Video: LG Ultra HD tv 65LA9709

Redactie Reviews TV

Alles is strak aan de nieuwe 65LA9709 van LG. Het scherm is voorzien van een smalle, zwarte lijst die aan de onderzijde, net iets breder, plaats biedt aan het logo van de fabrikant. LG levert een spectaculaire voet mee, net zo breed als de tv zelf, die erin slaagt het strakke design extra te accentueren. Als we deze Ultra HD-tv inschakelen, zien we dat er onderaan langzaam een soundbar naar beneden komt.

Imponerende beelden

De oplossing is even fraai als welluidend. Monteren we de enorme kast bijvoorbeeld tegen een muur, dan blijft er, als het toestel ‘uit’ staat niet meer over dan het scherm met de genoemde zwarte lijst. Eenmaal ‘aan’ verschijnt de soundbar aan de onderzijde. Deze zorgt er, dankzij de naar voren gerichte luidsprekers, voor dat een zeer goede weergave van het geluid de beelden optimaal ondersteunt. Ook de beelden op deze nieuwe LG zijn strak, vooral dankzij de 8,3 megapixels die over het scherm, met een diagonaal van 1,65 meter, zijn verdeeld: 3840×2160. Zelfs van een korte afstand, zo’n 50 tot 60 cm, zijn de afzonderlijke beeldpunten niet te onderscheiden. Belangrijker nog is dat zaken als beeldruis en digitale artefacten eveneens lijken te ontbreken. Toegegeven, drukken we de neus tegen het scherm, dan is er op dat terrein nog wel wat zichtbaar, maar de beelden zijn al met al opvallend strak en rustig.

Dit is natuurlijk vooral als we Ultra HD-content op het scherm brengen. LG levert een USB-stick mee met imponerende beelden. De presentatie van tuinen, steden en mensen is zo vlekkeloos dat de tv je als het ware naar zich toe trekt. ‘Kom dit eens van dichtbij bekijken’ lijkt de 65LA9709 te willen zeggen. Ook als we Full HD-content, afkomstig van een Blu-ray, aanbieden. Hoewel de genoemde bijna complete rust dan is verdwenen, blijven de beelden toch ongekend strak. LG heeft naar eigen zeggen lange tijd ‘gesleuteld’ om de ‘upscaler’, de processor die van ieder aangeboden (analoog en digitaal) videosignaal, Ultra HD maakt, te perfectioneren.

Local dimming

Beelden gemaakt met een Ultra HD-camera werden teruggebracht tot ‘gewoon’ HD en vervolgens door de upscaler gestuurd. Door daarna het resultaat te vergelijken met het originele Ultra HD kon een nauwkeurige analyse worden gemaakt van de verschillen. Aanpassingen aan het algoritme van de upscaler waren erop gericht die verschillen tot een minimum te beperken. We konden met eigen ogen vaststellen dat het ‘gesleutel’ niet voor niets is geweest. Wel zien we, als er zeer veeleisende beelden worden aangeboden, dat de processor zich een slag in de rondte rekent. Naast omzetting van HD naar het Ultra HD-formaat houdt die zich immers ook nog bezig met het creëren van tussenbeelden om details vloeiend en toch scherp over het scherm te laten bewegen. En ja, dat lukt bijna altijd.

Door de leds van de achterverlichting niet langs de randen maar achter het lcd-scherm te monteren, weet LG door middel van ‘local dimming’ een aantrekkelijk contrast in de beelden te brengen. De mate waarin de tv leds achter een donker deel in het beeld laat dimmen is via het menu instelbaar.  Daarnaast is de 65LA9709 natuurlijk een 3D-tv en levert LG daarvoor een pakket met vier passieve brillen mee. Er zijn ook twee extra brillen met twee identiek gepolariseerde glazen, zodat de beide deelnemers aan dezelfde game ieder naar een eigen beeld kunnen kijken (‘dual play’).

Tot slot biedt het toestel de nodige Smartmogelijkheden en kan er content worden betrokken van zowel internet als tot het thuisnetwerk behorende computers, smartphones en tablets. Na een korte inwerkperiode blijkt de bijbehorende Magic Remote juist dan handig in het gebruik. Door met de prettig in de hand liggende unit te zwaaien, bewegen we een pijl over het scherm en is het indrukken van de OK-toets voldoende om een gemaakte keuze te bevestigen. Het Smart-aanbod is in verschillende blokken verdeeld en biedt veel content van lokale aanbieders, waaronder het sinds kort ook in Nederland actieve Netflix.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
teufel cinebar 51
Video: opiniepanel test Teufel Cinebar 51 THX
In deze video worden de voor- en nadelen van de soundbar van Teufel Cinebar 51 ...