nas-vijf-bay

NAS: Multimediaspil in het thuisnetwerk

Redactie How to Netwerk

Een NAS is zoveel meer dan alleen een extern opslagsysteem voor uw digitale bestanden. Het is een multifunctionele computer die een centrale rol kan vervullen in het op orde houden, veiligstellen en beschikbaar maken van uw digitale archief. Rinie Hooijer wijst u de weg.

De toegenomen digitalisering van ons leven stelt u voor nieuwe uitdagingen. Hoe behoudt u overzicht op al die digitale foto’s, video’s, muziek- en werkbestanden? Hoe zorgt u ervoor dat een bestand vanaf elke computer, telefoon, tablet of internet te benaderen, te downloaden of af te spelen is? En hoe stelt u uw digitale archief veilig voor de toekomst? U bent niet de enige die worstelt met deze vragen, maar gelukkig is het antwoord simpel: schaf een goede NAS aan!

Een NAS, ofwel Network Attached Storage, is in basis een eenvoudige computer met een of meerdere harde schijven die u met een netwerkkabel koppelt aan uw thuisnetwerk. De merkspecifieke software die op de NAS draait, bepaalt het aantal functies en de diensten waarvan u gebruik kunt maken. Het instellen van deze functies en diensten gebeurt via uw webbrowser. Enkele bekende NAS-merken zijn Netgear, Drobo, Thecus, Qnap en Synology. Van deze merken is de Synology het meest populair, vanwege zijn gebruiksvriendelijke software en de vele functies en diensten.

nas-google-trends

De NAS van Synology mag zich verheugen in een grote belangstelling (klik op de afbeelding om te vergroten).

Aanschaf
Een keuze maken voor een NAS is niet eenvoudig en hangt af van tal van factoren. Elk merk biedt modellen aan in verschillende prijscategorieën. De prijs wordt, net als bij computers, voor een groot deel bepaald door de snelheid van de processor, de hoeveelheid geheugen en het aantal aansluitingen.

Omdat een NAS altijd wordt geleverd zonder harddisk(s), is het aantal harde schijven waarmee hij kan worden uitgerust een belangrijke factor voor de uiteindelijk prijs. Dat aantal kan variëren van één tot wel acht. Het voordeel van meerdere harddisks is niet alleen meer opslagruimte, maar ook de mogelijkheid om schijven te spiegelen. U kunt de NAS namelijk zo inrichten dat er automatisch een kopie van alle bestanden wordt geplaatst op de tweede harde schijf in de NAS. Valt er dan ooit een harde schijf uit, dan staan uw data altijd nog veilig op de andere schijf. Alleen al om die reden is een NAS met minimaal twee schijven aan te bevelen.

nas-twee-schijven

Uit veiligheidsoverwegingen is een NAS met twee schijven altijd aan te raden (klik op de afbeelding om te vergroten).

nas-vijf-bay

Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die u wilt beheren, kunt u kiezen voor een NAS met meer dan twee schijven (klik op de afbeelding om te vergroten).

De basis
Een NAS inrichten doet u door via een webbrowser in te loggen op de administrator van de NAS. De administrator toont u aan de hand van pictogrammen en beschrijvingen alle mogelijkheden. Vanwege de honderden beschikbare opties kan de eerste kennismaking nogal overweldigend zijn.

Gelukkig zijn al die opties onderverdeeld in rubrieken, en ongetwijfeld zullen er tal van functies zijn waar u nooit gebruik van gaat maken. Het kan handig zijn om de eerste keer gewoon van alles uit te proberen voordat u allerlei bestanden naar de NAS gaat overzetten. Bent u eenmaal vertrouwd met de werking en de verschillende functies, dan reset u de NAS voordat u hem daadwerkelijk gaat instellen.

Meestal start u met het toegankelijk maken van de NAS in het netwerk. De software loodst u hier stap voor stap doorheen. Daarna begint u met het inrichten van de harde schijven. U maakt de mappen aan die u wenst. Denk hierbij aan afzonderlijke mappen voor audiobestanden, afbeeldingen, video’s en werkdocumenten. De volgende stap is het instellen van alle diensten. Hierna maakt u gebruikersaccounts aan. De NAS herkent in dat geval alle ingestelde mappen en diensten al, en zal bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker vragen of er toegang tot deze mappen en diensten mag worden verleend.

Na het instellen van de basismappen en de gebruikers kunt u uw bestanden overzetten. Staan ze eenmaal op de NAS, dan zijn ze vanaf elke computer in uw netwerk te benaderen.

Het mooie is dat inmiddels bijna elke NAS beschikt over een cloud-functionaliteit. Het voordeel hiervan is dat bestanden gekopieerd naar de cloud direct beschikbaar zijn op elke computer, telefoon of tablet, en dat u ze dus altijd bij de hand hebt. U creëert als het ware uw eigen veilige Dropbox.

nas-synology-interface

Afhankelijk van het merk kan de NAS over zeer veel functies beschikken (klik op de afbeelding om te vergroten).

 

nas-qnap-interface

Een NAS beschikt meestal over een aantal hoofdapplicaties voor audio, video, foto, bestandsbeheer en administratie (klik op de afbeelding om te vergroten).

nas-interface-thecus

U raakt vertrouwd met uw NAS door in de administratie alles eens rustig door te nemen (klik op de afbeelding om te vergroten) .

nas-gebruiker

Door gebruikers aan te maken kunt u later bepalen wie welke rechten moet krijgen (klik op de afbeelding om te vergroten).

Genieten van multimedia
Een van de grote voordelen van een NAS is dat hij u in staat stelt om direct van al uw foto-, video- en audiobestanden te genieten. Niet alleen thuis, maar overal ter wereld. U kunt mediabestanden op elke computer afspelen met Windows Media Player of deze bestanden bekijken op uw televisie. Voor dat laatste hebt u of een tv met netwerkaansluiting nodig, of een mediaspeler die de bestanden streamt vanaf de NAS. Modellen van de nieuwste generatie, die eind dit jaar verschijnen, zullen worden uitgerust met een HDMI-aansluiting, zodat die mediaspeler niet eens meer noodzakelijk is.

Buitenshuis kunt u de bestanden bekijken of beluisteren via internet of door gebruik te maken van een speciale applicatie op uw telefoon. Sommige merken maken gebruik van één app voor het benaderen en afspelen van alle mediabestanden op de NAS, terwijl andere merken afzonderlijke apps gebruiken voor het beluisteren van muziek of het bekijken van foto’s en video’s.

Het gaat zelfs al zover dat foto’s en video’s die u maakt met uw telefoon automatisch worden gesynchroniseerd met uw NAS, zodat ze thuis klaarstaan om te bewerken en al direct worden verwerkt in een website, zodat familieleden en vrienden ze kunnen bekijken.

Ook hier geldt dat u zelf bepaalt wie er toegang heeft tot deze diensten. Zo kunt u uw hele familie en vriendenkring laten genieten van al uw muziek en foto’s, terwijl u bijvoorbeeld maar een gedeelte beschikbaar stelt voor collega’s of de buitenwereld.

nas-fotostation

Van de foto’s die op de NAS staan genereert Synology automatisch een fotowebsite (klik op de afbeelding om te vergroten).

nas-applicaties

Elke NAS beschikt over een aantal standaardapplicaties en biedt de mogelijkheid om applicaties van derden te downloaden (klik op de afbeelding om te vergroten).

nas-apps-thecus

Het aantal beschikbare apps voor de mobiele telefoon verschilt per merk (klik op de afbeelding om te vergroten).

nas-apps-synology

De apps zijn beschikbaar voor zowel de iPhone als voor Android-telefoons (klik op de afbeelding om te vergroten).

Internetfuncties
De bovenstaande functies van een NAS zullen de meesten van u het meest aanspreken en waarschijnlijk ook het meest gebruikt worden. Maar een NAS kan nog zoveel meer. U kunt er bijvoorbeeld een website op hosten. Om deze website van buitenaf eenvoudig toegankelijk te maken, kunt u het IP-adres van uw NAS koppelen aan een URL. Dit kan via uw eigen provider of via een van de gratis Dynamic DNS-services.

Door gratis installatiepakketten van derden te gebruiken, zet u snel een website op met een contentmanagementsysteem van Joomla of WordPress. Er zijn ook applicaties die automatisch een foto- of videowebsite genereren van alle foto- en videobestanden op uw NAS.

Een NAS kan ook ter vervanging dienen voor diensten als WeTransfer. Er zijn twee manieren om grote bestanden met anderen te delen: u kunt een FTP-server opzetten of u kunt gebruikers toegang geven tot uw bestanden door middel van een bestandenbrowser. Voor dit laatste is het wel vereist dat er een gebruikersaccount wordt aangemaakt op de NAS.

Bent u een filmliefhebber en downloadt u regelmatig een film van internet, dan biedt de applicatie om bestanden te downloaden uitkomst. Door het opgeven van een BitTorrent- of NZB-bestand wordt de film automatisch van internet geplukt en uitgepakt, zodat u hem direct op uw tv of computer kunt bekijken.

Veiligheid en back-ups
De veiligheid van een NAS hangt grotendeels af van hoe u hem instelt. En hoewel de fabrikanten er van alles aan doen om het instellen van de beveiliging gemakkelijk te maken, blijft dit toch een lastig punt. Die veiligheid is vooral belangrijk zodra u de NAS buiten uw thuisnetwerk om wilt benaderen.

Het is van groot belang dat u per gebruiker of per groep gebruikers goed de maprechten controleert. Beschikt uw NAS over meerdere harde schijven, dan kunt u één schijf voor de buitenwereld reserveren en de andere voor lokaal gebruik. Daarnaast is het verstandig om internetdiensten die u niet gebruikt uit te schakelen of zelfs van de NAS te verwijderen.

De veiligheid van uw media-archief kunt u op verschillende manieren waarborgen. Zoals gezegd is de eerste stap om de schijven van de NAS te spiegelen, zodat u bij het uitvallen van een van de schijven niets kwijtraakt. Uiteraard gaan bestanden verloren als u ze zelf verwijdert. Door het instellen van de prullenbak zorgt u ervoor dat verwijderde bestanden op een later moment nog weer teruggezet kunnen worden.

Als laatste optie om uw archief veilig te stellen kunt u gebruikmaken van de verschillende back-upopties die de NAS biedt. Zo kunt u specifieke mappen of bestanden automatisch op een door u gewenst moment laten back-uppen naar een externe schijf of een oude computer in het netwerk. Wilt u er echter van verzekerd zijn dat uw archief ook is beschermd tegen diefstal of brand, dan hebt u een tweede NAS van hetzelfde merk nodig. U kunt die NAS bij een familielid neerzetten en de NAS bij u thuis zo instellen dat hij elke avond automatisch met de tweede NAS synchroniseert.

nas-back-up

Veiligheid staat voorop. Er zijn verschillende manieren om uw media-archief te beschermen (klik op de afbeelding om te vergroten).

Tijd
Een NAS is zonder meer een geweldig apparaat en kan als spil dienen voor uw complete digitale (multimedia-)archief. Zeker wanneer u nog nooit met een NAS hebt gewerkt kost het enige tijd om hem goed in te richten en vertrouwd te raken met de verschillende functies. Maar we kunnen u verzekeren dat die investering meer dan de moeite loont. Want als de NAS eenmaal goed functioneert, hebt u nauwelijks nog omkijken naar de inrichting ervan en kunt u volop en op allerlei verschillende manieren genieten van uw foto’s, muziek en video’s, in de wetenschap dat uw archief veilig onderdak is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
davinci-resolve-lite-d1-log-in_640
Kleurcorrectie met DaVinci Resolve Lite deel 1
In de meeste montagepakketten is kleurcorrectie een lastig karwei. In dat geval loont het de ...