer op functionaliteit maar alle gemakken van thuis op ook nog eens een redelijk groot beeldscherm.
Let bij gebruik van HD groter dan 720P, AVCHD en UHD 4K er op dat de draagbare computer hier voldoende snel mee uit de voeten kan. Raadzaam zijn minimaal een Intel i5 of gelijkwaardige processor, 4-8GB aan systeemgeheugen en minimaal een 5400 rpm harde schijf (bij voorkeur een extern type over USB3). Bij die harde schijf valt als alternatief een solid state drive (SSD) te overwegen. Die zijn een stuk sneller, een externe variant is niet meer nodig en tegenwoordig redelijk geprijsd.
De videobestanden voer je in via de geheugenkaart, snel USB-kabeltje of draadloos. Een sterk punt van de notebook is dat je ook een betere geluidsstudio in huis hebt. Daar blinken de video-apps meestal niet in uit. Hetzelfde geldt voor voice-overs.
Denk verder aan de stroomvoorziening. Videobewerken is arbeidsintensief. Zorg voor een passende net- of USB-voeding op de vakantieplek.

Afspelen
Om de gemaakte videofilmpjes en clips in het groot te kunnen bekijken is aansluiting op een tv, videomonitor of grotere tablet en notebook gewenst. Dat kan draadloos of nog traditioneel met een kabeltje. Een andere mogelijkheid vormt het in de tv steken van geheugenkaarten of USB-sticks. Dat werkt helaas niet altijd vlekkeloos. Problemen zijn te verwachten bij:
– Het herkennen van de draadloze netwerkverbinding door het ontvangende beeldscherm. Vaak plug en play, maar het kan ook tegenzitten.
– Het niet kunnen afspelen van het desbetreffende videoformaat van de geheugenkaart of USB-stick.
– Niet het juiste kabeltje in huis.
Allemaal toch even controleren voor het afreizen naar verre bestemmingen die geen kabeltjes verkopen of andere flatscreens hebben.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Router de luxe
Archief Digital Movie 115-2017 De Synology RT2600ac is een router met alle opties die u ...