Nieuwe 1 inch camcorders: Canon XF400/405, Canon Legria GX10 en Sony FDR AX700

Redactie Camcorder Reviews

Archief Digital Movie 119-2018
Een beeldchip ter grootte van 1 inch is zo ongeveer standaard geworden op de betere camcorder. Dat is natuurlijk niet voor niets want je kan er fraaie stabiele en lichtsterke 4K UHD en 2K Full HD opnamen mee schieten. En voor de relatief gunstige prijs behoef je de aanschaf beslist niet te laten. Wij zetten de Canon XF-400/405, Canon Legria GX10 en Sony FDR AX700 op een rij. 

Wat zegt de grootte (de diagonaal) van een beeldchip nu eigenlijk? In feite gaat het om vier belangrijke zaken:
1. Hoe groter de beeldchip des te meer lichtgevoelige elementen, de photosites, er op gaan.
2. De photosites (foutievelijk ook wel pixels genoemd) zijn groter en daarmee lichtgevoeliger.
3. Doordat er meer ruimte op de beeldchip zit neemt de onderlinge storing en het elkaar in de lichtweg zitten van de aanwezige elektronische componenten af.
4. Als de chip door het grotere aantal photosites meer pixels dan het opnameformaat heeft kan de elektronica daar allerlei nuttige dingen zoals oversampling (bijvoorbeeld 5K opnemen voor 4K beelden), een groter dynamisch bereik, verbeterde HDR en correcties (beeldstabilisatie en beeldkwaliteit) mee doen.
Opname technisch spelen de grote beeldchips ook een belangrijke rol bij de zogenaamde filmische look. Groter chipbeeld biedt de daarvoor benodigde geringe scherptediepte.

Praktische grootte
Hoe groter de beeldchip des te lichtsterker, kleur echter, betere detailscherpte en minder ruis bij de opname. De grootte van de beeldchip voor video wordt in inches opgegeven. Vroeger was er een duidelijk onderscheid tussen de amateursector met 1/3 inch beeldchips of kleiner en de professionele sector met 1/2, 2/3 of 1 inch beeldchips. Daardoor presteerde de pro camcorder ook aanzienlijk beter dan amateurmodellen. Dat had echter wel zo zijn prijskaartje.Door dalingen van de chipprijs en sterke technische verbeteringen is de 1 inch camcorder nu voor een groter hobbypubliek bereikbaar. Veel groter dan 1 inch is voor doorsnee videowerk en zelfs op hoger niveau doorgaans meer dan voldoende. Zeker als er nog extra ruimte voor oversampling en zo is. Wie toch echt grote beeldchips wenst kan terecht bij Micro Four Thirds en full frame camcorders.

Professionele techniek
Opmerkelijk is dat in de nieuwe generaties 1 inch camcorders professionele kleurtechniek ingezet wordt. Naast natuurlijk HDR ook V-log/S-Log en kleurprofielen (LUTS). Ook Hybrid Log Gamma rukt op.
Bij de mechanische handmatige uitvoering zie je weer echte grote zoomwipschakelaars, brede scherpstelringen en per knop de keuze voor gain, iris en AF/MF in plaats van het schijven met objectiefringen. Dat werkt een stuk sneller en meer op gevoel.

Canon XF400/405
Het leek enige tijd dat Canon op de camcordermarkt voor prosumers en semi-professioneel was ingeslapen. Geen 4K en alleen kleinere CMOS-chips. Met de nieuwe range 1 inch modellen bewijst dit merk nu echter het tegendeel. Om maar eens te noemen 4K UHD op 50P, een 15 maal hoogwaardig zoombereik, 100P in Full HD, mogelijkheden voor FTP (netwerktransmissie WiFi en Ethernet LAN) en Dual Pixel CMOS AF. Twee geheugensleuven en bij de 405 ook een 3G SDI live uitgang completeren het geheel. Hiermee krijg je een professionele run and gun camcorder voor reportages en journalistiek (ENG) in de hand.
De 4K UHD 50P shots op 150 Mbps in MP4 maken indruk. Prima bruikbaar in kwalitatief hoogwaardige postproduction. Wel de juiste schrijfsnelheid bij de SD-kaarten aanschaffen! De 1 inch 13,4 Megapixels CMOS-sensor toont samen met de interne beeldprocessing (Dual DIGIC DV6) scherp, contrastrijk, goede kleuren weinig beeldruis en aardig lichtsterk.
De Dual Pixel AF is snel en accuraat. Uiteraard kun je tevens handmatig scherpstellen met een focusseerring en is er een comfortabele wipschakelaar voor de zoom. Het zoombereik van het F2,8 – F4.8 objectief bedraagt 25,5 tot 382,5 mm. Best een lekkere groothoek dus, maar bij 4K heb je altijd wat minder. Er zijn ND-filters (1/4, 1/16 en 1/64), een handmatig diafragma, instelbare gain, sluitertijd en witbalans. De beeldprofielen blijven beperkt tot DR Gamma picture profile.
Het brede dynamisch bereik omvat twaalf stappen. Er is een infrarood-optie met ingebouwde lamp. De kwaliteit van de zoeker en het LCD zijn doorsnee voor deze prijsklasse. Audio scoort relatief hoog en er zijn XLR-aansluitingen compleet met aansluitblok voor verschillende microfoonstanden en -ingangen aanwezig. Je kunt deze desgewenst via de meegeleverde handgreep op de body monteren. Dat maakt dit model tot een professionele draagbeugel camcorder.

Conclusie
Samenvattend is het 4K UHD-plaatje uitstekend en valt het geluid niet te versmaden. Professionals zullen alleen de 8 bit intern 4:2:0 YUV sampling en slechts 1 manuele (omschakelbare) instelring betreuren maar dat zal andere gebruikers zeker niet deren.

Canon Legria GX10
Een betaalbare camcorder met 4K op 50P gezocht? Dan moet je zeker eens naar de Canon Legria GX10 gaan kijken. In feite gaat het hierbij om op de aansluitingen en handgreep gestripte vorm van de FX400/405. Dezelfde beeld- en ook wel geluidskwaliteit plus 1 inch beeldchip met 15 maal zoomobjectief en Dual Pixel CMOS touch AF. Wel een stuk goedkoper door het weglaten van het XLR-blok en SDI.
De Canon Legria GX10 schiet videobeelden in MP4 met 150Mbps bij 4K 50P of 35Mbps bij Full HD. Met name ook heel geschikt voor de actieshots bij video. Tevens 100fps in HD en timelaps of 0,25x slow motion-effecten. Het ontwerp is licht en compact en houdt dankzij de 5-assige beeldstabilisatie het beeld behoorlijk trillingsvrij. De bediening verloopt lekker ergonomisch en op de volautomaat gaat het videofilmen als het ware vanzelf. Handmatig zijn de functies identiek aan die van de FX400/405.Bij het geluid naar keuze een aardige interne stereomicrofoon of externe 3.5 mm aansluiting. Via de Dual WiFi-band kan je de camcorder op afstand aansturen en geschoten beelden onderweg verzenden. De HDMI 2.0-uitgang zorgt er voor dat de 4K UHD-kwaliteit tot zijn volle recht op de LED- of OLED-tv komt.

Conclusie
De Canon Legria GX10 is echt bedoeld voor de gevorderde amateur die een goede 4K-kwaliteit en zowel geheel AF als incidenteel handmatig instellen nastreeft. Zowel geschikt voor run and gun als een stukje cinema met 1 inch filmische look.

Sony FDR-AX700
Met een 14,2 Mps Exmor RS CMOS beeldchip van 13,2 x 8,8 mm voldoet deze Sony camera precies aan de 1 inch-norm. Zoals te verwachten zet Sony met de 4K (25P UHD) camcorder FDR-AX700 in op High Dynamic Range (HDR) plus Hybrid Log-gamma (HLG) en professionele V-log kleurspecificaties (de gamma en kleurruimte S-Log2 en -3). Je kunt zowel vooraf gestructureerde als zelf opgegeven beeldprofielen (LUTs) gebruiken. Dat geeft niet alleen op de daartoe compatibele Sony flatscreens excellente beelden maar komt ook bij de montage (postproduction) goed van pas. Ook zijn er variabele beeldsnelheden tot 1.000 fps.
Andere sterke troeven zijn de snelle hybride AF-tracking met 273 scherpstelpunten, super slow motion tot 60x, een hoge resolutie OLED-zoeker (2.359.000 beeldpunten), LCD-touchscreen (1.555.000 beeldpunten) en twee sleuven voor geheugenkaarten. Om de gevorderde videoamateur tevreden te stellen zijn er voldoende handmatige instelmogelijkheden aan boord. Zoomen met een lekker grote wipschakelaar, relatief brede focusseerring (omschakelbaar tussen AF en MF), gain (beeldversterking), iris (diafragma) en sluitertijden. Met circa 20 x 9 cm valt de body nog een handmodel te noemen.
De menustructuur is verbeterd ten opzichte van vorige modellen en zal ook de meer professionele gebruiker aanspreken. De Zebra-functie werkt zelfs bij de S-Log gamma. Intern zet de BIONZ X beeldprocessor een prima plaatje neer. Ingebouwde ND-filters ontbreken eveneens niet. Naast ¼, 1/16 en 1/64 grijsfilters beschikt de videofilmer ook over een irisdiafragma met 7 schijven. Daarmee kan je de meeste lichtsituaties de baas. Qua lichtsterkte valt de Sony FDR-AX700 lang niet tegen. Er is een nightshot-modus. En de beeldkwaliteit in 4K UHD en 2K Full HD is hoog zoals wij van de middenklasse camcorders bij Sony gewend zijn.
Het zoomobjectief is 12-maal een ZEISS Vario-Sonnar F2.8-F4.5 29,0 – 348,0 mm van de gebruikelijke optische kwaliteit. Zeker geschikt voor (semi-)professionele opnamen. Bij 4K loopt zoals gebruikelijk het groothoekbereik wat terug. De optische Steadyshot beeldstabilisatie functioneert naar behoren. De audiokwaliteit is zonder meer redelijk tot goed voor deze prijsklasse. Een externe microfoon valt echter aan te raden.

Conclusie
Aanbevolen voor de videofilmer die een relatief goede compacte run and gun camcorder met veel kleurinstellingen en goede handmatige mogelijkheden zoekt.

Prijzen & Info
Canon XF400 € 3.249,-
Canon XF405 € 3.759,-
Canon Legria GX10 € 2.599,-
Canon, www.canon.nl

Sony FDR-AX700 € 1.999,-
Sony, www.sony.nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Bowers & Wilkins DB Serie: Subwoofer Tour!
In samenwerking met verschillende hifi-speciaalzaken organiseert Bowers & Wilkins een aantal evenementen om de toegevoegde ...