Monteren met de Apple Mac

Redactie How to

Archief Digital Movie 109-2016
Het aantal videomakers dat de Apple Mac-computer gebruikt voor de montage blijft stijgen. Vroeger ging het daarbij vooral om de meer professionele gebruikers. Tegenwoordig pakt echter ook menig video-amateur de Mac met iMovie, Final Cut Pro X of Adobe Premiere Pro. Maar een Mac is toch duur en functioneert geheel anders? Dat valt in de praktijk erg mee. Bovendien wegen daar het ‘werkt meteen’, de gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide creativiteit en jarenlang plezier met relatief weinig stoornissen ruimschoots tegenop.

In feite is een Apple Mac-computer qua concept niet zo veel anders dan een Windows pc. In de MacBook (Pro) en iMac zitten ook gewoon een Intel microprocessor, i5 of i7, snel systeem-RAM, Intel HD-Graphics of een aparte videokaart en een Solid State Drive (SSD) of een harddisk. Wel anders is dat de meeste Macs (Notebook en Desktop), op de Mini na, al standaard over een hoogwaardig HD of zelfs 4-5K ingebouwd beeldscherm en lang geen gekke luidsprekertjes beschikken. Een interne dvd-drive vindt Apple niet meer nodig. En Apple Mac-computers draaien zowel onder het eigen OSX El captain als Windows 7-10!
Momenteel monteert een kleine 30% van de video-amateurs en rond de 55% van de professionals met Apple-computers.

Van verleden tot heden
Van oudsher kiezen gebruikers de Apple computers vanwege de vele uitstekende creatieve mogelijkheden. Daarnaast leren de gebruikers het gebruiksgemak en betrouwbaarheid waarderen. Een Mac doet het vrijwel meteen en veroudert niet snel, doorgaans gaat een Apple MacBook of iMac al gauw tussen de zes en tien jaar mee. De meest gebruikte software voor video, foto, geluid, tekstverwerken, presentatiepakket en spread-sheets zit er al standaard op. Verder raakt menigeen gecharmeerd door het fraai gestileerde uiterlijk van de slanke metalen systeemkast met hoogwaardig beeldscherm.
De moderne Mac-modellen MacBook (Standaard, Air en Pro) en de iMacs zijn meteen geschikt voor de videomontage en geluidsbewerking. Als beginner neem je iMovie en voor gevorderden zijn er Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro. Geluid bewerken en zelf componeren of (in)spelen kan eenvoudig via het gratis meegeleverde programma Garageband.

Welke Mac?
Net als de Windows montagecomputer moet de Apple MacBook of iMac aan een aantal eisen voldoen. De i5 of nog liever i7 CPU’s op 2,8 tot 3,4 GHz zijn snel genoeg voor Non Lineair Editing (NLE) van zowel video als audio. Het systeem-RAM dient bij voorkeer 8 tot 16 GB te zijn. Let op: bij Apple computers waar je niet zelf het geheugen kunt upgraden meteen de volle 8 GB-bak of meer RAM-geheugen aanschaffen. Indien wel zelf te doen ben je goedkoper uit bij het zelf aanschaffen van extra RAM-modules. Het plaatsen is niet moeilijk.
Met het beeldscherm, vooral de typen Retina (een soort Super-HD op 2560 x 1600 of 2880 x 1800 pixels) en de 4-5K schermen van de MacBook Pro en iMac zijn een lust voor het oog en lekker snel. Kies liever voor een groter scherm 15, 24 of 27 inch om de videobewerking goed te zien dan 11 tot 13 inch. Desgewenst valt er een externe monitor aan de Mac te koppelen. Hiervoor zijn er verloopjes van de Thunderbolt- of de Displaypoort naar HDMI verkrijgbaar. Idem voor videoprojectoren (VGA en HDMI).
De in de eenvoudiger Mac-modellen gebouwde Intel Iris Pro Graphics voldoet zowel bij HD als UHD. Voor optimale grafische rendering komen de AMD Radeon R9 M370X en hogere grafische kaarten in aanmerking.
Al met al heeft een Mac-computer alles voor NLE al direct aan boord en dat maakt samen met de relatief lange gebruiksduur het hogere prijskaartje al weer een stuk anders. Een nadeel bij sommige MacBook Air modellen is dat er weinig aansluitingen op zitten. Apple denkt draadloos maar als je extra harde schijven, muizen, trackballs en keyboards wilt aansluiten dan liever een model met meer connectoren kopen.
De toetsenborden, touchpads en nieuwe muisgeneratie staan kwalitatief en ergonomisch op een hoog niveau. Je kunt desgewenst een losse dvd/Blu-ray drive er bij kopen.
Voor mobiel monteren raden wij de Notebooks MacPro of een van de hogere MacBook (Air)-modellen aan, Bij de desktops vormt de iMac 27 inch echt de topper. Menig gevorderde videoamateur of professionele gebruiker heeft echt niet meer nodig.

SSD, USB3 en Thunderbolt
Vrijwel alle notebooks van Apple gebruiken SSD-geheugen in plaats van een harde schijf. Bij de iMac past men een combinatie van SSD-werking en een snelle harddisk, de Fusion Drive, toe. Daarmee start de computer heel snel op. En montagesoftware die in het SSD staat werkt vele malen sneller van vanaf de harddisk! Alleen is SSD een stuk duurder dan een harde schijf. In de MacBook zit daarom vaak niet meer dan 128-256 GB aan opslagruimte. Ruim voldoende voor de NLE-software, doch niet voor de grote video-, foto- en audiobestanden.
De oplossing vormt de aanschaf van een extra Mac compatibele harde schijf van 2 tot 5 TerraByte. Werkt na inpluggen meteen. Dit valt toch al aan te bevelen om video, beeldmateriaal en geluid op een aparte harddisk te zetten. Dat ontlast het interne systeem en valt ook gemakkelijk met andere computers uit te wisselen. Zeker bij de zakmodellen.
De goedkoopste oplossing is USB3. Dit type 7200 rpm harde schijf koop je in 2-3 TB rond de € 100,-. Aanmerkelijk sneller zijn de Thunderbolt harde schijven. Inderdaad, twee- tot driemaal duurder, maar dit financiële leed is snel vergeten als je die extra snelheid ervaart.
Natuurlijk kan de video-editor er ook een nog weer snellere extern SSD-drive bijkopen. Een externe SSD-drive van 256 tot 500 GB valt nog best te betalen. Een SSD verbruikt geen stroom en heeft geen draaiende componenten.

Werkt meteen en weinig storingen
Veel aantrekkingskracht gaat uit van het feit dat een Apple het bij de videomontage en beeld & audiobewerking meteen doet. De machine zelf is al optimaal samengesteld. iMovie zit er al standaard op en doet het direct. Ook is iMovie in het Nederlands en werkt heel intuïtief met weinig leertijd voor beginners.
Wie meer ambieert op NLE-gebied koopt Final Cut Pro. Ook dit montagepakket werkt vrijwel meteen doch vergt wel meer leertijd. Gelukkig zijn er veel videolessen op YouTube te volgen.
Een ander punt is dat Macs gemiddeld minder vastlopen of dat er iets niet werkt dan bij Windows pc’s. Hoewel Windows 7 en 10 al aanmerkelijk verbeterd zijn toont de Mac zich in de montagepraktijk meer bedrijfszeker. En als er dan eens een vastloper optreedt is het al gedane werk meestal niet weg en komt bij het hernieuwd starten van de software weer gewoon terug.
De Apple Macs herkennen veel videoformaten. Dat geldt zeker voor Final Cut Pro X. De invoer kan via een SD-kaartslot, de camera via USB-kabeltje, cardreader of externe harde schijf. Het geluid komt via de standaard 3.5 minijack binnen (niet alle modellen). Er zijn aparte audio-interfaces verkrijgbaar. In een aantal gevallen is ook WiFi mogelijk.

Conclusie
Kortom, er valt veel te zeggen om met een Apple Mac te gaan monteren. Niet alleen een waar scala aan creativiteit, maar ook veel gebruiksvriendelijkheid en betrouwbare werking.

Final Cut Pro X
Wie een vriendelijk geprijsd (€ 299,-) NLE-pakket met gevorderde tot heel professionele mogelijkheden zoekt is met Final Cut Pro X goed af. Deze met een tijdlijn en meerdere AV-sporen werkende NLE-software kan zich zonder meer met Premiere Pro, Edius of Sony Vegas Pro meten. Je kunt er vrijwel alles mee op het gebied van video editen, effecten, filters, titels, keying, soundtracks bij de film en ook diashows. Het pakket kan met diverse videoformaten door elkaar heen werken en weer in tal van andere formats exporteren (sharing). De werking is behoorlijk intuïtief en logisch van opzet. Er gebeurt relatief al veel automatisch. Onder andere het aansluiten van videoclips op de sporen, het corrigeren van het videomateriaal en renderen op de achtergrond plus het aanpassen van de audio. Heel welkom is het grote aantal aanvullende opmaakmogelijkheden, effecten en filterbewerkingen dat extra verkrijgbaar is. Kijk bijvoorbeeld eens bij www.pixelfilmstudios.com. Met het apart verkrijgbare Apple Motion kan je ook geanimeerde grafische beelden en effecten zelf maken.

iMovie
Menig beginnende videoamateur heeft niet meer nodig dan het gratis iMovie in het Nederlands. Er is al keuze uit templates/thema’s, tal van titels, effecten en correctiemogelijkheden. Alle gangbare edit-gereedschappen zijn aanwezig. Monteren in 2K en 4K (zelfs in twee streams) gaat snel en intuïtief. iMovie is behoorlijk gebruiksvriendelijk en valt in een dag te leren. Ook verkrijgbaar als app voor de iPhone en iPad om onder meer voormontage voor de Mac-computer te kunnen maken. Het componeren van een bijpassende soundtrack werd niet vergeten en je kunt de met iMovie gemaakte filmpjes overal makkelijk delen. Op internet en YouTube zijn tal van instructiefilmpjes en leerzame artikelen te vinden.

Garageband
Geen geschikte muziek voor de videofilm gevonden of wil je geen rechten betalen? Componeer of speel dan zelf de gewoon goed klinkende soundtrack met Apple Garageband. Je kunt met dit gratis componeerpakket:
– Geluidsfragmenten tot een prima klinkende soundtrack componeren op de sporen in het Garageband-scherm. Er is keuze uit een groot aantal instrumentgenres en down te loaden muziek- en geluidsfragmenten.
– Zelf een instrument bespelen en binnen de tracks van Garageband mixen. Je kunt toetsenborden of gitaren gebruiken en ook zang opnemen.
Gagaband zorgt ervoor dat het na knippen, plakken, en toepassen van verschillende toonhoogten en instrumenten allemaal goed klinkt.

Adobe Premiere Pro
Op de Apple Mac draait Adobe CC/CS 5.5, 6.X en 7.X zonder mankeren. Vergeet echter niet dat het hier inderdaad om de professionele versie gaat. Het NLE-pakket kan erg veel en kent tal van uitbreidingen met extra effecten, correcties, opmaakmogelijkheden en geluidsbewerking. Het gebruik onder OSX verschilt weinig van de Windows-omgeving. Je kunt vrij snel verder op de Mac als je Microsoft gewend bent. Vanaf nul beginnen vergt de nodige leertijd.
Op internet en YouTube is veel lesmateriaal, onder andere van Adobe zelf te vinden. Aanvullend voor de speciale effecten en animatie kan je Adobe After Effects CC/CS inzetten.

Ook fotobewerking
Niet te vergeten, de Mac is ook de favoriete keuze van vele fotografen. Adobe Lightroom en Photoshop plus tal van andere fotobewerkingspakketten en digitale doka’s draaien er uitmuntend op. Er valt een sterke trend te bespeuren om foto’s als reeksen 4K opnamen te gaan schieten. Uit een dergelijke reeks de beste shot kiezen en vervolgens verder met het fotopakket bewerken. Tevens geschikt om goede stills uit videoclips te halen en af te werken.

En met Windows?
Je kunt een Apple computer ook onder Microsoft Windows laten draaien. Dan doen de meeste Windowspakketten en apparaten het ook gewoon.
Er zijn twee mogelijkheden:
– De Mac via het gratis meegeleverde Bootcamp configureren tot het naast OSX ook als een Windows pc op te starten. Een kwestie van bij het opstarten een toets ingedrukt houden.
– Het gebruik van software waarbij je actief tussen de gebruikersinterfaces (en vensters) van OSX en Windows kunt schakelen. Je kunt dan met beide besturingssystemen naast elkaar werken en onderling bestanden uitwisselen.
Nodig zijn in beide gevallen een aparte Windowspartitie en het aanschaffen van een Windowsversie 7-10.

Ulco Schuurmans

3 Comments

 1. Hallo Ulco,
  Wanneer ik geen 4K opnames wil bewerken maar hooguit in 1080i met 25fps, is Final Cut of Adobe Premiere dan te gebruiken op een Mac Book Air? Ik mis in iMovie de wat diepergaande features en monteer al jaren op den Win-laptop. Ik twijfel of ik zal overstappen. Op mijn dochters´ Mac Book Air met 8GB draait iMovie prima, ook bij renderen. Maar wat wanneer ik wat meer trucs in de montage wil…
  Bedankt alvast.
  Groeten,
  Daivd

 2. Beste David

  In beide montagepakketten geef je van te voren het formaat (resolutie en het aantal fps) bij de projectinstellingen op. Bij Full HD is dat niet anders.
  De rest gaat dan vanzelf
  De rendersnelheid is afhankelijke van de CPU, de GPU (= videoprocessor) in de hoeveelheid systeem-RAM. 8 GB is doorgaans voldoende voor minder zware NLE-projecten.

 3. Hallo Ulco,
  Prima artikel “Goed Monteren Behoeft Niet Duur Te Zijn”, erg leerzaam, bedankt. N.a.v. dit artikel nog een vraag.

  In het artikel staat: “… de redactie beschikt over een korte Nederlandse introductiecursus. Aanbevolen voor de gevorderde amateur en/of professionele ambities.”

  Hoe kan ik hier aankomen ?

  Gr. Marco

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Vier goede camcorders
Archief Digital Movie 108-2016 De middenklasse-camcorder is het instrument voor de gevorderde en veeleisende video-amateur. ...