LithiumIon en NiMH-accu’s: Power to the camera

Redactie Achtergrond

Archief Digital Movie 122-2018
Zonder stroom zit er geen leven in de camcorder, fotocamera, flitser of videolamp. En dat is op het moment suprême van de opname natuurlijk uitermate vervelend. Zorg daarom altijd voor de juiste, goed opgeladen en voldoende reserveaccu’s! In dit artikel alles over LithiumIon- en NiMH-accu’s plus de bijbehorende laders.

Alleen een geheel mechanische camera kan nog zonder stroom. Zonder power in de accu is de moderne camcorder of (videofilmende) fotocamera gewoon hartstikke dood. Hetzelfde geldt voor flitsers, videolampen en licht- of kleurmeters, drones en portable audiorecorders. Vreemd genoeg vormen de accu’s en de laders nogal eens de sluitpost. Een dure camera en dan slechts een accu met een beperkte capaciteit of zelfs geen losse lader. Dat kan het video- en fotoplezier grondig bederven.

LithiumIon en NiMH
Tegenwoordig worden er voornamelijk LithiumIon- en NiMH-accu’s gebruikt. NikkelCadmium is vrijwel obsoleet. Alkaline en knoopcellen kunnen natuurlijk ook.Prijstechnisch en voor het milieu zijn LithiumIon en NiMH echter een stuk gunstiger.
LithiumIon is de accu voor de video- en fotocamera. Een krachtige stroombron die in tal van varianten leverbaar is. Van vierkante tot afgeronde en ook nog wel als de klassieke ronde of twee halve met elkaar verbonden batterijen. Professionele camcorders gebruiken accublokken met een zogenaamde V-mount.
LithiumIon gaat relatief lang mee, is relatief onderhoudsvrij en kan een flinke capaciteit (tot meerdere uren onafgebroken videofilmen of vele honderden foto’s aan). Zij zijn echter niet goedkoop. Het is verstandig om nieuwe LithiumIon-accu’s de eerste paar keer goed leeg te trekken en weer volledig op te laden. Daarna zo af en toe weer eens goed opladen. Ze kunnen in de apparatuur blijven zitten (in tegenstelling tot chemische batterijen die na langere tijd gaan uitslaan of zelfs de contacten chemisch aantasten!) maar lopen dan wel langzaam leeg.Bij los opbergen kan een plastic afdekplaatje leeglopen of kortsluiten voorkomen.
NiMH geeft ook een flinke stroomcapaciteit af. Zij zijn echter minder krachtig dan LithiumIon. Wel een stuk goedkoper en ook onderhoudsvrij. Je vindt hen vooral in flitsers, afstandsbedieningen en geluidsrecorders in het veld. Idem de eerste paar keer goed leegtrekken en weer volledig opladen. Daarna zo af en toe weer eens goed opladen. NiMH is onder andere leverbaar in de typen AA (Penlight), AAA op 1,2V en het 9V Monoblok.Die 1,2V in plaats van van 1,5V is geen probleem. De elektronica stabiliseert voor de juiste spanning. In sommige camera’s dien je in het menu op te geven of er Alkaline of NiMH-stroomcellen gebruikt worden. Anders kan deze minder goed of niet functioneren.

Welke capaciteit?
De capaciteit (de hoeveelheid stroom in de accu) is vermeld in MiliAmpere Hour (mAh) en bij de zwaardere typen ook wel in Watthour (Wh). Hoe hoger de capaciteit des te langer je ongestoord in bedrijf bent. Zwaardere accu’s zijn weliswaar duurder in aanschaf en bij LithiumIon ook groter en zwaarder doch dat ongemak weegt ruimschoots tegen de voordelen op.
Let verder op de balans bij grotere en zwaardere accu’s achterop de camcorder.In sommige gevallen kan je ook een zwaardere externe accu (een soort powerbank dus) gemonteerd op een camerarig op statief inzetten.

Hoeveel accu’s?
Praktisch gezien is twee sets accu’s toch wel het minimum. Hoe groot de capaciteit van de (hoofd-)accu ook is, eens zal deze leegraken. Helaas dikwijls net op het verkeerde moment. Een reserveaccu voorkomt in deze veel ellende en frustratie.
In geval van langdurig videofilmen, fotograferen en flitsen of bijlichten zijn drie tot vier accu’s extra toch wel gewenst. Bij (videofilmende) systeemcamera’s en spiegelreflexen kan een tweede accu in een optionele handgreep geplaatst worden. Dan schiet je twee keer zo lang door.

Eigen of vreemd merk?
De hoge prijs bij het eigen merk, vooral bij LithiumIon, doet menig zuinige Nederlander al snel kijken naar goedkopere aanbieders. Er zijn gerenommeerde accufabrikanten zoals bijvoorbeeld Hähnel, Duracel, Hama, GP, Jupio, Sony en Panasonic die vrijwel net zulke goede accu’s leveren als het origineel.
Daarnaast zijn er veel vriendelijk geprijsde eigen merk accu’s te vinden bij tal van postorderbedrijven en de ‘Chinees’. Daar kunnen kwalitatief flinke verschillen bij en tussen zitten!
Beperkingen die bij een vreemd merk kunnen optreden zijn:
• Een mindere capaciteit dan het origineel. Met name bij de spotgoedkope modellen.
• Een net afwijkende spanning.
• Het niet goed koppelen met de elektronica van de camera.
• Een minder goede aanduiding van de restcapaciteit op de display.
Let verder altijd terdege op het juiste voltage en de fysieke afmetingen van de accu.

Welke lader?
Geen externe lader vormt toch wel een flinke handicap. Om te bezuinigen bieden een aantal fabrikanten in de eerste instantie alleen het opladen in de camera zelf. Je kunt dan zonder een reserve accu niet verder! Vervelend wachten tot de accu in de camera opgeladen is. Een externe lader is gewoon een must voor de veeleisende video- en fotograaf. Je kunt dan tussentijds en zonder de camera te belasten de accu’s weer volpompen met stroom.
Behalve laders van het eigen merk zijn er ook hier weer externe partijen die de desbetreffende acculaders goedkoper of met extra handige functionaliteit aanbieden.
Handig in deze kunnen zijn:
• Een laadindicatie. Van LED’s tot een LCD-display.
• Dubbelladers voor meerdere accu’s tegelijk.
• Bruikbaar bij diverse netspanningen en in verschillende landen. Ook in de auto opladen.
• Het kunnen aangeven van de batterijstatus (Naast de rest-capaciteit ook slijtage en malfunctioneren).
• Het plegen van verzorging/onderhoud aan de batterijen.
• Het kunnen opladen van meerdere typen accu’s en/of de smartphone en tablet.
Er is een ruime keuze voor optionele laders voor tal van cameramerken.
Zorg ervoor dat u niet op een ongelegen moment zonder stroom komt te staan. Investeer in reserveaccu’s en wellicht ook in een lader met meer functionaliteit. Power tot the camera dus. Lever kapotte of slechte accu’s altijd weer in bij een verzamelpunt. Dat spaart het milieu.

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief
FUJIFILM kondigt officieel het langverwachte FUJINON XF8-16mmF2.8 R LM WR ultra-groothoek zoomobjectief aan. Een ultra-groothoek ...