LG_smart_tv

LG Smart tv 55LA7408: Smart en scherp

Redactie Reviews TV

LG is er, afgaande op de prestaties van de 55LA7408, in geslaagd het kwaliteitsniveau weer wat verder op te schroeven. Zo is de tv nu echt smart en zijn de beelden haarscherp.

Het is even moeilijk om te bepalen waar te beginnen, met smart of met scherp, maar de beelden zijn zo fraai, dat we van start gaan met het laatste. In deze nieuwe, bijna randloze lcd-tv combineert LG namelijk de LED Plus-technologie met een IPS-paneel. Werkelijk een paar apart, getuige de sprankelende beeldkwaliteit.

Hete adem

Met de hete adem van oled in de nek lijkt de conventionele lcd-tv alles op alles te zetten om de beeldkwaliteit toch nog een fractie verder op te schroeven. LG is daarin opmerkelijk goed geslaagd door twee technieken uit eigen keuken succesvol met elkaar te combineren.
Hoewel, eigen keuken? IPS, In-Plane Switching, werd oorspronkelijk door Hitachi ontwikkeld en staat voor een techniek waarbij de vloeibare kristallen in een beeldpunt onder invloed van de stuurspanning alleen worden gedraaid, en niet verplaatst. Een duidelijk grotere kijkhoek is het resultaat, naast een betere kleurweergave. Een IPS-scherm is te herkennen aan de afwezigheid van een zichtbaar effect als we er met de vinger overheen wrijven. Mede daarom is de techniek bijzonder populair bij fabrikanten van smartphones en tablets.

Inmiddels is LG veruit de grootste fabrikant van IPS-panelen ter wereld. De Koreaanse fabrikant is er bovendien in geslaagd het belangrijkste nadeel van de technologie, de betrekkelijk lage reactiesnelheid, grotendeels te elimineren. Het bewijs daarvoor wordt met name door deze tv geleverd, een toestel waarin het scherm met hulp van het led-backlight een beeldfrequentie weet te realiseren van maar liefst 800 Hz.

Daarnaast zweert LG bij LED Plus, een achterverlichting waarbij de led’s niet langs de randen van het scherm zijn gemonteerd, maar daadwerkelijk achter het lcd-paneel. Dat er toch sprake is van een geringe schermdiepte heeft men enerzijds voor elkaar gekregen door de led’s uit te voeren als een soort lichtgevend plakband, en anderzijds door met behulp van nanotechnologie een heel stel lagen voor een optimale verdeling van het led-licht samen te brengen in één film. De montage van de led’s achter het scherm maakt bovendien een vorm van local dimming mogelijk: achter donkere details in beeld kan het led-licht iets worden gedimd, waardoor het verschil tussen wit en zwart (de contrastomvang) verder toeneemt. Daarnaast is IPS van huis uit geen hoogvlieger als het om de weergave van zwart gaat, maar ook dat nadeel wordt dankzij het plaatselijk dimmen door LED Plus effectief geneutraliseerd. Zo vullen beide technieken elkaar optimaal aan.

Uiterst modern

Achterkant

De witte achterzijde van de tv, met aansluitingen die voor een deel recht naar achteren wijzen. Dit maakt montage strak tegen de wand minder eenvoudig.

De combinatie van IPS en LED Plus spoort de LG 55LA7408 bovendien aan tot een flink staaltje borstklopperij. Zoals tegenwoordig gebruikelijk wil de tv na te zijn uitgepakt weten of hij thuis komt te staan of in de winkel. Kiezen we voor het laatste, dan gaan alle remmen los met maar één doel: de concurrentie van het winkelschap blazen. Omdat we sneeuwblind dreigden te raken, schakelden we dus maar snel terug naar de thuisstand.

Staat de tv uit, dan lijkt de rand rond het scherm volledig te ontbreken. Zodra we echter een beeld op het scherm laten verschijnen, tekent zich wel degelijk een bijna 1 cm brede, zwarte omlijsting af. Allesbehalve storend, maar niet zo hypermodern als de vrijwel randloze ontwerpen die we steeds vaker tegenkomen. De smartomgeving oogt daarentegen weer wel uiterst modern. Beeld en geluid van de lopende uitzending blijven behouden, en we krijgen een serie apps voorgeschoteld die is toegesneden op de Nederlandse kijker. Veel lokale content dus, en die wordt na het maken van een keuze redelijk snel op het scherm gebracht. De apps zijn samengebracht in een eerste groep die Smart World wordt genoemd. Een tweede groep geeft onder de verzamelnaam Game World toegang tot een hele verzameling spelletjes, en via Smart Share komt content onder handbereik die is ondergebracht op computers, servers, smartphones en tablets die behoren tot het thuisnetwerk. Dat lukt eigenlijk opvallend gemakkelijk.

Na het installeren van de gratis door LG ter beschikking gestelde app op onze smartphone (verkrijgbaar voor zowel iOS als Android) is het niet alleen mogelijk om de 55LA7408 te bedienen, maar kan ook de omgekeerde weg worden bewandeld: het tv-beeld verschijnt op de smartphone. Handig als je elders in huis even iets moet doen en toch niets van het lopende tv-programma wilt missen. Omdat beeld en geluid weergegeven door de smartphone ongeveer een seconde achterlopen op de tv, is het op die manier bekijken van het programma in dezelfde ruimte bijzonder verwarrend en in feite geen optie.

Zwaaien en drukken

Omdat er via de app verschillende schermen op de smartphone verschijnen, laat de tv zich langs die weg comfortabel en overzichtelijk bedienen. Een van die schermen maakt het mogelijk een pijl te laten bewegen door met de vinger over het oppervlak van de telefoon te wrijven. Het aantippen van het scherm is vervolgens voldoende om de aangewezen applicatie te starten.
Dat kan natuurlijk ook met de meegeleverde afstandsbediening. Geen conventioneel exemplaar, maar de Magic Remote. Door ermee te zwaaien en vervolgens op de OK-toets te drukken kunt u ook hiermee een keuze maken uit het app-aanbod. Daarnaast heeft de futuristische unit aparte toetsen voor zappen en volume aan boord en is de OK-toets in feite een handig ‘scrollwieltje’. De tv op afstand bedienen middels zwaaien en drukken is in het begin even wennen, maar na enige tijd konden we ons voorstellen dat LG haar duurdere tv’s alleen nog met deze afstandsbediening levert. Voordat de pijl van de Magic Remote op het scherm verschijnt, moet de afstandsbediening even worden bewogen. Ons testmodel toverde pas een pijl op het scherm na flink door elkaar te zijn geschud.
Natuurlijk is de LG 55LA7408 ook een 3D-tv. Er worden vier passieve 3D-brillen meegeleverd. De hoge beeldfrequentie staat aan de basis van vloeiend in beeld gebrachte bewegingen, ook in drie dimensies. Twee extra 3D-brillen, ook meegeleverd, maken dual play mogelijk. Twee mensen kunnen dan tegen elkaar een game spelen, waarbij ze naar het zelfde tv-scherm kijken maar toch ieder een eigen beeld krijgen voorgeschoteld.

Ten slotte klinkt de tv beter dan menige soortgenoot. Een gevolg van het door LG ontwikkelde weergavesysteem waarbij het schermoppervlak wordt ingezet voor het ten gehore brengen van het geluid. Daarnaast heeft men opzienbarend genoeg nog ruimte weten te vinden voor een subwoofer, zodat er feitelijk sprake is van een 2.1-systeem. Dit neemt echter niet weg dat een beetje soundbar er met gemak in slaagt de geluidskwaliteit naar een hoger niveau te tillen.

Smartomgeving

LG heeft de moderne smartomgeving voorzien van veel lokale content.

Conclusie

Het vrijwel randloze scherm van de LG 55LA7408 zorgt ervoor dat de tv ook mooi is als hij uit staat. Eenmaal ingeschakeld verschijnt er een werkelijk voortreffelijke beeldkwaliteit op dat scherm en is het helemaal niet hinderlijk dat er een smalle zwarte rand zichtbaar wordt. Hoewel er geen sprake is van een vergaande integratie van de tv-uitzendingen in de smartomgeving, is het toch heel plezierig om langs die weg extra content te betrekken van internet of elders in huis rondzwervende computers, tablets of smartphones. Afwerking, design en beeldkwaliteit wijzen in de richting van een hoger prijsniveau.

 

Check Also
Synology
Nassen van Asustor, Drobo en Synology: Divers drietal
Network attached servers, ofwel nassen, zijn er in allerlei soorten en maten. De onderlinge verschillen ...