LumaFusion: een video-editor voor ‘onderweg’

Redactie Reviews Software

Archief Digital Movie 136-2020
Sinds 1 mei 2018 zijn mijn vrouw en ik gestopt met werken. We hadden er geen zin meer in! Allebei zijn we gezond van lijf en leden en met het rijke bezit van een (kleine) camper kun je wel nagaan, wat wij gaan doen…Reizen!

Presets

Maar als je zes of acht weken van huis bent, dan heb je thuis ineens wel érg veel filmmateriaal om te monteren, teneinde er iets ‘fatsoenlijks’ van te maken. Hoe leuk zou het niet zijn, om dat onderweg al te doen. Er is altijd wel eens een regenachtige dag, of een rustdag, dat de ene persoon een boek pakt, een ander een brei- of haakwerkje of een Sudoku puzzel. Ik zou op zo’n moment willen monteren, wat ik de dagen ervoor ‘geschoten’ heb.
De iMac (met Final Cut Pro erop) is te groot voor ons campertje, en even een nieuwe MacBook Pro kopen zit er niet in… Wat dan? Wat kun je met een iPad bijvoorbeeld. Die zijn wél betaalbaar, en makkelijk mee te nemen. Mijn vrouw heeft er een gekocht. Voor mail, internet, YouTube en Netflix. Er zit ook iMovie op, het programma waar ik ooit mee begonnen ben in 2002, op mijn eerste iMac. Maar dan iMovie in de iPad (iOS) versie. Uiteraard mag en kan je dat niet vergelijken met Final Cut Pro. Ik heb er tijdens een weekje weg een filmpje mee gemonteerd. Mijn vrouw (die nooit filmt!) heeft met de iPad gefilmd, en ik heb het ‘s avonds in de camper gemonteerd. Ik moet zeggen: het resultaat viel niet tegen. Het resultaat kun je op YouTube bekijken. Het gaat over de camperplaats bij het plaatsje Grave.
(https://youtu.be/8oLUGyBPPuI)

Clip vervangen

Helemaal geen onaardig programma en voor velen zal het voldoende zijn, maar het heeft best wel wat beperkingen. Ik wilde meer… En toen kwam ik het programma LumaFusion tegen. Ik heb wat tutorials bekeken, heb me aangemeld bij een gebruikersgroep op Facebook en ik werd steeds enthousiaster van wat ik zag.
Toen heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb een iPad gekocht, mét de Apple Pencil, en – omdat ik blind typen kan – een bluetooth toetsenbord, wat tevens als cover fungeert. Zo is het net een kleine laptop. En natuurlijk heb ik direct LumaFusion gedownload uit de Appstore, voor het ‘gigantische’ bedrag van… Ä 22. De App heeft daar een beoordeling van 4,8 van de maximaal 5 sterren. En op de actieve Facebook groep van LumaFusion (link aan het einde van dit artikel) wordt beweerd: ‘Men noemt LumaFusion de Première Pro voor iOS’. En iOS is het Operating System van iPad en iPhone. Ja, dit programma werkt ook op een iPhone. Ik zou dat een te klein werkvlak vinden, maar ja, ik heb al wat oudere ogen.

Snel invoeg menu

Lay-out
De bekende lay-out: links de media browser, rechts het view-venster voor die media, of voor de tijdlijn, die onderin te zien is. Desgewenst is deze lay-out op zes manieren aan te passen, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Die keuze komt tevoorschijn als je helemaal rechts bovenin het betreffende icoontje aanraakt met je vinger of met de Apple Pencil. Die heb ik er gelijk maar bij gekocht, toen ik de iPad kocht. Ten eerste kun je er dingen nauwkeuriger mee aanwijzen of regelen, het iPad scherm blijft wat langer schoon, ik kan hem gebruiken in tekenprogramma’s en ik kan er foto’s mee retoucheren met Pixelmator, mijn favoriete programma om foto’s mee te bewerken. Een soort Photoshop dus, maar dan voor vijf euro (de iOS versie dan). Vier goede redenen voor deze investering van € 95.
Om ruimte op de tijdlijn te besparen zijn sommige menu’s ‘ingeklapt’. Ze komen tevoorschijn als je een bepaald icoon aanraakt. Zo is er rechts, direct onder het Preview venster, een soort gereedschapskistje te zien. Dat is de toolbox hierin zitten de volgende gereedschappen:
• Informatie over de clip, zoals afmetingen en framerate.
• Slip: slip-edit, dus een ander deel van de clip kiezen, zonder de lengte in de tijdlijn te wijzigen.
• Klonen: maakt een kopie van de geselecteerde clip.
• Losmaken: losmaken van het audio-deel van een videoclip. De losgemaakte audio komt op één van de drie aanwezige audiosporen te staan. De audio van de videoclip wordt ‘ge-mute’. Handig voor J- en L lassen. Indien een foto geselecteerd is, dan is deze keuze uiteraard niet aanwezig.
• Ontkoppelen (of koppelen): als een clip gekoppeld wordt is er een dunne lijn zichtbaar tussen de gekoppelde clips. Als een clip verplaatst wordt, gaat een gekoppelde clip (bijv beeld een titel) mee.
• Presets: Voor het snel toevoegen van één van de vele Presets, zoals een pan-effect of een zoom-effect of een filter.
• Bewerken: als deze optie gekozen wordt bij een geselecteerde clip dan kunnen er zeer veel dingen aangepast worden.
Schaal, rotatie, croppen, filters toepassen, geluidsbewerkingen enzovoorts. En vrijwel alles is te Keyframen.
• Clip: eigenlijk de afkorting van ‘Clipboard’. Het icoon verraad het al een beetje. Hiermee worden de attributen van een clip (grootte, rotatie, kleurcorrectie etc.) gekopieerd. Deze informatie wordt tijdelijk opgeslagen. Hierna kunnen ze worden toegepast op een andere clip. Je kunt een set van veel gebruikte attributen opslaan als een Preset.

Instellingen als je je film op Vimeo wilt publiceren

Invoegen
Onder het toolbox icoontje zitten nog twee andere icoontjes: een plusteken in een cirkel, en een schaar. Door op de + te tappen (met vinger of aangesloten Apple Pencil) verschijnt een menu met wat er op dat moment in te voegen is. Als je namelijk precies op een plaats tussen twee clips in de tijdlijn staat, kun je een overgang (transition) toevoegen, anders niet. Deze mogelijkheden zijn er:
•  Voice over: het invoegen van een voice-over. Hiervoor wordt één van de drie audiosporen gebruikt onder het hoofdspoor. Straks meer hierover.
• Overgang: toevoegen van de standaard dissolve. Die is later eventueel te vervangen door één van de andere 30 overvloei-effecten.
• Lege clip: commentaar overbodig. De standaard lengte is 1 seconde, maar kan net zo lang gemaakt worden als nodig is.
• Hoofdtitel: deze wordt op de het ‘hoofdspoor’ van de tijdlijn geplaatst. Final Cut Pro gebruikers: de Primary Storyline.
De default lengte is 4 seconden. Er kan alleen een hoofdtitel worden toegevoegd als je precies tussen twee clips in staat, of aan het einde van je tijdlijn.
• Titel overlay: er wordt een standaard titel toegevoegd boven het hoofdspoor. Als er geen sporen meer vrij zijn, wordt een bestaande clip of titel onderbroken en maakt plaats voor de nieuwe titel.
• De schaar dient om een geselecteerde clip ter hoogte van de ‘afspeellijn’ in tweeën te delen. Het rechter deel wordt direct geselecteerd. Dat kun je nu verplaatsen of in de prullenbak gooien.
Aan de linkerzijde van het scherm, direct links van de tijdlijn, staan ook nog enkele tooltjes. Van boven naar beneden zijn dit: een ‘knop’ om de uitgebreide VU-meters tevoorschijn te halen, daaronder een knop, die bepaald op welke manier nieuwe clips in de tijdlijn komen (al of niet de andere clips opzij schuiven, of over de bestaande clip heenleiden. Als je dat doet, krijg je wel een waarschuwing en een keuze met wat je moet doen als je een Clip wil vervangen. Onderaan tenslotte de Prullenbak. Rechts van deze drie gereedschappen de algemene VU meter, met volumeregelaar en mute-knop.

Instellingen als je je film op Vimeo wilt publiceren

Uiteraard ontbreken ook de undo- en redo knoppen niet, deze zitten rechtsonder bij het viewvenster.
Als je drie sporen video met bijbehorende  audio hebt, en nog eens drie extra audiosporen, bijvoorbeeld muziek, voice-over en geluidseffecten, dan wil je graag controle hebben over die zes audiosporen. Tap dan op het VU meter icoontje, en de meters komen tevoorschijn. Blauwe schuifknopjes voor de audio, die aan een videoclip vastzit, en groene knopjes voor de overige audiosporen. Elk spoor kan ‘ge-mute’ worden.

Importformaten
Na deze kennismaking met de gebruikersinterface wil ik nu eerst even vertellen, met wat voor soort mediaformaten dit programma om kan gaan. Kort gezegd: alle formaten, waarmee iOS, het besturingssysteem, mee om kan gaan. Dus niet persé gemaakt op een iOS apparaat! Hier een opsomming:
• QuickTime Movies (ook gecomprimeerd met MJPEG)
• MP4 en M4V bestanden (compressie: H264 of H265 (HEVC) video met of AAC of PCM audio
• Cinema4k (4096 x 2160), resolutie afhankelijk van het apparaat (iPad of iPhone)
• XAVC-S is ook compatibel met LumaFusion, omdat dat als MP4 ‘verpakt’ wordt.
• Audioformaten MP3, M4A, AAC, AAF, CAF, WAV
• Fotoformaten JPEG, PNG, TIFF
LumaFusion ondersteunt momenteel geen ProRes of AVI bestanden. XAVC en AVCHD (.mts bestanden) worden ook niet ondersteund en moeten eerst omgezet worden naar MP4 of MOV, gebruik makend van de H264 of H265 (HEVC) codec.
Bent u er nog? Als u nieuw bent met videobewerking, kan ik me voorstellen dat u nu denkt: ik ga toch maar postzegels verzamelen. Helaas moet je tegenwoordig toch wel een beetje op de hoogte zijn van de technische vaktermen. Als iets niet lukt, is het toch handig te weten waarom.

Overgangen

Delen
Als je recht boven het viewvenster op het knopje ‘Share’ tapt (het vierkantje met het pijltje ‘eruit’) kan komt er is een klein menu met vier keuzes: Film, alleen geluid, projectarchief of een moment opname. Kies je voor ‘Film’ dan krijg je eerst een hele lijst met bestemmingen, zoals YouTube, Vimeo, een met de iPad gekoppelde draadloze netwerkschijf of één van de vele Cloud-diensten. Na deze keuze kan de gewenste kwaliteit worden ingesteld. In dat venster is ook zichtbaar hoeveel ruimte de film in zal nemen. Als je er voor kiest alleen het geluid als één bestand te exporteren dan krijg je een vergelijkbare lijst, maar dan zonder YouTube en Vimeo.
Hetzelfde geldt voor het opslaan als Projectarchief. Bij deze keuze wordt er een speciaal ‘geZipt’ bestand aangemaakt (.spryzip) wat alle gebruikte media bevat, de LumaFusion tijdlijn, inclusief alle lassen, overgangen, effecten en (geluids)niveaus, zodat het archief op dezelfde of een andere iPad later kan worden voortgezet. Het maken van een Project Archief is ook een uitstekende manier om een project tijdelijk op te slaan (bijvoorbeeld veilig in de Cloud) of wanneer je klaar bent met monteren. De optie ‘Momentopname’ maakt een ‘Snapshot’ van het huidige ‘frame’ in het Preview venster, en slaat dit in volledige resolutie op in de Photos App op je iPad en is de vinden onder ‘Alle Foto’s’.
Hier een voorbeeld: op een stukje film van onze huiskamer heb ik een foto (met Alpha-kanaal, dus met transparantie) verkleind en over het dressoir laten rijden. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

VU-meter

Exportformaten
LumaFusion ondersteund H264 of H265 (HEVC) codering (alleen op de nieuwere iPad en iPhones) in .mp4 of .mov formaat. Wat de audio betreft: AAC codering in een .m4a bestand of PCM codering in een .wav bestand wordt ondersteund.
De ‘Share’ opties zitten bovenin het view-venster. Ze komen tevoorschijn als je eenmaal hierop tapt, want als je die knoppen niet nodig hebt wil je ze ook niet zien. Als je nog eenmaal tapt, gaan ze weer weg. Als je dubbel-tapt op het venter wordt de film beeldvullend afgespeeld.

YouTube en Vimeo
Het zal geen verrassing zijn dat de export naar deze twee platformen duidelijk aanwezig zijn bij de ‘Share’ opties van LumaFusion. De hedendaagse CamJo (cameraman/journalist), die met zijn of haar Smartphone een item filmt én monteert, wil dit natuurlijk zo snel en eenvoudig mogelijk publiceren. LumaFusion voorziet daar in.
Hierboven zie je de instellingen die er gemaakt kunnen worden als je je film op Vimeo wilt publiceren. Een vergelijkbare keuze is er voor YouTube export te maken.

Edit venster

Het ‘capturen’ van je filmmateriaal
Het is niet de bedoeling van dit artikel, dat je na het lezen alles over dit programma weet. Via de website van de ontwikkelaar is een 114 pagina’s tellende uitvoerige handleiding te downloaden. Als je deze doorgeworsteld hebt, dan heeft het programma weinig geheimen meer voor je. Maar als je al wat ervaring hebt met andere videomontage software, dan kun je er vrij snel mee aan de gang. Ik had het programma een week, en toen heb ik er al een tutorial mee gemaakt.
Ik wilde  uitproberen, of een bepaalde truc, die in Final Cut Pro mogelijk is, ook in LumaFusion mogelijk was: het flikkeren van het licht in een museum-setting zo goed als geheel opheffen. En dat ging dus even goed en op dezelfde manier met dit programma. Aan het einde van dit artikel geef ik de link naar dit filmpje.

Afhankelijk van waarmee je gefilmd hebt is de workflow anders. Als je met de iPad zelf gefilmd hebt en je gebruikt LumaFusion op de iPad dan is het heel eenvoudig: alles wat je filmt komt vanzelf in de App Foto’s te staan. Filmclips komen vanzelf bij het juiste Mediatype te staan. Hetzelfde geldt als je filmt met de iPhone en ook monteert op de iPhone. Want ook dat kan! LumaFusion werkt ook op een moderne iPhone. Uiteraard is de werkruimte aan de krappe kant, maar het kan!. Dat had je toch een aantal jaren geleden niet voor mogelijk gehouden: filmen en monteren in HD op een smartphone! Filmen met een iPhone is echt niet gek! Onlangs heeft Netflix de wereldwijde rechten gekocht van Steven Soderberghs laatste film High Flying Bird, die geheel met een iPhone gefilmd is. Zie verder bij de linkjes aan het eind.

Effecten

Als je filmt met een iPhone en monteert op je iPad dan kun je de filmclips draadloos naar de iPad sturen. Ook dan komen de clips in het programma Foto’s te staan. In LumaFusion (verder afgekort als LF) kun je die plek aanwijzen om de clips te importeren. Je kunt in de Foto’s App kiezen of je bij Momenten of bij Albums zoekt. Bij Momenten is de inhoud van Foto’s op datum gesorteerd, bij Albums zie je een ordening naar personen, plaatsen of Mediatype.
Als je met een andere videocamera gefilmd hebt, dan zal het resultaat tegenwoordig in de regel op een (micro) SD kaart staan.
Voor rond de € 35,- kun je een SD card reader kopen, die op de Lightning connector van de iPad is aan te sluiten.

Verder werkt LF goed samen met twee met name genoemde draadloze harde schijven: de GNARbox en de WD MyPassport. Als je al een geschikte USB harddisk hebt, dan is er nog een mogelijkheid die veel goedkoper is: de RAVPower Filehub Plus. Draadloos te koppelend met de iPad, beschikt over een SD-card reader, het is tevens een accu van 6000 mAh, en kost rond de 40 euro.

Effecten

Het monteren kan beginnen!
Als je verbinding hebt met je fotobibliotheek of met een externe bron, dan is de werkwijze vergelijkbaar met andere video-editors. Alleen sleep je niet met de muis een clip uit te bibliotheek, maar ‘veeg’ je met je vinger de clip op de goede plaats. Als je een ‘Apple Pencil’ hebt, kan het natuurlijk ook daar mee. Dan blijft je schermpje wat schoner. En je kunt wat preciezer de knopjes en schuifjes bedienen. Als je een clip naar de tijdlijn sleept, wordt met een kadertje aangegeven of de clip tussen twee bestaande clips moet komen, of helemaal aan het einde. Met een knopje kan de insert-modus worden aangegeven.

3x dezelfde foto

Inzoomen in de tijdlijn kan door middel van twee vingers: uit elkaar bewegen voor inzoomen, naar elkaar toe ‘knijpen’ zorgt voor het uitzoomen van de tijdlijn. In de regel zullen de meeste clips in de ‘primairy storyline’ komen. Althans, zo noemt Apple dit in Final Cut Pro, het programma waar ik normaal mee werk op mijn iMac. De additionele clips, in vakjargon ‘B-roll’ genoemd, komt daar boven.
Voorbeeld: je hebt een interview gefilmd. Je wilt echter niet de hele tijd de geïnterviewde persoon in beeld hebben (talking head), maar je wilt laten zien, waar de persoon het over heeft. Dát wordt de B-roll genoemd. Weet je dat ook weer. Het derde videospoor tenslotte kan gebruikt worden voor titels. En dan zijn alle videosporen gebruikt. Precies genoeg in de meeste gevallen.

3xVIDEO+3xAUDIO

Zo zijn er ook drie (extra) audio-sporen. Natuurlijk heb je het geluid van de primaire storyline, en eventueel ook het geluid van de B-roll, maar hieronder kun je nog drie audiosporen toevoegen, bijvoorbeeld muziek, voice-over en geluidseffecten. Ook hier is drie sporen in de meeste gevallen genoeg.
Totaal zou je dus zes audiosporen kunnen hebben. Het volume van al die sporen is natuurlijk te regelen, en uiteraard ook te ‘keyframen’. Door op het knopje te tappen wat links van het ‘rode gebied’ van de VU-meter zit te klikken worden de zes volumeregelaars zichtbaar gemaakt en kunnen ze ingesteld worden. Zie afbeelding boven.

Gebruik van LUT

Overgangen
Als je al wat langer filmt en monteert, en zeker als je lid bent van een filmclub, dan weet je dat de beste overgang GEEN overgang is. Gewoon een harde las dus. Ik kom zelf uit de ‘band-dia’ hobby, en derhalve ‘opgegroeid’ met de zogenaamde ‘overvloeier’. De standaard dissolve dus. En die vind ik nog steeds mooi in veel gevallen. Maar echte filmers prefereren de harde las. Onze ogen vinden dat prima. Onze oren niet. Want een harde las in het beeld betekent ook een harde las in het geluid. Heeft clip A een zacht geluid, en clip B een hard geluid, dan is deze overgang niet echt mooi. Veel amateurs laten dat maar zo. Of het valt ze niet op, of ze vinden het te veel werk om het beter te doen. LF heeft hier een speciale ‘dissolve’ voor. Het beeld krijgt een harde overgang, maar het geluid vloeit mooi over! Dat heeft zelfs Final Cut Pro niet standaard aan boord!
Genoemde overgang heeft ‘video cut- audio cross’, en is één van de 31 overgangen.

Titeleditor

Effecten
Ook hier is LF rijkelijk in voorzien. Een effect of een kleurcorrectie wordt toegepast op een Clip, dus die moet je eerst selecteren. Vervolgens kies je in het Toolbox menu de optie ‘Bewerken’. Had ik al verteld, dat LF ‘gewoon’ in het Nederlands is? Bij deze! Onder de te bewerken clip staan twee ‘tabbladen’: ‘Inlijsten & passend maken’ en de andere is ‘Kleur & Effecten’. Als je deze laatste kiest, zie je rechtsboven een keur van effecten waar je uit kunt kiezen. Ik loop ze even met u door.
Van links naar recht zie je eerst een soort schilderspalet. Dit is voor de Color Preset. Het blokje daarnaast is voor de ‘User LUT’s’. LUT staat voor Look Up Table’, een bepaalde kleur-voorinstelling. Daarnaast is de knop voor Vignettering en speciale effecten. De stipjes onderin geven aan, hoeveel effecten er per clip gestapeld kunnen worden. De toegevoegde effecten kunnen eenvoudig aan of uitgezet worden, of geheel worden verwijderd. Een voorkeurs-effect kan met de ster-knop als favoriet worden opgeslagen. Met een vinkje in het Effect wordt aangegeven dat dit effect gebruikt is. Veel effecten hebben regelaars om het een en ander in te stellen, zoals intensiteit.

3x plaatsnaambordje

De ‘druppel’ verberg een aantal filters om het beeld te ‘blurren’, wazig te maken. Er zijn zes gradaties ‘Gaussian blur’, zes soorten ‘Motion Blur’, ‘Zoom Blur’ en verder nog filters om het beeld scherper te maken of juist onscherper.

Onder de ‘spiraal’ knop zitten allerlei effecten om het beeld totaal te veranderen. Totaal 42 effecten, zoals kristalliseren, spiegelen, torderen, caleidoscoop, te veel om op te noemen. Het mooie is, dat deze effecten ook allemaal te keyframen zijn!
Het sleutelgat verbergt de chroma-key functies. Standaard zijn de bekende groene en blauwe kleur, die bij deze techniek gebruikt worden, maar in principe kan elke effen kleur uit het beeld verwijderd worden, en dus transparant. Ook hier zijn enkele regelaars voorhanden om dit zo precies mogelijk te doen. De laatste optie in deze rij is de ster. Hier worden de favoriete instellingen van de eerder behandelde effecten in bewaard.

Storyblocks

Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is laat ik hier links een foto zien (een schermopname van de iPad), waarin driemaal dezelfde foto is gebruikt. De originele foto zie je verkleind links boven. Een boom met gele bloesem, tegen een strak blauwe lucht. De onderste laag is diezelfde foto, maar met twee effecten: Color Edges en Thermal. Op de tweede laag is de blauwe lucht verwijderd, zodat deze transparant is geworden. Vervolgens is et een caleidoscoop effect aan toegevoegd, met een animatie. Op de foto zie je dat natuurlijk niet, maar op de film wel. Kortom: je kunt hier je creativiteit heerlijk botvieren.

Titeleditor
Zoals gezegd kan één van de drie videosporen gebruikt worden voor een titel. Maar dat hoeft niet slechts één titel te zijn: een titel kan bestaan uit meerdere lagen. En zo’n laag kan een tekstmateriaal zijn, of een grafisch element bevatten, maar er kan ook een afbeelding gekozen worden uit een redelijke bibliotheek. En tenslotte kan er ook een eigen afbeelding geïmporteerd worden. Hierboven een afbeelding van de titel-editor. Bovenin staan de titels, die ik inmiddels zelf gemaakt heb, daaronder de standaard-titels. Deze kunnen bestaan uit één simpele tekst-laag, maar ze kunnen ook grafische elementen bevatten, zoals gekleurde vlakken, lijnen en afbeeldingen. Bij mijn reis-filmpjes vind ik het leuk om de plaatsnaam te vermelden op een manier zoals dat in het betreffende land gedaan wordt. In België, Frankrijk en Duitsland heeft men nu eenmaal andere bordjes dan in Nederland. Deze zijn in LF eenvoudig na te maken. Hierbovendrie voorbeelden van dergelijke borden. Bij het verkleinen van de standaard rechthoek met afgeronde hoeken gaat er iets niet helemaal goed. Als de x-waarde en de Y-waarde apart van elkaar wilt aanpassen zijn de hoeken niet meer zo mooi afgerond. Kleinigheid. Tenslotte laat ik hier nog zien, hoe één van de standaard titels is opgebouwd: drie grafische elementen, elk met een eigen kleur, afmeting en draaiingshoek. En verder nog twee tekst-lagen, ook met een kleine rotatie.

Opbouw titel preset

Door op het pijltje voor de laag-naam te klikken vouwt dit menu uit, en verschijnen alle instellingen, zoals lettertype, lettergrootte, afmeting, rotatie, kleur, positie, schaduw, wel of geen rand, kleur van die rand, breedte van die rand. Het oog-icoontje zet de laag aan of uit. Door het = teken te verslepen kun je de volgorde van de lagen veranderen. Eigenaardig hierbij is, dat in de tijdlijn van boven naar beneden ‘gekeken’ wordt (dus een titel moet BOVEN de andere lagen staan), maar in de titel-editor is dit precies andersom. Vandaar dat in bovenstaand voorbeeld beide tekstlagen onderaan gepositioneerd zijn. Vreemd, maar het is niet anders. Met het plusteken boven het lagen-venster kun je een laag toevoegen. Met het ster-icoon kun je je zelfgemaakte titel, zoals een plaatsnaambord, opslaan. Een heel mooie functie. Rest mij nog te zeggen, dat in elke laag alles te keyframen is!

iTunes

Storyblocks
Sinds versie 1.7 van LumaFusion werken de ontwikkelaars samen met Storyblocks. Via dit bedrijf kun je allerlei ‘stock’ materiaal downloaden om in je film te gebruiken. In de ‘Bibliotheek’ van LF staan deze in een aparte map. Er is filmmateriaal, allerlei achtergronden, muziek, loops, en geluidseffecten. Een aantal muziekstukken wordt gratis aangeboden, voor de andere moet je betalen. Dit kan per maand of per jaar. Alle materiaal kan rechtenvrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden. De items die je ooit gedownload hebt, komen in een aparte folder te staan. Bij mij staan daar nu vier items in. In mijn geval waren dit vier gratis muziektracks.
In de map ‘Loops’ staan honderden audioloops, waarmee je zelf een stuk muziek zou kunnen ‘bouwen’. Maar om dat dan in LF te doen lijkt me een onmogelijke opgave. Er zitten ook honderden loops in het programma GarageBand voor iOS, waarmee dit veel comfortabeler gaat. Bovendien is GarageBand helemaal gratis! Aan het eind de link naar een filmpje waarin gedemonstreerd wordt hoe dat gaat.
Je kunt filteren op bepaalde kenmerken, maar er is ook een zoekvenster. Op de afbeelding linksboven heb ik gekozen voor ‘Filmmateriaal’ en gefilterd op ‘Close-up’, maar je kunt meerdere filters selecteren. Het gekozen fragment kun je in het preview window bekijken en/of beluisteren. Er zit een watermerk overheen. Als je het in de tijdlijn zou willen slepen, dan krijg je de melding dat je een maand- of jaarabonnement moet nemen. Dit kost Ä 9,99 respectievelijk Ä 69,99. Uiteraard beslis je zelf of je hier gebruik van wilt maken. Voor professionals is het wellicht een schijntje, maar amateurs maken denk ik liever alles zelf. Meer info over Storyblocks aan het einde van dit artikel.  Als je op de site van Storyblocks kijkt, zie je dat je normaal € 65 per maand betaald voor video, audio en foto’s. Dat is een stuk meer dan wanneer je een abonnement neemt via LF.

iTunes

iTunes
Net zoals er voor foto’s en filmclips gekeken kan worden in de ‘Foto’s’ App op je iPad of iPhone, kun je ook in de muziekbibliotheek kijken die op je apparaat staat: iTunes dus. Alle muziek die je in iTunes hebt staan, kun je zo in je film gebruiken. Of je die muziek mag gebruiken op platforms als YouTube of Vimeo is natuurlijk een ander verhaal. Daar ga ik het hier niet over hebben. Het toepassen van een stuk muziek wat daar staat is eenvoudig: selecteer het stuk muziek, beluister het in een preview venster, zet eventueel een IN en UIT punt en sleep het in je project.

Tenslotte
Wat meer moet ik nog vertellen? U heeft denk ik wel tussen de regels door kunnen lezen, dat ik behoorlijk enthousiast ben over dit programma. Deze App heeft zeer veel in zijn mars. De titel van dit artikel was: een video-editor voor onderweg. Maar voor zeer velen zou LumaFusion makkelijk hun enige editor kunnen zijn. Veel meer hebben de meeste mensen niet nodig. Is er dan niets meer te wensen? Ja, dat wel. Om makkelijk op de ‘beat’ van een stuk muziek te monteren maak ik in Final Cut Pro gebruik van zogenaamde Markers. Die mis ik hier een beetje. Het moet gewoon weer op het oog, aan de hand van de waveform van het geluid. Wat is ook mis zijn de fenomenale meetgereedschappen van FCPX, om de kleurcorrectie niet zomaar een beetje op oog in order te krijgen, maar met een Vectorscope en histogrammen. Misschien komt dat ooit nog. Zo zijn er nog wel enkele beperkingen, maar er zijn veel creatieve manieren om bepaalde dingen toch voor elkaar te krijgen. Er zijn op YouTube tientallen filmpjes te vinden van mensen die leuke manieren hebben bedacht om bijzondere dingen te doen met dit programma. Voor de prijs hoef je het niet te laten!

Viewer-knoppen

Links
• De link naar de App Store: https://itunes.apple.com/nl/app/lumafusion/id1062022008?mt=8
• De link naar enkele van mijn eigen tutorials: https://youtu.be/9Tz6p19o0sg
• Enkele linkjes naar andere makers van goede tutorials:

Info
LumaFusion, https://luma-touch.com/

Jan de Bloois

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Canon firmware-updates voor verschillende van haar videocameramodellen
Canon Europe heeft de introductie aangekondigd van een reeks firmware-updates voor verschillende van haar videocameramodellen. ...