iPhone 6 Plus: ‘Camera’ voor professional?

Redactie Reviews Smart

Smartphones met goede camera’s zijn er langer. Dat is leuk voor in en om het huis, maar voor fanatieke filmmakers niet echt geschikt. Met de komst van de Apple iPhone 6 Plus kan daar echter weleens verandering in komen.

Het is ieder jaar weer een happening van jewelste. Weblogs schrijven zich helemaal scheel, fanboys liggen voor de winkel – de introductie van een Apple iPhone doet verdomd veel stof opwaaien. Zelfs  bij het NOS journaal wordt de nieuwe mobiele telefoon even besproken.

Revolutie op het gebied van film?

optischebeeldstabilisatieEn ergens is dat gek, want al lange tijd is de nieuwe Apple iPhone niet meer zo bijzonder of innovatief als vroeger. Feitelijk gezien heeft Google met Android – haar besturingssysteem voor smartphones – Apple op zo’n beetje ieder vlak ingehaald. Door een iets andere bedrijfsstrategie hebben externe ontwikkelaars nou eenmaal iets meer mogelijkheden om toepassingen te maken, bij Apple zitten de creatieve jongens vast aan het fenomeen apps. Alleen op het gebied van design en eenvoud in bediening scoort het bedrijf uit Cupertino nog altijd het best, qua functionaliteit wint een high end Samsung of LG met Android het bijna altijd.

Tot nu. De in september gelanceerde iPhone 6 Plus kan weleens een revolutie op het gebied van film worden. Dat klinkt wat hoogdravend, maar Apple heeft deze nieuwe, erg grote, telefoon voorzien van welhaast professionele features. Daardoor kunnen jonge filmmakers en journalisten dit model weleens gaan inzetten binnen hun vakgebied. Niet voor niets krijgen journalisten van televisiemedia tegenwoordig al (kleine) cursussen ‘hoe te filmen met uw smartphone’ en zijn er wereldwijde smartphone-filmwedstrijden.

Flinke jongen

Maar voor we dieper op de filmkwaliteiten van de iPhone 6 Plus ingaan, eerst maar even terug naar de basis. De Apple iPhone 6 Plus is de grote broer van de iPhone 6. En grote broer lijkt in dezen een understatement. Want met een 5,5 inch scherm is de smartphone met recht een flinke jongen. Daarmee is het de concurrent van de Samsung Galaxy Note 4 en de LG G3 – twee telefoons die beiden overigens in 4K kunnen filmen.

Apple heeft de 6 Plus voorzien van de allernieuwste hard- en software voor smartphones. Met een razendsnelle 64-bits 1,4 Ghz A8-processor, een haarscherp 5,5 inch Retina HD display en een 2915 mAh batterij is dit model één van de modernste mobiele telefoons op de markt.

En dan is er dus die camera. De Apple iPhone 6 Plus heeft een 8 megapixelcamera aan boord die ook in full hd kan filmen. Dat is niet heel spectaculair, maar de nieuw geïntroduceerde optische beeldstabilisatie (OIS) is dat wel. Mobiele telefoons met een camera voorzien van OIS zijn niet nieuw – er zijn momenteel iets meer dan dertig types die dat ondersteunen – maar dat levert lang niet altijd professioneel beeld op.

Nokia doet met de Lumia-lijn weliswaar een meer dan aardige poging hele goede cameratelefoons te maken, maar door het gebruik van een weinig populair besturingssysteem – Windows Phone – blijven de verkopen uit. iPhones gaan echter al jarenlang als zoete broodjes over de toonbank en de iPhone 6 Plus is daar geen uitzondering op – de iPhone 6 en 6 Plus werden samen in het eerste verkoopweekend al meer dan tien miljoen keer verkocht.

Meest gebruikte ‘fototoestel’

cameraunits_iphone6Dat de iPhone 6 (Plus) dus een populaire telefoon is, moge duidelijk zijn. Maar niet alleen als smartphone. Een woordvoerder van Apple liet tijdens de presentatie van de gadgets weten dat de iPhone ‘één van de meest gebruikte apparaten is om foto’s en video’s mee te maken’. Statistieken geven de gigant uit Cupertino gelijk: op Flickr is de iPhone verreweg het meest gebruikte ‘fototoestel’.
Dat Apple dus veel aandacht heeft besteed aan de camera van de nieuwe iPhone is dan ook niet zo gek. Vreemd genoeg presteert de iPhone 6 Plus op dat vlak beter dan de reguliere iPhone 6. Niemand weet precies waarom. Echter: de 6 Plus heeft als enige van de twee optische beeldstabilisatie aan boord. Het heeft als belangrijkste voordeel dat de gsm trillingen van de fotograaf met behulp van een gyroscoop kan stabiliseren. Dat is niet alleen handig wanneer u foto’s schiet, maar ook wanneer er video-opnames gemaakt worden.

De OIS vangt kleine bewegingen op, waardoor beelden vele malen vloeiender worden. Apple noemt het Cinematic Video Stabilisation en moet in combinatie met een nieuwe 60fps full hd-opnamemodus en een scherpstelling die werkt via zowel contrast- als fasedetectie een videocamera van formaat opleveren. Maar dan wel eentje die in uw broekzak past, uiteraard. Althans, dat is de theorie.

De praktijk leert dat Apple inderdaad heel veel punten scoort op het gebied van stabilisatie. Digital Movie testte de videofunctie in diverse omstandigheden en kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de iPhone 6 Plus ongelofelijk goede video’s schiet. We draaiden bijvoorbeeld items vanuit een rijdende auto: waar de concurrentie met schokkerige shots nat gaat op heuveltjes of hobbelige wegen, laat de iPhone 6 Plus amper haperingen in het beeld zien. Bovendien zorgt de razendsnelle en vooral accurate autofocus ervoor dat een bewegend shot vrijwel continu scherp en bruikbaar blijft.

Alleen al om die reden zou de iPhone 6 Plus in een meer professionele omgeving gebruikt kunnen worden. Smartphone-video’s uit de hand draaien – dat zag en ziet er in de meeste gevallen niet uit. En met een statief op zak shots met een smartphone draaien? Dat is op z’n zachtst gezegd raar. De iPhone 6 Plus biedt met zijn OIS een prima alternatief.

Geen handmatige instellingen

Apple heeft de videomodus verder behoorlijk uitgerust. Zo kunt u slowmotionvideo’s en timelapses draaien en is de belichting handmatig in te stellen. Dat laatste is vrij bijzonder – het is namelijk de enige handmatige functie die er in de camera-app van Apple te vinden is. Nu zijn er al externe applicaties die u de mogelijkheid geven om alle fotografische instellingen te bepalen (tip: probeer ‘Manual’, 1,79 euro in de appstore)  maar op het gebied van video ontbreken deze vooralsnog.

Dat beperkt enigszins maar geen zorgen: de automatische stand van de iPhone 6 Plus is bijzonder goed. Kleuren zijn helder, de scherpstelling is correct (en eventueel met een aanraking op het scherm zelf te bepalen) en het geluid is helder. Dat laatste moet u wel in perspectief zien, want heel veel bereik heeft de ingebouwde microfoon niet. Het is dus beter om een externe microfoon aan te sluiten via uw 3,5 mm minijackplug.

Ook heeft de iPhone 6 Plus moeite met avondshots. Waar de fotomodus van de smartphone in donkere omstandigheden haast ongeëvenaard goed is  – dankzij de  OIS kan het model nu langere sluitertijden en dus lagere ISO’s gebruiken – kan de videomodus het allemaal maar moeilijk aan. De automatische stand maakt in deze situatie bijna altijd onderbelichte shots. Nu is dat via de belichting wel iets op te poetsen, maar dat resulteert in heel veel ruis.

Gelukkig compenseert de dual-led-flits verlichting een hoop: deze is als een soort van extra lamp in te zetten wanneer beelden te donker zijn. Heel erg krachtig is de led-flits niet, dus opnames van relatief grote afstand zijn in de late uurtjes een stuk moeilijker te maken.

Dan is er nog een ander probleem en dat is het opslagformaat. Wanneer u draait in de hoogst mogelijke resolutie, 1080p met 60fps, kost dat zo’n 25 megabit per seconde. U kunt zich voorstellen dat wanneer u lange video’s of veel shots maakt uw smartphone razendsnel vol zit. En een iPhone heeft geen uitbreidbaar geheugen. Nu kunt u natuurlijk alles opslaan in de zogenoemde iCloud – Apple’s eigen clouddienst – maar het is toch niet ideaal. Video’s en foto’s constant selecteren en wissen daar heeft niemand zin in.

Duur. Heel duur

Dan is er maar één oplossing en dat is een iPhone met flink wat geheugen aanschaffen. Helaas zit daar bij dit nieuwe paradepaardje van Apple het grootste probleem. De iPhone 6 Plus is ontzettend duur. Fanboys kunnen hoog of laag springen, maar 800 euro voor een smartphone met slechts 16 GB geheugen is gewoon veel te prijzig. Neemt u de 128 GB versie – u wilt ten slotte flink wat filmpjes maken – dan betaalt u, schrik niet, maar liefst duizend euro.
Dan kan deze telefoon nog zo’n goede filmfunctie hebben en één van de modernste mobiele apparaten zijn, dat gaat een  gemiddelde consument er niet snel voor betalen. Maar mooie video’s – ja, die kunt u er zeker mee schieten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Eizo EV2730Q-GY_front2
Nieuwe EIZO-monitor is vierkant
Het is een aparte monitor, deze Eizo FlexScan EV2730Q. De resolutie is 1920 bij 1920 ...