logo_videodeluxe

Magix Video deluxe 2014

Redactie Reviews Software

Zoals elk jaar brengt Magix in september een nieuwe versie uit van het videobewerkingsprogramma Video deluxe. Brengt versie 2014 die veranderingen waarop iedereen zit te wachten?

Magix Video deluxe is een videobewerkingsprogramma voor de beginnende editor. De laatste jaren staat de ontwikkeling van dit programma een beetje stil. Zo is er nog steeds geen volledige 64-bit-versie, is de interface nog niet volledig geoptimaliseerd en presteert het pakket onder de maat bij het monteren van HD-video. De hamvraag is nu: brengt Video deluxe 2014 daarin verandering?

De interface van Magix Video deluxe 2014 heeft twee kleine wijzigingen ondergaan. 01 Boven de tijdlijn zijn er nu aparte pictogrammen gekomen voor de afzonderlijke muismodi. De muismodi zijn bedoeld om clips individueel, per spoor of voor alle sporen te verplaatsen. Deze functie gebruikt u tijdens de montage regelmatig en doordat de knoppen nu met een muisklik te activeren zijn, werkt dit nu sneller.

De tweede wijziging krijgt u te zien zodra u met overgangen aan de slag gaat. 02 De instellingen voor het aanpassen van de overgang worden nu direct getoond in de Mediapool en vervangen dus het pop-up venster. Een goede vernieuwing die het eenvoudiger maakt om de eigenschappen van een overgang aan te passen. Voor de rest zijn er geen veranderingen aan de interface te bespeuren.

overgangen

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

4k / Ultra HD
Magix Video deluxe 2014 ondersteunt nu de verwerking van 4k videobestanden. Deze Ultra HD-bestanden, bijvoorbeeld van de GoPro, worden zonder problemen afgespeeld. 03 Bij het starten van een nieuw project is er geen template voor 4k aanwezig. U moet de resolutie zelf via de filminstellingen aanpassen. 04 Ook bij de export ontbreekt er een kant-en-klare template voor 4k. Als u de filminstellingen verandert, dan wordt de resolutie wel overgenomen, maar staat de bitrate standaard op 6 Mbit/s. Handmatig kunt u deze aanpassen naar 45 Mbit/s, zodat uw kwaliteit behouden blijft.

4k

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Prestaties
De laatste vernieuwing die Magix Video deluxe 2014 u zou bieden is een verbeterde prestatie bij het verwerken van meerdere sporen met HD avchd-video. In voorgaande versie begon de video al te haperen zodra u meer dan twee HD-streams tegelijkertijd afspeelde of wanneer u bepaalde effecten toepaste op de video met een simpel beeld-in-beeld effect.

Op onze 64-bit, Windows 8 test-pc met een i7 2600 processor, met 16 GB geheugen, SSD-schijven en een Nvidia GTX 580 videokaart mag u verwachten dat het afspelen van meerdere HD-streams geen problemen oplevert.

Niets is minder waar, helaas. Het afspelen van drie Full HD-streams in avchd-codering ging prima in Video deluxe 2014, totdat we de cursor verplaatsten op de tijdlijn met de muis of de JKL-toetsen activeerden om de video versneld of vertraagd af te spelen. Het beeld begon direct te haperen. Bij het afspelen van twee Full HD-streams met het effect Artistieke vervaging, of een ander effect dat niet door de GPU wordt ondersteund, hapert het beeld al bij normaal afspelen. In die zin is er in de basis geen verbetering ten opzichte van de vorige versie.

Proxybestanden
In tegenstelling tot de vorige versie is het nu wel mogelijk om automatisch bij het plaatsen van een clip op de tijdlijn een proxybestand aan te maken als u over de Plus- of Premium-versie beschikt. 05 Via de instellingen kunt u aangeven of dit een eigen MXV-formaat moet zijn van Magix of een MPG-bestand. Deze laatste is van lagere resolutie en daardoor eenvoudiger af te spelen. 06 Behalve dat het aanmaken van bestanden veel tijd kost, moet u er ook bedacht op zijn, zeker als u een SSD gebruikt, dat deze proxybestanden in de map worden geplaatst van uw originelen en veel ruimte in beslag nemen. Het is niet mogelijk om dat te veranderen.

Na het aanmaken van deze proxybestanden in beide formaten, constateerden we een kleine prestatieverbetering, maar niet meer dan dat. Het afspelen ging prima, maar het beeld haperde nog steeds bij het verplaatsen van de cursor, het gebruik van de JKL-toetsen of het gebruik van niet-gpu-effecten. In die zin is deze proxymethode een totaal overbodige functie.

De beste optie om deze prestatieproblemen te vermijden, is om de tijdlijn compleet te renderen, inclusief de effecten. Dit kost u ongeveer net zoveel tijd, maar het afspelen vormt daarna geen problemen meer.

Monteren
Er zijn geen verbeteringen of vernieuwingen aangebracht die u helpen efficiënter te monteren. Dat is jammer. U krijgt nog steeds geen twee beelden in de hoofdmonitor te zien bij het uitvoeren van een ‘ripple’ of ‘rolling edit’ en het beeld slaat nog steeds op zwart of staat stil als u bij een ‘rolling edit’ de verkeerde positie kiest op een clip.

De basiseffecten zijn ongewijzigd gebleven, evenals de toepassing daarvan. Bij de Premium-versie van Video deluxe krijgt u nog een aantal extra programma’s, als proDAD HeroGlyph V4 Pro om titelanimaties te maken, en een aantal effecten van NewBlue Colorfast om kleuren te corrigeren.

Conclusie
Als u voor het eerst start met monteren is Magix Video deluxe een prima keuze. Het is niet al te lastig eigen te maken en u bent snel in staat om een leuk videootje te produceren. Bestaande gebruikers van Video deluxe moeten zich goed afvragen of deze versie het geld waard is. De vernieuwingen zijn wederom minimaal en de prestaties niet noemenswaardig verbeterd.

Zo langzamerhand zou u kunnen gaan denken dat Magix het allemaal wel prima vindt; het heeft immers een vaste doelgroep die trouw meeloopt met alle updates. Dus waarom zouden ze Magix Video deluxe veel veranderen of vernieuwen?

Het is te hopen dat Magix volgend jaar echt met baanbrekende vernieuwingen komt om dit pakket weer terug te brengen aan de top van de consumentenpakketten, waar het eens stond. Daarmee doen we zowel veel nieuwe als bestaande gebruikers een groot plezier.

Naam: Magix Video deluxe 2014 Premium
Prijzen:
Magix Video deluxe Premium € 129,99
Magix Video deluxe Plus € 99,99
Magix Video deluxe € 59,99

Enthousiast geworden? Koop dit product.

Check Also
Panasonic_DMC-GH3
Panasonic DMC-GH3: Van knoppenbrij tot videokanon
“Ultieme video- en beeldkwaliteit in een compacte en robuuste body”, zo omschrijft Panasonic haar Panasonic ...