iPhone in KLYP van Manfrotto

How To Mobiel filmen – Deel 3 – Bewerken

Redactie How to Video opnames

Voor veel filmers begint na het opnemen pas het echte werk: de montage. Toch is dit niet helemaal de juiste insteek. Want als er zonder plan is gefilmd, moet er achteraf alsnog een plan worden bedacht. Dat is tamelijk lastig, maar niet onmogelijk. Monteren kan ook niet zonder apparatuur. Zelfs niet in de mobiele montagewereld.

Bent u geïnteresseerd in het voorgaande deel? Kijk dank hier: mobiel filmen – apps en accessoires.

Bent u geïnteresseerd in het eerste deel? Kijk dan hier: alles wat smartfilmers moeten weten.

Het plan laten we even voor wat het is, eerst kijken we naar de apparatuur. Want goed gereedschap is het halve werk. De eenvoudigste aanpak is de montage uit te voeren op de smartphone of tablet waarmee ook de opnamen zijn gemaakt. Apple-gebruikers kunnen hun toevlucht nemen tot iMovie (4,49 euro) of Pinnacle Studio (11,99 euro). Voor Windows 8 is Magix Movie Edit Touch beschikbaar (1,99 euro). Wie in Google Play of de App Store naar een gratis app op zoek gaat, zal die beslist vinden. Let er bij de omschrijving wel op of er vanuit de app extra’s aangeschaft kunnen of moeten worden. Dit is een heel flauwe manier van klantenbinding, waar we in Nederland niet zo dol op zijn. Als proef gebruikten wij de gratis Android-app Movie Studio.

Fuel_with_iPadBepalend is natuurlijk of het om eenmalig gebruik gaat of dat u serieus met monteren aan de slag gaat. Bij dit laatste is een waarschuwing op z’n plaats, want videomontage is behoorlijk verslavend. Aan de andere kant wordt deze ‘verslaving’ door uw publiek zeer gewaardeerd, want uw films worden veel meer het bekijken waard.

Naast het besturingssysteem is de omvang van het beschikbare interne geheugen van belang. Ideaal is een tablet met een kaartslot, want langs deze weg kan het geheugen eenvoudig worden uitgebreid. Android-tablets bieden hiervoor ruime mogelijkheden. Gebruikers van de iPhone en iPad moeten het doen met het beschikbare, niet uit te breiden geheugen. Wie zijn keuze heeft laten vallen op een iPad en van filmen en fotograferen houdt, raden we aan bij aanschaf te investeren in (veel) meer dan 16 GB geheugen. Alternatieven voor het interne geheugen zijn Apple iCloud of Google Drive. Prima voor fotowerk, maar voor videomontage alleen geschikt als u over veel geduld beschikt.

Extern geheugen

Bestanden overzettenVan LaCie is er de FUEL, met een opslagcapaciteit van 1 TB (199 euro). Deze externe schijf beschikt over een ingebouwde accu en een eigen high-speed wifi-netwerk. Via de gratis Seagate Media App (iOS en Android) maakt u verbinding met de FUEL en kunt u uw films en foto’s direct opslaan door ze live naar de schijf te streamen.

SanDisk levert de Wireless Flash Drive in 16-, 32- en 64GB-uitvoering. De 64GB-versie kost circa honderd euro.

De i-FlashDrive van PhotoFast is leverbaar in de opslagcapaciteiten 8, 16, 32 en 64 GB. De prijzen variëren, maar reken voor de 64-GB versie op zo’n tweehonderd euro. De drive is uitgerust met de bekende 30-polige Apple Dock Connector aan de ene en een usb 2.0 aan de andere kant. Via de gratis app i-FlashDrive HD kunt u zo ook bestanden uitwisselen met de pc.

Monteren op de tablet

Bij het bewerken van video zijn er diverse mogelijkheden: gaan we de met de tablet of smartphone gefilmde opnamen bewerken of gaan we aan de slag met materiaal dat is opgenomen met een camcorder of fotocamera? Hebben we met een tablet gefilmd, dan is het een kwestie van de juiste montageapplicatie downloaden, installeren en starten. De app zal dan toegang tot de videobeelden en foto’s vragen. Stemmen we hiermee in, dan zal in de bin alle content verschijnen die geschikt is voor bewerking in de app. Hebben we gefilmd met een smartphone, dan moet het materiaal eerst naar de tablet worden overgezet. Dit kan via de juiste kabel (bij de iPhone de usb-voedingskabel), via een microSD-kaartje (toegepast in veel Android-smartphones) of via wifi. Zijn tablet en smartphone van hetzelfde merk, dan zal het overzetten van het filmmateriaal geen problemen geven.

Screenshot Movie StudioBij het overzetten van film- en fotomateriaal geschoten met een camcorder of fotocamera liggen de zaken iets ingewikkelder, tenzij er ook nu binnen één merk wordt gewerkt. Beschikt de camera over wifi, dan kunnen films en foto’s draadloos naar de tablet worden verstuurd. Bij foto’s werkt dit in de regel heel goed, bij films kan het videoformaat roet in het eten gooien. De procedure vooraf goed testen is dus aan te bevelen! Het zijn vooral de camera-instellingen voor het filmformaat en de resolutie die bepalen of de montage op de tablet succesvol zal zijn. Zo is een aantal camcorders van JVC en Panasonic uitgerust met een instelling waarbij er gefilmd wordt in het Apple QuickTime-formaat. Dit past precies in de mogelijkheden van iMovie. Wie op een iPad aan de slag wil met avchd-materiaal, zal dit bestandstype eerst moeten omzetten naar het mov-formaat. Het gratis te downloaden HandBrake kan hierbij van nut zijn.

Het grote voordeel van monteren op een tablet is dat u niet hoeft te wachten tot na de vakantie: u kunt tijdens de terugvlucht uw vakantiefilm monteren en hem bij thuiskomst meteen online zetten. Met Apple iMovie, Magix Movie Edit Touch en Pinnacle Studio kunt u onderweg een ruwe montage maken, om die later voor de eindmontage over te zetten naar een desktopcomputer waarop de ‘grote broer’ van de app is geïnstalleerd.

Het plan

Fuel_big_3shotZoals gezegd staat of valt een goed eindresultaat met een goed filmplan. Doorgaans zijn er geen plannen vooraf, dus moeten we achteraf iets verzinnen om van alle ‘in het wild’ geschoten clips iets leuks te maken. De simpelste oplossing is als een soort presentator uw clips aan elkaar te praten. Dit kan met een smartphone of tablet heel eenvoudig door hem in de ‘selfiestand’ (tweede camera) te zetten. Vertel uw verhaal in beeld, maar let hierbij wel even op de achtergrond waarvoor u zit of staat. Doet u dit vóór een groene achtergrond (chromakey), dan kunt u in de montage uw videoclips laten verschijnen en na uw inleiding zelf weer uit beeld verdwijnen. Geen chromakey? Plaats de clips dan via de inserttechniek over de presentatiebeelden heen. De kijkers zien dan de clips terwijl de tekst van uw presentatie doorloopt.

Tot besluit van deze workshop nog een laatste belangrijk aandachtspunt: films worden niet alleen gemaakt om gezien te worden, maar ook om het maken zelf!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Review Rollei Mini Crane M1
In veel films en shows zie je bijzondere, heel vloeiende camerabewegingen. Welke filmer zou zulke ...