Synology

Nassen van Asustor, Drobo en Synology: Divers drietal

Redactie Reviews Smart

Network attached servers, ofwel nassen, zijn er in allerlei soorten en maten. De onderlinge verschillen zijn groot, en de kostprijs is aanzienlijk. Rinie Hooijer bekeek er drie: de opkomende Asustor, de afwijkende Drobo en de populaire Synology.

Een nas is een schitterend apparaat met doorgaans zeer veel functionaliteit. De meeste mensen kopen een nas om hun belangrijke bestanden beter te kunnen beveiligen en te delen in een cloud, om mediabestanden te streamen of te delen op mobiele apparaten of om automatisch bestanden van internet te kunnen downloaden.

Drobo 5N

Drobo_n5De Drobo 5N wordt geleverd in een grote doos en is extra verpakt in een keurige stoffen tas. Aansluiten is een kwestie van een paar seconden, want de nas beschikt alleen over een stroom- en netwerkaansluiting. Veel heeft de installatie niet omhanden. U haalt het magnetische frontje van de nas, waardoor de vijf bays voor de harde schijven zichtbaar worden. De Drobo ondersteunt SATA-harddisks, maar ook SSD-schijven. Wilt u met SSD’s werken, dan zult u hier apart docking cases voor moeten kopen.

Dashboard

Ondanks de Engelse taal zal het Drobo Dashboard u geen problemen opleveren; het ziet er simpel uit en er zijn niet al te veel opties. Onder Capacity wordt weergegeven hoeveel schijfruimte er wordt verbruikt. Standaard wordt één schijf ingezet voor het back-uppen van gegevens, zodat u niets kwijtraakt als er een schijf uitvalt. Plaatst u drie of meer schijven, dan kunt u een extra schijf toewijzen voor back-ups en bent u dus ook veilig als er twee schijven tegelijkertijd kapotgaan.

Apps

De Drobo N5 is uitgerust met twee apps, die in het Dashboard te vinden zijn onder Drobo Apps. Beide apps moet u eerst installeren voordat u ze kunt gebruiken. De app Copy biedt u 15 GB online schijfruimte. Door deze app te installeren wordt er automatisch een openbare map aangemaakt. Bestanden die u in deze map plaatst worden automatisch geüpload naar copy.com. Echt snel en soepel werkt dit niet. Het uploaden gaat tergend langzaam en het duurt vrij lang voordat de bestanden op copy.com zichtbaar worden. De Drobo beschikt zelf niet over een soortgelijke functie om bestanden eenvoudig te kunnen delen.

De conclusie is dat de Drobo N5 een gebruiksvriendelijke nas is, maar tevens zeer beperkte functionaliteit biedt. Het grootste pluspunt is de optie om vijf schijven te gebruiken. Minpunten zijn onder meer het ontbreken van een automatische back-up- en cloudfunctie, het zeer beperkte aanbod van apps en een gebrekkige mediaserver.

Asustor AS-602T

De nassen van Asustor bestaan nog maar sinds kort en moeten nog een plaats in de markt verwerven. De AS-602T ziet er stevig uit en asustore-602biedt ruimte voor twee harde schijven of SSD’s. Er zijn twee netwerkaansluitingen, twee USB 3.0-poorten, vier USB 2.0-poorten en twee eSATA-aansluitingen, en als een van de weinige nassen op de markt beschikt de Asustor ook nog eens over een HDMI-uitgang.
De harde schijven zijn eenvoudig in de uitneembare bays te monteren en daarna kunt u vrijwel direct aan de slag met de basisinstellingen. Die kunt u op twee manieren opgeven: via de browser of via het Asustor Control Center, dat op een dvd wordt meegeleverd. Na het opgeven van een wachtwoord en het configureren van het netwerk verschijnt de overzichtelijke lay-out op het scherm.

Instellen

Het aanmaken van gebruikers en mappen gaat supereenvoudig. Door het aanvinken van hokjes geeft u per gebruiker de toegangsrechten op. Na het inschakelen van Bestandservice en de UPnP Media Server is de Asustor direct te benaderen via de Windows-verkenner en via DLNA-apparatuur in het netwerk. In principe zijn de belangrijkste basisinstellingen dan klaar.
Standaard zijn er een aantal applicaties die u direct vanuit het startscherm kunt benaderen. Dat zijn onder meer de Bestandsverkenner en de mogelijkheid om externe apparaten aan te sluiten voor extra opslag of voor het maken van back-ups. Deze back-ups kunt u automatiseren. Bestanden van de Asustor kunt u back-uppen naar andere nassen die rsync ondersteunen, naar FTP-servers en naar aangesloten USB-schijven. Dit laatste zelfs met één druk op de knop.

Cloud

Om de Asustor overal te kunnen benaderen kunt u gebruikmaken van Cloud Connect. U koppelt een naam aan het IP-adres van de nas en stelt de router zo in dat hij van buitenaf kan worden benaderd. Daarna is de Asustor overal ‘bereikbaar’. Desalniettemin is de cloudservice zeer beperkt. Er zijn geen apps om foto’s of video’s te kunnen bekijken of muziek te kunnen beluisteren op mobiele apparaten. Dit moet allemaal via de browser gebeuren. Wel is er een ownCloud-app met een desktop client en betaalde mobiele app om bestanden te delen, maar het is lastig om die goed werkend te krijgen.

Apps

De Asustor heeft geen tekort aan apps: er staan er 96 voor u klaar. Deze apps zorgen ervoor dat u verschillende contentmanagementsystemen (CMS) kunt installeren, een fotogalerij kunt maken, een iTunes-server kunt opzetten of uw eigen Wikipagina of forum kunt beheren.
Een handige app is Download Center. U geeft een naam op van een film of muzieknummer en direct daarna verschijnt er een lijst met alle downloadmogelijkheden. U bepaalt waar de download moet worden opgeslagen en geeft aan wanneer hij moet starten. Afhankelijk van uw internetverbinding kunt u daarna binnen een uur de gedownloade muziek of film beluisteren of bekijken.
De mooiste app, en helemaal afgestemd op de Asustor, is waarschijnlijk Boxee. Als u deze app installeert en de nas via een HDMI-kabel aansluit op uw monitor of tv, kan hij direct als mediaspeler dienen. De interface van Boxee bestuurt u met een mobiele app of via een muis en toetsenbord die u rechtstreeks op de nas aansluit. Deze functionaliteit werkt voortreffelijk, is zeer eenvoudig in te stellen en een echte toegevoegde waarde als u nog niet over een aparte mediaspeler beschikt.
De Asustor is een nas waar u veel plezier aan zult beleven. De basisfuncties zijn eenvoudig in te stellen en de AS-602T beschikt daarnaast over veel extra functionaliteit. De voornaamste pluspunten zijn de prettige interface, de goede back-upmogelijkheden en de optie om de nas als volwaardige mediaspeler te gebruiken. Minpunten zijn het aantal beschikbare mobiele apps, de beperkte cloudfunctionaliteit en de toch wel stevige prijs voor een nas met twee bays.

Synology DS213+

synology-diskstation-ds213-plusDe behuizing van de Synology DS213+ is van hard plastic. Na het verwijderen van de kap aan de voorkant worden de twee bays voor het plaatsen van harddisks of SSD’s zichtbaar. Het monteren van de schijven is een kwestie van acht schroefjes vastzetten. De Synology is uitgerust met een SD-kaartlezer, een USB 2.0-poort, twee USB 3.0-poorten, een eSATA-poort en een netwerkaansluiting.
Na het starten van de Synology en het installeren van de software kunt u een wachtwoord opgeven en de schijfconfiguratie bepalen. Binnen een half uur staat de DS213+ klaar voor gebruik.

Instellen

Een wizard helpt u de interface van de Synology te verkennen. Het instellen van de basisfunctionaliteit is erg eenvoudig. Synology doet er vanalles aan om het u makkelijk te maken: er zijn stap-voor-stapwizards, er is hulp online en een zeer uitgebreide Nederlandstalige handleiding. Het mooie aan die handleiding is dat via hyperlinks de juiste vensters worden geopend, zodat u meteen daar bent waar u moet zijn.
In het configuratiescherm staan de pictogrammen om gebruikers aan te maken, services te starten of uw netwerk te beheren. Het aanmaken van gebruikers en het toekennen van rechten is snel gedaan.
Er staan drie apps op de DS213+ waarmee u back-ups kunt maken naar aangesloten USB-schijven, naar rsync-apparaten of naar andere nassen van Synology. Alle back-ups zijn eenvoudig in te stellen en te plannen.

Apps

De DS213+ beschikt over een groot aantal apps. Vooral de apps van Synology zelf maken het werken met deze nas zeer interessant. De multimedia-apps Photo station, Audio Station, Video Station en Download Station zitten stuk voor stuk goed in elkaar en zijn eenvoudig in gebruik. Na het activeren van deze services zijn ze direct beschikbaar op alle apparaten in uw netwerk of via elk DLNA-apparaat.
Photo Station is erg bijzonder. Het genereert automatisch een fotowebsite met albums van alle foto’s die u op de nas zet. Het was al langer mogelijk om een USB-kaartlezer aan een Synology te koppelen en vervolgens met een druk op de knop alle foto’s van een camera automatisch te back-uppen en een fotoalbum te generen, maar nu kan dit ook met elke mobiele telefoon.
Synology heeft als een van de weinige fabrikanten aparte apps voor Apple, Android en Windows Phone om direct toegang te krijgen tot het Audio, Video en Photo Station op de nas. Het instellen van die apps gaat door het invoeren van een QuickConnect ID, een code die u op de nas genereert. U kunt daarna de apps zo instellen dat alle foto’s en video’s die u maakt met uw mobiele apparaat meteen naar de nas worden verstuurd, waar ze verwerkt worden in een album en daarna online beschikbaar zijn. Uiteraard bepaalt u zelf welke personen deze beelden mogen bekijken. Daarna claimt u met EZ-Internet een naam bij Synology.me, waardoor de nas voor alle rechthebbenden eenvoudig te bereiken is.

Cloud

Ook voor het delen van bestanden op de nas biedt Synology een pasklare oplossing. U installeert Cloud Station op uw mobiele apparaten en op elke gewenste pc. Daarna kunt u alle bestanden vrijelijk delen en tussen deze apparaten synchroniseren. Het gemak waarmee dit allemaal te realiseren is, is verbazingwekkend. Binnen twee uur hadden wij alle multimediale functies, de back-upplanning en de cloudfunctie geconfigureerd.

De software die op de Synology draait, zorgt ervoor dat deze nas niet alleen voor allerlei doeleinden inzetbaar is, maar vooral ook gebruiksvriendelijk. Dit zijn dan ook direct twee van de drie grote pluspunten van de DS213+. Het derde pluspunt zijn de zeer goede gratis apps. De minpunten moeten worden gezocht in de geavanceerdheid van de behuizing en de beschikbare aansluitmogelijkheden.

Enthousiast geworden? Koop dit product.

Check Also
loewe speaker
Loewe Speaker 2go: Doosje vol geluid
Het kleine metalen kastje, de Loewe Speaker 2go die iets achterover kantelt als je erop ...