Wat is het verschil tussen een SLR en DSLR?

Redactie Nieuws

De Single Lens Reflex en Digitale SLR-camera verschillen in de basisfuncties eigenlijk niet zoveel van elkaar. Beiden hebben een spiegel met bijbehorend prisma dat het beeld van het verwisselbare objectief nauwkeurig in de optische zoeker weergeeft. Ook werkt zowel de SLR als de DSLR met sluitertijden, diafragma, ISO-waarden en correctiemogelijkheden tijdens de opname.

Er zijn drie belangrijke verschillen. Een SLR gebruikt analoge chemische filmemulsies. Bij de digitale DSLR gaat de beeldopslag, na bewerkt te zijn door een fotosensor en beeldprocessor (interne elektronica), op een geheugenkaart. Bij analoog kiest de fotograaf via het type film hoe de opname er straks qua kleurweergave/temperatuur, contrast, helderheid, korrel, huidtint, dynamisch bereik etc. gaat uitzien. Bij de digitale camera doet de instelbare elektronica dat.
Hetzelfde geldt voor de toepassing van filters en softe of juist scherpe weergave. Dat valt bij de DSLR grotendeels digitaal in te stellen. Bij een SLR zet je passende filters op of voor het objectief.
Bij de SLR bepaalt het beeldframe met de toegepaste film, bijvoorbeeld 35 mm kleinbeeld, het beeldformaat. Bij de DSLR is dat de grootte van de beeldsensor en/of de daarbij gemaakte elektronische beelduitsnede. Verder kan je met een SLR niet videofilmen in tegenstelling tot de meeste DSLR’s die dat wel kunnen.

3 Comments

  1. “Single Light Reflex”??? SLR staat voor “Single Lens Reflex”

    1. Beste Peter,

      Dank voor de opmerkzaamheid, het is inmiddels aangepast!

  2. Geheel correct.
    Toch weer door de correctie geschoten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Firmware update
FUJIFILM kondigt aan dat de vlaggenschip camera’s, de FUJIFILM X-T2 en FUJIFILM X-Pro2 worden voorzien ...