Interview Lucas Gilman

Redactie Interviews

Lucas Gilman is behoorlijk hot. Deze fotograaf, gespecialiseerd in buitensporten, maakte onlangs zijn eerste korte film en wil dit vaker doen. Voor zijn werk overgekomen uit Amerika, had hij gelukkig ook nog tijd voor een gesprek met Digital Movie.

Als je door het portfolio van Lucas Gilman bladert, vallen meteen de vele foto’s van watersporten op, zoals kanoën en surfen. Logisch, als je bedenkt dat hij werkt en woont in Californië. Deze staat aan de westkust van Amerika, met zijn milde klimaat en hoge bergen, biedt tal van mogelijkheden om boeiende foto’s te maken. Vooral de vele watervallen vormen voor menig filmer en fotograaf een uitdaging. Tot Gilmans opdrachtgevers behoren diverse merknamen die zich richten op sport of een product promoten dat zich met sport associeert.

Apparatuur

Lucas GilmanVoor het vastleggen van zijn beelden gebruikt Lucas Gilman camera’s van Nikon. Onder andere de razendsnelle D4, maar ook de D800 heeft hij omarmd. Dit was de eerste camera die foto’s vastlegt in maar liefst 36 megapixels, en het was ook de eerste fullframe-camera van Nikon met uitgebreide filmopties. Sinds kort werkt hij ook met de D7000. Weliswaar een camera met minder pixels en een kleinere beeldsensor, maar ook met een veel lagere prijs. Ook deze camera beschikt over uitgebreide filmmogelijkheden. Bekijken we de foto’s, dan is het duidelijk dat Gilman over een breed scala aan objectieven beschikt. Zo zien we ultragroothoekopnamen, macro-opnamen en foto’s gemaakt bij zeer weinig licht. Uiteraard gebruikt hij de beste objectieven die Nikon in het programma heeft. Maar ook flitslicht zet hij in het landschap in. Niet met de flitser op de camera, maar in een softbox. Hiermee wordt het licht niet alleen veel zachter, maar is ook een natuurlijker schaduwval te realiseren.

Film

Zelf filmen is vrij nieuw voor Lucas Gilman. Hij is er zeer enthousiast over en is zeker van plan om ermee door te gaan. Onlangs maakte hij zijn eerste ‘echte’ korte film. Helaas kun je de mogelijkheden die hem ten dienste stonden niet vergelijken met die van een vrijetijdsfilmer. Hij filmde hoe een kajak een gewaagde afdaling maakte van een waterval, parallel met een fotocamera in high-speed en andere camera’s op standaardsnelheid. Zo hoefde hij de afdaling maar één keer te filmen en beschikte hij na afloop toch over voldoende materiaal om tot afwisselende shots te kunnen komen.

Opslag

SkiIedere filmer weet dat een geheugenkaartje snel volloopt, vooral als je in hd filmt. Maar ook foto’s vastgelegd met de Nikon D800 zorgen ervoor dat een kaartje snel vol is. Inmiddels zijn geheugenkaartjes niet duur meer en kunnen er dus zonder hoge investering meerdere worden aangeschaft. De zorg dat je kostbare opnamen kwijtraakt, door verlies, het defect raken van een kaartje of een menselijke fout, wordt daar echter niet minder door. Daarom is het van het grootste belang om, zodra dat mogelijk is, een kopie van de opnamen te maken. We zien bij een aantal camcorders, waaronder de Canon HF G30, dat het zelfs mogelijk is om op twee kaartjes tegelijk te filmen.

Omdat Lucas Gilman veel in weer en wind werkt, gebruikt hij externe harde schijven die deze omstandigheden aankunnen. Eerst zet hij de opnamen over naar zijn Apple MacBook Pro, en vervolgens naar een harddisk van G-Technology. Deze schijven zijn al ingericht voor het besturingssysteem van Apple en kunnen extreme omstandigheden doorstaan. Thuis maakt hij nogmaals een kopie van alle opnamen. Daarna pas maakt hij de geheugenkaartjes leeg. Op deze manier zijn er twee kopieën van de opnamen en wordt de kans op een rampscenario praktisch nihil.

Kennis

De film en de foto’s van Lucas Gilman maken duidelijk dat u zelf niet zomaar zulke resultaten boekt. Maar onmogelijk is veel van zijn werk niet. Naast geduld en een portie geluk is het van groot belang om kennis te hebben van het onderwerp dat u filmt of fotografeert. Op die manier kunt u inschatten wanneer er zich een goed moment voor zal doen, of de camera met rust laten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Review Panasonic DMC-GH4
Het nieuwste model compact systeemcamera van Panasonic, de DMC-GH4, doet heel wat stof opwaaien. Niet ...