Kijk eens naar een film

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 120-2018
Bij onze workshops van Video College blijkt vaak dat enthousiaste filmmakers nauwelijks zelf films bekijken. Terwijl je een aantal ‘klassiekers’ toch echt gezien moet hebben. Deze keer een aantal modernere aanraders, vooral om ervan te leren en te genieten.

Sound of music
Een regelrechte klassieker. Velen zagen deze film, maar ook vanuit het perspectief van de ‘handelende held/hoofdpersoon’? De filmt volgt de structuur zoals Vogler die beschrijft inzake de universele structuur van sprookjes, mythen, sagen en (film) verhalen. In deze film is die ontwikkeling goed te volgen. In grote lijnen is die structuur als volgt.
De hoofdpersoon Maria is als postulante niet gelukkig en betreedt dan als gouvernante een voor haar onbekende wereld: het gezin Von Trapp. Daar begint haar avontuur en zij heeft een aantal obstakels te overwinnen, vooral als het gaat om de opvoeding van de kinderen. De initiatieven van de held/hoofdpersoon zorgen ervoor dat het verhaal zich verder ontwikkelt. Uiteindelijk vindt de (innerlijke) eindstrijd plaats en wint de held/hoofdpersoon haar beloning, namelijk de ware liefde. Klassieke structuur en een mooie film.
Opdracht: Probeer de structuur te ontdekken en de overgangen naar een nieuwe fase in het verhaal.

Scent of a woman
Een meesterwerk, waarin Al Pacino de blinde kolonel Slade b.d. speelt die van plan is een eind aan zijn uitzichtloze leven te maken. Zijn ‘oppas’, de student Charlie, wil dat plan voorkomen.
Deze film moet je zien, vanwege de fantastische rollen, de mooie dialogen, maar ook vanwege de twee verhalen die tegelijk worden verteld. Het ene is het verhaal van Slade die ongelukkig is en door Charlie wordt geholpen. Het andere verhaal vertelt over een serieus probleem van Charlie, waar de kolonel hem dan weer mee helpt. Met een geweldige toespraak door Al Pacino aan het eind van deze film.
Opdracht: Denk eens na over de autoscène en over de dansscène. Wat is het doel van deze scènes?

A few good men
Ook in deze film betreedt de held/hoofdpersoon een voor hem onbekende wereld, die van de mariniers. De advocaat Daniel Kaffee (door Tom Cruise) krijgt een zaak op te lossen, waarin de zogenaamde ‘code rood’ van de mariniers een rol speelt. Kaffee moet het opnemen tegen de commandant van de basis, kolonel Nathan Jessep (door Jack Nicholson). Kaffee moet bewijzen dat deze hoge militair feitelijk verantwoordelijk is voor de gang van zaken. Mooie rol van Tom Cruise die een eigenzinnige en slimme advocaat speelt. Met een fantastische eindstrijd tussen Cruise en Nicholson.
Opdracht: Bekijk in de eindstrijd de opstelling van de camera ten opzichte van Cruise en Nicholson. Wat is het effect op de staande en zittende mannen?

Inception
Als je niet van sciencefiction houdt, moet je naar deze sciencefictionfilm kijken. Het is een bizar verhaal, waarin een aantal mensen een idee bij iemand in zijn geheugen willen planten. Ja, een idee. Twee redenen om te kijken. Op de eerste plaats vanwege de uitstekende computerbeelden en vertragingen. Op de tweede plaats vanwege de fantastische muziek van Hans Zimmer. Oh, er is natuurlijk toch nog een derde reden: Leonardo DiCaprio!
Opdracht: Welke muziek is van Hans Zimmer?

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Pieter Reintjes (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Sony RX100 VI: razendsnel
Sony kondigt het nieuwe vlaggenschipmodel aan in de Cyber-shot RX100-serie compactcamera’s: de RX100 VI (model ...