Live streaming met mojo: direct op internet, social media en live websites

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 142-2021
Boven op het nieuws, jouw videoverslag of reportages meteen online en een website met live video-input? Dat kan allemaal met mobiele journalistiek, kortweg Mojo. Ingewikkeld? Nee, niet echt. Je kunt met de juiste app meteen van jouw smartphone uitzenden. Of een videofilmende fotocamera of camcorder aan het mobieltje koppelen. Een Mojo-app zorgt voor de juiste grafische opmaak en beeldspecificaties.

Mobiele journalistiek (Mojo) kan je opdelen in de sectoren breaking news rechtstreeks van locatie naar de newsroom, de camcorderjournalist (de Camjo) en de Podcasts. Al deze drie sectoren hebben gemeen dat je met een relatief eenvoudige uitrusting en al slechts een filmmaker op locatie uitzendingen van groot kijkersformaat kan maken. Of het nu om het ‘breaking news’, vloggen, verslaglegging van een evenement, sportwedstrijd of gewoon jouw eigen story op straat gaat, iedereen kan het gewoon. En tot slot maakt draadloos AV via IP het vanaf vrijwel overal direct inzenden van hoogwaardige beeld- en/of geluid-materiaal naar de nieuwsstudio of NLE-faciliteit mogelijk.

Revolutie in de AV-journalistiek
Mojo heeft een ware revolutie in de AV/broadcast-journalistiek te weeg gebracht. Vast staat dat de toekomst van het nieuws mobiel is. Andere typerende oneliners zijn: “Neem het nieuws mee naar de straat.” Of “Multimedia-tools creëren nieuwe vormen van storytelling en de grens tussen papier en online digital vervaagt steeds verder.” “Smartphones vervangen satelliettrucks.” En “Live in 90 seconden of minder.”
Mojo is zeker geen fenomeen voor alleen alternatieve vormen van journalistiek. Na aanvankelijk weerstand en de nodige hobbels gingen broadcasters van klein tot groot hun journalisten op Mojo-cursus sturen. Dit niet alleen om een mogelijk explosieve trend niet te missen doch zeker ook om te voorkomen dat er straks videobagger geproduceerd wordt.
Behalve een andere manier van opnemen en storytelling heeft Mojo ook grote invloed op het via internet en de Cloud verzenden van de content. AV over IP, packet-technologie en beveiliging zoals RST zijn een hot item. Het spreekt vanzelf dat de benodigde hard- en software de Mojo-trend op de voet volgt. Dit zowel betreffende de opnamedevices zelf als hun proportionele aankleding met aanvullende randapparatuur en accessoires.
De bekende vakgebieden van Mojo zijn momenteel: TV standaard, webcasting en Live Web of pagesite (Facebook Live e.d.), radio, fotografie en multiplatform. Ook de zogenaamde vertical storytelling, Mojo voor weergave op het mobieltje, behoort hierbij.
Bij de vormgeving kan je gebruikmaken van de grafische gereedschappen van social media. Bijvoorbeeld bij facefilters, stickers, tekst en GIF. Zie hiervoor de mogelijkheden van Instagram Live, Snapchat, Facebook Live, Periscope/Twitter, Google, YouTube, Twitch en TikTok. Niet alleen om de content te pushen maar ook om deze aldaar te editen.

Lopen en schieten
Met de compacte Mojo-set in de hand kan je zo lopend een videoreportage schieten. In feite een geval van run and gun. Let op voldoende beeldstabilisatie met een gimbal en/of rig-handgreep. Een echt geval van straatjournalistiek met een eigen vorm van storytellingen.
Wij kennen dat natuurlijk al als storytelling door vloggers en influencers. Maar nu zit je er zelf middenin en beweegt mee met de gebeurtenissen om je heen.

Breaking news
Zoals de naam al aangeeft is het bij breaking news de kunst om het pakkende nieuwsitem zodra de story breaks, te verslaan en in te sturen naar de lokale of nationale nieuwszenders. Dit geldt zowel voor video als radio. Wat is dan makkelijker dan gewoon de smartphone, vlog-camera of podcastrecorder te vatten en direct in te zetten voor de opname. Liefst natuurlijk nog wel even aangevuld met een aantal nuttige accessoires zoals een externe microfoon, viewer, hoofdtelefoon, LED-lampje en handgreep of zweefstatiefje (gimbal).
Met de apps op smartphone, tablet of notebook en in een aantal gevallen ook direct vanuit het opnameapparaat zelf valt het videomateriaal al of niet nabewerkt vrijwel meteen of zelfs live door te zenden naar de Cloud en/of een verder verwerkende studiolocatie. Al met al ideaal voor gebeurtenissen op straat, incidenten, persconferenties, beursverslagen, politieke bijeenkomsten en straatreportages.

In TV-kwaliteit
Het mag gezegd worden dat de huidige generatie smartphones zo goed is geworden op AV-gebied dat zij onder normale omstandigheden vaak niet onderdoen voor professionele apparatuur. Hetzelfde geldt voor vlogcamera’s en podcast-units. En zijn er beperkingen dan vallen deze vaak met een aanvullend accessoire op te losten.
De geluidskwaliteit van externe opsteek- en dasspeldmicrofoons is verrassend goed. Een extra lampje maakt een boel verschil bij het uitlichten van het onderwerp. Handgrepen en gimbals ondervangen schokken. Ook wordt de interne beeldstabilisatie van de smartphones steeds beter.
Je kunt horizontaal en verticaal opnemen. En de dedicated apps nemen zowel het editen als doorzenden in het juiste videoformaat uit handen. Zelfs optimaal beveiligd. Let verder wel op voldoende stroom (powerbanks) en waar nodig opslagcapaciteit in het toestelgeheugen, op geheugenkaarten en in de Cloud.
Waak ten slotte voor een overload van smartphones bij Mojo-toepassingen. Zet er niet meer uitrusting op en pas niet meer apps toe dan er strikt nodig is. Teveel beperkt het gebruiksgemak, werkt fouten in de hand en maakt meer zichtbaar.

Apps
Als je direct live online wil moet je niet het hoofd hoeven breken over de schermopmaak, het video- of audioformaat en de wijze van verbinding maken en verzenden. Daarvoor gebruik je een zogenaamde Mojo-app.
Deze zijn er zowel voor de opname zelf, postproduction (opmaak en nabewerking) on the spot en het snel of live doorzenden naar de broadcastfaciliteit of Cloud. Bijvoorbeeld LumaFusion voor Apple en Kinemaster voor Android bij video footage vanaf het mobieltje.
FilMicPro is een trendsetter voor de Apple iPhone. Voor de audiojournalist is Voice Record Pro interessant. Deze app neemt naar keuze op in MP3, MP4 en WAV en doet de editing na de opname. Bovendien kan deze app gesproken woord in tekst overzetten.

Smartphone spil van de Mojo
Het slimme mobieltje is tegenwoordig geëvolueerd tot een kruising tussen een video & audiorecorder en een streaming AV-computer. De ingebouwde optiek, beeld- en geluidssensor plus processing-elektronica zijn van hoog niveau. Een aantal modellen beschikt zelfs over meerdere ingebouwde camera’s c.q. objectieven. Je kunt desgewenst er ook externe objectieven op monteren.
Qua opnamekwaliteit doen de topklasse smartphones niet onder voor een middenklasse video- of fotocamera en een audiofieldrecorder. En dat alles ook nog eens in een zeer handzaam formaat.
De smartphone vormt de spil van menig Mojo-uitrusting. Liefst verder nog opgetuigd met een externe microfoon, oortjes, handgreep, extra objectiefje en zo nodig nog een videolampje. Apps voor postproduction en Mojo-casting zijn in ruime mate beschikbaar voor zowel IOS als Android. Zelfs multicam Mojo is met een IOS app zoals Switcher Studio mogelijk.
Er zijn enkele beperkingen; Het optisch bereik en de kwaliteit van de ingebouwde lenzen blijft achter bij die van systeemcamera’s en camcorders. Idem de ingebouwde microfoon op die van een extern model. Eerdere bezwaren zoals verticaal (portret) opnemen, onderpresterend bij matig licht en afwijkende framerates zijn inmiddels ondervangen. Wel is het aantal beschikbare videoformaten minder dan bij de pro-systeemcamera en camcorder.

Camjo
De camcorder-journalist behoeft tegenwoordig niet meer te sjouwen met een forse camerabak omhangen met accessoires. En bij de modellen met ingebouwde streaming ook geen gedoe meer met IP-adapters. Neem bijvoorbeeld een Panasonic AG-CX10 compacte camcorder. Die is gebouwd voor point and shoot en het  meteen streaming online zetten voor breaking nieuws, reportages, vloggers en rund and gun videomakers. Je kunt er direct mee aan de opnameslag en draadloos of per kabeladapter het videonetwerk/internet mee op.
Behalve met de OIS uit de hand kan je deze camera door de beugel af te nemen tevens aan de zwaardere drones koppelen of op een gimbal plaatsen. De gezichtsherkenning bij de AF en ingebouwde videolamp zijn handig bij interviews. Aardig is ook dat deze camjo-machine in InfraRood, dus in het vrijwel donker kan opnemen.
Zoals gezegd mikt de AG-CX10 vooral ook op de streamende gebruiker die snel op locatie of uit de hand diens videostory op het netwerk wil zetten. Streaming gaat als Full HD live. Je kunt met WiFi direct naar aanwezige het videonetwerk streamen. Idem via de USB-connector. De FHD filestreaming is compatibel met RTSP/RTMP/RTMPS.

Vlog- en compacte systeemcamera’s
Videobloggen en Mojo hebben veel gemeen. En de speciaal voor vloggen gebouwde compacte systeemcamera’s zijn ook heel geschikt voor mobiele journalistiek-doeleinden. De betere vlog- en spiegelloze modellen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de smartphone. Te noemen: een grotere beeldchip, betere verwisselbare optiek, meer videoformaten en vaak ook nog een vorm van postproduction met v-logs, LUTs en Gamma-instellingen.
In het verleden was er het probleem dat je met dergelijke vlog- en systeemcamera’s niet direct kon streamen. Daarvoor zijn er inmiddels al drie mogelijkheden: een externe adapter voor draadloos AV over IP, koppeling aan een smartphone of tablet met de benodigde app aan boord of een recent model kiezen dat het draadloos (streaming) verzenden van AV al heeft ingebouwd.
Kwalitatief gezien overtreft de middenklasse vlog- en systeemcamera’s nog net die van de top-smartphones. Bij de high-end modellen is er geen discussie mogelijk, daar kan zelfs de beste smartphone momenteel niet tegenop.

VidiMo Live streaming interface
Wat doe je als jouw camera geen ingebouwde streaming heeft? Oplossing: sluit deze aan op een aparte draadloze zender of handiger een interface voor de smartphone zoals VidiMo. StreamGear heeft een complete live streaming Mojo-oplossing voor elke camera met HDMI-output in combinatie met een smartphone: De Video Director on Mobile, VidiMo. Het idee is zo simpel en effectief als het maar zijn kan. De videofilmende systeemcamera, camcorder of andere opname-device met een HDMI-uitgang in Full HD koppel je aan de in VidiMo Go hardware (= houder/handgreep en interface) voor de smartphone en laadt de Show app op het IOS of Android mobieltje. Daarmee heb je een complete opname- en studiofaciliteit in handen voor het live streamen van de opgenomen beelden.
Bij een camera met accessoireschoen plaats je de VidiMo Go daar gewoon in, monteer de smartphone in de houder en verbindt een HDMI-kabeltje. De smartphone werkt dan vervolgens als een live editing & broadcast montagestudio en groter viewerscherm tijdens de videoshots. De VidioMo Go functioneert zowel als een houder voor de telefoon als een capture-interface voor full HD video met geluid. Er zijn twee montagemogelijkheden:
1. Voor professionele camera’s.
2. Voor sport/action-modellen.
De smartphone voorziet in een touchscreen voor de bediening. Tevens is er een tweeknops remote control geschikt voor de door de gebruiker geconfigureerde app-functies. Een verwisselbare oplaadbare batterij verzorgt de stroomvoorziening.
De VidiMo Show-app (ook los te koop)  is de live production toolkit voor de Mojo of straatregisseur. Aan boord zijn zes configureerbare schermontwerpen. Daar op mix je de live video HDMI- en (analoge) audio-input, met tekst, grafische overlays  en al opgenomen content. Streaming vindt live plaats naar YouTube en Facebook Live, Twitch, content delivery netwerken of een eigenserver. Desgewenst zijn de gemaakte programma’s ook vast te legen op de smartphone zelf. Kortom, create, produce en stream met slechts een enkele journalist of influencer. (zie voor informatie: https://mvde.eu/nl)

Waarop te zetten?
Natuurlijk moet je wel een plek hebben om jouw live video online te vertonen. Dat kan gratis of via een abonnement bij een streaming host. Facebook biedt bijvoorbeeld een live-faciliteit. Ook YouTube biedt de mogelijkheid om live te gaan. Er zijn wel enkele beperkingen. Tevens Instagram en Twitter bieden interessante mogelijkheden. Je vindt op deze site uitgebreide beschrijvingen hoe het moet. Vergeet natuurlijk niet om jouw live uitzending tijdig aan bekenden en volgers te melden. Anders zijn er straks geen kijkers…

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Leica M11: een legende opnieuw uitgevonden
Transcontinenta introduceert met trots de geheel nieuwe Leica M11. Deze nieuwe Leica M camera combineert ...