Met mobiele journalistiek boven op het nieuws

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 121-2018
Het actuele nieuws bestaat steeds meer uit korte videoclips of -flitsen die via nieuwssites van omroepen, vlogs en sociale media communities verspreid worden. Het schieten met de smartphone, videofilmende fotocamera’s en camcorders is binnen enkele minuten gebeurd en live online gezet. Dat schept een nieuwe vorm van nieuws maken, de mobiele journalistiek (kortweg mojo), die elke videoman of -vrouw in het veld makkelijk zelf kan bedrijven.

De omroepwereld en sociale media schreeuwen om actuele nieuws- en interessante korte videoclips die je snel live online kunt zetten. Vroeger had je de zogenaamde camjo, een complete cameraploeg in de vorm van slechts één journalist, die met de camcorder alles zelf deed. Van het verhaal, het opnemen van video en audit tot het monteren en insturen naar de tv-studio (newsroom).

Live online
Met de komst van hoogwaardige smartphones met 4K video en goed intern geluid (mits geregistreerd met een externe microfoon) is iedereen in staat om op locatie prima videoclips te schieten. Zowel professionele journalisten als amateurs maken hier al volop gebruik van. Mojo was geboren…
De sleutel tot succes bestaat uit het vrijwel overal beschikbaar zijn, de relatief goede kwaliteit en snel (al of niet nabewerkt) live online te zetten. De newsrooms en hun redacties van de lokale, regionale en landelijke omroepen maken hier dankbaar gebruik van. Een waar leger van respondenten die in het veld bovenop het actuele nieuws zitten. TV-zenders zoals RTL, Omroep Brabant en de BBC zetten al speciale apps in om de input vanuit mojo te faciliteren.

De smartphone aankleden
Aan de interne UHD-camera en de kwalitatief goede geluidschips in de moderne smartphone zal het niet liggen. Daar kan iedereen met een beetje kijk op storytelling en ervaring met video opnemen zo tot op professioneel niveau mee aan de slag. Om tot echt goede resultaten te komen is meestal een verdere aankleding voor de mobiele telefoon nodig. Te beginnen met de externe microfoon. Een goede (semi)richt- of dasspeld (Lavelier) microfoon betekent een wereld van verschil bij het opnemen van audio. Een groot aantal smartphones beschikt over een interne beeldstabilisatie. Met een speciale rig krijg je echter een betere stabiliteit vanuit de hand, het kunnen maken van camerabewegingen en het makkelijker kunnen bevestigen van accessoires.
Een opzet-videolampje vervult twee belangrijke taken:
1. Het beter uitlichten van het onderwerp.
2. Bij een commentaar of interview het goed in beeld brengen van de mojo-journalist.
Voor het opnemen zelf is een goede camera-app vereist. Daar kan je ook nog mee zoomen, het beeld verbeteren en/of eenvoudig nabewerken. Optioneel is het bevestigen van voorzetlenzen om een ander bandpunt te creëren. Elektronisch in plaats van optisch zoomen vermindert vaak de beeldkwaliteit!

Speciale mojo-apps
Na het opnemen komt het bewerken, encoderen en op de juiste wijze aanbieden van de videoclip bij het netwerk of newsroom. Daarvoor zijn speciale apps ontwikkeld die de mojo-man of -vrouw in het veld alle zorgen uit handen nemen. Een verbinding via WiFi, de telefoonaanbieder of een (internet-)netwerk is dan voldoende.
Ook gebruiken de omroepen die deze apps gratis aanbieden de software om hun medewerkers in het veld te attenderen op interessante gebeurtenissen. Tevens het navigeren naar de juiste locatie. Weer een andere toepassing is het vragen en verwerken van bijdragen voor actiecampagnes.

Ook met camcorder en fotocamera
Natuurlijk kan je als videomaker ook mojo-clips schieten met de camcorder of videofilmende fotocamera. Voor het (live) online zetten is dan wel verbinding tussen de opnameapparatuur en een netwerk nodig. Dat kan bijvoorbeeld draadloos via de smartphone, tablet of notebook.

Storytelling
Wat de ware videohobbyist als streepje voor heeft op Jan publiek zijn twee essentiële zaken:
1. Weten hoe je een goede video- en audio-registratie maakt.
2. Hoe je een goed verhaal in enkele tientallen seconden kan visualiseren.
De juiste wijze om het verhaal te vertellen bepaalt of dit bij het kijkerspubliek aanslaat of niet. Neem daar altijd de tijd voor. Gebruik alleen de shots die er toe doen, let op het juiste geluid/commentaar en snij het materiaal kritisch bij. Wij videoamateurs maken het verschil tussen de ‘grote mojo’ en de ‘gelegenheids-klojo’!

Nabewerken en de newsroom
Het nabewerken door mojo-apps kwam al ter sprake. Zij zorgen er voor dat de videoclips in het juiste formaat bij de montagesoftware van de newsroom van de omroep belanden.
Daarnaast kan je uiteraard met de opname-app voor video of speciale NLE-app monteren en nabewerken.

Bij evenementen en conferenties
Een aparte vorm van mojo vormen de live bijdragen van bezoekers aan evenementen of congressen. Bij reacties of samenvattingen vanuit de zaal monteert de editor een compilatie of reactie live ter plekke. Steeds meer montagesoftware en mixer-hardware (onder andere van NewTek) is in staat om directe mojo-bijdragen en Skypes te verwerken.

Conclusie
Mojo is een leuke en uitdagende uitbreiding van de videohobby. Je kunt dat (met een app) al gemakkelijk zelf doen voor omroepen maar ook voor eigen online verslagen en vlogs is deze werkwijze interessant. Met een kleine investering ben je in luttele minuten live online en bovenop het actuele nieuws of gebeurtenissen.

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
TP Vision en Bowers & Wilkins
TP Vision, exclusief licentiehouder van premium Europees merk voor topsegment-tv’s Philips tv, en het Britse ...