Røde iClamp

Mobiel Filmen: apps en accessoires

Redactie How to Video opnames

Welke accessoires en apps maken het filmen met een smartphone nog plezieriger? Het antwoord op die vraag is het hoofdthema van het tweede deel van deze workshop. Maar eerst nog even terug naar deel één.

In het eerste deel van deze serie gaven we het advies om de smartphone bij het filmen horizontaal te houden. Het probleem van filmen in de ‘belstand’, ofwel staand, heeft ook app-makers aan het denken gezet. Inmiddels is er een app met de naam Horizon verkrijgbaar in de App Store. Deze app zorgt ervoor dat er altijd in het horizontale formaat wordt gefilmd, ongeacht de stand van de iPhone. Voor € 0,89 is dit probleem dus voorgoed opgelost.

Statiefaansluiting

Smartphone op statiefAls u wat meer wilt dan spontane en eenvoudige clipjes schieten, dan is een betere grip op de smartphone van belang, evenals de mogelijkheid om accessoires te monteren. Denk hierbij aan een led-lampje en/of een extra microfoon. Maar ook een statiefaansluiting kan uw filmwerk meteen verbeteren. Oké, een smartphone op een statief ziet er een beetje vreemd uit, maar het publiek dat later naar uw film kijkt zal het statief zeer waarderen, zonder zich hier direct van bewust te zijn.

Voor de statiefaansluiting zijn verschillende opties beschikbaar, van een eenvoudige klem tot een compleet huis waarin de smartphone wordt vastgeklikt. Een statiefklem is door het ingebouwde veersysteem universeel en dus niet aan het merk van de smartphone gebonden.

De RødeGrip+ is handig als grip voor de iPhone. Een compleet huis is juist wel merk- en typegebonden. Bekend is de mCAMLITE van ALM, beschikbaar voor de iPhone 4, 4S, 5 en 5S. Dit huis wordt als complete set geleverd, inclusief groothoek/macrovoorzetlens en richtmicrofoon. Het huis zelf is voorzien van drie statiefaansluitingen en een standaard accessoireschoen.

Eenmaal in het huis of tussen de klem bevestigd past de smartphone op elke type statief. Heel functioneel is de Gorillapod van Joby, een model dat zeer ruim inzetbaar is en gemakkelijk mee te nemen. Voor mooie filmbewegingen is ook een zwevend statief als de ModoSteady van Manfrotto goed te gebruiken.

Microfoon

iM2 microfoonVoor algemeen geluid bij de film voldoet de ingebouwde microfoon van de smartphone goed. Wie meer en vooral beter geluid wil, zal investeren in een extra microfoon. Met de introductie van iOS 7, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, is de keuze een stuk ruimer geworden: nu kunnen we ook een usb-microfoon inzetten, en dat biedt ongekende mogelijkheden. Diverse merken hebben zo’n microfoon in hun assortiment, inclusief een uitgebreide app waarmee het geluid kan worden ingeregeld.

Handig bij interviews is de Røde SmartLav. Een interessante en betaalbare usb-condensatormicrofoon is de iRig Mic van IK Multimedia. Deze reportagemicrofoon heeft op het microfoonhuis een volumeregeling, en op het verloop naar de iPhone is een hoofdtelefoonuitgang beschikbaar.

Uiteraard gaat ook de iRig Mic vergezeld van een app. Op YouTube zijn verschillende filmpjes te vinden die deze microfoon demonstreren. Een andere oplossing is een verloop van XLR naar usb. Met deze interface kunt u uw eigen favoriete microfoon inzetten. Zo levert bijvoorbeeld Shure de X2u XLR-to-USB Signal Adapter. Onmisbaar bij het inzetten van een usb-microfoon is de Camera Kit van Apple, die de iPhone van een standaard usb-aansluiting voorziet.

Dit geldt niet voor de Tascam iM2; deze microfoon wordt aangesloten op de connectiepoort aan de onderzijde van de iPhone. Uiteraard hoort ook bij deze microfoon een app. Handig bij de iM2 is dat de beide microfoons draaibaar zijn in de richting van het geluid. Standaard hebben ze een XY-opstelling. Verder kan de gebruiker de ingebouwde limiter in- of uitschakelen, is de gevoeligheid instelbaar en kan de microfoon/iPhone-combinatie worden gevoed via een mini-usb-aansluiting.

Røde levert de stereomicrofoon iXY, met als apart verkrijgbare accessoire een speciale clip (iClamp) waarmee de iPhone/iXY-combinatie op de accessoireschoen van de foto- of videocamera kan worden geschoven.

Apps

Røde iClampAan de beeldkwaliteit zelf valt niet zo heel veel te sleutelen. Wel zijn er diverse apps die de beelden een andere uitstraling kunnen geven via creatieve filters of de opnamesnelheid kunnen beïnvloeden. Ook voor het maken van timelapse- of stop-motionfilms zijn er diverse apps, waaronder iMotion HD en iStopMotion. SloPro 1000fps is er voor superslowmotionopnamen.

Naast al deze technische hulpmiddelen zijn er heel wat apps die u wegwijs maken of aan de hand nemen bij de inhoudelijke vormgeving van een film. Bij dit type app kiest u eerst een thema, bijvoorbeeld verjaardag, en vervolgens geeft de app stap voor stap aan welke shots u moet maken om tot een professioneel resultaat te komen. Ondertussen maakt u onbewust kennis met de filmtaal en de hierbij noodzakelijke afwisseling van shots. Een leuke app op dit gebied is Videokits.

Hiermee is onze smartphone klaar voor het echte filmwerk. In de volgende aflevering leest u alles over het monteren op een smartphone of tablet. Want zoals u weet, een film is pas een film als hij is gemonteerd. Voor nu alvast veel plezier met filmen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Digital Movie editie 3
Digital Movie Editie 3 staat online
In de derde editie van Digital Movie leest u veel over Ultra HD: zoals de ...