LG 38UC99: Wijd, wijder, wijdst…

Redactie Monitoren Reviews

 Archief Digital Movie 112-2016
Op de afgelopen netwerkavond van collega tijdschrift Focus met het thema ‘Filmen met je Camera’ konden de gasten al kennismaken met LG’s nieuwe vlaggenschip: de LG 38UC99 UltraWide-monitor. ’s Werelds eerste UltraWide monitor met een beeldresolutie van 3840 bij 1600 pixels en een ‘curved’ (licht gebogen) scherm met een diagonaal van 38 inch! Een scherm dat nu eens écht een uitgebreid werkgebied weergeeft. Ideaal voor creative professionals en muziek-, film-, en fotobewerking.

LG is onder andere bekend als monitorfabrikant. Een aantal jaren geleden ben ik al eens op visite geweest bij deze Koreaanse elektronicareus, en heb daar onder andere de fabriek bezocht waar de beeldschermen worden geproduceerd. Sinds die tijd is 4K aan een stevige opmars bezig en zien we om ons heen veel producten verschijnen die 4K kunnen verwerken. Voor fotografen en filmers is er al 4K-opnameapparatuur waarmee zij hun beeldkwaliteit kunnen verbeteren, en komend jaar zal 4K naar verwachting de standaard gaan worden. Voor het verwerken van dit datageweld zijn niet alleen snelle en vooral krachtige computers nodig; ook aan de weergavekant verandert het nodige. LG is hier al enkele jaren geleden op ingesprongen door 21:9-beeldschermen te produceren. Eerst nog een model met Full HD-resolutie van 2560 bij 1080 beeldpunten; dit jaar wordt er gericht geproduceerd op 4K met de 38UC99 als topmodel.
Opvallend is de grote schermdiagonaal van 38 inch: ruim 95 centimeter. In eerste instantie lijkt dit op papier een gemiddelde maat, maar in de praktijk kijk ik toch echt naar een flinke lap scherm voor mijn neus. De resolutie van 3840 bij 1600 pixels correspondeert met drie Full HD-schermen met een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels – indrukwekkend op zijn minst. Het fraaie is eveneens dat via de meegeleverde software LG Splitscreen kan worden geïnstalleerd die meerdere programma’s – naar eigen indeling – naast elkaar laat openen.

Installatie en configuratie
De monitor wordt stevig verpakt geleverd. Uitgepakt weegt de LG 38UC99 nog geen 10 kilo. Het paneel zelf wordt gefabriceerd door LG en is een 10 bits AH-IPS-model. De buiging van het scherm wordt als heel prettig ervaren en vraagt niet of nauwelijks gewenning. Persoonlijk vind ik het rustig en ontspannen werken achter dit scherm, en ik merk dat ik de terugschakeling naar een traditioneel plat scherm als een achteruitgang beschouw. Bij de monitor wordt een in hoogte verstelbare voet geleverd. De montage is binnen seconden geregeld. Het scherm kan ook licht gekanteld worden. Jammer dat het niet draaibaar is – een verbeterpuntje. Eenmaal geplaatst oogt de configuratie oogstrelend fraai.
De aansluitingen vind je vlak bij de voetbevestiging. Vrijwel alle interfaces die je nodig hebt, zijn aanwezig. Zo vind je een DisplayPort 1.2, tweemaal HDMI 2.0 en een USB Type-C-aansluiting met aansturing voor een tweetal USB 3.0-host-poorten. Een Thunderbolt-interface is niet aanwezig. Daarnaast kun je nog een koptelefoon aansluiten.
In het midden onder de rand van het scherm is een klein joystickje voelbaar, waarmee je onder andere het volume of de instellingen van het scherm kunt oproepen. Het is even wennen, maar de navigatie door het menu en het aanpassen van de instellingen verlopen vlotjes.

UltraWide in de praktijk
Mijn eerste ervaring met dit scherm is heel positief. Ik had nog niet eerder met een dergelijk scherm gewerkt, maar nadat ik erachter had plaatsgenomen, viel het kwartje direct. Je wilt er gewoon niet achter weg. Bij het bewerken van foto- en videomateriaal kom ik vrijwel altijd ruimte te kort. Natuurlijk is een tweede scherm ernaast eerder regel dan uitzondering, maar optimaal heeft het voor mij nooit gewerkt. De LG 38UC99 is dan een ideale oplossing voor iedere gebruiker die ruimte nodig heeft en geen concessies wil doen op de punten beeldkwaliteit of resolutie. De breedte zorgt voor een heel efficiënte workflow, en dat is buitengewoon handig wanneer je dagelijks goochelt met meerdere schermen tegelijk open. Wie regelmatig werkt met Excel-sheets, heeft vaak informatie nodig van het ene scherm om in het andere te gebruiken. Al deze informatie op één enkel scherm en het werken wordt ineens een stuk aangenamer. Er zijn zó veel werkmomenten te bedenken waarbij de breedte van het scherm een rol speelt dat je je afvraagt waarom je nog zou twijfelen aan het nut van UltraWide.
De beeldkwaliteit is zeer goed, en zeker wanneer je er een eigen kalibratie op los zou laten, valt er nog wat meer uit te halen qua contrast en helderheid. Vanuit de fabriek is de kalibratie vrij conservatief uitgevoerd. Voor gemiddeld gebruik prettig: zo is er nauwelijks sprake van oververzadiging en is de kleurafwijking vrij gemiddeld voor een dergelijk scherm. Beeldbewerkers zullen indien nodig hun eigen kalibratiemethode kunnen toepassen.
Natuurlijk zou je ook kunnen kiezen voor een 40+ inch 4K-monitor, maar daarmee zit je direct achter een veel hoger scherm en dientengevolge wordt de werkervaring op korte afstand een stuk minder aangenaam. De UltraWide-verhouding is wat mij betreft de optimale oplossing.

Conclusie
De LG 38UC99 is een monitor die ontworpen is voor verschillende toepassingen, en daarmee ook breed inzetbaar is. Verwacht niet een apparaat voor zwaar professioneel gebruik, waarbij maximale kleurechtheid in combinatie met wide gamut een absolute noodzaak is, maar voor iedere serieuze gebruiker die veel tijd besteedt achter de monitor is dit scherm een echte must have. De adviesprijs van € 1.399,- is zeer schappelijk te noemen en brengt dit scherm binnen het bereik van een grotere groep potentiële gebruikers.

Reacties gasten netwerkavond
Voor veel gasten was de aanwezigheid van LG’s nieuwe UltraWide-monitor een verrassing. Vrijwel direct gingen de blikken naar het scherm, en vooral het enorme werkgebied baarde opzien. Beeldbewerkers of gebruikers die momenteel werken met twee of meer schermen zagen gelijk een mogelijkheid om terug te gaan naar één enkele monitor. Ruimtebesparend, maar vooral de efficiëntere workflow werd als voordeel gezien. Een enkeling zag zichzelf al werken met twee van deze monitoren… De weergavekwaliteit werd indrukwekkend gevonden, met een mooi contrast, hoewel een enkeling dit wat pittiger had willen zien. LG kalibreert deze schermen in de fabriek, en waarschijnlijk is er een hogere waarde uit te halen. De helderheid van het wit werd als prima ervaren, met daarnaast een mooie zwartwaarde. Opvallend is dat iedereen een hogere adviesprijs had verwacht dan de € 1.399,- die het prijskaartje vermeldt.

Prijs & Info
LG 38UC99 € 1.399,-
LG, www.lge.nl

Dennis Hissink

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sneeuw & carnaval: Twee ideale winteronderwerpen
Archief Video Emotion 115-2015 Twee toponderwerpen voor de winter zijn ongetwijfeld sneeuw en carnaval. De ...