Magix Video Pro X: een veelzijdige en krachtige Nederlandstalige editingsuite

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 127-2019
Maximale kwaliteit met minimale tijd is de slogan van Magix bij het montagepakket Video Pro X. Deze NLE-software onder Windows mikt op de gevorderde videomaker die bij de montage snel tot professioneel ogende resultaten wil komen en veel bewerkingsmogelijkheden zoekt. Het gaat hierbij om een complete montagesuite bestaande uit een geavanceerde tijdlijn-, effect- en geluidseditor. Dit compleet met ondersteuning van 360 graden-shots, NVIDIA GPU-versnelling, 3-weg kleurcorrectie, diverse LUTs en multicam tot negen camera’s.

In het vakjargon spreekt men bij het monteren en nabewerken bij videofilms van postproduction. Magix Video Pro X voorziet de video-editor hierbij in een totale productie-omgeving. Dit voor het snel kunnen monteren van zowel kortere eenvoudige als complexe videoproducties.
Deze productie-omgeving bestaat uit alle gangbare montagegereedschappen met sneltoetsen in een duidelijk vormgegeven tijdlijn voorzien van twee videovensters, 3- & 4-puntsedits en multicam-bewerking voor maximaal negen camera’s, nesting van sequences, kleurcorrectie met colour grading, LUTs voor de sfeersetting, tal van special effects en filters plus een totaal geluidspakket op broadcast-niveau. Ook is er een complete disc authoring voor dvd en Blu-ray aan boord.
Zet Magix Video Pro X op een zwaardere Windows computer, koppel de HDMI-uitgang van de videokaart aan de monitor of flatscreen en je kunt zo aan de studioslag. Met de tijdbesparende J-L-montage en een nieuwe muismodus komt de perfecte NLE-workflow in zicht.

Hardwareversnelling
Bij het decoderen en coderen (H.264, H.265) en effecten maakt Magix Video Pro efficiënt gebruik van de rekenkracht bij de CPU en Grafische Processing Unit (GPU) op de videokaart. De export van HEVC/H.265-video’s kan de gebruiker voor de voor de eerste keer gewoon overlaten aan de NVENC-ondersteuning van NVIDIA GPU hardware-encoder.
Video Pro X ondersteunt alle standaard videoformaten zoals AVCHD (progressive), NXCAM, XAVC S, XDCAM of HEVC/H.265, optioneel ook professionele formaten zoals AVC-Intra en DVCPRO. Met de open tijdlijn in dit videomontageprogramma importeer en bewerk je eenvoudig verschillende formaten zonder op het omzetten vooraf te moeten wachten.

Kleurbewerking
Met Magix Video Pro X krijg je precies de kleur die je in de eindmontage wil. Dit via correcties van de camerabeelden zelf, 3-weg kleurcorrectie en de juiste ware kleurruimte. Via gradatiecurves zijn extra uitgebreide belichtingsfuncties beschikbaar.
Je krijgt fijnere kleurgradaties en volledig detail, zelfs met sterke kleurcorrecties. Daarvoor zorgt de 16-bits diepe kleurverwerking met nu 65.536 in plaats van de vorige 256 tinten per kleurkanaal. In de praktijk is er bij deze kleurbewerkingen geen zichtbaar kwaliteitsverlies. van het bronmateriaal .
Video Pro X beschikt over nauwkeurige meethulpmiddelen zoals vectorscoop, golfvormmonitor, histogram en RGB-parade. De aanwezige kleur-opzoektabellen (LUT) voorzien in de gekozen look of sfeer. Bijvoorbeeld cameralooks, filmische kleureffecten of filmeigenschappen allen instelbaar op kleurwaarden, gamma, helderheid en contrast. Neem kleurneutraal (flat) op en pas een van de meegeleverde of gratis gedownloade LUTs toe.

Beeldbewerking, effecten en titels
Er is een ruime keuze aan creatieve effecten waaronder ook chroma-key, HDR, wazig/soft en talloze overgangen. Dit aangevuld met intro’s en outro’s plus een flinke collectie titels. Je kunt zelf ook eigen effecten, balken of titels aanmaken en desgewenst met een masker alleen op bepaalde beeldgebieden toepassen. Je kunt de selfmade effecten ook combineren met de geïntegreerde in-app-Shop.
Er is objectracering beschikbaar voor titels, teksten of grafische afbeeldingen. Plak bijvoorbeeld elementen aan bewegende mensen of objecten in de film. Voor de bescherming van de persoonlijke rechten kunt u objecten zoals gezichten of kentekens door verpixelen onherkenbaar maken.
Breid de functionaliteit van Video Pro X zelf verder uit met externe plug-ins via de geĂŻntegreerde OpenFX-interface met multithreading-ondersteuning.

Geluidsbewerking
Het geluid klinkt als een klok en biedt relatief veel correctie- en opruim-mogelijkheden plus hoogwaardige effecten op kanaalniveau. Audioreiniging is een van de specialiteiten bij Magix-software. TV-conforme volume-aanpassingen volgens de EBU R 128-normen zijn inbegrepen.

Conclusie
Samenvattend een veelzijdige en krachtige Nederlandstalige editingsuite voor de meer gevorderde gebruiker. Er is behoorlijk wat les & instructiemateriaal voor verkrijgbaar.

Info
Magix Video Pro X € 399,- www.magix.com

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Sony FE 600 mm F4 GM OSS supertelelens (model SEL600F40GM)
Sony heeft de FE 600 mm F4 GM OSS supertelelens geĂŻntroduceerd (model SEL600F40GM). Deze nieuwe ...