Irix cine objectieven T1.5 45 mm en T3.0 150 mm macro: het neusje van de prime-zalm

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 140-2021
Met de komst van hoogwaardige 4, 6, 8 en zelfs 10K beeldsensoren voor video stijgen de optische eisen voor videolenzen navenant. Wie echt het onderste uit de beeldkan voor video wil hebben, ontkomt dan bijna ook niet aan prime-objectieven. En bij Irix is de videomaker dan meteen aan het goede optische adres. Zoals bij de hier besproken T 1.5 45 mm standaard  en T 3.0 150 mm tele en macro-objectief. Ragscherp, een prachtig kleurenbeeld, optimaal contrast, zeer fraaie Bokeh en mechanisch piekfijn in orde. Echt het neusje van de primezalm.

Menig videomaker denkt bij prime lenses “Het zal wel duur zijn… Plus ook nog eens geheel handmatig te bedienen in plaats van AF.” Kwalitatief en bedieningstechnisch gezien is dat een grote misvatting. De optische kwaliteit is zeer hoogstaand. Het T-diafragma werkt veel nauwkeuriger en zonder verloop ten opzichte van de gewone F-waarden. Je kunt op de getandwielde instelringen aparte focusseermiddelen (follow-focus) zetten die het summum aan handmatige scherpsteling bieden. De Bokeh is uit de kunst. En veelal is de lenskwaliteit (intern digitaal) geoptimaliseerd voor de desbetreffende camera en vatting.
Zo ook bij de relatief vriendelijk geprijsde Irix-objectieven. Die ontvangen wereldwijd in de pers veel lof voor hun prestaties. Dit zowel voor hun optische en technische specificaties als de ware filmische look. Wij bekeken de lichtsterke T1.5 standaard- en T3.0 tele/1:1 macro-primelenzen op Canon EF, Blackmagic en FUJIFILM X-T4 (met Viltrox-adapter) camera’s.

De T1.5 45 mm
Dit objectief voorziet in hoogwaardige opnamen met een standaard (56,4 booggraden) brandpuntsafstand. Een vrijwel optimale combinatie van de cinematografische look, hoge optische prestaties, mooie Bokeh en ideale mechanische uitvoering. Wat die mechanica betreft uitstekende radering (tandradgrip), long-focus pull en identieke lenseigenschappen voor de totale Irix T-familie van primeobjectieven. Het circa 1 kilo zware objectief presteert verrassend hoog in deze prijsklasse. Elders ben je vaak veel duurder uit of de resultaten zijn minder bij de technische uitvoering of filmische look. Verbazingwekkend dat Irix het allemaal in een standaardobjectief weet onder te brengen.
De gravering van de instelmarkers is duidelijk zichtbaar en ook gespiegeld. Je bent dus voor het uitlezen niet meer afhankelijk van hoe je het objectief op een rig met instelhulpmiddelen monteert. De zonnekap heeft een magnetische bevestiging in plaats van schroefdraad. Doorgaans stevig genoeg, maar kan er bij een botsing van het objectief vallen. Filters schroef je in de 86 mm draad.
De instelringen voor scherpstelling en T-diaframa lopen traploos en heel soepel (boterzacht). Ondanks het gewicht en grootte ligt de T1.5 45 goed in de hand en valt lekker ergonomisch te bedienen. De beeldkwaliteit is subliem, de lichtsterkte echt hoog en de Bokeh ronduit prachtig. Je kunt deze primelens gerust op de volle T1.5-opening inzetten. De vertekening is minder dan 0,5%. Het objectief is verkrijgbaar in de vattingen EF-, E-, MFT- and PL.

De T3.0 150 mm tele/macro
In het primelens-genre is de combinatie van een 150 mm driemaal tele- en een 1:1 macro-objectief opmerkelijk. Irix heeft deze optische klus er voor zijn aanschafprijs uitstekend vanaf gebracht. En dat volgens Irix ook nog eens bij geschikt voor 8K resolutie. In ieder geval krijg je met deze Irix T3.0 150 mm zowel een 150 mm teleprimelens als een macro objectief op ware grootte in huis en dat is heel welkom. De constructie van twaalf glaselementen in acht groepen met vier hoog refractieve en drie low-dispersion optische delen scoort uitzonderlijk hoog voor deze prijsklasse. Een echte verwenning van het cinematografische oog met 0% chromatische aberratie en een vervorming van 0,1%. De Bokeh bij het elfbladige diafragma is weer een prachtig gezicht. De instelringen lopen glad en hebben een prima grip voor hulpmiddelen bij focusseren en diafragma. Houdt bij macro mogelijke belichtingsshift in de gaten. Die moet je dan zelf handmatig corrigeren.
De lichtsterkte is behoorlijk voor 150 mm en het objectief is bij de volle T3.0-opening goed scherp en gedetailleerd met nauwelijks vignettering. Ook bij dit objectief goed zichtbare markeringen, een magnetische zonnekap en 86 mm filterdraad.
De lenstubus is spatwater en stoefbestendig. Ook hier ligt dit Irix primeobjectief weer goed in de hand maar wel liefst met beide handen bedienen. Het objectief is beschikbaar in de vattingen Canon EF, Sony E, Micro Four Thirds and PL.

Conclusie
Irix biedt met deze twee primelenzen veel optische kwaliteit en bedieningsgemak voor een vriendelijke prijs. De combinatie van indrukwekkende optische en technische prestaties met fraaie filmische look en Bokeh is prima gelukt. Aanbevolen voor hoogwaardige videoproducties in 4 tot 8K.

Ulco Schuurmans

Prijzen & Info
Irix Cine T1.5 45 mm € 1149,-
Irix Cine T3.0 150 mm macro € 1195,-
Disnet, www.disnet.nl
Irix, www.irix.nl

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Yamaha YH-L700A en TW-E3B: Draadloos
Yamaha introduceert de YH-L700A wireless over-ear hoofdtelefoon en de compacte TW-E3B True Wireless in-ears. Met ...