Lichtsterke standaardzooms

Redactie Accessoires Reviews

Archief: Digital Movie 106-2015
De standaardzoom bestrijkt zoals de naam al aangeeft het meest gebruikte opnamegebied voor video en foto. Dat is het bereik normale groothoek tot een kort teleobjectief. Omgerekend naar kleinbeeld ligt dat op 24-70mm. Wie investeert in deze lenscategorie krijgt de hoogst mogelijke optische kwaliteit, lichtsterkte en fraaie geringe scherptediepte met Bokeh. Dat laten de hier besproken standaardzooms tegen een alleszins redelijke prijs ook zien.
Een standaardzoom in de range 24-70 (80)mm koop je voor de videofilmende spiegelreflex- of systeemcamera. Dat is vaak even afwegen bij de aanschaf van de body. Welke objectieven schaf ik daarbij aan? Aantrekkelijk is een zoomobjectief met een groot brandpuntbereik. Een dergelijk multipurpose-objectief is handig, de meest gebruikte brandpuntsafstanden zitten er allemaal in, maar kent een aantal beperkingen. Ze zijn minder lichtsterk, vallen groter en zwaarder uit, en zijn optisch niet overal even sterk.
Wie gaat voor kwaliteit, lichtsterkte en veelzijdigheid kiest voor het volgende basiszoomtrio:zoom_Tokina_4
• Een groothoekzoom, omgerekend in kleinbeeld van 18/20 tot 24-28mm.
• Een standaardzoom voor het bereik 24/38 mm tot 70/80mm.
• Een telezoom voor het bereik 50/80 tot 200/300mm.
Daar kan je dik 95% van alle opnamesituaties mee de baas. De precieze brandpuntsafstanden van het objectief zijn afhankelijk van de sensorgrootte en de daarbij behorende cropfactor. Is de beeldsensor niet full frame dan wordt de brandpuntsafstand dienovereenkomstig langer. Raadpleeg hiervoor de specificaties van jouw (videofilmende) fotocamera’s.
De standaardzoom vindt zijn belangrijkste toepassing bij overzichten, interieurs, close-ups van korte afstand, halftotalen, landschappen, vakantie en portret. Ook wel bij macro 1:4 tot 1:5. Aantrekkelijk zijn de hoge lichtsterkte met fraaie Bokeh in de onscherpte en het filmisch effect bij de grotere beeldsensoren. Een trouwe metgezel die je vrijwel dagelijks gebruikt.
In dit artikel bespreken wij vier niet merk gebonden topklasse lichtsterke standaardzooms voor de veeleisende videofilmer en fotograaf. Ondanks de hoogwaardige specificaties blijven deze Tokina F2.8 ATX 24-70mm PRO FX, Tamron SP F2.8 24-70mm Di VC USDF, Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG HSM en Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm F2.8 PRO-lens toch betaalbaar voor het serieuze hobbybudget.

Tokina F2.8 ATX 24-70 mm PRO FXzoom_Tokina_8
Het gaat hierbij om een hoogwaardige standaardzoomlens voor full frame camera’s. Je kunt dit objectief ook bij kleinere sensoren gebruiken maar dan pakken de brandpunten langer (1.7 tot 2x) uit. Bij een DX-sensor kom je op 42-105mm. De beschikbare vattingen zijn in de eerste instantie die van Nikon en Canon.
Zoals gebruikelijk heeft Tokina haar optisch werk weer grondig gedaan. Deze 24-70mm standaardzoom kan zich zonder meer meten met de duurdere topobjectieven van het eigen cameramerk. Het ontwerp omvat onder andere drie asferische en drie SD-glaselementen op een totaal van vijftien lenzen in elf groepen. Dat valt goed te zien aan de uitstekende scherpte en minimale lichtafval en vertekening. Volgens Tokina zelf is er tevens sprake van nieuwe optische formules. Daarnaast past Tokina meervoudige coatings toe die eventuele reflecties aanmerkelijk reduceren. Ook de chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig. En de vertekening blijft relatief laag.
De scherpstelling is accuraat en snel. Desgewenst kan de fotograaf/filmer snel met het focus clutch-systeem naar handmatig overschakelen. De minimale onderwerpsafstand bedraagt 38 cm en de maximale afbeeldingsmaatstaf: 1:4.73. De Silent Drive Module motor is inderdaad erg stil.
De geheel metalen vatting, zoom- en scherpstelring maken een gedegen indruk. Er zijn negen diafragmalamellen die voor een fraaie Bokeh zorgen. De filtermaat is 82 mm. Ondanks de lichtsterkte en het vele glas vallen de grootte en het gewicht best mee: Bouwlengte 107.5mm en doorsnede 89.6mm bij een gewicht van 1.010 gram. In ieder geval compacter dan menig eigen merk-objectief. Wordt inclusief zonnekap geleverd
Een prima aanschaf voor de bezitters van Canon en Nikon camera’s. Zowel full Frame als DX en APS-C.

Tamron SP F2.8 24-70 mm Di VC USD
Een objectief dat als een van de eerste onafhankelijke merken de trend voor lichtsterke standaardzooms neerzette. De beeldkwaliteit staat meer dan goed in verhouding tot de lagere prijs als bij de eigen merk objectieven van Canon, Sony (geen VC) en Nikon. Geschikt voor Full Frame, APS-C en DX.zoom_Tamron_3
Optisch gezien scoort de Tamron SP F2.8 24-70mm Di VC USD ver boven gemiddeld. In het ontwerp zitten hoogwaardige Extra Low Disperion glaselementen. De centrumscherpte is bij alle brandpuntsafstanden al meteen zeer goed. Ook de hoekscherpte voldoet in de 70mm stand boven gemiddeld en valt bij de kortere brandpunten goed tot zeer goed te noemen. Dat geldt zeker voor het contrast (ook bij F4 en F5.6 al optimaal) en de vignettering valt vanaf F5.6 weg. De vertekening is prima gecorrigeerd: Van 1% tonvormig op 24mm, tot verwaarloosbaar laag in de telestand. Er is vrijwel geen chromatische aberratie en de coatings vangen de reflecties van sterke lichtbronnen goed weg.
Het negenbladige diafragma blijft ook op de kleine F-openingen rond en heeft een aangename Bokeh. De filtermaat is 82mm. Het objectief is 11cm lang, 8,8cm in diameter en weegt 825 gram. De metalen uitvoering is heel degelijk en de zoom- en scherpstelringen draaien soepel en op gevoel.
De omschakelbare AF functioneert snel en accuraat. Tamron gebruikt hier haar gerenommeerde Ultra Silence Drive stille motor. Er is een ingebouwde beeldstabilisator (VC) aanwezig. In de praktijk goed voor diafragmastoppen winst. De minimale instelafstand bedraagt 38 cm. Ook dit standaardzoomobjectief is een prima kandidaat als alternatief voor de eigen merk objectieven en heeft VC aan boord. De term SP Super Performance staat er niet voor niets op. Dit alles zowel voor foto als video.

Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG HSM
zoom_Sigma_2 Dit standaardzoomobjectief van Sigma behoudt de lichtsterkte van F2.8 over het gehele zoombereik. En dat kan van pas komen bij situaties met relatief weinig licht of het nastreven van een geringe filmische scherptediepte. De compact gebouwde Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG HSM is uitgerust met HSM (Hyper Sonic Motor) voor stille en snelle scherpstelling. Met behulp van de slipkoppeling kan de gebruiker heel eenvoudig de scherpstelling handmatig corrigeren. De beschikbare vattingen zijn Canon, Nikon, Sony en Pentax. Geschikt voor full frame en APS-C (dan brandpunten van 35-105mm).
Ook bij dit standaardzoomobjectief een up to date optisch ontwerp met ELD (Extra Low Dispersion) glaselementen, waaronder twee Special Low Dispersion, en drie asferische lensdelen. Aan boord zijn in totaal veertien lenselementen in twaalf groepen. In de praktijk prima voor de scherpte en vrijwel geen aberraties. De optische prestaties voor scherpte, lichtafval, vignettering en vertekening zijn meer dan goed. Reflecties, flare en ghost zijn goed onder controle van de meerlaagse coating. Eigen merk standaardzooms kunnen het net iets beter doen doch zijn al gauw een factor 2 duurder. De minimale instelafstand bedraagt 38cm en de maximale vergroting 1:5,3. Een stevige metalen vatting van 88,6 x 94mm steekt niet te veel uit. De bediening is vloeiend en intuïtief. Het gewicht is 720 gram. De filterdiameter bedraagt 82mm. Het diafragma bestaat uit 9 lamellen en vertoont een aangename Bokeh. Een bloemvormige zonnekap is inbegrepen in de levering.
Een goed presterende allrounder tegen een aantrekkelijke prijs.

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm F 2.8 PRO-lens
Het enige hier besproken objectief van het eigen merk. Echter wel volgend de MFT-vatting hetgeen dit objectief tevens geschikt maakt voor de Panasonic systeemcamera’s en enkele camcorders met verwisselbare objectieven. Omdat het om Micro Four Thirds (MFT) gaat is de daadwerkelijke zoomrange omgerekend naar 35mm kleinbeeld 24-80mm. Ook deze standaard zoom behoudt de maximale lichtsterkte van F2.8 over het gehele zoombereik. Er is Olympus alles aan gelegen om met haar pro-zoomlijn daadwerkelijk professionele objectieven neer te zetten. Dit zowel bij de optische presentaties als het mechanisch functioneren en spatwaterdicht. Dat is zonder meer gelukt! Het zal de groots mogelijke moeite kosten om een standaardzoom te vinden die optisch beter presteert. Een zeer hoge scherpte met nauwelijks afval naar de randen, vrijwel geen vertekening, chronische aberratie of vignettering. De ZERO-coating (Zuiko Extra-low Reflection Optical) zorgt voor sterk verminderde reflecties. Het zevenbladige diafragma geeft een aangename Bokeh en geringe filmische dieptescherpte op F 2.8. Gewoon topklasse. De mechanische uitvoering en het functioneren zijn subliem. Scherpstellen met de Supersonic Wave Drive-autofocus gaat buitengewoon snel en nauwkeurig. De beeldstabilisatie moet uit de body komen. En het spatwaterdicht, stofdicht en koudebestendig zijn in combinatie met de juiste Olympus OMD- of Panasonic camerabody is mooi meegenomen. Handig zijn de speciale Fn-knop, handmatige scherpstelregeling met het ‘Manual Focus Clutch’-mechanisme en schuivende lenskap. De uitvoering van de lenstubus is robuust. De afmetingen in overeenstemming met de kleinere MFT-body’s: 69.9 x 84mm bij 382 gram. Je kunt tot minimaal 20cm opname-afstand gaan en de filterdiameter bedraagt 62mm. Voor de MFT-gebruikers die hoge eisen bij foto en video stellen zeer aanbevolen. Een ideale metgezel voor ook de Panasonic GH4 en tevens een echt werkpaard voor de professionele foto/videograaf.

Prijzen & Info
Tokina F2.8 ATX 24-70mm PRO FX € 998,- www.tse-imaging.nl
Tamron SP F2.8 24-70mm Di VC USD € 949,- www.tamron.nl
Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG HSM € 759,- www.sigmabenelux.nl
Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm F 2.8 PRO-lens € 999,- www.olympus.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De close-up: een van de meest sprekende videoshots
Archief: Video Emotion 101 (oktober/november 2012) Gewoon recht en volop beeldvullend in het gezicht, dat ...