DM 1213 - Jamo

Meer dan mode: Jamo homecinema luidsprekersysteem S 626 HCS

Redactie Luidsprekers Reviews

Natuurlijk leven de ontwerpers van Jamo niet op een eiland. Ook zij beseffen dat een speaker er goed uit moet zien om in de woonkamer te belanden. Echter, de nieuwe Studio is meer dan mode alleen.

Hoewel Jamo, samen met nog een flink aantal andere luidsprekermerken, deel uit maakt van een omvangrijke multinational, is aan de nieuwe Studio-serie direct te zien dat een apart team van ingenieurs en designers uitsluitend en alleen verantwoordelijk is voor de producten van Jamo.

Over afwerking en ongeloof

En zeker de geteste S 626, een 108 cm hoge zuil, verloochent z’n Deense afkomst niet. Zo heeft het slanke luidsprekersysteem aan de voorzijde een schuine rand aan beide zijpanelen. De dikke wanden van de behuizing resulteren niet alleen in een hoog gewicht, maar ook in een stabiele, trillingsarme kast. De conusspeakers zijn voorzien van een harde, vaste kern ten behoeve van een optimaal afstraalgedrag en aluminium coating van het membraan, waardoor een gering gewicht wordt gekoppeld aan een hoge mate van stijfheid. Zowel het front als de bovenzijde is afgewerkt met een prettig aanvoelende en rijk ogende kunststof, terwijl de meegeleverde spikes de kast goed aan de vloer te vergrendelen zonder een akoestische koppeling. Ze worden geleverd inclusief beschermdopjes voor uw parketvloer. En tenslotte is er de flink uit de kluiten gewassen woofer aan de zijkant, bij de ene links, bij de andere rechts, die zorgt voor een stevig basfundament gekoppeld aan een slanke behuizing. Veel van die zaken zijn we eerder bij Jamo tegengekomen, maar niet eerder zo smaakvol gecombineerd.

Dat viel ons overigens pas op nadat we de twee hoofdluidsprekers om te beginnen beluisterden in een stereo-opstelling, met beide woofers naar elkaar gericht. Het gulle, maar toch nauwkeurige laag, de detaillering in het stereobeeld en de natuurlijke weergave van zowel stemmen als instrumenten. De eerste indruk was er een van ongeloof. Dat konden toch geen luidsprekers zijn die samen voor een bedrag van slechts 500 euro in de winkel staan?

Ook zonder sub

Ook de uitbreiding van de set met de 40 cm brede centerspeaker en de twee 24 cm hoge surroundluidsprekers viel onmiddellijk in de smaak. Door de toepassing van exact dezelfde tweeters en vergelijkbare conusunits werd succesvol vermeden dat er verschillen ontstaan in de klankkarakteristiek. Het resultaat is een homogeen klankbeeld en de goede spreiding van het geluid rond de afzonderlijke luidsprekers zorgt er voor dat ze individueel vrijwel wegvallen, zeker als we kiezen voor weergave van bioscoopgeluid. Aan de hand van het derde deel van de ‘Bourne triologie’ (The Bourne Ultimatum) onder regie van Paul Greengrass, komen we er achter dat de effecten ook zonder extra subwoofer goed tot hun recht komen en dat de set de sfeer van de film goed weet te treffen. Toch kan een actieve subwoofer goed van pas komen, omdat we zonder zo’n extra baskast de receiver moeten opdragen daarmee rekening te houden. Die stuurt dan het LFE-kanaal (low frequency effect) naar de beide hoofdluidsprekers. Daarmee vervalt de mogelijkheid de bijdrage van de lage frequenties nauwkeurig apart in te stellen en wordt er daarvoor geen extra versterkervermogen in stelling gebracht. Een voordeel is echter dat de aller laagste tonen samen met de rest van het frequentiespectrum gelijktijdig onze oren bereiken. Niet alleen de omvangrijke verkeersongelukken in de film komen daardoor strakker over het voetlicht, voor de dialogen, vuistslagen en zelfs voetstappen geldt hetzelfde.

Conclusie

Is de Jamo S 626 de beste luidspreker in z’n prijsklasse? Dat zou zo maar kunnen. Onze referentieluidsprekers slagen er beter in het klankbeeld te voorzien van diepte en definitie. Ze zijn iets nauwkeuriger in het laag, scoren nog een fractie beter als het om de spreiding gaat en voegen meer ruimtelijkheid toe aan de weergave van zowel muziek als bioscoopgeluid. En ze zijn duurder, heel erg veel duurder dan deze Jamo’s. En ja, dan is het verschil in kwaliteit veel kleiner dan op basis van het verschil in prijs verwacht mocht worden . . .

3 Comments

 1. Met veel testen met de S626 word er vergeleken met duurdere modellen , dus ik dacht ik ga dat ook eens proberen .

  Zelf in bezit van quadral ascent 80 LE , heb ik de jamo s626 aangeschaft …..

  quadral kan lange na niet tippen aan de jamo’s kwa dynamiek het laag het midden en hoog , laten we zeggen jamo is veel completer en volwassenen in het geluid .

  Heb de cm9 ook mogen testen 6 week bij mij thuis van bowers and wilkins …… super geluid maar zet het volume wat hoger en er lijkt een deken over te vallen .

  Denk dat er niet veel speakers deze jamo’s overtreffen …. of het moet al verkoop praatjes zijn wat ik met de meesten wel het idee heb .

  mijn quadrals waren tegen de 1200 euro aan , en de jamo 250 euro 2de hands ( maar klinken als 1500 euro speakers .

  Zo zie je maar dat prijs ook niet alles zegt 🙂

 2. Ik heb deze set jamo S626 HCS 5.0 …..2 weken in bezit, aangeschaft via Hificorner vooor de prijs van 423 euro en moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben door de degelijkheid van de geleverde speakers. De S 626 vloerstaande speakers wegen per stuk al 23 Kg, dat merk je bij het uitpakken al, en na inspelen en afregelen klinkt het zowel of lage en hogere volumes strak, warm en beheerst. De zijdelings gemonteerde woofer doet zijn werk op het laag vrij goed, zelf zonder een subwoofer.

  Deze front speakers kunnen muziek goed weergeven, en kunnen zich meten met veel duurdere speakers, die soms ook nog meer opgebouwd zijn met plastic materialen in de vorm van het melkpakken.
  .voormaat.

  Zoals Mike in zijn Reply bweerde kan ik beamen dat de jamo s626—-H’CS 5,0 veel meer waarde voor het geld is dan de meeste bekende merken die voor 300 tot 500 euro, plastic melk pakjes verkopen

 3. Beste Heer Oosterhoudt,

  Goed om te horen dat u blij bent met uw aanschaf!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
01 Openen Bushnell
Dag en nacht paraat: Bushnell Nature View Camera
Naast traditionele camcorders zijn er ook steeds meer camcorders te koop die gericht zijn op ...