MSI Prestige P100 9th & Prestige PS341WU: beestachtig Design  

Redactie Editing PC Reviews

Archief Digital Movie 134-2020
Snelle computers worden altijd achterhaald door software en bestanden die respectievelijk meer snelheid en opslagcapaciteit vragen. Anderzijds zorgt een toenemende hardware performance dat software zich verder kan ontwikkelen en bestanden met een grotere resolutie binnen een acceptabele tijd bewerkt kunnen worden. Het is de al decennia voortdurende ratrace. Omdat er grenzen zijn aan het opvoeren van de kloksnelheid van een processor, is de winst onder andere te behalen door nieuwe architecturen met core’s en threads en subsystemen voor de grafische bewerking. MSI presenteerde onlangs de P100 9SF-041EU – een desktop met 9e generatie Intel Processor (de 10e generatie staat al voor de deur) – en het PS341WU 5K scherm.

Ondanks de grote shift naar smart-phones, tablets en laptops, worden er nog steeds desktopcomputers gebouwd. De eerste drie typen hebben als voordeel dat ze portable zijn. De hedendaagse gebruiker is voor een groot deel mobile en kan nauwelijks meer zelfstandig functioneren zonder continue computerondersteuning. Het nadeel van portable apparatuur is dat het voor de gebruiker nauwelijks meer mogelijk is om te upgraden en uit te breiden. Smartphones zijn erg gesloten omgevingen, waar zelfs de accu niet meer door de gebruiker vervangbaar is. Smartphone-apps betekenen ook een enorme aanslag op de privacy van de gebruikers en resulteren uiteindelijk in een samenleving waarin iedereen 24/7 wordt gevolgd. Ook is het werken op portable apparatuur niet echt handig. Schermen zijn klein en vooral het typen op een touchscreen is alleen zinvol voor wat zoekwoorden of een kort mailtje. Maar, er zijn ook wat grotere laptops, met een acceptabel keyboard. Die kunnen thuis of op het werk eventueel aangesloten worden op een groot scherm en een normaal keyboard. Een hoogtepunt in de evolutie van de mensheid was de komst van het befaamde IBM-keyboard. Nadien zijn er nooit meer keyboards gemaakt met die kwaliteit, maar voor wie veel schrijft is het ruim bemeten standaard keyboard nog steeds de beste optie. Een desktop biedt over het algemeen een stabiele omgeving met uitbreidingsmogelijkheden, waardoor de gebruiker processoren, memory, schijven, voedingen en kaarten uit kan wisselen. Dat is, uiteraard binnen grenzen, een manier om de performance iets te vergroten. Veel desktops hebben een scala aan gestandaardiseerde aansluitmogelijkheden. Hier is nog iets minder wildgroei dan binnen de portable markt, met alle afwijkende stekkertjes, kabeltjes en voedingsadapters.

MSI Prestige P100 9th
De belangrijkste specificaties van de hier aanwezige P100 indiceren een Intel i9 9900KF 3.6 GHz processor, een GeForce RTX 2080 Ti 11 GB GDDR6 grafische kaart, een 1 TB SSD, twee stuks 2 TB HDD’s, 64 GB RAM en de door MSI aanbevolen Windows 10 pro versie. De machine is ruim voorzien van aansluitingen: USB 2.0 en 3.1 aansluitingen, Display Port out, HDMI out, RJ45,  optical S/PDIF out en audio jacks voor een microfoon en headphone. Er is Wireless LAN aan boord en bluetooth 5.0. Er is 7.1 Channel HD Audio en support voor 5K2K resolutie. De Intel processor biedt 50 % meer performance ten opzichte van de vorige generatie en de GeForce verslaat de vorige kaart met 40 %. De ventilatorkoeling is fluisterstil.
Op de MSI-site is het Creator Center te downloaden. Daarmee zijn voor bekende computerprogramma’s settings te optimaliseren. De performance neemt daardoor toe, omdat resources specifiek worden toegewezen aan de uitgekozen software. De genoemde specificaties suggereren dat er hier ook fysiek een beest van een machine staat, die het beste een plaats kan krijgen in een afgesloten datacenter. Maar, de P100 kent bescheiden afmetingen (131.85 x 372.20 x 403.88 mm) en weegt net geen 8 kilo. Belangrijker is dat het een designmatig zeer fraai product is. Slank, elegant, fraai verlicht en daardoor geschikt om het trendy en luxe centerpiece te zijn in een moderne woonkamer of chique kantoor. Het virus-gedwongen-thuiswerken (VGT) was nog nooit zo aantrekkelijk.

5K Ultra Wide Monitor
De PS341WU is een 34-inch scherm met een resolutie van 5K2K. De omtrek meet 36 x 81 cm en er kunnen dus films weergegeven worden met een aspect-ratio van 1:2.35 (Cinemascope 21:9). Het is ook handig om meerdere deelvensters naast elkaar te plaatsen. De monitor is voorzien van DisplayHDR 600. HDR staat voor High Dynamic Range en verbetert het dynamisch bereik. Kleuren worden daardoor helderder en contrastrijker weergegeven. Dat geeft onder andere tijdens het spelen van games een beter overzicht. Het 600-level geeft aan dat er een peak luminance is van 600 cd/m2. Dat geeft zeer heldere kleuren en diepe zwarten. Dit scherm haalt overigens 450 cd/m2.  Er is support voor de sRGB-kleurruimte. sRGB is de standaard voor internet-materiaal. Als er foto’s worden genomen in jpg-format, dan kan de camera ingesteld worden op sRGB. Voor RAW-beelden is dat niet nodig. Er is ook support voor DCI-P3. Dat is een kleurruimte voor het projecteren van digitale films. Dus handig om te gebruiken tijdens het bewerken van film op de computer. Het scherm kan aangesloten worden met HDMI (a), USB-a, USB-b (3.0) en USB-c. De laatste is makkelijk voor MacBook-gebruikers. Er zijn ook DisplayPort 1.4 aansluitingen. Bij het scherm wordt de x-rite i1Display Pro calibrator standaard meegeleverd. Daarmee kunnen de kleuren van zowat elk apparaat dat een scherm heeft, ingeregeld worden. De bedoeling daarvan is dat de kleuren weergegeven worden zoals ze in het echt zijn.

Doelgroep
Wie een desktop kiest doet dat ook vanwege de mogelijkheid om delen van het systeem te kunnen upgraden. Zo zou in de toekomst de GeForce-kaart vervangen kunnen worden door een nieuwe generatie en kunnen er, binnen de I/O-beperkingen die elk motherboard nou eenmaal heeft, snellere geheugens of schijven worden geplaatst. Vaak is vervanging van defecte onderdelen haalbaarder dan met laptops en tablets. De MSI P100 is gericht op de zakelijke gebruiker die werkt met beeld en geluid. Maar ook 3D-animatie, games en de hele categorie van ‘zware’ software vormen geen probleem voor deze machine. Daarnaast is er een markt van prosumers. Gebruikers die serieus bezig zijn met filmmontage, geluid, fotografie, graphics en animatie. Om te gamen op hoog niveau is deze P100 ook uitermate geschikt. Een P100 met het genoemde beeldscherm vraagt om een serieuze investering. De business case leert dat er dan ook een zekere significante return on investment moet zijn.

Ervaringen

Om maar met gamen te beginnen, hiervoor is deze machine ruim uitgerust. Wie gewoon speelt, zal de power van de i9-processor niet volledig benutten en heeft ook de aanwezige hoeveelheid RAM niet nodig. De grafische kaart is dan uiteraard de meest belangrijke optie. Maar, voor wie een game opneemt met een scherm-recorder en dit signaal live naar buiten streamed, eventueel samen met webcam beelden en geluid, vindt in de P100 een machine die daar volstrekt tegen opgewassen is.
Er is gewerkt met 8K-beeldbestanden in raw-formaat, afkomstig van een RED-camera. Mede dankzij de 64K RAM gaat het werken met dit soort grote projecten probleemloos. Dat gaat ook goed met 6K-materiaal vanaf een Black Magic camera dat bewerkt wordt in DaVinci Resolve. Voor de duidelijkheid moet opgemerkt worden dat er door dit systeem geen 8K-resolutie op het scherm wordt afgebeeld. Het is zeer waarschijnlijk ook niet mogelijk om vanuit de GeForce-kaart met dubbele verbindingen een 8K-scherm aan te sturen. Maar, de P100 kan uiteraard intern werken met 8K-bestanden en geeft dan geen krimp. Wie een rendered 8K-bestand vanuit Resolve op een extern schijfje schrijft, kan dit in 8K native afspelen via een geschikte player en 8K-scherm. Werkend met de Blender en andere visuele effecten is er steeds sprake van een razendsnelle rendering. Met cut en edit functies is met 6K-footage de rendering zelfs sneller dan real-time. Met 6K raw materiaal uit de Black Magic, dat bijvoorbeeld vijf minuten duurt, is de real-time afspeeltijd uiteraard vijf minuten. Het renderen van die vijf minuten content gaat echter veel sneller. Echt bizar.
Het zal duidelijk zijn dat het werken met Photoshop voor deze machine een peulenschil is. De P100 is erg stil, maar als er een game wordt gestart of tijdens het renderen, dan zal de koeling van de grafische kaart even harder werken. Logischerwijs neemt het geluidsniveau dan iets toe.
In vorige edities van dit blad werden de MSI Prestige 15 A10SC en de MSI P75 Creator 9SE- 474NL besproken. De 9SE-474NL is de snelste van deze twee laptops en heeft een i9-processor. Een zeer snelle machine, maar in vergelijking daarmee is de P100 een echt beest. Een reden is dat de i9 in de laptop enigszins geknepen wordt om geen al te grote aanslag op de accuvoeding te doen. In een desktop speelt dat uiteraard geen rol.

Perfect combo
Via de Mystic Light applicatie kan de feestverlichting op het front van de P100 geconfigureerd worden. Van een discrete statische verlichting in elke denkbare kleur tot waves en lichtpatronen die een muzieksignaal volgen. Dat is uiteraard een knipoog naar de consument en wellicht een reden om deze desktop niet onder een bureau of tafel weg te moffelen, maar trots op de tafel naast het beeldscherm te plaatsen. Sinds de komst van Ambilight, Philips HUE en allerlei processor-gestuurde lichtsystemen voor rond de kerst, veranderen veel huiskamers in een soort Las Vegas van de lage landen.
Het Creator Center werkt identiek aan de versie in de laptops. Voor een groot aantal applicaties zijn hier de settings te optimaliseren. Er zijn vier standaard user scenario’s die dan weer verder ge-fine tuned kunnen worden. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo is er een Creator Mode page. Die biedt een overzicht van geïnstalleerde programma’s, waarmee vervolgens custom settings per applicatie kunnen worden gemaakt. Het is ook mogelijk om threads toe te wijzen aan een programma en daardoor de performance te verhogen. Ook beschikbaar is Creator OSD. Daar zijn macro’s mee te maken, kunnen kleurprofielen mee gemanaged worden, er kunnen split windows worden gemaakt en er zijn nog andere productiviteitsverhogende functies. Feitelijk een applicatie waarmee workflow-management kan worden geoptimaliseerd.
De combinatie met het PS341WU beeldscherm biedt een perfect combo. Het valt op dat je daar veel applicaties en sessies open kunt laten staan. De P100 draait zonder problemen gewoon door. De breedte van het scherm is handig als je vanuit Windows dual-screen gebruikt. Dan heb je aan beide kanten van de lijn veel ruimte om iets neer te zetten.

Afgerond
De MSI Prestige P100 9th zal bovenal economisch te verantwoorden zijn als er veel zware grafische software op draait. De machine is dan echt beestachtig snel. Naast die haast extreme performance staat er een compacte desktop met een fraai design. Meegeleverde software biedt veel optimalisatie-mogelijkheden. Van de techniek, de applicaties en de workflow. De machine is prima geschikt om te gamen en zal daarin extra toegevoegde waarde hebben voor gamers die zich met streaming bezighouden. Samen met het beeldscherm, dat een zeer hoge beeldkwaliteit biedt, staat er een combo dat niet te versmaden is. Je wordt er terminaal hebberig van. Er is hier nog nooit zo relaxed gewerkt aan audiovisuele producties als met deze twee MSI-producten. Voor de professionals is zo’n investering niet al te heftig, want je verdient dat terug met opdrachten. In de prosumer-markt zijn er altijd consumenten die op hoog niveau bezig zijn met audio en video. Goed gereedschap is hier, zeker voor de VGT-er, ook het halve werk, maar als je uitmuntende tools hebt, inspireert dat ook tot extra creativiteit en een toename van de kwaliteit van het eindproduct.

Info & prijzen
MSI Prestige P100 9th € 3899,-
MSI Prestige PS341WU € 1199,-
www.msi.com

Ruud Jonker   

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Panasonic LUMIX G100: de ideale tool voor het delen van verhalen
Met trots kondigt Panasonic zijn nieuwste spiegelloze systeemcamera aan, de LUMIX G100. Deze camera is ...