iMovie: een project splitsen

Redactie How to Software

Archief Video Emotion 113-2014
Onlangs kreeg ik een vraag van een kennis van een clublid. Hij was nog maar pas begonnen met filmen en monteren en was meteen maar met een ambitieus project begonnen: een portret van een stuk of twaalf van zijn oude vrienden. Met alle interviews en dergelijke was het een film van maar liefst twee uur geworden. En dat paste niet op een dvd, het was te groot voor YouTube, probleem! Hoe moet dat opgelost worden?

imovie_2Nu werk ik al een hele tijd niet meer met iMovie. Ik ben ooit wel met iMovie begonnen, met versie 2. En tot en met versie 6. Toen werd iMovie zo anders, dat ik op Final Cut Pro 6 ben overgestapt. FCP 7 heb ik overgeslagen. Toen kwam FCP X, en ook dit was weer totaal en helemaal anders! Maar… ik was er weg van, en ik kan er inmiddels goed mee overweg. Mijn ‘oude snelheid’ die ik had toen ik met iMovie ‚06 werkte, was in no-time weer terug. Dat was met FCP 6 wel anders! Maar goed, ik heb iMovie natuurlijk wel, want dat wordt bij elke Apple geleverd… Ik ben dus voor die genoemde persoon aan de slag gegaan met iMovie, versie 10.0.3. Van een clublid, die kort geleden is overgestapt van Casablanca naar FCP X had ik pas precies dezelfde vraag, dus ik dacht: ik gebruik dezelfde methode!
Die komt – zeer in het kort – hier op neer:imovie_3-tijdlijn-groot
• Kopieer het betreffende project
• Hernoem de beide projecten (naam, deel 1 respectievelijk naam, deel 2)
• Open deel 2, en haal daar de voorste helft van weg. Klaar!imovie_4-contextueel-menu
Dat klinkt heel eenvoudig, en dat is het dan ook! Heeft u genoeg aan deze info, dan hoeft u niet verder te lezen. Wilt u het naadje van de kous weten, leest u dan gerust verder!

Project

Om uit te proberen hoe dit gedaan moet worden heb ik even een ‘project’ gemaakt, in dit geval bestaande uit een aantal foto’s met een stukje muziek eronder. De foto’s zijn direct vanuit iPhoto geïmporteerd, dat gaat net zo makkelijk als in Final Cut Pro X. De muziek komt uit mijn iTunes bibliotheek.
Hier het project:
En zo ziet de tijdlijn er bij mij uit: [afb.3 tijdlijn groot]imovie_5
Stel dat u deze film te lang vind. U wilt hem in twee stukken verdelen. Maak dan eerst een kopie van het project. Rechts-klik op het project en kies ‘Dupliceer film’ (da’s logisch hè?)
[afb.4: contextueel menu] (U kunt dus ook Cmd-D gebruiken)
U heeft nu twee identieke projecten:
[afb. 5: project en kopie project]imovie_6-naam-aanpassen-project
U ziet dat iMovie achter de kopie van het project het cijfer 1 heeft gezet.
Pas nu de namen aan van beide projecten, bijvoorbeeld met Deel 1 en Deel 2 in de naam. Hoe? Klik op de projectnaam, er komt dan een blauw kader omheen. pas de naam aan. en klik op Enter. Doe dat ook bij de kopie.
[afb. 6: naam aanpassen project] Ik heb nu dit: [afb. 7: beide projectnamen aangepast]imovie_7
Nu open ik deel 1, en haal de achterste helft er af:
Zó was het: [afb.3 : tijdlijn groot] Dit is het geworden: [afb. 8: tijdlijn 1e helft] Eventueel kun je aan het einde in titel PAUZE plaatsen, of afbeeldingen van toilet, bier, wijn, nootjes! Nu open ik deel 2. Uiteraard is dit project nog precies zoals het was.
Hier haal ik de voorste helft af, zodat de tweede helft overblijft.imovie_8-eerste-helf
[afb.9: tijdlijn 2e helft] Merk op, dat ik de begintitel heb laten staan. Die pas ik ook aan door er Deel 2 in te zetten. Deze test heb ik uitgevoerd bij een project van 1 minuut, bij een project van 2 uur is de methode hetzelfde.imovie_9-tweede-helft

Succes ermee!

Jan de Bloois

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Filmen in de vakantie
Archief Digital Movie 109-2016 Meestal wordt filmen in de vakantie geassocieerd met ‘de vakantiefilm’, een ...