LG OLED 55E8PLA: Momenteel de allerbeste beeldkwaliteit

Redactie Reviews TV

Archief Digital Movie 121-2018
Feitelijk is de wereld met de komst van OLED weer back to basics. Een OLED-scherm bestaat uit pixels die zelf licht geven. De oorspronkelijke CRT-televisies (Cathode Ray Tube) en het plasmascherm hebben ook fluorescerende lichtpunten die dus zelf licht geven. Sony had uiteindelijk de hegemonie met betrekking tot de CRT. De Trinitron vormde het evolutionaire eindpunt van de klassieke televisietechniek. Pioneer was vervolgens heer en meester op het gebied van de plasmatechniek. LG is momenteel bezig om de benchmark te worden in OLED-techniek.

Om even orde op zaken te stellen: er zijn dezer dagen veel advertenties voor zogenaamde LED-televisies. Doorgaans wordt er met een LED-televisie een LCD bedoeld met backlight. Vroeger (en nog steeds) bestaat dat backlight uit een CCFL. Dus een cold cathode fluorescent light. Een LED-televisie heeft dus nog steeds een backlight, maar dat is vervangen door LED’s. LED’s zijn diodes die licht kunnen geven. LED’s die als signaallampje de meeste hifi en andere apparatuur sieren hebben meestal een diameter van 1-5mm. Tegenwoordig zijn ze beschikbaar in een groot aantal kleuren en witte LED’s nemen nu de functie van de aloude gloeilamp over. Er zijn ook LED’s die afhankelijk van de aansturing drie of meerdere kleuren kunnen laten zien. Jaren geleden was het onmogelijk om LED’s te maken die een blauwe kleur uit zouden kunnen stralen. Later werd de blauwe LED ‘uitgevonden’ en die was in eerste instantie erg duur. De afmetingen van de LED zijn natuurlijk enorm afgenomen en dat maakt dat ze nu gebruikt kunnen worden om pixels te vormen op OLED-flatscreens of gebruikt kunnen worden als backlights voor LED-televisies. Het voordeel van het gebruik van LED’s als achtergrondlicht voor LED-televisies is dat er groepen LED’s in- en uitgeschakeld kunnen worden. Achter donkere passages in het beeld kan het backlight dan uitgeschakeld worden, waardoor het zogenaamde zwart nog zwarter wordt. Op die manier kan het beeldcontrast gemanipuleerd en dus verbeterd worden. Een OLED-televisie heeft dus een scherm met LED’s, die alle denkbare kleuren weer kunnen geven. Zie het als een scherm met allemaal hele kleine lampjes, die individueel geschakeld kunnen worden in elke denkbare kleur.

Betaalbaar
De productie van zo’n vlak OLED-scherm was aanvankelijk erg kostbaar, maar tegenwoordig kunnen bepaalde fabrikanten schermen maken die betrouwbaar en betaalbaar zijn. Veel LED-televisies zijn ook dunner geworden. Het LED-backlight scherm is hier vervangen door zogenaamde LED-zijverlichting (edge lit-techniek). Hierdoor kan het scherm dus dunner zijn. Schermen met edge lit vallen meestal door de mand omdat de randen van images vaak iets lichter zijn. Ook de kijkhoek van backlighted screens is meestal problematisch. Met betrekking tot OLED-schermen is LG de eerste fabrikant die met betaalbare schermen kwam. OLED heeft voordelen in de bredere kijkhoek, het maken van echt dunne schermen (op dit moment minder dan 1mm), het lagere energieverbruik, het veel lagere gewicht, de sublieme kleurweergave, het diepe zwart en het veel helderder wit. Ook de reactietijden van zo’n scherm zijn veel hoger dan van LED-televisies en andere backlight screens. LG heeft inmiddels ook enkele technische issues uit de begintijd van OLED opgelost, hoewel de vraag naar de levensduur nog niet helemaal met zekerheid is te beantwoorden. Aanvankelijk waren er modellen met Full HD-resolutie, maar inmiddels levert LG 4K Ultra HD en HDR. Met de laatste kan content met een hoger dynamisch bereik weergegeven worden. 4K Ultra HD is een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Full HD is 1.920 bij 1.080 pixels en een resolutie die gebruikt wordt voor veel schermen, projectoren en de Blu-ray. Er zijn trouwens al Blu-rayspelers die upscalen naar 4K Ultra HD, maar dat ziet er logischerwijs toch anders uit dan native 4K Ultra HD beelden. De LG uit deze review heeft trouwens zelf een 4K upscaler aan boord. In de toekomst krijgen we 8K. Wie dat al gezien heeft weet dat 8K een fenomenale kwaliteit heeft en de ervaring hier is dat 8K er echt natuurlijker uitziet dan 4K. Inmiddels zijn er ook UHD Blu-ray schijven met content in 4K resolutie. Gekoppeld met HDR is er dan een hoger contrast en een nog nauwkeuriger weergave van kleuren. Nu er hardware is voor de weergave van 4K Ultra HD is de vraag hoe we aan content komen. De hardware liet tijdens de afgelopen IBC al oprolbare schermen zien en schermen die je als behang tegen de muur en tegen ruiten kunt plakken. De Japanse televisie (NHK) kan al 5K commercieel uitzenden naar de consument toe. Iemand uit Tokyo wist onlangs te vertellen dat de consument daar binnenkort betaalbare schermen voor kan aanschaffen.

LG OLED 55E8PLA
De hier afgeleverde LG OLED 55E8PLA is een 2018 OLED-model met een 55 inch-scherm en een resolutie van 3840 x 2160. Het scherm biedt veel mogelijkheden, daarom hier een overzicht van de belangrijkste features. 55 inch betekent een beelddiagonaal van 1.39 meter. Een enorm scherm dat in de tijd van de plasmatelevisie waarschijnlijk rond de 80-100 kg zou wegen. Met een gewicht van 23 kg is dit scherm met twee personen makkelijk te hanteren. Een voet is bijgeleverd en er zijn optioneel beugels beschikbaar voor wandmontage. Bluetooth en WiFi zijn aanwezig en er zijn vier HDMI-aansluitingen. Uitgaande HDMI heeft support voor Dolby Atmos. Er zijn vier DVB-tuners aan boord, alsmede een internetaansluiting (LAN). Smartfuncties betreffen de bijgeleverde Magic Remote, die bijvoorbeeld zelf aangeeft of de batterijen moeten worden vervangen. Bij gebruik als Smart TV is SmarThinQ beschikbaar. De diverse functies kunnen dan middels spraak bediend worden. Er is een soundbar aan boord en het scherm is geschikt om als game-scherm te worden gebruikt. Het scherm is compatibel met de verschillende HDR-systemen en maakt gebruik van pixel dimming. Er is een CI-slot aanwezig om (betaalde) digitale tv-services te kunnen ontvangen via een daartoe geschikte insteekkaart.

Praktijk
Net zoals in luidsprekerland heeft de winkelier natuurlijk een truc om u dit scherm te kunnen verkopen. Elke tv en elk scherm heeft tegenwoordig een winkelmode. Die zet het contrast, de scherpte en de kleurverzadiging op maximaal. Zo’n beeld is natuurlijk niet meer om aan te zien, maar de argeloze consument kiest het scherm dat er als een soort uitbundige snoepwinkel uitknalt. Ook beschikt de winkelier vaak over filmpjes in native 4K, die bij voorkeur met een RED-camera opgenomen zijn en ge-colorgrade op maximaal effect. Ook in de bekende luidsprekermuur wordt een vergelijkbare truc toegepast. Het hoog en laag wordt volledig opgeschroefd van de modellen waar de winkelier nog te veel voorraad van heeft. De consument gaat dan naar huis met de grootste schreeuwer. Allemaal niet erg, zolang u maar door de verkooptrucs heen kijkt. Gelukkig kunt u deze winkelmode uitzetten en de ‘color grading’ van het scherm zodanig aanpassen dat er natuurlijke kleuren weergegeven kunnen worden. Want de fenomenale natuurlijke kleurenweergave in alle mogelijke gradaties hoort bij de verworvenheden van OLED. Laserprojectie en OLED-technologie nemen op dit moment het voortouw in beeldkwaliteit. Het beeld is snel, gedefinieerd, scherp, biedt een enorm gamma aan kleuren, heeft een brede kijkhoek, een enorme contrastomvang en zwart is echt zwart. OLED-schermen zijn momenteel in elke winkel en op elke show de grote attractiepunten voor de consument. Je vraagt je echt af hoeveel beter het nog kan. Toch zal de stap naar 5K en 8K ooit worden gemaakt en zullen er in de LED-technologie en de aansturing ongetwijfeld nog subtiele verbeteringen mogelijk zijn. In de luisterruimte is het scherm gevoed met native 4K-content. Het is opvallend dat het scherm dan aan beide kanten dunne zwarte randen toont. Dit is overigens niet storend, omdat het zwart van het display net zo zwart is als de rand van het scherm. Maar, het is op te lossen met bepaalde beeld-settings. Als er vervolgens vanaf één van de machines een 4096 x 2160 DCI 4K cinema stream in de normale aspect ratio wordt gestuurd, dan vult dat het scherm helemaal in de breedte en in de hoogte uit. Kennelijk is het display dus compatible met de DCI-standaard en wat de kleuren betreft dus met onder andere de Technicolor HDR. Voor de rest is het kijken naar content in 4K een enorme ervaring en een betere beeldkwaliteit is op dit moment eigenlijk niet voorhanden. Denk in ieder geval, voordat u heel enthousiast bij de dealer een 55 inch-scherm aanschaft, om de thuis beschikbare kijkafstand. Voor dit scherm wordt het vanaf pakweg 3 meter comfortabel. Voor professioneel videowerk is het scherm natuurlijk fantastisch bruikbaar. Er is hier onder andere even met 3ds Max gewerkt.

Conclusie
LG brengt een aantal zeer geavanceerde OLED-televisies uit. Die zijn, afhankelijk van het model, bruikbaar als smart tv, gewone tv, computerscherm, game-scherm en filmscherm. De geperfectioneerde OLED-techniek brengt momenteel voor de consument de allerbeste beeldkwaliteit. De 2018 line-up bestaat uit drie modellen, waaronder ook een 65 inch-versie.

Prijzen & Info
LG OLED 55E8PLA € 3.299,-
www.lgelectronics.com

Ruud Jonker

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Panasonic LUMIX FT7: outdoor camera
Panasonic heeft een nieuwe, robuuste compact camera geïntroduceerd die speciaal gemaakt is voor outdoor avonturen. ...