Magix Video Deluxe Premium 2016: geheel up to date!

Redactie Reviews Software

Archief: Digital Movie 106-2015
Aan montagepaketten worden tegenwoordig hoge eisen gesteld. Steeds weer nieuwe CODECs, hogere videoresoluties, multicam-editing, geavanceerde beeldstabilisatie en fraaie effecten om maar wat voorbeelden te geven. De oudgediende Magix Video Deluxe Premium 2016 draait daar echter de montagehand niet voor om. Zoals de toevoeging 2016 al aangeeft geheel up to date en geheel toegerust voor de komende jaren.

Menig videohobbyist en (semi)-professional raakt er een beetje gestoord van. Voor modern editen is er al snel een waar scala aan technische specificaties, video- en audioformaten, 2K of 4K, effecten, titels, filters overgangen, correcties voor fouten van de opnamechip of het camerazoomobjectief, multicam voor vier camera’s, videomontage op muziek en beeldstabilisatie nodig. En zit dat dan wel allemaal in het door jou beoogde montagepakket? Bij Video Deluxe Primium 2016 van Magix in ieder geval wel. En behalve de editingsoftware zelf krijgt de koper er nog aantrekkelijke extra bewerkingsprogramma’s zoals de NewBlue Titler EX, NewBlue FX actioncam-pakket, proDAD Mercalli V4 beeldstabilisatie, HEVC-import, 360° en 4K Proxy montage en zelfs H.264 hardwareversnelling bij. Ook het corrigeren en optimaliseren van het geluid werd niet vergeten. Aanvullend is er Movie Edit Touch voor het werken met Windows en Android tablets. Lekker alvast voormonteren on the spot of op vakantie. De bestandsoverdracht van projecten is draadloos. Met al deze welkome opties is het montagekostje voor menigeen gekocht tegen een alleszins aantrekkelijke prijs.Magix_VideoDeluxePremium2016_5

Veel kracht in het doosje
In niet meer dan een doosje ter grootte van een dik pocketboek treft de gebruiker en keur aan montagemogelijkheden. De term Premium slaat er op dat Magix in dit pakket de gerenommeerde Video Plus-versie combineert met een aantrekkelijke collectie effectpakketten. Daardoor ontstaat er een complete NLE-studiosuite. Echt geschikt voor complexe projecten en hoogwaardige creatieve videofilms.
Zoals te verwachten ondersteunt deze telg uit het geslacht Magix alle gangbare video- en audioformaten waaronder HEVC en XAVC S. N.B. HEVC staat voor High Efficiency Video CODEC, ook wel H.265 genoemd. Deze CODEC is door het toepassen van grotere pixelblokken bij toch gematigd grote bitrates (bespaart rond de 44% op de bandbreedte) heel geschikt voor 4K (UHD) en zware streaming video. Ook weet HVEC prima om te gaan met multicore-processoren. Kortom een goede opvolger van de al weer meer dan 10 jaar oude H.264 voorganger.
XAVC is de uitgebreide Sony versie van de AVC CODEC. Ook hier geoptimaliseerd voor 4K (UHD) tot 60 beelden per seconde. Het gaat net als bij QuickTime movies om een zogenaamd containerformaat. Je kunt er allemaal verschillende soorten video- en audioformaten instoppen. De buitenkant van de container, wrapper, identificeert het type video voor de afspeler en bewerkingssoftware. De S-versie van XAVC is speciaal bedoeld om optimaal te werken op amateur- en semiprofessionele videocamera’s.
Door het ondersteunen van deze beide formaten is Magix Vide Deluxe Premium 2016 geheel rijp en voorbereid op 4K. Toekomst zeker dus. Maar ook oudere AV-formaten zoals H.264, MPEG2 en -4 of QT doen het gewoon goed. Bij H.264 slaagt de video-engine er in om het afspelen tot fraai vloeiend in de tijdlijn hardwarematig te versnellen.
Met de komst van de actioncams is er een nieuw type ondersteuning bij videomontage nodig. Dat voor zowel de correctie op de groothoeklens, het aantal beelden per seconde en sensorfouten als het creatief bewerken met effecten en sjablonen geschikt is. Hiervoor zorgt het NewBlue FX Action-pakket.Magix_VideoDeluxePremium2016_4
Alle optische en elektronische beeldstabilisatoren ten spijt, er zitten vaak toch nog ongewenste schokken in het beeld. Die haalt de geavanceerde proDAD Mercalli V4 softwarematige beeldstabilisatie er voor jou uit. Vrijwel geheel automatisch en rustig op de achtergrond. Mercalli V4 corrigeert ook voor de beeldfouten van CMOS-sensoren. Goodbye to the (lelijke) fisheye pretendeert Magix…
High Dynamic Range (HDR) zorgt ervoor dat er een brede gradatie is tussen de lichte en donkere partijen met goede details in de zwarten en witten.

Speciale camera’s
Behalve de met de standaard camcorder en videofilmende fotocamera geschoten videoclips duiken er steeds weer nieuwe camerartypen op. Eerst was daar 3D stereoscopisch. Multicam monteren daalde af van professioneel naar goed te doen op amateurniveau. En de nieuwe rijzende ster is de 360 graden video (geheel rondom) en panorama’s zoals toegepast bij Virtual Reality en het pakkend in beeld brengen van sport en evenementen.
M(2)TS voor 3D heeft Magix Video Deluxe standaard aan boord. Er is geen aparte 3D-converter nodig. Het stereoscopische resultaat ziet er lang niet slecht uit.
De 360° videobewerking komt nog niet veel voor. In de amateursector zijn daar nog maar een handjevol camera’s voor beschikbaar. Die gebruiken veelal eigen software bij het omzetten naar afspeel formaten en nabewerking. Mondjesmaat komt dit type ‘rondom-montage’ ook beschikbaar in standaard editing-software. Magix Video Deluxe vervult hier al een voortrekkersrol in. Vis wel eerst even uit wat voor soort type videobestanden jouw 360° graden camera aanmaakt. Panorama’s vormen verder geen probleem.
Het monteren met beelden geschoten door meerdere videocamera’s gaat bij Magix tot maximaal vier multicams. Dat verloopt op een krachtig Windows-systeem lekker vloeiend en comfortabel.

Lekker creatiefMagix_VideoDeluxePremium2016_3
Het werken met Magix Video Deluxe Premium 2016 is creatief van het begin tot het einde. Het zelf vormgeven of sjablonen gebruiken, indrukwekkende effecten, prima filters, 5.1 geluid en strakke titels aanbrengen naast alle gangbare edit-gereedschappen staan de hobbyist ten dienste. Er zijn circa 25 sjablonen, 40 motieven en een aantal jumpcuts voor actieclips voorradig.
Handig is het volgen van filmische objecten. Dat gaat nu wel heel nauwkeurig. Bijvoorbeeld bij het vastmaken van titels aan personen of objecten, het plaatsen van zwarte balken voor gezichten of het onherkenbaar maken van lichaamsdelen en kentekens.
De titels van NewBlue Titler zijn uit de kunst. Fraai dynamisch, ook in 3D, balken en in Hollywood-stijl, zoek maar uit wat bij jouw videoproductie past. Daarnaast ook goed bruikbare intro’s en outtro’s. Bij het NewBlue Actioncam-pakket vind je nog extra creatieve mogelijkheden zoals auto-contrast, Bleach-Bypass, lenzencorrectie, RGB-verschuiving en kleuraanpassing zorgen voor briljante kleuren en levendig afbeeldingen.

Ook audio niet vergeten
Magix Video Deluxe Premium 2016 voorziet in afdoende audiomixing en corrigerende filters plus een aantal effecten. Het geluid klinkt, ook in 5.1 surround gewoon zoals het hoort. Er is een aparte faciliteit om video op muziek (maat en synchroon) te monteren. Een instructiefilmpje laat zien hoe dat met de snap marker in zijn werk gaat. Het mixen gaat realtime.

Installatie en wat is nodig
De installatie van het pakket neemt vanwege de grootte van deze suite, Video Deluxe zelf en de aanvullende software, de nodige tijd in beslag. Je moet een aantal keren het bij een pakket behorende registratienummer invullen voor de online activatie en registratie. Verder verloopt het installeren probleemloos. Aanbevolen is minimaal een stevige middenklasser Windows PC. Een 2,8 GHZ i5 of i7 Intel CPU, 8GB apart Video-RAM, bij voorkeur een aparte videokaart met 512 MB VRAM, tweede harde schijf op 7200 rpm of een SSD-variant en een DVD/Blu-ray drive. Voor DV tevens een FireWire-interface.

GebruikersgemakMagix_VideoDeluxePremium2016_6
Magix Video Deluxe 2016 is tijdlijn-georiënteerd en je hebt de beschikking over maximaal 99 sporen. De lay-out van het werkoppervlak is duidelijk en voldoende intuïtief. Een grote viewer/montage venster, een overzichtelijke goed te beoordelen tijdlijn, de montage gereedschappen zitten waar je hen zoekt en de bibliotheken laten duidelijk zien wat daarin zit. Effecten en filters zijn voldoende variabel en zichtbaar (wat gebeurt er precies) in te stellen. Over de kleurcorrectie, is ook secundair, zijn wij goed te spreken. Niet elk menu is alleen even logisch.
De rastmarker vormt een nuttige hulp bij het snel bijsnijden, verschuiven en synchroniseren. Met de Proxy-montagefunctie kan je (behoorlijke) grote 4K- en HD-video’s zonder schokken bewerken.

Praktijk en conclusie
De native 64 bits processing werkt op een voldoende krachtige Windows Desktop of notebook lekker snel. De proxy-feature geeft een vloeiende weergave van zware videobestanden. Het kost een dag of wat om het programma te leren kennen, maar dan kan je daar ook vrijwel alles mee. Op YouTube zijn er instructiefilmpjes van onder andere Magix zelf te vinden. In de praktijk lopen de import, bewerking, opmaak, correcties en export op rolletjes. Een ware gereedschapskist voor de meer gevorderde hobbyist en semiprofessionele video-editor op de Windows computer. En niet alleen voor de gewone, maar ook de meer creatieve montage. Tot slot is het pakket geheel up to date met de faciliteiten voor 3D, 360° materiaal, action- en multicam.

Prijs & Info
Magix Video Deluxe 2016 Premium € 129,95
Magix Video Deluxe 2016 Plus € 99,99
Magix Video Deluxe 2016 Classic € 69,99
www.magix.nl

Ulco Schuurmans

One Comment

  1. Hoe kan ik een geimporteerde film modificeren? Dus stukjes film eruit halen (editen) zodat een film van 30min naar 10min kan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Hoge snelheid
SanDisk introduceert een nieuwe microSD kaart met ’s werelds hoogste transfersnelheid. Met de SanDisk Extreme ...