MSI Prestige 15 A10SC: content Creator’s Fetish

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 132-2020
In het vorige artikel over MSI werd de MSI P75 Creator 9SE-474NL besproken. Met betrekking tot prestaties een zware machine voor het bewerken van graphics en geluid. Feitelijk gericht op de pro-markt, maar zeker ook geschikt voor de zeer veeleisende amateur. Het prijskaartje is uiteraard in lijn met de prestaties. Voor wie iets minder afhankelijk is van superieure snelheden, is er nu de MSI Prestige 15 A10SC. Een prijsvriendelijker alternatief voor een heel eigen doelgroep.

Het design is natuurlijk het eerste dat opvalt als deze MSI uit de verpakking komt. Vroeger had Apple een monopolie op fraai design, maar die tijden zijn over. Deze 1.8 kg en 1.79 mm dikke MSI is gebouwd van zwart geanodiseerd aluminium en heeft fraaie afgeschuinde high polish randen met een blauwe gloed. Het 15-inch scherm heeft dunne randen. Zittend in de boardroom kun je, tussen het geleuter door, even snel je nieuwste YouTube video editen, terwijl de andere aanwezigen afgeleid worden door het stijlvolle uiterlijk van deze laptop. Het touchpad is groot, daarmee handig en volgt uitstekend de bewegingen. Het vraagt altijd enige gewenning om te computeren, zonder zo’n touchpad per abuis met de handpalm te raken, waardoor applicaties onbedoelde dingen gaan doen. Maar, dat is een kwestie van opletten. Naast het touchpad is een vingerafdruk-sensor.
Het beeldscherm is een 15.6 inch 16:9, 3840 x 2160 pixel type van Sharp. Hoewel niet van het DCI 4K type, dat feitelijk voor de consument niet bestaat, maar een scherm met 4K resolutie en van een absoluut ongekende kwaliteit. Het is een IPS-scherm en dat betekent in de praktijk dat de kleuren beter zijn, het contrast hoger, de zwarten zwarter en de kijkhoek wijder. Dat laatste kun je dan zelf weer ongedaan maken met een privacy-screen, wanneer je in de trein of het vliegtuig zit te werken aan geclassificeerde materialen. Het toetsenbord is compact en zonder apart numeriek gedeelte. De keyboard-verlichting is perfect. De cijfers en letters zijn zelf verlicht, waardoor je niet verblind wordt door het tussen de kieren glurende ‘backlight’ van het keyboard en daardoor geen tekens meer kunt lezen. De laptop komt met Windows 10 Pro.

Intern
Het Intel Comet Lake-U PCH-LP Premium moederboard wordt bewoond door de Intel Core i7-10710U (10e generatie), die beschikt over zes core’s. Door HyperThreading kunnen 12 threads gebruikt worden. De videokaart is de NVIDIA GeForce GTX 1650 MAX-Q. Deze heeft haast de performance van de desktop videokaarten. De kaart heeft CUDA-support. Dat is een architectuur voor parallel processing die is bedacht door NVIDIA. Software developers kunnen middels een API dan de GPU (graphical processing unit) aanroepen en gebruik maken van parallel computing. Je merkt dat bijvoorbeeld in de praktijk door de snelheid waarmee deze kaart kan renderen. Aan boord is een 1 TB NVME SSD. NVME is de connector van de SSD en veel sneller dan SATA. De datatransfer kan 3 GB/seconde bedragen. De hier aanwezige machine heeft 16 GB RAM, maar er zijn twee uitbreidingsslots van ieder 8 GB aanwezig. Voor de koeling van de laptop is een Cooler Boost 3 systeem aanwezig.

Extern
Een tweetal Thunderbold-3 (USB-C) chassisdelen bieden de mogelijkheid om zowat alles aan te sluiten, inclusief de voeding. In principe zou je elke USB-C lader kunnen gebruiken, mits voldoende stroom geleverd kan worden. Op geschikte Thunderbold-adapters zijn ook aansluitingen te vinden voor bedraad internet en de mogelijkheid voor full size SD-kaarten. Deze MSI heeft alleen een slot voor microSD. De ervaring leert dat je die snel kwijtraakt. Bij gebruik van de juiste kaart is de datatransfer-snelheid wel 200 mbyte/sec. Ook zijn er een tweetal USB 3.2 aansluitingen beschikbaar. Daardoor zijn robuuste aansluitingsmogelijkheden mogelijk met USB flashdrives, externe schijven, USB-microfoons, geluidskaarten en andere devices. Tenslotte een HDMI 1.4 poort en een 3.5 mm headphone-aansluiting.

Creator Center
De hele reeks Prestige – laptops die op content-creation zijn gericht, beschikt over het Creator Center. Daarin kunnen voor een groot aantal daarin opgenomen creatieve applicaties de parameters worden geoptimaliseerd. Denk aan Première Pro, AutoCad, 3D Max, Lightroom, After Effects, Photoshop, Illustrator, Magic Samplitude Music Studio, Corel Paintshop Pro enzovoorts. Door het inschakelen van de creator mode kan er ook auto-tuning van de performance parameters per applicatie plaatsvinden. Met de Battery Master kunnen ‘health options’ voor de ingebouwde accu gekozen worden. Afhankelijk van het gebruik, zoals ‘snel even bijladen’ of ‘gewoon volgens schema laden’, kunnen modes gekozen worden die zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur.

Praktijk
Om ervaring op te doen met deze laptop is gewerkt met Da Vinci Resolve en met Photoshop. Het enorme tempo waarmee beelden in Photoshop worden geladen valt dan meteen op. Met Resolve kan video worden bewerkt. Vaak scroll je dan door de tijdlijn heen. Op een trage computer is er dan enige delay voordat alle plaatjes weer tevoorschijn komen. Met deze MSI is dat geen probleem. Je kunt als een bezetene scrollen en de machine zet instant de beelden op het scherm. Om het geheel even uit te dagen is er een complexe colorgrading ingezet op een wat langer videofragment. Ook nog enige aanpassingen in de meelopende audiotracks, middels aanwezige plug-ins. Wie dat wil renderen op ‘average Joe’s laptop’ moet vaak wat uurtjes reserveren. Maar, deze MSI doet dat in een zeer hoog tempo. Daarbij is opvallend dat de machine uiterst koel blijft en het vrijwel geen ventilatorinspanning vergt. Dat is plezierig als je in de stiltecoupé reist en snel de nieuwste James Bond wilt renderen. De omgeving heeft dan geen last van gierende ventilatoren. Bij al die visuele bewerkingen valt steeds opnieuw de fenomenale kwaliteit van het beeldscherm op.

Doelgroep
MSI richt een groot deel van haar producten op de content creators. Dat kunnen pure professionals zijn, maar ook de amateurs die hun werk serieus nemen. Op een MSI-laptop kun je nagenoeg alle computerprogramma’s draaien, maar je koopt zo’n apparaat om bezig te gaan met beeld en/of geluid. Met deze MSI Prestige 15 A10SC wordt niet de uiterst professionele doelgroep van producers, technici en editors aangesproken die op het hoogste performancelevel locatie-onafhankelijk willen werken. Daarvoor zijn zwaardere MSI-machines beschikbaar. Deze Prestige 15 A10SC is vooral gericht op mobiliteit. Op de groep professionals die grotendeels los van tijd en plaats werken, vaak iets minder afhankelijk zijn van snelheid in bewerking, rendering en dat alles willen passen in een productiebudget dat meer bescheiden is dan de dollars die Disney kan besteden aan Star Wars. Maar, door die zeer acceptabele prijs/kwaliteitsverhouding van deze MSI, komt er een hele markt beschikbaar met institutionele contentmakers, semi-professionals, overheden en amateurs die op een hoog niveau willen werken. Dat kan de reporter zijn, die twintig minuten voor de deadline op een hotelkamer nog een nieuwsitem maakt, of iemand die een documentaire edit en nabewerkt voor het vijfentwintigjarig bestaan van het Eerste binnenrandstedelijke vrijwillige platform voor dieraangelegenheden. Maar voor wie op reis is en alleen maar content consumeert, biedt het voortreffelijke beeldscherm aantrekkelijke mogelijkheden om naar film te kijken. Deze laptop kan zeven uur op de accu’s werken, dus dat biedt mogelijkheden voor wie content moet maken en versturen vanuit gebieden waar even geen stroom uit de muur beschikbaar is.

Conclusie
Samengevat een aantrekkelijke laptop die razendsnel werkt, gebruiksvriendelijk is, met een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, een subliem beeldscherm en een loeistrak design met een luxe uitstraling. Een fetish die niet zo snel uit je gedachten raakt…

Prijs & Info
MSI Prestige 15 A10SC – Full HD € 1.499,-
MSI Prestige 15 A10SC – 4K € 1.799,-
www.msi.com

Ruud Jonker

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Dronewijzer.nl
Vanaf eind dit jaar zijn alle Europese dronepiloten wettelijk verplicht om een certificaat te halen, ...