MSI P75 Creator 9SE-474NL

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 129-2019
De nieuwe MSI P75 Creator 9SE-474NL laptop neemt in de editing room de plaats in van vorige generaties MSI-systemen. Een MSI koop je niet om te tekstverwerken, een spreadsheet te vullen, te mailen of te browsen. Dat kan met elke platte laptop. De toepassing van een MSI is vooral zinvol voor iedereen die bezig is met foto-editing, video, animatie, games, muziekproductie, architectural design en 3D. Feitelijk allemaal software die afhankelijk is van pure rekenkracht.

Werken met beeld en geluid op een computer betekent dat elke verandering van een beeldbestand of een geluidsbestand vraagt om een aantal berekeningen. In Photoshop is het eenvoudig om de kleur van een voorwerp te wijzigen. Maar, om dat in het beeld door te voeren moet de computer een groot aantal berekeningen maken. Hoe groter de resolutie van het beeld, hoe meer berekeningen nodig zijn. Dat geldt ook voor het afspelen van graphics. Dat kan een game zijn, een 3D-animatie of een 4K HD film. Hoe snel een computer kan rekenen is onder andere afhankelijk van de processor. Maar, de computer moet ook de data waarmee gerekend wordt ophalen uit het geheugen of andere plaatsen in het systeem. Om games, animaties of film met een realistische snelheid en de juiste (vaak hoge) resolutie op het scherm te presenteren, moet ook het videosysteem snel zijn. Om die snelheid te verhogen, worden oudere generaties computers vaak voorzien van snellere geheugens, schijven, videokaarten en processoren. Dat is niet altijd een verstandige manier van werken. Soms is er enige snelheidswinst, maar de te bereiken snelheid van het systeem is ook afhankelijk van het moederbord en de interfacing met video, geheugen, schijven, kaarten en aansluitingen naar de buitenwereld. Het is dan meestal een betere keuze om een compleet nieuw systeem te kopen, waar alle componenten ontworpen zijn op het bereiken van een maximale systeemsnelheid, zoals dat het geval is met de MSI-systemen. Nou kan vrijwel elke moderne computer een film afspelen. Maar, film komt meestal tot ons in gecomprimeerde formaten. Wie een computer gebruikt aan de productiekant, werkt met beeld- en geluidsmateriaal in de oorspronkelijke resoluties en opnameformaten. Om die te kunnen bewerken en afspelen zijn hogere (reken) snelheden vereist.

Specs
Met betrekking tot de snelheid komt MSI in beeld. Hierbij de belangrijkste specificaties. De P75 Creator 9SE-474NL beschikt over de nieuwste Intel Core i9-9880H. De code (H) vertelt onder andere dat dit een krachtige mobile processor is, die geschikt is voor gaming. Het is een octa-core processor die op 2.3 GHz werkt met een turbo boost tot 4.7 GHz. In principe dus een multikernprocessor. Snelheidswinst is te boeken als de applicatie bewust gebruik maakt van meerdere threads. Elke thread kan dan toegewezen worden aan een eigen core en de werkzaamheden die een processor uitvoert verlopen dan parallel en dus sneller. In hoeverre dat aan de orde is bij allerlei applicaties blijft meestal enigszins vaag. Wie Photoshop, Lightroom, Illustrator of InDesign gebruikt, kan sowieso profiteren van een snelle processor, ook al kent de applicatie geen multithreading. De meeste van de genoemde applicaties zijn single threaded, of het gebruik van threads wordt in beperkte mate toegepast. In Photoshop zitten bijvoorbeeld enkele renders en filters die multi threaded zijn en ook gebruik maken van de processor acceleratie. Ook over After Effects zijn recente berichten van de fabrikant. Gezien de snelheid die met de huidige processoren kan worden gehaald, is de hele core rendering pipeline nu in de processor geplaatst. Je hoeft frames dan niet steeds uit te wisselen tussen de grafische kaart/processor en de CPU. Vanzelfsprekend zou het renderingproces profiteren van multi threading in de CPU. Adobe doet daarover geen uitspraken. Het enige dat bekend is, is dat het bedrijf werkt aan multi threading. Op dit moment zijn minimaal 40 After Effects ‘effecten’ in de CPU geplaatst. Layer transform en motion blur draaien bijvoorbeeld geheel in de CPU. Het beeldscherm van de MSI is 17.3 inch en de resolutie 1920 x 1080 (Full HD). De videochip is een GeForce RTX 2060 met 6 GB geheugen. Er is 16 GB geheugen aan boord (DDR4) dat uitgebreid kan worden tot 64 GB. De storage op SSD bedraagt 1 TB. Er zijn twee SSD’s aan boord die in RAID-0 draaien. Niet om redundant te zijn, maar in het kader van snelheidsverhoging. De gebruiker ziet de twee SSD’s dus als een enkel solid state device. Aansluitingen zijn USB 3.0 (Type-C), 3x USB 3.1 (Gen2, 10 Gb/s), USB 3.1 (Gen2, type-c, 10 Gb/s), HDMI en Ethernet 10 Gbps. Er is ook Thunderbolt. Het lukte om daarmee te communiceren met een externe schijf. Via adapters zijn daar allerlei apparaten op aan te sluiten en verbindingen te maken. Er is WiFi 4 en 5 aan boord en Bluetooth 5.0. Er is een cardreader (micro SD), verlicht toetsenbord en webcam. Het toetsenbord biedt wit licht, in tegenstelling tot de hier aanwezige GS75 game laptop. De machine komt met Windows 10 Pro en is in een fraaie zilverkleurige uitvoering.

Video
De laptops van MSI richten zich op verschillende doelgroepen. Voor de professional in beeld- en geluidsbewerking beschik je over een enorm snelle machine die zeker ook op locatie inzetbaar is. Overdag filmen en ‘s avonds in een hotel snel monteren, effecten toevoegen, renderen en via het VPN van je newsnetwork naar de redactie sturen. Architecten en makelaars kunnen 3D-impressies van gebouwen en bouwconstructies presenteren aan opdrachtgevers, maar ook tijdens een meeting met opdrachtgevers, klanten en ingenieurs snel aanpassingen maken in een ontwerp en de sterkteberekeningen. De MSI-laptop is ook een prima machine om een externe geluidsinterface (via USB) op aan te sluiten en op locatie 24 kanalen audio op te nemen. Ook zijn er professionele producenten die met geschikte software muziek maken.
Een andere groep gebruikers die snelheid wensen zijn de gamers, maar die kunnen het beste terecht bij de MSI gaming series (GS) waar middels het Dragon Center settings voor games kunnen worden gemaakt. De GS-machines hebben een Steel Series keyboard met fraaie backlight effecten in kleur. De hier aanwezige Prestige-machine heeft een ‘normaal’ keyboard met wit backlight. Het Creator Center heeft een zakelijk uiterlijk en dient voor een aantal laptop-instellingen (ventilator, energie en performance in de System Tuner en optimalisatie-modes voor AV-software in de vorm van Creator Modes). De beschikbare functies zijn hier gericht op het werken met productiesoftware, zoals Premiere Pro. De Prestige heeft ook een fingerprintsensor.
Als laatste doelgroep kunnen amateurfilmers en animators worden genoemd. Een doelgroep die ook uitgebreid kan worden met semiprofessionele institutionele gebruikers. Het is de doelgroep waarin zich vroeger de 8 mm filmers bevonden en de gebruikers van de eerste portable videosystemen. Het gaat dan om de serieuze vakantiefilm of huwelijksreportage, of alles dat met enige kwaliteit YouTube-waardig is. Zo’n digitaal filmpje wordt bijvoorbeeld gemaakt met Adobe Creative Cloud Premiere Pro, maar er zijn natuurlijk veel betaalde en free domain video-pakketten beschikbaar. Zelfs de meest basale amateur, die een filmpje maakt, zal vastlopen in de snelheidsbeperkingen van een standaard laptop. Films worden op de computer gemonteerd door fragmenten aan elkaar te koppelen. Maar, dan is er nog geen film die als een enkel bestand uitzendgeschikt is. Zo’n montage bestaat computertechnisch gezien uit allemaal losse stukjes. Er moet dan vervolgens gerendered worden. De computer voegt al die stukjes dan samen in een enkel bestand. Feitelijk wordt elk beeld (24 per seconde) per pixel opgebouwd. Voor een HD-filmpje betekent dat, per seconde beeld, dat er pakweg 24 (of 25) keer 2.1 miljoen pixels moeten worden verwerkt. Dat kan voor een vakantiefilmpje mogelijkerwijs 15 uur rendertijd betekenen op een doorsnee laptop. Mocht je dan een heel kleine correctie willen doen, dan kun je weer opnieuw beginnen met renderen. Vanzelfsprekend heeft elk AV-programma eigen taken die enorm rekenintensief zijn en dus veel tijd kosten. Denk maar aan de plug-ins die beschikbaar zijn voor programma’s waarmee (multitrack) geluid te bewerken is. Op zulke momenten komt dan een MSI-laptop in beeld.

Praktijk
Om een indruk te krijgen van wat de MSI P75 Creator 9SE-474NL doet is de Adobe Creative Suite op de machine gezet. In Premiere Pro is een twee minuten montage gemaakt op basis van 60 fps beelden, afkomstig van een professionele Canon camera die aanlevert in mp4 codec. Om de MSI enig werk te verschaffen zijn er enkele effecten aan toegevoegd. Namelijk de warp stabilizer, lumetri color (grading/correction), de speed ramp (waarmee je de snelheid van een toegepast effect kan verhogen), lens distortion en een fraaie lens flair. De rendering duurt dan 52 seconden en dat is verschrikkelijk snel. Op de hier ook aanwezige MSI GS75 gaming laptop is dat iets trager. Als de optimization uitgeschakeld wordt, zoals gemaakt in het Creator Center, dan is de rendering 0.8 seconde trager. Premiere Pro houdt van veel ram. Extra geheugen toewijzen aan de applicatie maakt in dit geval geen verschil in de rendertijd. Maar, de processor werkt maar op 40 % van de capaciteit. Specifieke optimalisatie-instellingen worden pas effectief als de machine zwaar wordt belast tijdens het renderen.

After Effects
Met After Effects zijn fascinerende beelden te maken. Een techniek die veel wordt gebruikt is Matte Painting. Dat is feitelijk een soort getekende representatie van een landschap of een omgeving die niet aanwezig was op de oorspronkelijke filmlocatie. Die painting kun je softwarematig combineren met opgenomen camerabeelden. Je kunt dan bijvoorbeeld bewegende beelden van voorwerpen of acteurs laten zien in een feitelijk niet bestaande wereld. Met dezelfde techniek kun je ook voorwerpen uit een bestaande context halen en in een andere gefilmde of gefotografeerde bestaande scenery plaatsen. Voor de test is een stukje film gemaakt van een rijdende auto. After Effects definieert dan een soort 3D-camera die de beweging vastlegt en dat is weer een rekenintensieve taak. De bewegende auto is vervolgens in een andere scenery gezet. Om de MSI wat werk te verschaffen zit de zwaarte in het berekenen van de tracking, een camera blur effect, turbulance displacement op de gebruikte layers en lumitri color. Hoewel het eindresultaat een filmpje is dat slechts 7 seconden draait, heeft de MSI slechts 3.2 seconden nodig voor de rendering.

Epiloog
Het werken met media-software vraagt een enorme rekenkracht van de computer. Door de toename van het aantal ingezette effecten, de huidig gangbare resoluties, het aantal sporen, de complexiteit van plug-ins en soms de tijdsduur van filmfragmenten, neemt de vraag naar snelheid toe. Niet alleen in de professionele wereld, maar zeker ook bij de amateurs die video, geluid, muziek en animaties maken. Een gewone laptop is voor dit soort bewerkingen niet geschikt. De op een van de snelste processoren gebaseerde MSI P75 Creator 9SE-474NL biedt een platform waar de amateur, de institutionele markt en een groot deel van de pro-markt moeiteloos werk mee kunnen verrichten. Snelheid is, zoals eerder omschreven, niet alleen afhankelijk van de processor, maar van meerdere onderdelen binnen een computer. De MSI heeft ook die plaatsen, die invloed hebben op de snelheid, aangepast. Een MSI aanschaffen is dus een beter idee dan een oudere computer updaten.

Prijzen & Info
MSI P75 Creator 9SE-474NL € 2.699,-
MSI, www.msi.com

Ruud Jonker

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Zhiyun Weebill S
Transcontinenta introduceert de nieuwe Zhiyun Weebill S. Ontworpen voor zowel moderne mirrorless systeemcamera’s als DSLR-camera’s ...