Leuke video-effecten & bewerkingen voor Final Cut Pro X

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 107-2016
Zoals de naam al aangeeft is de FxFactory een soort effectenfabriek. In feite gaat het om een browser waarmee je verschillende speciale effecten, overgangen en filters kunt opzoeken, bekijken en als plug-in kunt aanschaffen. Digital Movie pakt enkele van deze effectsets voor Final Cut Pro X bij de ‘NLE-kop’.

FxFactoryBoxDe FxFactory laad je als een browser-app op je Mac-computer. Dat geeft meteen toegang tot diverse bibliotheken en categorieën effecten, overgangen en filters. Het Apple montagepakket FCX vindt ook in Nederland een groeiende schare gebruikers. Dit dankzij de gebruiksvriendelijkheid, vele flexibele montage- en bewerkingsmogelijkheden en de relatief lage prijs op hoog NLE-niveau. Ondanks de vele al aanwezige standaardopties voor montage en videobewerking blijft er natuurlijk altijd wel wat te wensen over. Dan kan je extra effecten, opmaak en titels aanschaffen bij onder andere de FxFactory en het al eerder besproken Pixelfilm Studio’s.
Bij de FxFactory heb je de keuze uit gratis, demo (met beperkte mogelijkheden en logo) en te betalen effectsets. In dit artikel kozen wij voor de vriendelijk geprijsde effectsoftware. De prijs voor deze effectpakketten ligt rond de € 50,- tot € 100,-.
Na het uitkiezen, betalen en inladen vind je het desbetreffende effectpakket gewoon terug in de bibliotheken van FCPX. fxfactory_x_stupid-raisins-symbol-pop_2Plaats het effect via drag & drop op de doelclip, stel de parameters op maat in, even doorrekenen (op de achtergrond) en bekijk dan het resultaat. Het venster Inspector van FinalCut Pro X biedt alle benodigde instelmogelijkheden.

Stupid Raisins Pops
Hoe je aan een naam als Stupid Raisins komt mag Joost weten. Maar ze hebben wel leuke video-effecten voor de montage met Final Cut Pro X. De effectset Slide Pop bestaat uit 20 op maat in te stellen effecten en overgangen (transitions). Het effectidee is ontleend aan de nostalgische Viewmaster. Je krijgt dan precies het soort uitkadering met masker er om heen zoals dat vroeger bij de tweeogige Viewmaster te zien was.
Het gebruik van Slide Pop. fxfactory_x_stupid-raisins-symbol-pop_1
Gewoon het effect onder Stupid Raisins in de bibliotheek opzoeken. Dit vervolgens over de beoogde doelclip slepen. Op de eigen maat en smaak instellen. Laten renderen en vervolgens kijken of het verkregen resultaat bevalt. In de bibliotheek geven flinke thumbnails al aan waar het om gaat en je kunt de uitwerking in het viewervenster vooraf beoordelen. Na het doorrekenen zien de resultaten er goed uit. Ook in de hogere videoresoluties. Bruikbaar als template voor een nostalgische opmaak, die van de Viewmaster. Het effectpakket Slide Pop omvat: 20 effecten & transitions, 10 color presets, meer dan 10 regelbare instellingen, het originele geluidseffect van de Viewmaster en (Engelstalig) lesmateriaal in de vorm van tekst en instructievideo’s.
Panel Pop werkt zoals de lezer natuurlijk al dacht met beeldpanelen. Voor de niet-insider: Dat zijn afzonderlijk schermdelen fxfactory_x_screengrabmet hun eigen beeldinhoud. Dat beeld kan uit één of meerdere clips komen en naar keuze stilstaan, bewegen of een transition uitvoeren. Dit type effect-overgang is heel bruikbaar voor flitsende gebeurtenissen, diverse verhaalaccenten tegelijk laten zien en overgangen per deel van het beeld. Je kunt de grootte, type beweging, plaats (positie) en snelheid van de bewegende panelen allemaal zelf instellen.
Het resultaat ziet er gelikt en behoorlijk professioneel uit. Let er wel op dat je geschikt filmmateriaal en een logische verhaallijn gebruikt anders krijg je een rommeltje. Panel Pop omvat: 26 transitions. 348 geanimeerde voorinstellingen, uitgebreide besturings-mogelijkheden bij het instelvenster en hulpdocumenten.

3D Transitions van Industrial XEffects
Het 3D slaat bij dit effectpakket op driedimensionale grafische overgangen. fxfactory_x_3d-transitions-van-industrial-xeffects_1Die zijn gewild om de videofilm een extra dimensie bij de transitions te geven. Bij de 3D overgangen van Industrial XEffects betreft het panelen, vierkanten, kubussen, boxen, cirkels, slides, roll splits, zooms, jaloezieën, opengaande deuren, flips, spins en omslaan in de 3D-ruimte. Je vindt deze 3D-effecten na installatie in de bibliotheek met transitions van FCPX. Om goed tot hun recht te komen hebben 3D-effecten behoorlijk wat overgangsruimte nodig. Zorg voor voldoende frames voor en na de beeldlas! Anders zie je er maar weinig van.
Er zijn meer dan voldoende instelmogelijkheden. Bijvoorbeeld de richting, snelheid van de animatie, lichtval, schaduwwerking, reflecties, mate van blur, rotatie, scherpte en de camerahoek. Desgewenst kan je het geluid via fades ook nog afstemmen op de overgang.
De effecten zien er gewoon goed uit. Wel is het raadzaam om eerst goed te leren omgaan met de vele instelmogelijkheden. fxfactory_x_sugarfx-light_2Kijk vooral ook eens naar de demofilmpjes op internet.

SugarFX Light
Lichteffecten zijn heel geliefd om een bepaalde sfeer of accent in de videofilm te creëren. In principe gaat het daarbij om het aanbrengen van een sfeervolle gloed, overstraling, lensvlekken zoals je bij tegenlicht krijgt, flares, reflecties, particles (oplichtende deeltjes) hemellichamen en sterren om of balken voor lichtbronnen. Meestal koop je dit type lichteffecten per collectie met verschillende typen en kleuren. Je kunt er van alles aan instellen. Positie, helderheid, kleur, hard- of juist zachtheid van het beeld. Ook zijn er diverse animaties beschikbaar. In een aantal gevallen kan je naast de al beschikbare instelmogelijkheden dit type effecten nog verder nabewerken met Adobe After Effects of Apple Motion.fxfactory_x_sugarfx-light_3
Ook hier weer na het downloaden een bibliotheek vol met lichteffecten. Sleep deze over de te bewerken videoclip. Let er op dat deze effecten aan het beeld moeten worden toegevoegd (add-optie). Anders komen ze niet uit de verf. Er zijn via de Inspector tal van instelmogelijkheden. Je kunt ook in het viewerscherm zelf aan de ‘knoppen’ trekken. De animaties lopen naar keuze automatisch of met de hand. Sugar FX Light biedt verrassend veel lichteffecten en goede kwaliteit. Je hebt wel enige leertijd nodig om er uit te kunnen halen wat in deze lichteffecten zit.

Stereo 3D Toolbox4 LE
Bij FCP X kan je doorgaans wel in 3D opgenomen videomateriaal inladen maar echter alleen als 2D bewerken. Om de 3D-clips toch als stereoscopisch materiaal te kunnen monteren en als videofilm uit te voeren is een aparte plug-in nodig. fxfactory_x_stereo-3d-toolbox4-le_2Op hoog professioneel 3D-niveau is dat echter allerminst simpel en flink aan de prijs. Aanmerkelijk goedkoper en een stuk gebruiksvriendelijker is de Stereo 3D Toolbox LE (staat voor de lichte versie) van Dashwood.
In feite gaat het gewoon om een apart beeldfilter voor het linker en rechter kanaal van de 3D-film. Je legt deze filters over het beeldmateriaal heen en het monteren in 3D kan beginnen. Het is wat bewerkelijker dan gewoon video-editen maar gaat prima. Als preview staan onder andere side by side, above and below, anaglyph in kleur en zwart/wit, 50/50 superimpose, L/R Difference en stereoscopic ter beschikking. Het corrigeren van convergence en disparity en op maat scalen van de beelden verloopt automatisch. Ook kun je de gemaakte 3D Films naar YouTube uploaden.
Voor amateurgebruik biedt de Dashwood Stereo 3D Toolbox LE meer dan voldoende mogelijkheden. Er is nog een ander fxfactory_x_stereo-3d-toolbox4-le_1aandachtspunt. Sommige 3D-formaten herkent FCPX niet. Dan is een special vorm van formaatconversie, de zogenaamde demuxing, nodig. Je vindt dit type formaatconverters op internet.

Tot slot
Alle besproken effecten en bewerkingsmogelijkheden zijn van goede kwaliteit en heel bruikbaar voor het monteren van video met FCP X. Kijk vooral ook eens op de website van de importeur. Daar vind je tevens versies voor Windows.

CD & E Distribution, www.cd-e.com

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Monteren: een verrijking van de videohobby
Archief Video Emotion 113-2014 Het monteren maakt de videofilm pas echt af. Niet voor niets ...