Met de Panasonic HC-VXF1 op vakantie!

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 122-2018
Videofilmen wij op vakantie nu met de smartphone of de camcorder? Als het aan de Panasonic HC-VXF1 ligt de camcorder. Deze videocamera biedt aanmerkelijk meer creatieve AV-mogelijkheden en kwaliteit dan de smartphone in dezelfde prijsklasse.

De F staat bij de Panasonic HC-VXF1 voor een kantelbare elektronische zoeker, (view)finder (EVF). Weliswaar een klein model dat niet kan concurreren met de systeemcamera maar wel een uitkomst bij niet goed zichtbare displayschermpjes in geval van te veel omgevingslicht. Andere duidelijke winstpakkers zijn UHD (4K), een F1.8 lichtsterke 24 maal Leica zoomobjectief, handmatige instelling voor scherpstelling, zoom en diafragma, een goede optische beeldstabilisatie en accurate autofocus. Ook werden de externe aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon niet vergeten.

Een echte camcorder
Het verschil van de Panasonic HC-VXF1 met de top-smart-phone is evident. Gewoon een echte hobbycamera waarmee je zowel onbezorgd op de automaat of meer handmatig met de fijne creatieve videokneepjes kunt filmen.
Te beginnen met het zoombereik van 25 mm groothoek zoom tot 600 mm telebereik op het Leica Dicomar objectief. Ook nog redelijk geschikt voor vaag verlichte opnamesituaties. De OIS en AF zijn goed op orde en voorkomen tal van door instelfouten gemiste shots.
Met 69 x 167 x 77 mm is de camerabody een stuk groter en dikker dan een compacte smartphone. Daartegenover staat echter dat de HC-VXF1 goed in de hand ligt en de belangrijkste bedieningsfuncties binnen handbereik liggen. Het gewicht bedraagt 450 gram.
Het uitklapbare LCD-schermpje meet 7,5 cm bij 153.600 pixels. Dat is bij een aantal smartphones beter. Dit touchscreen biedt ook handmatige scherpstelling.
Verder te noemen HDM mini uit (een verloopkabel wordt meegeleverd), USB 2.0, koude accessoireschoen, schuifschakelaar voor de zoomlens, vier programmeerbare snelkeuze toetsen en een keuzeknop voor video/foto plus WiFi. Handig zijn Peaking en de handmatige witbalans.

Beeld en geluid
De beeldsensor is van het type 1/2,5 inch BSI (= van achter aangelicht) MOS. Deze videosensor doet het lang niet slecht bij 4K. Een naar tevredenheid stemmende scherpte, detailrijkdom, dynamisch bereik en kleurweergave. Natuurlijk, er zijn betere meer professionele modellen doch voor vakantie zijn de prestaties beslist meer dan zat. HDR ontbreekt uiteraard niet.
De beschikbare 8,29 Megapixels zijn geschikt voor UHD 16:19 4K en Full HD 2K. Bij de beeldstabilisatie werkt de 5-Assige HYBRID O.I.S.+ met Active Mode, O.I.S. Lock, Level Shot Function (Sterke modus: alleen 2K), geheel naar wens. Je moet daar natuurlijk op de 600 mm telestand niet mee lopen zwaaien. Maar op het telebereik van 4-8 keer valt best goed uit de hand op te nemen. De Level Shot-functie registreert en corrigeert automatisch vastgelegde beelden die schuin lopen.
Zoals gebruikelijk biedt Panasonic weer een scala aan opnameformaten, variabele frame- en bitrates. Het opslagformaat op SD-kaarten is AVCHD Progressief MP4, MPEG-4 AVC/H.264 De maximale bitrate bedraagt 50/72 Mbps. Bij de effecten noemen wij Cinema en Slow Motion en Dolly zoom.
Bij foto zijn de beste bruikbare formaten in JPEG (16:9) 25,9 megapixel (6784 x 3816) en 14 megapixel (4992 x 2808).
Het geluid voldoet voor de meeste opname-settings op vakantie. Een externe microfoon en hooftelefoon ter controle blijven echter aanbevolen. Het audio-opnamesysteem is toegerust met AVCHD: Dolby Audio (5.1 kanalen/2 kanalen) MP4: AAC (2 kanalen) en 5.1-kanalen Surround, Zoom, Focus en Stereomicrofoon.

4K Cropping
Nieuw is de 4K Cropping. Een door Panasonic ontwikkelde functie waarmee je in 4K in de groothoekstand opnames maakt en achteraf nabewerkt en opslaat als Full HD. Met de functie ‘Auto Tracking Crop’ leg je een snel bewegend persoon vast in 4K in de groothoekstand terwijl de camcorder het gezicht volgt. Later kan er dan een Full HD-video uit de beelden worden gehaald zonder dat het object uit beeld verdwijnt. Desgewenst ook het gelijktijdig toevoegen van beeldstabilisatie en effecten.
Met de ‘Post Manual Tracking’ functie is het mogelijk een onderwerp dat onverwacht beweegt aan te raken en het intuïtief te volgen met de vinger om de kijkhoek te wijzigen. Dan nog de functie ‘Post Close-up’ ideaal in situaties als er weinig wordt bewogen en er iets ongewenst in beeld verschijnt. Opnemen doe je in 4K resolutie met de groothoekstand en achteraf eenvoudig het gewenste deel uit de shot halen.

In de praktijk
Zoals gezegd is de Panasonic HC-VXF1 bedoeld als 4K hobbycamera voor op vakantie, vlogs en andere leuke of interessante gelegenheden. De amateur kan er op de automaat meteen mee aan de slag. En wie meer creatief en op de hand wil instellen komt eveneens aan diens trekken. Met een druk op de knop schakel je over van manual op automaat en vice versa.
Vooraan het objectief zit de redelijke brede instelring voor manueel gebruik. De functie van de handmatige instelring valt eveneens per knopdruk in te stellen. Naar toepassing op scherpstellen. Zoomen en diafragma (Iris).
Een opmerking betreft de soms wat omslachtige menu’s om de dieper verborgen opties te ontginnen. Daar mag Panasonic wel eens opnieuw naar kijken…
De batterij gaat bij zuinig gebruik een circa 45 minuten mee. Helaas alleen opladen in de camera zelf. Koop er een reserve accu bij!

Conclusie

Samenvattend heeft wat ons betreft de Panasonic HC-VXF1 voor de betere videopnamen tijdens de vakantie de voorkeur boven de smartphone. De mogelijkheden met 4K cropping vormen een welkome aanvulling.

Prijzen & Info
Panasonic HC-VXF1 € 999,- www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samyang AF 14mm F2.8 F: eerste autofocus objectief
Transcontinenta introduceert het langverwachte eerste autofocus objectief voor de Nikon F mount voor DSLR camera’s ...